Türkiye ile İsrail arasında yeni dönem

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,257
Puanları
113
Yaş
39
56733decc03c0e2598f04c31.jpg


Mavi Marmara katliamından beş yıl sonra Türkiye ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya geldi. İsrail basını, görüşmede beş maddelik bir yol haritasının kabul edildiğini öne sürerken, Türk kaynaklar anlaşmanın henüz sonuçlanmadığına dikkat çekti.

İSRAİL komandolarının 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı baskında 9’u Türk 10 kişinin öldürülmesinin ardından bozulan ikili ilişkilerin onarılması için iki ülkenin heyetleri İsviçre’nin Zürih kentinde biraraya geldi. İsrail’in Haaretz gazetesi, görüşmede Türkiye’yi Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun başkanlığındaki bir heyetin temsil ettiğini, İsrail tarafında da istihbarat teşkilatı Mossad’ın gelecekteki şefi Yossi Cohen ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover’ın bulunduğunu yazdı.

İsrail basınına yansıyan iddialara göre taraflar ikili ilişkilerin yeniden başlatılması için imzalanacak nihai anlaşma öncesinde beş maddelik bir yol haritasında mutabakata vardı.

BEŞ MADDE İDDİASI

Haaretz’e konuşan İsrailli bir yetkili, henüz nihai anlaşmanın imzalanmadığını belirterek, “Hala bazı detaylar üzerinde çalışmak durumundayız. Ancak kriz çözülme yoluna girdi” diye konuştu. İddia edilen beş madde şöyle:

1- İsrail, Mavi Marmara saldırısındaki mağdur ve kurbanlar için 20 milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturacak.

2- Türkiye ve İsrail, karşılıklı olarak büyükelçiler atayacak.

3- Mavi Marmara baskını için İsrail askerlerine yönelik suçlamalar düşürülecek.

4- Türkiye, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’yi sınır dışı edecek. Örgütün Türkiye’deki faaliyetleri kısıtlanacak.

5- Türkiye ve İsrail doğalgaz sahalarında işbirliğine gidecek. Türkiye’nin İsrail’den doğalgaz satın alacak. İsrail, Türkiye’de inşa edilecek boru hattıyla Avrupa’ya doğalgaz satacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir süre önce yaptığı açıklamada İsrail’in Türkiye’ye doğalgaz satışı konusunda Ankara ile görüşme halinde olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge için hayati önem taşıdığını kaydetmişti.

TÜRKİYE: GÖRÜŞME OLUMLU İLERLİYOR

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada İsrail ile ‘normalleşme görüşmelerinin bir süredir yapıldığı ve olumlu yönde ilerlediği’ kaydedildi.

Hürriyet’e bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar “Henüz imza aşamasına gelmiş bir sonuca varmış değiliz” derken bir hükümet yetkilisi anlaşmanın yakında sonuçlanabileceğini söyledi.

Görüşmeleri Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun yapmasının Ankara’nın iyi niyet göstergesi olduğunu, böylelikle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri ‘ikinci kâtiplik’ düzeyinden müsteşar seviyesine çıkarıldığını belirttiler.

GAZZE SORUSUNA YANIT YOK

Türkmenistan ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da normalleşme için öncelikle İsrail’in Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze şeridindeki ablukaya son vermesi şartlarını sıralamıştı. Metinde “Neden Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması şartının bulunmadığı” sorusuna Türk kaynaklar net bir yanıt vermezken, Gazze’ye giriş ve çıkışların daha kolay hale getirilmesinin söz konusu olacağını söylemekle yetindiler. Haaretz’e konuşan İsrailli bir yetkiliyse Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması önerisinin müzakere masasında olduğunu doğrulayarak “Fikirler var ancak konuya henüz çözüm bulunmuş değil. Kolay değil” yorumunu yaptı.

Kaynak
 
Ö

özerroltrolliçe

SDN Okuru
Mavi Marmara'da ölenlerin nasıl tipler olduğu ortada hepsi dini teröristti... İsrail sınırlarını ihlal ettiler cezalarınıda gördüler...
 

BrknEs

Müdavim
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
166
Puanları
63
bu maddeye takıldım ''5- Türkiye ve İsrail doğalgaz sahalarında işbirliğine gidecek. Türkiye’nin İsrail’den doğalgaz satın alacak. İsrail, Türkiye’de inşa edilecek boru hattıyla Avrupa’ya doğalgaz satacak.''
madem bizim üzerimizden avrupaya gaz satacak biz niye satın almak zorundayız ki bize gaz versin ya da bu hattın ülkemizden geçmesinden dolayı satışlardan pay alalım ???
 

mmayda

Öğrenci
Katılım
4 Ocak 2015
Mesajlar
44
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
her iki ülke çıkarları örtüşmeye başladığı için yakınlaşmaya başladı.israil türkiyeye doğalgaz satacak veya avrupaya türkiye üzerinden doğalgaz satacak.avrupanında istediği gibi böylelikle rusya dışlanmaya başlanacak.türkiyenin bütün isteklerini israil yapar ama gazze ambargosu zor gibi .
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Dogalgazi neden azerbaycan yerine bu kani bozuklardan aliyoruz? Hem ucuza gelir hem de paramiz bunlarin cebine girmez. Ruslar bitti simdi yahudileri mi zengin edecegiz..
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
Dogalgazi neden azerbaycan yerine bu kani bozuklardan aliyoruz? Hem ucuza gelir hem de paramiz bunlarin cebine girmez. Ruslar bitti simdi yahudileri mi zengin edecegiz..

benim gibi düşünenler de varmış.bu sitede.

netanyahu çok mülayim efendi bir adam.israiller cici cici . dimi abisi.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

ruslar pis k*k* .Gerçekten dünya yuvarlakmış.1 kez daha tescil edildi.
 

friendly

Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
Dış ilişkilerde garip bir dönemdeyiz, hakkımızda hayırlısı..
 

CorvoAttano

Müdavim
Katılım
1 Ekim 2014
Mesajlar
2,263
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
Dış ilişkilerde garip bir dönemdeyiz, hakkımızda hayırlısı..

Hem içeride hem de dışarıda çok fazla düşmanla uğraşıyoruz. Dünyada bizim kadar çok sorunla baş edip aynı zamanda ülkeyi ileriye taşıyarak yöneten başka bir ülke yok sanırım. Sahiden Hakkı'mızda hayırlısı
 
Üst