Türkiye yaşamak için en iyi 79. ülke

Whisper1907

Profesör
Katılım
15 Haziran 2009
Mesajlar
4,512
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
BM Kalkınma Programı'nın, 2009 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre yaşamak için en iyi ülke Norveç. Türkiye 79. sırada. Sonuncu ise 182. sıradaki Nijerya.

BANGKOK - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ''2009 İnsani Gelişme Endeksi'' yayımlandı. Buna göre, Norveç, "yaşamak için en iyi ülke'' sıfatını korurken, Nijerya, 182 ülkenin bulunduğu listenin sonunda yer aldı. Yüksek insani gelişim kategorisinde yer alan Türkiye ise 79. sırada bulunuyor.
İnsani Gelişim Endeksi, Türkiye'nin, yüksek gelir düzeyine rağmen hala eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında yapması gerekenler olduğunu işaret ediyor.

''Yüksek İnsani Gelişim'' kategorisinde yer alan Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi 18 ülke, daha düşük gelir seviyelerine rağmen Türkiye'den üst sıralarda bulunuyor. Bunun, Türkiye'nin yüksek gelir düzeyini insani gelişime dönüştürmek için daha fazla çaba harcaması gerektiğine dikkat çektiği ifade ediliyor.
İndekse göre ''Çok Yüksek İnsani Gelişim'' kategorisinde Norveç'i Avustralya ve İzlanda takip ederken, Nijerya'dan sonra Afganistan ve Sierra Leone ''Düşük İnsani Gelişim'' kategorisinde yer aldı.



EN UZUN ÖMÜRLÜ JAPONLAR, EN FAKİR KONGOLULAR
UNDP'den yapılan açıklamada, ''Zaman içerisinde kayda değer gelişmelere rağmen ilerleme düzensiz oldu. Birçok ülke son yıllarda ekonomik darboğaz, savaş, AİDS salgını karşısında gerileme yaşadı ve bu hissedilen küresel ekonomik krizin etkisinden önceydi'' denildi.

  • Nijerya'da ortalama yaşam süresinin 50 olduğu, bunun Norveç'ten 30 yıl daha kısa olduğu belirtiliyor. ''Orta seviyede insani gelişim'' kategorisindeki ülkelerin yüzde 20'si ile karşılaştırıldığında, yoksul 24 ülkedeki halkın yarısının okuma yazma bilmediği kaydediliyor.
  • Japonlar, 82.7 ortalama ile diğer ülkelerdekilerden uzun yaşadığı, savaş gören Afganistan'da ortalama yaşam süresinin 43.6 yıl olduğu belirtildi.
  • Yıllık kişi başı gelirin ortalama 298 dolar olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşayanlar ise en fakir insanlar.
  • Çin, Venezuela, Peru, Kolombiya ve Fransa'nın daha fazla gelir ve uzun yaşam süresi ile önceki yıla göre listede 3-4 sıra üste çıktığı kaydedildi.
  • Çin, Kolombiya ve Venezuela'nın ayrıca eğitimde daha da geliştiği belirtildi.
1990 yılından bu yana yıllık insani gelişim indeksi yayımlayan UNDP, 1980 yılından bu yana insani gelişimin küresel olarak yüzde 15 oranında ilerlediğine dikkati çekiyor.



Kaynak
 

0ReiS0

Dekan
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,667
Reaksiyon puanı
91
Puanları
228
İnsana Değer Verilmediği bir Ülkede Nasıl Yaşanır Ve Nasıl bir 79 sıra oluyor Sonuncu Olması Lazım!
 

Alesstyle

Asistan
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
124
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Zaten gerçekten yasanabilecek 100 ülke var :d
 

Whisper1907

Profesör
Katılım
15 Haziran 2009
Mesajlar
4,512
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
Şükredin halinize abim Nijeryaya gitti bir kaç seneliğine :D
 

aykut5855

Doçent
Katılım
4 Kasım 2008
Mesajlar
722
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Ben inanmıyorum...Türkiye'den başka yaşanacak ülke yok bi sefer...önümüzdeki 79 ülke hangileriymiş acaba?...acaba kaç tanesinde 4 mevsim var?...acaba kaç tanesi bizim (esas anadolu insanı) kadar misafir perver?...kaç tanesinde bu kadar doğal güzellik var?
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,276
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
İnsana verilen değer bakımından sondan 1. oluruz herhalde...
 
Üst