- Reaksiyon puanı
- 181

İstanbul'da Sultanahmet'te kriteryum yarışıyla başlayarak Alanya'da sona eren 44. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nu Euro Sport TV'ye yorumlayan dünyaca ünlü İngiliz sunucu David Duffield, organizasyondaki başarının Türkiye için sevindirici olduğunu bildirdi.
David Duffield (77), 10 yaşından bu yana bisiklet sporuyla uğraştığını, ülkesi adına katıldığı yarışmalarda şampiyonluklarının bulunduğunu, daha sonra hakem ve antrenörlüğünün yanı sıra yaklaşık son 20 yıldır da uluslararası yarışmaları Euro Sport TV adına yorumladığını, canlı yayınlarla sunduğunu söyledi.
Türkiye'nin çok önemli bir organizasyondan alnının akıyla çıktığına işaret eden Duffield, şöyle konuştu:
''Türk halkının bisikleti bu denli sevdiğini bilmiyor ve böyle büyük bir etkinliğin altından kalkacağına önceleri inanmıyordum. Türk yöneticiler başarılı organizasyonla kaygılarımızın yersiz olduğunu kanıtladılar. Müsabakadan aylar önce Dünya Bisiklet Federasyonu (UCI) Başkanı Pat Mc Quaid ve diğer yetkililer Türkiye'ye giderek organizasyon hakkında gerekli çalışmaları yapmışlardı. İlk kez, 2.1 statüsünde profesyonel düzeyde yapılan 7 etaplı, toplam bin 76 kilometrelik yarışmalara dünyanın en prestijli yarışı kabul edilen Fransa Turu'nda da yarışan Belçika'nın Silence Lotto, İspanya'nın Saunıer Duval ve Karpin Galicia, İrlanda'nın Group Navigare, Lüksemburg'un Astana, İtalya'nın Lampre, Almanya'nın Team Milram gibi 25 kulübü katıldı. Yarışmalarda beklenilenden daha az olumsuzluk yaşanarak tamamlanması bizleri gelecek için umutlandırdı. Türkiye, Fransa Turu'na alternatif olabilir.''
-ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR VE ÜLKENİN TANITIMI-
Türkiye'nin tanıtım eksikliğine dikkat çeken Duffield, bunun giderilmesinin kolay olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Türkler heyecanlı ve tuttuğunu koparan bir toplum. Türkiye'ye ilk kez geldim. Çok sayıda Türk dostum oldu. Bisiklet sporunun çok sevildiğine tanık oldum. Ayrıca, etkinliklere katılan ve izleyenler gibi ben de Ege ile Akdeniz'in en önemli sahillerini, Türkiye'nin tarihi ve doğal zenginliklerini görme şansı yakaladım. Kafilelerdekiler otellerde konaklayarak Türk mutfağını da tanıdılar.
Yarışmalar 106 ülkede izlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarışmaların kapanışını izlemesi ve ödül törenine katılması da ülkenizin tanıtımı açısından iyi oldu. Bu davranış organizasyonu güçlendirdi ve ülkenin en önemli makamında bulunan yetkilinin spora olan ilgisini gösterdi.''
Türk Milli Takım sporcularının 7 etap boyunca 150 sporcu arasından ilk 50 arasına girememesinin ise dikkat çekici olduğunu ifade eden Duffield, şöyle devam etti:
''Türk sporculardan en iyi konumda olan Behçet Usta bile 70'lerde yer aldı. Bu arada, 32 yıl aradan sonra dağ bisikletinde Bilal Akgün'ün, Ağustos ayında Pekin'de yapılacak Olimpiyat Oyunları'na katılacağını öğrendim. Bu önemli bir gelişme. Ancak, hava şartları 12 ay bisiklet sporu yapılmaya elverişli olan Türkiye'de, daha çok elit sporcu yetişmesi gerek. Türk Milli Takımı 5-10 yıllık strateji belirlemeli. Potansiyeli ve olanakları en iyi şekilde değerlendirmeli. Daha çok yurt dışı yarışmalara katılmalı. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi futbolda öne çıkan kulüpler bisiklet takımı da kurmalılar.''
İlerlemiş yaşına rağmen her gün ortalama 10 kilometre bisiklet sürdüğünü ifade eden Duffield, yarışma dolayısıyla Türkiye'de bulunduğu 10 gün içinde derdini anlatacak kadar Türkçe öğrendiğini, davet alması halinde Türkiye'deki önemli yarışmaları da yorumlayabileceğini sözlerine ekledi.
[size=10pt]Kaynak[/size]