Türk Telekom'un Altyapısı Yeterli mi?

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Türk Telekom'un sağladığı altyapı, 6 milyon ADSL abonesine yetiyor mu? Yabancı sitelerin yavaş olmasının nedeni, bu altyapının eksikliği mi?

13 Mayıs 2009'da, 8 Megabit'lik yeni ADSL hız seçeneklerin duyurulduğu basın toplantıda konuşan Türk Telekom Uluslararası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros'un yaptığı sunumda, önemli bilgiler verildi. Paylaşılan bu bilgileri değerlendirip, yeri geldiğince detaylı olarak gündeme getireceğimizi okurlarımızla paylaşmıştık.

Genişbant'ın Diyeti

011242742756.jpg

Türkiye'deki ADSL kullanıcı sayısının dönemlere göre artışı

ADSL'in ülkemize gelmesi ile çok daha geniş kitlelere sunulan genişbant internet kullanımı, beraberinde çok ciddi altyapı ihtiyaçlarını gerektiriyor. Bu ihtiyaç, hem yurtiçi hem de yurtdışı yeni nesil bağlantı teknolojilerinin kullanıcılara sunulmasıyla karşılanabiliyor.

Fiber optik kablolar, çok büyük miktarlarda veriyi, yüksek hızlarda taşımak için en uygun seçenek olma özelliğini halen devam ettiriyor. Türk Telekom'un hazırladığı bu altyapı, şu anda ülkemizin dünyayla iletişimini sağlıyor.

300 Gigabit Çıkışa Sahip

031242742868.jpg

Türkiye'yi dünyaya bağlayan internet omurgasının son haritası

En yeni teknolojileri kullanmamıza rağmen, kullanıcılardan gelen şikayetler göz önüne alınırsa, mevcut durumu bir kez daha değerlendirmekte fayda var. Toros'un açıkladığı bilgilere göre şu anda Türkiye'yi Avrupa ve Amerika'ya bağlayan yurtdışı internet çıkış kapasitesi 300 Gigabit seviyesinde.

Siteler Neden Yavaş?

041242742906.jpg

Yıllara göre yurtdışı internet çıkış kapasitemiz

Basit bir matematik hesabı yaptığımızda bu rakam çok düşük gibi geliyor. Merak edenlere hemen açıklayalım. Ülkemizde en çok ziyaret edilen web siteleri listesinin üst kısmında yer alan Google, YouTube, Rapidshare, Twitter, FriendFeed, Facebook, MSN gibi yurtdışında bulunan adresler mevcut.

Yoksa Yetersiz mi?

021242742821.jpg

8 Megabit internet için Türkiye'de şu anda var olan altyapı

Toplantıda verilen bilgilere göre; sayısı 6 milyonu geçen ADSL abonelerinin %85'ine 8 Megabit internet sunulabiliyor. ADSL müşterilerinin tamamını bırakın sadece yüzde birinin aynı anda bu sitelere bağlanmış olduğunu düşünelim.

İhtiyaç duyulan kapasite: 60.000 x 8 megabit = 468 Gigabit(*)
(*)1024 Megabit=1 Gigabit olarak hesaplanmıştır.

Gerçek Rakamlar Böyle Demiyor

Kolayca yapılacak bu hesaba göre yurtdışı internet çıkış trafiği bir anda felce uğruyor ve yetersiz kalıyor. Hız artırımından sonra bu tereddüdümüzü Toros'a ilettiğimizde; bu kapasitenin şu andaki kullanım için çok fazla olduğu, hatta Türkiye'nin yurtdışı çıkışının şu zamana kadar yapılan ölçümlere göre 210 Gigabit olduğu bildirdi ve bir de taahhütte bulundu.

"Eğer bu kapasitenin %80'i bile kullanılırsa, Türk Telekom kapasite artırımı için hızlı bir şekilde adım atacaktır".

Yurtdışındaki sitelerin zaman zaman neden yavaş açıldığı konusunda yapılan bir diğer açıklama da; sorunun Türk Telekom'un kapasitesinde değil, söz konusu sitelerin sunucularından kaynaklandığı belirtildi.

:: Yurtdışı internet çıkış kapasitemizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
kıvır bakalım telekom, utanmadan birde yeterli diyor. 8mb sınırsız sınırlı bağlantı yaparsan yeter tabi bu yurt dışı çıkışı sana

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Madem yeterli neden "LİMİTLİ" gibi bi kavram var ?

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Yurtdışı internet çıkış kapasitemizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Yurtiçine bile yeterli değilki yurtdışına yeterli olsun...

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
60.000 bin kişi aynı anda 8 megabit çekse 465 gigabit yapıyor.Ttnette seviniyor 300 gigabit cıkısları var diye.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
SDN editörlerinden, yöneticilerinden ya da bu işlerden kim anlıyorsa şı haksızlığa karşı bi mücadele başlatalım arkadaşlar! Nedir bu yahu? Tüketicileri resmen sömürmekten başka birşey değil bu. Lütfen Hukuk işlerinden anlayan arkadaşlar bu girişime bir evet desinler LÜTFEN

BurakGxG

Asistan
Reaksiyon puanı
1
aib ben guild wars oynuyorum :D almanyadan arkadaslar var adamların aldıkları ping = 10ms 1000 ms= 1 saniye oluyor simdi ben burada 250 alıyorum arada sırada düşüyor hatta 47 oldu gecen. ama yinede 47 10 a göre oldukca kötü.adamlar oyunu bende daha hızlı oynuyolar ve bu benim geride kalmama neden oluyor..

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
bide 15 gb'ı aşanların hızını kesceklermiş. gerekçe ne, adil kullanımmış..

kardeşim siz gidin kendi hızınızı, bant genişliğinizi adam akıllı kontrol edin, arttırın.. sonra da saçma sapan bahanelerle zaten pahalı olan interneti bize zehir etmeyin....

edit:
60.000 bin kişi aynı anda 8 magabit hiçbir zaman çekemeyecek ttnetin sevinmesi normal.
abone sayısı 6 milyon, 60 bin değil. yüzde 1'in 8mbps'e geçeceğini düşünürsek diye hesaplanmış ve bant genişliği yetmemiş.. Kaldı ki diğer %99 daha hesaba katılmadı. 1 mbps de olsa, o da bayaa yük bindirir..

lanetttnet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
August 6, 2007

tarihinde Rapidshare.com toplam bant genişliği 140 Gigabit/s

varın gerisini siz düşünün. biri rapidshare biri ÜLKE.

sonra kendilerini savunurlar zavallılar, suistimal falan fıstık.

felidon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
peki bu quiknet de mi aynı altyapıyı kullanıyor? evlere kadar fiber optik getiriyorlar ama eğer öyleyse yine değişen bişi yok..

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Dalga mı geçiyorsunuz? 10 kişiye sorsanız bu soruyu 10'u da "Yetersiz" cevabını verir size. Ama Türk Telekom adam gibi yatırım yapmamaya da devam edicek. Ne de olsa tekel.

TeArS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Zaten Yetersiz olduğu için Youtube ve onun gibi siteler kapanıyor yoksa mahkeme kararı vs.. bahaneden başka birşey değil.

sky_walker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Palavraya bak. Neymiş sitelerin sunucularında sorun oluyomuş. Ne tesadüfse hepsinde birden oluyor. Rapidshare gibi firmanın premium uyesi max. hızla download yapamıyorsa sıkıntının nerde olduğu bellidir.

rozabay

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
34
1-2 yıl önce Almanya net direct ten server kiralamıştım. Türkiye'den html tabanlı bir siteye ortalama 15 sn de erişiliyordu. Yurt dışındaki arkadaşlara sorduğumda ise max 5 sn de erişiliyordu. Alt yapı yeterlimi sorususnun cevabı burada işte.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
şimdi bu açıklama nedir öğlenin 3'ünden saat 9 a kadar düşünün bugün internete giremedim geçen hafta ise 28 saat kesikti internet ttnet ve türk telekom alıp iyice bi düşünmeli sonuçta ben her ay 45,25 tl mi trink diye yatırıyorum ama

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
300 tane Japon şimdi bizim tüm internet altyapısını tek başına mı sömürüo diosunuz şimdi siz?

nevrans

Asistan
Reaksiyon puanı
6
ben telekomun adsl hızmetınden pek memnun degıldım ama vdsl2 16 mb gecınce gercekten cok beyendım ımkanı olanlar gecsın derım rapıd hesabımla 2000 hızında flm muzık vs ındırıyorum 800 mb fılmı 10 dakıkada ındırebılıyorum ve nette kopma sorunu hıc yasamadım fıberoptık kablo cok farketırıyor ızmırde goztepe ve guzelyalıda telekomun fıberoptık kablo araclarını gordum fıberoptık hat cekıyorlardı buyuk kutulara 1 yıl ıcınde tum ızmır fıbroptık hatla donatcaklarnı soyledı yetkılı kolay gelsın

dctor

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Türk Telekom'un sağladığı altyapı, 6 milyon ADSL abonesine yetiyor mu? Yabancı sitelerin yavaş olmasının nedeni, bu altyapının eksikliği mi?

13 Mayıs 2009'da, 8 Megabit'lik yeni ADSL hız seçeneklerin duyurulduğu basın toplantıda konuşan Türk Telekom Uluslararası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros'un yaptığı sunumda, önemli bilgiler verildi. Paylaşılan bu bilgileri değerlendirip, yeri geldiğince detaylı olarak gündeme getireceğimizi okurlarımızla paylaşmıştık.

Genişbant'ın Diyeti

011242742756.jpg

Türkiye'deki ADSL kullanıcı sayısının dönemlere göre artışı

ADSL'in ülkemize gelmesi ile çok daha geniş kitlelere sunulan genişbant internet kullanımı, beraberinde çok ciddi altyapı ihtiyaçlarını gerektiriyor. Bu ihtiyaç, hem yurtiçi hem de yurtdışı yeni nesil bağlantı teknolojilerinin kullanıcılara sunulmasıyla karşılanabiliyor.

Fiber optik kablolar, çok büyük miktarlarda veriyi, yüksek hızlarda taşımak için en uygun seçenek olma özelliğini halen devam ettiriyor. Türk Telekom'un hazırladığı bu altyapı, şu anda ülkemizin dünyayla iletişimini sağlıyor.

300 Gigabit Çıkışa Sahip

031242742868.jpg

Türkiye'yi dünyaya bağlayan internet omurgasının son haritası

En yeni teknolojileri kullanmamıza rağmen, kullanıcılardan gelen şikayetler göz önüne alınırsa, mevcut durumu bir kez daha değerlendirmekte fayda var. Toros'un açıkladığı bilgilere göre şu anda Türkiye'yi Avrupa ve Amerika'ya bağlayan yurtdışı internet çıkış kapasitesi 300 Gigabit seviyesinde.

Siteler Neden Yavaş?

041242742906.jpg

Yıllara göre yurtdışı internet çıkış kapasitemiz

Basit bir matematik hesabı yaptığımızda bu rakam çok düşük gibi geliyor. Merak edenlere hemen açıklayalım. Ülkemizde en çok ziyaret edilen web siteleri listesinin üst kısmında yer alan Google, YouTube, Rapidshare, Twitter, FriendFeed, Facebook, MSN gibi yurtdışında bulunan adresler mevcut.

Yoksa Yetersiz mi?

021242742821.jpg

8 Megabit internet için Türkiye'de şu anda var olan altyapı

Toplantıda verilen bilgilere göre; sayısı 6 milyonu geçen ADSL abonelerinin %85'ine 8 Megabit internet sunulabiliyor. ADSL müşterilerinin tamamını bırakın sadece yüzde birinin aynı anda bu sitelere bağlanmış olduğunu düşünelim.

İhtiyaç duyulan kapasite: 60.000 x 8 megabit = 468 Gigabit(*)
(*)1024 Megabit=1 Gigabit olarak hesaplanmıştır.

Gerçek Rakamlar Böyle Demiyor

Kolayca yapılacak bu hesaba göre yurtdışı internet çıkış trafiği bir anda felce uğruyor ve yetersiz kalıyor. Hız artırımından sonra bu tereddüdümüzü Toros'a ilettiğimizde; bu kapasitenin şu andaki kullanım için çok fazla olduğu, hatta Türkiye'nin yurtdışı çıkışının şu zamana kadar yapılan ölçümlere göre 210 Gigabit olduğu bildirdi ve bir de taahhütte bulundu.

"Eğer bu kapasitenin %80'i bile kullanılırsa, Türk Telekom kapasite artırımı için hızlı bir şekilde adım atacaktır".

Yurtdışındaki sitelerin zaman zaman neden yavaş açıldığı konusunda yapılan bir diğer açıklama da; sorunun Türk Telekom'un kapasitesinde değil, söz konusu sitelerin sunucularından kaynaklandığı belirtildi.

:: Yurtdışı internet çıkış kapasitemizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

Yerin dibinede girsen batsanda yer yüzünden silinsende en cok ben sevinirim cünkü telekom senin hırsızlığın uluslararsı hırsızlık gibi ama bir kac ay daha sabır seni şutlayacağım cünkü 3G GELİYOR DA ONDAN zaten şu anda 4 kişi ortak kullanıyorum seni telekom sana para yedirirmiyim veremediğin hizmete :4::4:

skys

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
11
Türk Telekom2un Neyi Yeterliki ? Altyapısı Yeterli Olsun ?

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ipin ucu i*n*nin eline geçtikten sonraaa ohoooo daha çok yeriz kazığı

buraya 'ipin ucu' yerine "fiber optik kablonun ucu" daha iyi uyuyo sanırım

fb_hunter1907

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bunu yazmadan edemiyeceğim konuyla alakasız değil olayın başlama noktası diyebiliriz neden bu kadar kazık yiyoruz! :hammer:

Türk Telekom A.Ş.’nin yüzde 55 hissesinin toplam 6.5 milyar dolar karşılığında
Lübnan’lı Saudi Oger, İtalyan Telecom Italia ve İngiliz BT Telconsut şirketlerinden
oluşan bir konsorsiyuma devri geçtiğimiz hafta sonunda yapılan açık ihale sonucunda
karara bağlandı. Anlaşmaya göre adı geçen konsorsiyum devir işleminin
gerçekleşmesinden sonra 1.6 milyar doları peşin olarak; geri kalan 4 milyar doları ise
dört sene boyunca yılda birer milyar dolarlık taksitler halinde ödeyecektir.

Bu işlem ile Türk kamu maliyesi büyük bir zarara uğratılmış durumdadır: Türk
Telekom’un yıllık karı 1.7 milyar dolar düzeyindedir. Halihazırda şirketin kasasında
2.2 katrilyon TL (milyar YTL) olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, Telekom’un yeni
yöneticileri bu alışverişi aslında bedavaya getirmiş durumdadır. Şirketin Türk kamu
mali sistemine yılda aktarmakta olduğu 1.7 milyar dolarlık kar ile karşılaştırıldığında,
kamu idaresinin bu satıştan net kaybı 2005 için yüz milyon dolar, 2006-2009 arasında
ise asgari yedi yüz milyon dolardır. 2009-sonrasında da kamu maliyesinin kayıpları
katlanarak artacaktır.

Türkiye’de kamu işletmeciliği (KİT sistemi) kamu maliyesine 2003 yılında 19.5
katrilyon TL, 2004’te de 20.4 katrilyon TL net faktör geliri aktarmıştır. Türk
Telekom yılda yaklaşık 2.3 katrilyon TL’lik kar transferi ile bu toplamın yüzde
10’undan fazlasını sağlamaktadır. Dolayısıyla, söz konusu özelleştirme ileriki yıllarda
kamu maliyesine aktarılan faktör gelirlerinde önemli bir azalma getirecek ve bütçe
dengesini olumsuz etkileyecektir. Özelleştirme programında sırada bulunan
TÜPRAŞ, Erdemir gibi karlı kamusal varlıkların da benzer şekilde elden
çıkartılmasıyla bütçedeki bu dengesizliğin boyutları daha da artacaktır.

Türkiye faiz dışı fazla hedefini revize ederek yeni bir kamu yatırım programı
başlatabilir: Türkiye 2005 yılı bütçe programında milli gelirinin yüzde 6.5’i
düzeyinde bir faiz dışı fazla yaratmayı hedeflemektedir. Hiçbir makro ekonomik
hesaba dayanmayan bu rasgele hedef, aslında IMF’nin Türkiye’nin borç
yükümlülüklerini güvence altına alması için saptadığı bir koşullandırmadan ibarettir.
2005 yılı milli gelir hedefinin 485 katrilyon TL (milyar YTL) olduğu düşünülürse, söz
konusu faiz dışı fazla hedefinin sadece yüzde 1.5’lik bir tasarrufla yüzde 5 düzeyine çekilmesi durumunda, kamu kesimi 7.3 katrilyon TL’lik bir yatırım fonuna
kavuşacaktır.

Bu 7.3 katrilyon TL ile Türkiye örneğin, başta yok pahasına elden çıkartılmaya
koşullandırıldığı Telekom, TÜPRAŞ, Erdemir gibi işletmelerinin teknolojik
yatırımlarını gerçekleştirebilir; kapatmaya mecbur kılındığı İzmit SEKA selüloz ve
kağıt gibi işletmelerini yeni teknolojik yatırımlarla üretim sürecine sokabilir; ve emeği
ile geçinen milyonlarca ailenin dramı haline dönüşen sağlık ve eğitim hizmetlerinin
ticarileştirilmesine engel olarak bu hizmetlerin daha kaliteli ve ucuz sunulmasına
olanak sağlayacak kamu yatırımlarını devreye sokabilirdi.

Burada bir hatırlatma yapalım: söz konusu 7.3 katrilyon TL, Türkiye’nin 2004 yılında
konsolide bütçesinden yapmış olduğu kamu yatırımlarının toplamına denk
düşmektedir. Yani, Türkiye faiz dışı fazla hedefini daha rasyonel bir düzeye
getirmekle kamu yatırımlarını ikiye katlayabilecek durumdadır.

Ancak, “küreselleşen dünyaya ayak uydurmak” ve “devleti küçülterek çağın
gereklerini yerine getirmek” gibi aldatmacalarla sürdürülen yeni-emperyalist
saldırının yerli müttefiklerinin bu gerçeklere gözlerini kapayacağından kuşkumuz
yoktur.

furkangunes04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Geçen günlerde ptt ye telefon açıp, internet bağlantım neden yavaş diye sorduğumda bana "Herkes yükleniyor, hızınızın çok fazla düşmesi bu nedendendir." dendi. Şimdi ben ne diyeyim? Kaçak elektrik mi kullanıyoruz? Neden çok fazla yüklenince internet hızı 5 KB/s ye düşüyor? Sadece bir ilçede internet hızı bu kadar düşüyorsa...

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Yaaa arkadaşlar, yüklenmeyin gariban Telekom'a tek sekmeden fazla açmayın, resimleri devre dışı bırakın, sesli/görüntülü görüşmeler yapıp bant israfı yapmayın. Hangi çağda yaşıosak hem beceremiyorlar hem de kullanıcılara suç atıp duruolar. Merak ediyorum bir de youtube, dailymotion vs. gibi populer video siteleri açık olsa nasıl altından kalkacaklar. Dün gece saat 24'te inanın 15dk. bağlantı ölüydü işin ilginç yanı sadece arenabg, shiftdelete ve birkaç siteye ulaşamadım. Diğer sitelere erişebiliyordum.
Neyse daha çooooooooooook çekicez bu telekomdan çok.

rhnkyr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"Yurtdışındaki sitelerin zaman zaman neden yavaş açıldığı konusunda yapılan bir diğer açıklama da; sorunun Türk Telekom'un kapasitesinde değil, söz konusu sitelerin sunucularından kaynaklandığı belirtildi" denmiş. Buna kundaktaki birşeyden haberi olmayan bebek bile *ıçı ile güler :S...

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
tek kelime
türk telekoma kafam girsin

devilegna

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Telekom'un yaptığı 220 gbit açıklaması doğrudur lakin bunun ortalama mı yoksa max yüklenme mi olduğu net olarak açıklanmalı. Tabiki bu değer max olsa dahi yer yer yaşanan ve son kullanıcar duyurulmayan pek çok omurga sorunları oluyor. Böyle durumlarda gerçekten de yavaşlık hissediliyor. Geçen haftalarda böyle bir sorun olmuştu mesela..

Yalnız yavaşlığın karşı sunuculardan da kaynaklandığına emin olabilirsiniz. Şu an bir ISS'de çalışıyorum, yüzlerce mbit çıkışımız var, ama örneğin youtube'a girdiğimde video şak diye yüklenmiyor. Çünkü youtube sunucuları buna müsait değil. Rapid ise en fazla 40mbit ile yanıt verebiliyor. Yani bi yerde sizin çok hızlı bağlantıya sahip olmanız yetmiyor. Bandwith denen bir maliyetten dolayı çoğu sunucunun çıkışı çok düşüktür, bunu da göze alalım, tüm sorunlar telekom da değil.

Bir 5 sene önce dial up'ları kullanıyorduk, bu açıdan Telekom kendini inanılmaz geliştirdi. Yalnız bir Japonya ile de aramızda dağlar var, daha gitmesi gereken çok yolumuz var.

jascuha

Asistan
Reaksiyon puanı
1
yalan söylerken yüzleri kızarmıyormu bu sömürgeci ttnet in heleki şu son 1-2 ayda 1 megabit kullananların interneti yurt çıkışında felç durumda zaten interneti kim yurt içi için kulanıyorki? ilk açtığımız sayfa zaten google arkasından hotmail bir video film izlesek youtube yahoo diye gidiyor inanın bazen speedtest.com da test yapıyorum upload hızım download hızımdan yüksek çıkıyor yurtdışı çıkışında ttnet de gonderdim sonuçları e-mail attım cvp verme zahmetinde bile bulunmadılar.