Türkiye Yerli Otomobile Hazır

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Türkiye yerli otomobile hazır!
Otomotiv için gerekli parçaların yüzde 90'ını üreten Türk işçisi vardiyaya dünden hazır
13 Eylül 2011 Salı, 12:11:21

669010_detay.jpg

Renault, Hyundai, Fiat ve Toyota gibi dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerine üretim yapan Türk işçisi,yerli otomobil için düğmeye basılmasını bekliyor. Gelişmiş otomotiv alt yapısıyla dikkati çeken Bursa, Kocaeli, Kayseri ve Konya yeni Anadolu ''Devrimi'' için göreve hazır.

Batılıların Hanry Ford gibi öncülerle 20. yüzyılın ilk yıllarında başladığı otomobil serüveni, Türkiye'de yaklaşık 60 yıl sonra''Devrim'' markasıyla şekil buldu. Türk mühendis ve işçisinin aynı zamanda hayalinin de adı olan ''Devrim'', küçük bir ihmal sonucu büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Bu öyle bir hayal kırıklığıydı ki koskoca bir milleti onlarca yıl yerli otomobil üretme fikrinden uzak tuttu.

Yaşadığı hayal kırıklığına rağmen yeniliklere ayak uyduran ve birçok alanda dünya ile yarışan Anadolu insanı, ''Devrim'' ile başlayıp yarım kalan yerli otomobil işini artık tamamlamak istiyor.

Renault markasının üretimine ev sahipliği yapmaya başlayarak otomotiv sektörüne giren Türkiye, bugün otomobil, kamyon, otobüs, kamyonet ve traktör üretimleriyle yılda 1 milyon adedi aşan imalatıyla dikkati çekiyor.

Fransız Renault'un dışında, Güney Koreli Hyundai, İtalyan Fiat ve Japon Toyota gibi otomotiv devlerine üretim yapan Türk otomotiv sektörü, artık kendi markasına hizmet etmek istiyor.

Bursa, Kocaeli, Kayseri ve Konya başta olmak üzere birçok şehirde civatadan, fara, koltuktan, vites kutusuna kadar otomobil için gerekli parçaların yüzde 90'ını üreten Türk işçisi ise bilgisi ve tecrübesiyle vardiyaya dünden hazır.

BURSA: GÖREV VERİLSİN GERİSİ KOLAY
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Taşıtlar, Parça ve Aksamı İmalatı Komitesi'nin Başkanı Hüseyin İleri, Bursa'nın otomotivde ileri bir şehir olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Motora kadar bütün parçaları üretebiliriz. Şu anda bile bir otomobil için gerekli parçaların yüzde 80'inden fazlasını karşılarız. Talep gelmesi durumunda bütün parçalar rahatlıkla üretilebilir. Bursa'da 500'ün üzerinde yan sanayi firması var ve hepsi de yerli araç için hazır. Yıllardır dünya markalarına hizmet veren Bursa, yüzde 100 yerli marka için elini taşın altına koymaya hazır. Alt yapımızla otomobilin en küçük vidasından kaportasına kadar tamamına yakınını üretmeye hazırız. Yeter ki, yerli otomobil için bize görev verilsin.''

KOCAELİ: ALT YAPI VE BİRİKİMİZ VAR
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim Keleş de Türkiye'nin kendi otomobilini üretecek ve dünya pazarında markalaşacak güçte olduğunu söyledi.

Kocaeli'nin hali hazırda Hyundai ve Honda'ya üretim yaptığını anımsatan Keleş, ''Yerli otomobilin üretilmesine uygun alt yapı ve birikime sahibiz. Kocaeli otomotiv sanayisinde rüşdünü ispat etmiştir. Yüzde 100 yerli otomobili üretmek için ülke olarak bütün gerekliliklere sahibiz. Sadece iyi bir organizasyon ve kararlı bir başlangıç gerekiyor. Kocaeli, uluslararası standartlarda lojistik merkezi olmasıyla da otomotiv sanayi için en uygun yer.''

KONYA: ANA ÜRETİMİ RAHAT KALDIRIRIZ
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise Türkiye'nin yerli araç üretme hedefine katkıda bulunmaya hazır olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

''Otomotiv yan sanayinde Türkiye'nin en önemli motor supap, motor piston, dişli ve conta fabrikaları Konya'da bulunmakta. Özellikle oto kaloriferi, fren ve aksamları, hidrolik pompa, süspansiyon parçaları, oto cam ile döküm ve dövme parçalar başta olmak her türlü yedek parça ilimizde rahatlıkla üretiliyor. Konya, çok rahat otomotiv ana sanayi yatırımını kaldıracak bir yapıya da sahip.''

KAYSERİ: MOTORU BULDUK SIRA ÜRETİMDE
Geliştirdiği tek silindirli motoru Uluslararası Patent Enstitüsünden onaylatan Kayserili Sanayici Hasan Basri Özdamar da ''Yüzde 100 Türk motoru''nun seri üretime geçebilmesi için girişimlerinin sürdüğünü belirterek, bu motorun yerli otomobil üretiminde kullanılmasını arzu ettiğini dile getirdi.

Devlet büyüklerinin kendisinden bulduğu motoru yerli otomobilde kullanmasını istediğini aktaran Özdamar, ''Motoru bulduk, şimdi sıra yerli otomobilin üretimde'' dedi.

Kaynak

Motor hazır daha doğrusu her şey hazır sadece iş tuşa basmaya kaldı demek. Bence yerli Türk otomobili çok büyük bir markete sahib olabilir. Orta asya ve arab ülkelerinin tercihleri bizden yana olabilir dahası bizim milletin de çok ilgi duyacağı kanatindeyim.Şahinler doğanlar ortalıktan kalksın artık.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Eğer ülkemizde satılan arabalardan ucuz olursa niye almayalım? Yerli yapımı bir araba kullanmayı gerçekten isterim :)

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
Üretilse de alsak. Dünyanın vergisini yiyor arabalar Türkiye'ye gelene kadar. Hem daha ucuz olur. Düşünsenize 5bin TL'ye clio tarzı bir araba alabildiğinizi...

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Bizim sorunumuz yapıp yapamayacağımız değil...
Bizim sorunumuz algı meselesi...

Onca uğraş çaba gösterip yaparız...
Hemen ortaya Kalitesiz, Beş para etmez, dandik vs gibi laflar çıkar...

Millet bu laflar yüzünden ucuz olsa dahi almaz...

Kendi ayağımıza kurşun sıkarız

clients

Profesör
Reaksiyon puanı
36
piyasadaki diğer arabalarla yarısır ama fiytat konusunda yarısır diğerlerinden ucuza satılacagını düşünemiyorum. olursa cok iyi olur ama tekelcilik var izin vermezler bunca zaman yapılamaması tekelcilikten dolyıdır diğer firmalarını izin vermemesi gibi.
yarı yarı fiyat olursa diğer araç firmaları bu işe razı olmaz.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Şahsen ağabeyim o yıllarda eğer imza üretilirse alacağını söylemişti. Milli bir arabaya verecek paramız vardı.
Ama yaptırmadılar. Komitacılar buna da el attı. "Babalar"ın araba yapamayacağını Alphan Manas da dahil olmak üzere bir çok kişi dile getirdi. Araba yapacak birinin "bağımsız" olması ve ülkesini sevmesi, gözü kara bir portre çizmesi gerekir. Yoksa bu gelişmeler tarihte sadece gelişme olarak kendine yer bulur...

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bizim sorunumuz yapıp yapamayacağımız değil...
Bizim sorunumuz algı meselesi...

Onca uğraş çaba gösterip yaparız...
Hemen ortaya Kalitesiz, Beş para etmez, dandik vs gibi laflar çıkar...

Millet bu laflar yüzünden ucuz olsa dahi almaz...

Kendi ayağımıza kurşun sıkarız

Eğer yerli otomobil yapılırsa en korktuğum şey birilerinin Türk malı yabancı malı karşılaştırması yapmaya başlaması nasıl desem Türk olunca eee k.ka pis. Yabancı marka olunca vay anasını olgusunun oluşmasından korkuyorum. Ama hakkını vererek yaparlarsa çok büyük bir marketi ele geçirebileceğimizi düşünüyorum.

Birde aklıma şu takıldı arabaya ilgi arttı ve herkes aldı. Bizim caddeler nasıl kaldıracak zaten çok kötü trafik sorunu var.

tarkan255

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Tüh, şansa bak, biz de yeni araba aldıydık :D Haberimiz olsaydı Üretilmesini beklerdik yahu

whitedragon

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Eski kuş serisi kalitesinde olursa bu zamanda kimse almaz o aracı,şuanda ülkemizde satılan araçların konforuna ve sağlamlığına yakın olmalı zaten biranda bütün diğer markaları kaldır sırf bunu sat olmaz zamanla yerli olmanın avantajlarını kullanarak (parça,servis) piyasadan ciddi bir pay kapabilir.

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Ben çok güveniyorum niye derseniz hyundai ve çoğu marka arabaların üretimi Türkiyede gerçekleştiriliyor. Yani deneyim var ne yapacağımızı biliyoruz. 1 , 2 ay önce okuduğum bir haberde hyundai'dı sanırım %90 Türk yapımı olduğunu okumuştum. Mühendisliği felan her şey dahil sadece ismi hyundai yani.

blackmamba07

Profesör
Reaksiyon puanı
3
ben fiyatların pek uygun olacağını sanmıyorum ama umarım vatana millete hayırlı olur.

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Ne yapacağımızı biliyoruz ama nasıl yapacağımızı bilmiyoruz birileri gösterirse nasıl yapılacağını yaparız işcilik de iyiyiz yani. Önemli olan üretmek bir modeli oluşturup kabul ettirmek kolay değil Millet olarak destek çıkmazsak boş bir girişim olur sadece, yada ucuz ülkelere satılan öylesine bir modelden öteye geçemez, Herşey güzel bir markayla başlar ve devamı gelir inşallah.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Projenin başarısını tahmin etmek çok zor. Çok sayıda değişken söz konusu. Kişisel olarak başarılı olacağına inanıyorum. Doğan ve Şahinin durumu ortada. Ülkemizdeki otomobil sevigiside ortada. Türk malı olmasından dolayı bir çok maliyet düşecektir. Devlet teşviğinide kolayca alabileceğinden rakiplerine göre daha avantajlı konuma gelebilir. Eğer hammadde konusunda yerli ve ucuz çözüm bulabilirlerse fiyat avantajını ele geçirebilir.

rtgrlndr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ben yapılması taraftarıyım. bizdeki otomobil sevgisi çoğu millette yok bir de milli olursa fiyat da uygun olursa ben başarılı olacağı kanaatindeyim

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
ben yapılması taraftarıyım. bizdeki otomobil sevgisi çoğu millette yok bir de milli olursa fiyat da uygun olursa ben başarılı olacağı kanaatindeyim
kesinlikle.yeter ki halkı yemeye kalkmasınlar... bu halk destek verir gidip dandik elden düşme arabaları almaz.

1907

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Ne yapacağımızıda nasıl yapacağımızıda biliyoruz.Seri üretim için yeterli destek gelsin önü parlak.

Her kesimin hoşlanabileceği türden otomobiller yapılsın geri önemli değil.

He diğer bir önemli noktada otomobilin adı milletin anlamadığı bir şey olsun

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bence bu isi yapsak herkesten iyisini yapariz buna eminim

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
HayırLısı,İnşallah olur.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bırakın şu Türk Malı olursa millet beğenmez, almaz gibi lafları. Clio, Era, Albea gibi otomobiller bu ülkede çok fazla satıyorsa ucuz olmasındandır, kaliteli olduğundan değil. En az bu modellerin seviyesinde kalitesi olursa gayet de güzel satar.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
çok güzel haberler bunlar, ilk müşterilerinden biri ben olucam. zaten yurt içinde hemen ilk kulvara yerleşeceğine eminim. yurt dışı pazarından da baya umutluyum aslında. markası Erdoğan olursa Arap pazarının tamamını alırız :)

N4O1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Üretilecek arabanın kağıt üstünde planı var mı? Şekil olarak yani modeli mi deniyor ne deniyorsa ?