Türk Tarih Kurumu Başkanı Yaramış istifa etti

Bu konuyu okuyanlar

Görkeem

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2019
Mesajlar
4,066
Reaksiyon puanı
3,392
Puanları
113
Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış görevinden istifa etti. Yaramış, 15 Temmuz ile ilgili "Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş, nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor" sözleriyle büyük tepki çekmişti.


ahmet-yaramis-sozcu_16_9_1595061179_16_9_1595408288.jpg




Geçen nisan ayında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türk Tarih Kurumu Başkanı (TTK) olarak atanan Ahmet Yaramış görevinden istifa etti.

Türk Tarih Kurumu’ndan yapılan açıklamada ”14 Temmuz 2020 tarihinde ’15 Temmuz’u Anlamak’ konulu toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle kamuoyundan özür dileyen Prof. Dr. Ahmet Yaramış Türk Tarih Kurumu Başkanlığ’ından istifa etmiştir” denildi.

TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

Yaramış Afyon Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada 15 Temmuz ile ilgili tepki çeken şu ifadeleri kullanmıştı:

* Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor. Tarihte biliyorsunuz birçok darbe girişimi oldu.

* Bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak için zaman içinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanları da bizim kazanmaya çalışmamız gerekiyor.

İKİNCİ AÇIKLAMA YETMEDİ

Yaramış, Erdoğan isterse istifa edebileceğini belirtmiş ve yaptığı ikinci açıklamada sözlerinin bağlamından koparıldığını öne sürmüştü.

Yaramış ikinci açıklamasında şunları kaydetmişti:


* Darbecilerle uzlaşılmaz, onlarla sadece her şartta ve her zeminde mücadele edilir. Darbeye karışmış, vatanımıza ve şehitlerimize ihanet etmiş darbecilerin affı söz konusu dahi olamaz. Aksinin düşünülmesi bile muhaldir.

* Her ne kadar bağlamından koparılmış olsa da basına yansıyan ve kastımı aşan ifadeler kurumumu değil bir akademisyen olarak şahsımı bağlamaktadır.

* Bu itibarla gayrimeşru her oluşum gibi FETÖ ile de hayatımın her aşamasında mücadele ettiğimin, bundan sonra da edeceğimin bilinmesini isterim. Yanlış anlaşılmaya sebep olan ifadelerim için derin üzüntümü beyan ederim.

TARTIŞILAN ATAMA

Yaramış’ın Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na atanması da tartışma yaratmıştı.

Ensar Vakfı’nın Afyonkarahisar yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıkan Yaramış’ın TTK’nın başına atamasına büyük tepki çekmişti.



 
Üst