Türk İHA'sı 'Şimşek' havalandı!

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,961
Reaksiyon puanı
452
Puanları
7,263
TUSAŞ'ın geliştirdiği insansız hava aracı Şimşek ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

766193_detay.jpg


Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) “Şimşek”, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Şimşek, yerden havaya ve havadan havaya atılan füze sistemlerinin kilitleme ve atış eğitimlerinde kullanılacak. Ayrıca, İHA ile düşman savaş uçakları ve güdümlü mermiler imha edilebilecek.

TUSAŞ'tan verilen bilgiye göre, Şimşek projesi, 2009 yılında TUSAŞ’ın öz kaynakları ve TÜBİTAK'a bağlı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteği ile başlatıldı. Şimşek geliştirilirken, 2001 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Turna Hedef İHA Sistemi’ndeki deneyimden yararlanıldı. İnsansız Hava Aracı Şimşek'in sahip olduğu yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile artık daha gerçekçi senaryolarda eğitim imkânı olacak.

Öte yandan Türk Motor Sanayii (TEI) TUSAŞ'ın ortak başlattığı özgün jet motoru geliştirilmesi çalışmaları da başarıyla devam ediyor. Şimşek’in ilerleyen test aşamalarında ve seri üretiminde TEI’nin geliştirdiği bu yerli motorun kullanılması hedefleniyor.

766193_2abebe25caedd48f518cae79285931dc.jpg


Şimşek Sisteminin Genel Özellikleri:

* Özgün yazılımlara sahip Uçuş Kontrol Sistemi ve Yer Kontrol İstasyonu ile uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevralar (alçak uçuş, pop-up, weave, dalış, vb) tam otonom olarak gerçekleştirilmekte.

* Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoru ile hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün olmakta.

* Hava aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde, kendisine ateşlenen silahlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu’na gerçek zamanlı olarak aktarılmakta ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebilmekte.

* Hava aracının gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silahları yanıltmak için Karşı Tedbir Atım Sistemi bulunmakta ve bu sistemler Yer Kontrol İstasyonu’ndan kontrol edilebilmekte.

* Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilmekte ve vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebilmekte.

Şimşek'in Teknik Özellikleri

Kanat açıklığı 1.50 m 4.9 ft

Uzunluk 2.30 m 7.5 ft

Azami kalkış ağırlığı 75 kg 165 lb

Azami faydalı yük ağırlığı 10 kg 22 lb

Motor Turbojet

Yakıt kapasitesi 32 lt 8.5 gal

Azami hız 740 km/s 400 kts

Seyir hızı 370 km/s 200 kts

Uçuş tavanı 4.500 m (MSL) 15.000 ft (MSL)

Havada kalma süresi 1 saat

Faydalı yükler : İz dumanı, skor kaydedici akustik sistem, karşı tedbir atım sistemi, radar iz artırıcı ve hassas altimetre.

kaynak
 

ALPARS

Profesör
Katılım
2 Ağustos 2011
Mesajlar
3,883
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
108912.jpg

''Şimşek'' ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

TUSAŞ'ın geliştirdiği Yüksek Hızlı Hedef İnsansız Hava Aracı ''Şimşek''in ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TUSAŞ), yapılan yazılı açıklamada, 4 Ağustos'ta yapılan ilk uçuşta, hidrolik fırlatıcı kullanılarak kalkış, meydan turu ve paraşüt sistemi kullanılarak iniş yapılması aşamalarının planlamaya uygun şekilde tamamlandığı belirtildi.

''Şimşek'' Projesi'nin TUSAŞ'ın öz kaynakları, Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) katkısı ile 2009 yılında başlatıldığı anımsatılan açıklamada, ''Şimşek''in genel özelliklerine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

''Hava Aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde, kendisine ateşlenen silahlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu'na gerçek zamanlı olarak aktarılıyor ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebiliyor. Araç gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silahları yanıltmak için de 'Karşı Tedbir Atım Sistemi' bulunuyor ve bu sistemler Yer Kontrol İstasyonu'ndan kontrol edilebiliniyor. Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilen araç, vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebiliyor.''

 

OnurSorhan

Doçent
Katılım
17 Temmuz 2012
Mesajlar
808
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
nasıl birşeydir bu :/ ne kadarbir hızla kalkış yapıyor açaba türk havacılarından böyle bişey çıkabileceği aklıma bile gelmezdi :P
 

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Katılım
5 Nisan 2009
Mesajlar
5,119
Reaksiyon puanı
169
Puanları
1,243
inşaallah bunu yapan muhendıslerımıze bısey olmaz allah yardımcıları olsun
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
kesin birinin yakını akrabası falan tehtid edilir, vurulur ,uçağı dağa çarpar
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,200
Reaksiyon puanı
10,315
Puanları
293
kesin birinin yakını akrabası falan tehtid edilir, vurulur ,uçağı dağa çarpar

yok o kadar da değil artık, o günler geride kaldı. ordu içindeki ihanet çetelerine büyük darbeler vuruldu, temizleniyor ordumuz bu kirli virüslerden...

daha çok şeyler başarabilecek gücümüz ve altyapımız var...

elimizi kolumuzu bağlayan, gelişip ilerlememizi engelleyen hain virüsler temizlendikçe çok daha büyük mesafeler kaydedebileceğiz bi iznillah.
 

cincoz

Asistan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
216
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
inşallah türkiyemiz her alanda teknolojisini geliştirir zamanı geldi de geçiyor...
 
Üst