Türk Oyun Sektörünün Geleceği

The Dark Knight

Profesör
Reaksiyon puanı
77
Yurt dışı satış listelerinde de, uzun süre ilk 10'a giren Mount & Blade yapımcılarıyla, ülkemizdeki ve yurt dışındaki oyun sektörünü konuştuk. İşte genç yeteneklere yol gösterecek tüyoları içeren röportajımız.

Yıldız Teknik Üniversitesi geçtiğimiz günlerde, ilginç bir organizasyona mekan oldu. Kişisel Gelişim Sempozyumu adlı toplantının bu yıl ki, konusu oyunlar ve oyun yapımcılarıydı. TaleWorlds'ün de katıldığı bu organizasyona misafir olduk ve yapımcı firmayla sizin için ufak bir röportaj yaptık.

[SDNTV]2010_01_07_Sektorel_oyun.mp4[/SDNTV]

Keni oyununu yapmak isteyenlere tüyolar
Mount & Blade adlı oyunları sayesinde, Talesworlds dünya satış listelerine giren bir başarı gösterdi. Firmanın halkla ilişkiler uzmanı Ali Erkin ile Türkiye'deki ve yurt dışında oyun sektörü hakkında konuştuk.
Bu sektöre girmeye hevesli genç yapımcıların işine yarayacak tüyolardan, ülkemizde daha fazla oyun yapılması için gerekli konulara kadar birçok sorunun cevabını bu röportajda bulacaksınız.
:: Mount & Blade'i denediniz mi? Ülkemizde daha fazla oyun yapılmasını istiyor musunuz?
Yazan: Cem Süer
SDN - http://shiftdelete.net
Â*

since1453

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Canım sıkıldığında ara sıra yükleyip tekrar tekrar oynuyorum. Yakın zamanda online oynama imkanı çıkacak , şu an beta aşamasında online çıktığında büyük patlama yapması bekleniyo.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
::Mount & Blade'i denediniz mi?

Denemedim.Ama şimdiden merak ettim x)

::Ülkemizde daha fazla oyun yapılmasını istiyor musunuz?

Forumda Ülkemizde oyun yapılmamasını istemeyen üye çıkacağını zannetmiyorum.Yapılsa çok iyi olur.Bıktım artık yabancı oyunları oynamaktan.Zaten hepsinin dilide İngilizce oluyor.Oysa Crysis oyununda Cevat Yerli kardeşleriyle birlikte çok iyi iş çıkarmışlar.Oyunda istenilen tam olarak anlaşılıyor ve zevkide bir başka....Ama yapılsın demekle olmuyor işte.Oyunu yapacak olanlara sağlam bir sponsor lazım ki devamını getirebilsinler :)

akrep_44_

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bence crysis tarzı felan değil Osmanlıyı anlatan bir oyun yapılması daha güzel olur bence

eskibirkullanici

Profesör
Reaksiyon puanı
8
İnşallah biz de yakında küçük çaplı online oyun yapımına başlıcaz inşallah Mount & Blade kadar iyi bir oyun yaparız :)

::Ülkemizde daha fazla oyun yapılmasını istiyor musunuz?
Tabiki istiyoruz ne kadar çok oyun yapılırsa o kadar gelişir ülkemizdeki oyun sektörü.

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
orda yanılmıyosam m&b ın kurucusunun ısmını verdı yardımcı olur vs dıye
onların forumundada bı kac ay takılmıslıgım var ve sunu dıyebılırmkı adam turk forumlarından cok yabancı forumları dolasıyo :D camur atmak gıbı olmasında oyle bı foruma sahıpler m&b nın oyununa donmek gerekırse oyun guzel ama soyle bı sorun var senaryo kıtlıgı cekıyo questler aynı yok at getır bıze 10 tane yok esek cal su koyden 5 tane yok sovalye yetıstır bılmem kac tane bı noktadan sonra baymaya baslıyo butuh harıtayı ele gecırdık dıyelım ee ondan sonra ne oluyo? hıc bısı sıl bastan tekrar oynuyosun

crysıs gıbı bı oyun beklemesınler baltalamasınlar dıyolar ama adamlar kac bın tane sayfalık senaryoyla ıse baslıyolar m&b ın senaryosunu kendımız cıkarsak yuz sayfa anca cıkar

onlıne oyunlarınında ben bı ıkı fıkrını gordum genelde Deathmatch ve teammatch tarzı bısı olcaktı egerkı boyle bısı olursa patlamanın etkısı sadece kendı caplarında olur o kadar

canım sıkıldıkca ındırır oynarım ama oynadıgım sure 2 haftayı gecmez cunku oyun sıkar adamı o yuzden ne para vermeyı dusundum sımdıye kadar ne de hevesle oynadım (crysis ilk cıktıgı zmn demosunu ındırmıstım sıstemım kaldırsaydı orjınalını gıdıp alcaktım yanı kısacası turk oyun sektorunun gelısmesı acısından katkıda bulunmayı severım)

calvaria

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bence çok güzel bir oyun M&B savaş dinamikleriyle olsun hareket kabiliyetinin gercekciliğiyle olsun süper bi oyun inş daha iyilerinide yaparlar.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
TalesWorlds değil TaleWorlds :D

Oyun gayet başarılı RPG dalında.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Videoyu izledim... Türkiyede malesef oyunu bir kenara bırakın, herhangi bir sektöre ilişkin yazılım üretmek için maddi destek bulamıyorsunuz.

Oysaki yatırımcı 5 senede 1 koydu ise 20 kazanacak haberi yok....

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
pek bısı katılmamıs gıbı ek pakette ama bılmıyorum dedıgım gıbı senaryo kıtlıgı gıderılmezse o oyundan pek de bısı olmaz

Black_ICE

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
oyunu türkçe olarak türk oyunu olduğunu bilerek oynadım. yakın çevremdekilere de bu oyunu gösterdim ve onlarda oynadıkları zaman oyunun başından kalkamadılar :) single player olmasına karşın sürükleyiciliği konusunda hiç şüphe yok ki güzel oyun diye bilirim. oyun da geliştirilecek çok şey var fakat bence oyun bu haliyle bile yeterince tatminkar seviyede. bana kalırsa gerçekten başarılı ve güzel bir oyun ama oyunda bir noktaya geldikten sonra yapacak birşeyiniz kalmıyor hep aynı şeyleri yapmaya başlıyorsunuz bu bakımdan bir eksi olarak değerlendirebiliriz. yeni çıkacak sürümü ile multiplayer özellikler kazanacak ve bu oynanabilirliği daha da artıracağını düşünüyorum. İnsanlar oyunda bir noktaya geldiğin de ordusuyla yapabilecekleri şeyler sınırlı kalıyor ve ordularını diğer rakip ordularla(arkadaşlar/online kişilerle) çarpıştırmak istiyorlar.

Kısacası oynanabilecek bir oyun türk oyun sektörü olarak düşünürsek bence çok iyi seviyelerde bile diyebiliriz :)

Oyunu oynamayanlar için:
http://www.taleworlds.com/mb_download.html
adresinden demosu download edebilirler ve adreste türkçe yaması da mevcut :) demoda lvl sınırlaması var bellirli bir level e geldikten sonra oyunun orjinalini almanız gerekiyor. oyunu denemek isteyenler için iyi bir alternatif olarak duruyor

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
Oyunun resmi sitesi Taleword'mü oluyor?
Ayrıca Cemil Türün mü deniyor videoda anlaşılmıyor

ennteresan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
ülkemizde yazılım konusunda birşeyler üretebilecek ve bunu zevkle yapacak insan çok fakat yönlendirilmeleri gerekiyor. oyun sektöründe gelişim sağlanabilir ve güzel oyunlar çıkabilir fakat sponsor bulunmadıkça seviye daima düşük kalacaktır.

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
turkıye amerıka ya da çin degılkı ha deyınce sponsor bulunsun oralarda yasıyo 1 mılyarı askın kısı bızde 80 mılyon kısı sponsor olan dagıtımını saglasa ulke genelınde ıstanbul dısından alacak pek kısı yok e zaten oyun sektorunu goruyoruz mmorpg ye dogru bı kayıs var onlarında buyuk cogunlugunu 12-15 yaslarında cocuklar olusturuyo sponsor olsa bı adam butun parası cope gıtcek pek bısı elde edemıcek o yuzden yurt dısında oyun yapıp pıyasaya surmek daha kârlı olucaktır.

CeFurkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
benim oyununda inşallah bir gün boyle videosunu goruruz burada

tamamen kendim gelistiriyorum su anda

konu olarak cok ozgun olmasada tamamiyla turk yapimi sonucta ve kodlar tamamiyle bana ait :D

sunuda belirteyim su anda gunluk 350 tekil ziyaretcim 50k sayfa gosterim sayım 2.2$ adsense gelirim olsada umutsuz degilim

daha oyunun cok eksigi var ve tek basima gelistirdigim icin cok fazla zaman aliyor

ama yavas yavas olacak inşallah

bu arada turk oyuncularim saolsunlar donate ile yardimci oluyorlar ^^

Pokemon Game PokemonCraft

zuvay nidya

Doçent
Reaksiyon puanı
8
taleworlds beni transfer etsin electronic arts dan.tasarimlarim süper,bu oyunda daha coooook seyler yapilmasi gerekiyor seslendirmesi bile cok kötü birde grafigi daha cook gelisecek ama yinede ilk adim atmak iyidir hele bir savas oyunda illaki kan olmasi lazim.acaba ea kac paraya satar beni merak ediyorum.:D :D :D :D :D :D
ama satmazlar.

force

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende katki olsun die lisans satin aldim 1 1 destek verelim hayatimizda hic bir oyna para vermedik ama burasi turkse neden olmasin

s7v7n

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Türk oyun sektörünün gelişmesi için daha kırk fırın ekmek yememiz lazım.
1. Oyunu satacak, gelir elde edecek pazar yok.
2. Sponsor yok. (Pazarı olmayacak yazılıma neden sponsor olsun, adam da haklı...)
3. Yetişmiş, konu hakkında tecrübeli eleman yok denebilecek kadar az.
Crysis diyor insanlar türk oyununa örnek olarak. Ama oyunun adı türk. Adamlar türkiye imkanları ile yapmadı oyunu. Çalışanlarında zannedersem %90 ı yabancıdır.

Aslında kilit nokta "hayatimizda hic bir oyna para vermedik" force arkadaşın dediği gibi.

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
Türk oyun sektörünün gelişmesi için daha kırk fırın ekmek yememiz lazım.
1. Oyunu satacak, gelir elde edecek pazar yok.
2. Sponsor yok. (Pazarı olmayacak yazılıma neden sponsor olsun, adam da haklı...)
3. Yetişmiş, konu hakkında tecrübeli eleman yok denebilecek kadar az.
Crysis diyor insanlar türk oyununa örnek olarak. Ama oyunun adı türk. Adamlar türkiye imkanları ile yapmadı oyunu. Çalışanlarında zannedersem %90 ı yabancıdır.

Aslında kilit nokta "hayatimizda hic bir oyna para vermedik" force arkadaşın dediği gibi.

sana katılıyorum ama şöyle de bi durum var

hayatımızda hiç bi oyuna para vermedik doğrudur (ben verdim orası ayrı) ama şimdi düşünürsek biz ne yapalım?

adamlar oyunu yapıyolar piyasaya sürüyolar kendi ülkelerinde bu oyunun değeri 15,20 $ arası bişi avrupaya gonderıyolar vergiler biniyo ustune oluyo 30$ turkıyeye gırısı var bunun ondada yine vergisiydi gümrügüydi giriyo oluyo 40$ e buna kâr da eklemek lazım oluyo 50$ (fiyatları attım ama genel haliyle böyle)

yanı kısacası bunları bız uretmedıkce ne sermaye bulabılırız ne de alıcı

s7v7n

Asistan
Reaksiyon puanı
6
sana katılıyorum ama şöyle de bi durum var

hayatımızda hiç bi oyuna para vermedik doğrudur (ben verdim orası ayrı) ama şimdi düşünürsek biz ne yapalım?

adamlar oyunu yapıyolar piyasaya sürüyolar kendi ülkelerinde bu oyunun değeri 15,20 $ arası bişi avrupaya gonderıyolar vergiler biniyo ustune oluyo 30$ turkıyeye gırısı var bunun ondada yine vergisiydi gümrügüydi giriyo oluyo 40$ e buna kâr da eklemek lazım oluyo 50$ (fiyatları attım ama genel haliyle böyle)

yanı kısacası bunları bız uretmedıkce ne sermaye bulabılırız ne de alıcı

Ben şahsen alınmaya değer oyunları para verip alıyorum. Yurtdışı sayfalarından satın alabilirsin. Ama emin ol 15-20 dolardan 40-50 ye kadar yükselmiyor Türkiye'ye veya Avrupa'ya girerken. Maximum 5 dolar oynar yeni çıkan oyunlarda.

Miroğlu

Dekan
Reaksiyon puanı
31
Hayır hiç denemedim türk oyunlarını istemiyorum...