Türkçe Programlama?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hnl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Bildiğim tüm programlama dilleri İngilizce.İsterim ki günümüzde Ulusal Lİnux kaynaklı işletim sistemimiz Pardus bile varken artık bizimde anadilimizde bir programlama dilimiz olsun.Böyle bir şey mümkün müdür?Demiyeceğim çünkü istersek olur.Peki neler yapmalıyız?:helpsmilie:

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Kullanılan bütün programlama dillerinin hemen hemen hepsi ingilizce olarak var.Böyle bir uğraşın zaman kaybı ve gereksiz olduğunu düşünüyorum.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Kullanılan bütün programlama dillerinin hemen hemen hepsi ingilizce olarak var.Böyle bir uğraşın zaman kaybı ve gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Bende eğer bir programlama dili Türkçe olursa kullanıcı kitlesi artar diye düşünüyorum.Böylece programcılar artar.Yazılım Türkiyede güzel yerlere gelir.Bizde Hindistan gibi kendin pişir kendin ye yaparız.Ayrıca tadı güzel olursa dünyaya da satarız.;)

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Programın ismi nedir?

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bende eğer bir programlama dili Türkçe olursa kullanıcı kitlesi artar diye düşünüyorum.Böylece programcılar artar.Yazılım Türkiyede güzel yerlere gelir.Bizde Hindistan gibi kendin pişir kendin ye yaparız.Ayrıca tadı güzel olursa dünyaya da satarız.;)
Artmaz.Neden dersen dil bir kere Türkçe sadece ülke içinde yaygınlaşırsa yaygınlaşır onu da sanmıyorum yıllarca kullandığım dili bırakmam;)
Bu sadece "hobi" olarak yapılabilir.Bence zaman kaybıdır.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Artmaz.Neden dersen dil bir kere Türkçe sadece ülke içinde yaygınlaşırsa yaygınlaşır onu da sanmıyorum yıllarca kullandığım dili bırakmam;)
Bu sadece "hobi" olarak yapılabilir.Bence zaman kaybıdır.

Bugün olan her şey dün hayaldi...

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
kesinlikle haklısın, ancak varolan diller Türkçe'ye çevrilmemeli, yepyeni bir programlama dili aslı Türkçe olarak yapılmalı
zaman kaybı düşünen arkadaşlara da aldırma

AYT@C

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayar Programcılıgı evrensel bir kavram .. O bakımdan böyle bir şey icin uğraşmak bence fantazi olur ..

Ama yapılamaz mı.. Yapılabilir tabikide ..

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Programların Türkçe olması anlamlı ama programlama dilinin Türkçe olması pek anlamlı gelmiyor bana.
Spesifik bir örnek veryim; Almanlar yazılım konusunda bayagı iyidir ayrıca inanılmaz milliyetçidir cebit hanofer de çok iyi derecede İngilizce bildikleri halde çok nadir ingilizce konuşurlar. Almanlar bile İngilizce yazılım dili kullanıyorsa bi bildikleri vardır diye düşünüyorum.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Bu işi yapsa yapsa Tübitak yapar.Tübitak'a bir mail atııp durumu bildirmek gerek onlar ne düşünüyor.Bakalım...

Reaksiyon puanı
189
bir compiler yazmak kolay değil o yüzden tamamiyle zaman kaybı olacaktr. bu işi en iyi yapan ülkelerden biri olan hindistanda bu eğitimi almak için bulunuyorum ve emin ol buradaki kimse programlama dilini hintçeye çevirmeye çalışmıyor. o yüzden gereksiz bir fantaziden öteye gideceğini sanmıyorum...

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bu tarz bir dil için evrensel bir dil'e sahip olmak gerekir. Çünkü dünyanın bir ucundan diğer ucuna yapılan çalışma, herkesçe anlaşılmalı, ve aynı anlamı taşıyor olmalı. Örnek olarak bilimsel çalışmalarda latincenin kullanıılması. Türkçe evrensel bir dil midir?, kısmen. Orta asya dahil olmak üzere türkçe baya bir yaygın, ancak bu yaygınlık yine evrensel olmaya yetmiyor, çünkü her ne kadar konuşulanları anlasak dahi, ortak bir alfabe kullanımı yok dünya türkçesinde. Bu da türkçeyi evrensel değil, bölgesel kılıyor.

Azerbaycan ile ortak bir alfabe kullanımı için çalışmalar mevcut, onların türkçe alfabeyi kullanmaları için antlaşma yapıldı, ancak yinede yeterli olmadı. İngilizce alfabesi ve kelime manası yönünden dünyada evrensel. Çok uç olmamakla beraber her yerde konuşulan ve yazılan ingilizce aynı. Bu yüzden İngilizce Üzerinden yapılacak çalışmalar tüm dünyada kabul görüyor.

Ayrıca teknolojinin gelişimi ve yaygınlaşması ingilizce olması sebebiyle, tüm teknolojik kavramlar ingilizce olarak yerleşiyor hayatımıza. Örnek verecek olursak, Blog için bile doğru düzgün bir tanım bulunamadı.

Bu yüzden diğer arkadaşlarıma üzülerekte olsa katılıyorum, Hobi ve Fantastik bir düşünce olmaktan öteye geçmez bencede...

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bugün olan her şey dün hayaldi...
Ya ben yapılamaz demiyorum ki sadece zaman kaybı diyorum anlatamadım galiba.ben c#'ı bırakıp onu mu kullanacam sanki? ki sen onu geliştirene kadar var olan dillere yetişemezsin bile onlar uçar gider.:icon_-1:

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
bazı arkadaşlarında söylediği gibi kodların herkes tarafından anlaşılması lazım ama derleyicinin menüleri falan türkçe olabilir anca o güzel olur, fakat kodlar için evrensel herkesin anlayacağı dil olması gerekir bence, zaten çok ingilizce bilmeye gerek yok kod için önemli olan mantık kurabilmek

malware_17

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ingilizce dünya genelinde konuşulan bir dil olduğu için bence türkçe bir programlama dili yazmak çılgınca olur.

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
mantiksiz. Ayrıca daha Türkçe karakterlerimizi telefonda mesaj çekerken bile kullanamıyoruz, mail adresi, şifre vs yapamıyoruz, proglamlamada ? güldürmeyin beni

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Bilgi paylaşımı için teşekkürler.Emeğe geçenlere saygılar.

Big

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Programların Türkçe olması anlamlı ama programlama dilinin Türkçe olması pek anlamlı gelmiyor bana.
Spesifik bir örnek veryim; Almanlar yazılım konusunda bayagı iyidir ayrıca inanılmaz milliyetçidir cebit hanofer de çok iyi derecede İngilizce bildikleri halde çok nadir ingilizce konuşurlar. Almanlar bile İngilizce yazılım dili kullanıyorsa bi bildikleri vardır diye düşünüyorum.

Ya bir bilmedikleri varsa herşeyi bilecekler dye bir kural mı var ?

Not : Türkçe programlama dilide şimdilik bir hayal ama zaman ne gösterir bilinmez

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Bir umut işte...Her şeyi onlar yapar düşüncesinden kurtulmalıyız bence.Bizde yapabiliriz.Keşke Tübitak onlar için ayrılan bütçeyi daha iyi işlere kullansa.Madem buluş yok o zaman olanı değiştir...:happy: