Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyüdü

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2014 yılı birinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla %4,3’lük artışla 29 210 Milyon TL oldu.

turkiye_dunya_devlerine_fark_atti13866695800_h1104188.jpg

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri cari fiyatlarla %14,8 arttı

Üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2014 yılı birinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla %14,8’lik artışla 407 310 Milyon TL oldu.

İmalat sanayi, 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %18,6’lık artışla 67 081 Milyon TL, sabit fiyatlarla %4,9’luk artışla 7 518 Milyon TL oldu.

Finans ve sigorta faaliyetleri, 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %4,5’lik azalışla 12 839 Milyon TL, sabit fiyatlarla %13,9’luk artışla 4 005 Milyon TL oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı

Bugüne kadar, doğrudan yöntemle mevsim ve takvim etkilerinden arındırılan GSYH, üretim ve harcama yöntemine göre alt bileşenlerin arındırıldıktan sonra toplulaştırılmasıyla dolaylı yaklaşım kullanılarak hesaplanmaya başlanmıştır. Bu çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye açıklama bağlantısından ve metaveriden ulaşılabilir.

Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2014 yılı birinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,4’lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki çeyreğe göre %1,7 oldu.

Kaynak: Haber7

codding

Asistan
Reaksiyon puanı
13
zengin ve fakir arasındaki uçurum yine açıldı desene!

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
zengin ve fakir arasındaki uçurum yine açıldı desene!
[MENTION=187314]codding[/MENTION] olaya neden hemen olmayacak yerden bakmaya çalışırsınız anlamış değilim. Bu durum toplumun tüm kesimini etkileyen bir durum.!

codding

Asistan
Reaksiyon puanı
13
@codding olaya neden hemen olmayacak yerden bakmaya çalışırsınız anlamış değilim. Bu durum toplumun tüm kesimini etkileyen bir durum.!
Niçin insanlar kredi almak ve bir sürü faiz ödemek zorunda kalıyor? Çünkü gerçekte piyasada 70 milyar para vardır. Ve bunun 10 katına kadar bankalar aracılığı ile kaydi yani sanal para yaratılmıştır. Büyüme denilen asıl şey ise budur! yani gerçekte sanal para olmasa ve o paralar insanların yararına sunulsa doğal iktisad döngüsü olsa kimse kredi ile uğraşmaz açlık sınırında yaşamaz. Bu adaletsiz ve suni büyüme!

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
[MENTION=187314]codding[/MENTION] aslında güzel söylüyosunda ancak kaçırdığın bir yer var bu ütopik bir düşünce kavramı yani reel piyasada gerçekleşmesinin imkanı olmayan bir durum. Haa faize takılabilirsin ki piyasayı direk olarak etkiler. Bunun içinde yukarıda uğraşların ve tartışmaların olduğunu az çok bilirsin.

Bi tiyo verim; :D Senin dediğin sistem nasıl oluşur biliyor musun ? Sınırlar içindeki herkesin bankalardan aynı gün tüm parasını çekme talebinde bulunması tüm sistemin egale olması demek. Bu da yeni sistemin temelini oluşturur ;)

codding

Asistan
Reaksiyon puanı
13
@codding aslında güzel söylüyosunda ancak kaçırdığın bir yer var bu ütopik bir düşünce kavramı yani reel piyasada gerçekleşmesinin imkanı olmayan bir durum. Haa faize takılabilirsin ki piyasayı direk olarak etkiler. Bunun içinde yukarıda uğraşların ve tartışmaların olduğunu az çok bilirsin.

Bi tiyo verim; :D Senin dediğin sistem nasıl oluşur biliyor musun ? Sınırlar içindeki herkesin bankalardan aynı gün tüm parasını çekme talebinde bulunması tüm sistemin egale olması demek. Bu da yeni sistemin temelini oluşturur ;)

Bunun için tüyo vermene gerek yok ki! 70 Milyar para var fiziksel olarak ve bu paranın 10 katı kadar olmayan para yani herkes parasını çekmeye çalışsa ancak %10'u parasını çekebilir yani para kalmaz. Bu sistem insanların kanını emmekten başka bir işe yaramıyor. Kime hizmet ettiği ortada bize etmediği büyümediğimiz kesin!

Reaksiyon puanı
10,327
bizim renkdaş galiba marks'ın gözlüğüyle smith'in teorisine eleştiri getiriyor. da,
bizim realite çok farklı.
tarımdan sanayiye, tekstilden teknolojiye uzanan ekonomi hinterlandının cirosu, ihracatı vs. katettiği mesafenin rakamlara yansıyan tarafını görmezden gelmeye çalışıyor belli ki!
bir nesneye bakınca görmek istediğini görüp, sair kısımlarını gözünü kapatanlar gibi! :)

bölge34

Doçent
Reaksiyon puanı
12
Fakir daha da fakirleşti, borçluların bankaya borçu %500 arttı. Nasıl büyümese acaba yoksa ben başka bir memlekette yaşıyorum da haberim mi yok.

Benim şahsi fikrim bu, lütfen yandaş arkadaşlar saçma sapan yorum yazmayın.

Eric Cartman

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Fakir daha da fakirleşti, borçluların bankaya borçu %500 arttı. Nasıl büyümese acaba yoksa ben başka bir memlekette yaşıyorum da haberim mi yok.

Benim şahsi fikrim bu, lütfen yandaş arkadaşlar saçma sapan yorum yazmayın.
+sonsuz

Vatandaş bi fark görmüyo yani büyüyoda bize mi büyüyo bizde birşey değişmiyor .

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
441
Vay arkadaş, biz boşuna iktisat okumuşuz. ekonomik büyüme ile ilgili ne çok şeyi bilmiyormuşuz. Meğerse büyüme sistemde dönen sanal para ile ilgiliymiş! Gayrı safi yurtiçi hasıla, ihracat, sanayi, üretim hep fasa fisoymuş...

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
kara para ile ilgili büyüme

fakiriz yine cepde 3-5 kurus var nıye bız goremıyoz paracıkları yahu

kehfest

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Anlamam ekonomiden ama ithalat ihracat fazla olan ülkelerin hiçbirinin sonu hayırlı olmadı

Reaksiyon puanı
10,327
Anlamam ekonomiden ama ithalat ihracat fazla olan ülkelerin hiçbirinin sonu hayırlı olmadı

Ühühühü

Anladın!

not:bu alemde ne burada, ne başka bir yerde hiçbir mesajıma bu tür bir cevap verilmemişti, ve ben bu alemde hiç kimsenin mesajına bu şekilde cevap vermemiştim. o yüzden ki, yazması bile çok ağır geldi.

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
nasıl büyümeyse tabana yansımıyor bir türlü...

Ocak 2014 açlık sınırı 1426 TL olarak açıklanıyor gelgelelim asgari ücret 1071 TL ..

eflasyonu düşük göstermek için konu olan malzemeleri üzüm yaprağı,egzoz borusu gibi saçma ürünleri seç.

sonra ülke ekonomisi büyüyor de ...