Turbo Boost Açıp kapamanın kısayolu veya uygulaması?

turgutsalgin

Asistan
Reaksiyon puanı
119
Benim laptopta oyunlarda Turbo Boost açıkken işlemci 85-90 C civarında takıldığı için oyun oynarken Turbo Boost kapatıp öyle oynuyorum. O zaman sıcaklık 60-70 C arasında gayet ideal oluyor ve fan daha az çalıştığı için rahatsız etmiyor. Ayrıca kapatınca GTA 5, Assassins Creed Oddsey ve Marvel Avengers oynadım ve FPS düşüşü görmedim. Ama her seferinde güç ayarlarına girip kapatıp açmak zamanımı alıyor. Bunun için bir kısayol veya uygulama var mı?

ScorFy

Doçent
Reaksiyon puanı
363
Merhaba konu hakkında bir bilgim yok ama sormak istediğim birkaç şey var. Öncelikle Turbo boost nereden açılıyor bilgisayarınızın yerleşik yazılımdan mı yoksa farklı şekillerde mi ? Benim bilgisayarımda da turbo fan var ve ısıya etkisi oluyor.

turgutsalgin

Asistan
Reaksiyon puanı
119
Merhaba konu hakkında bir bilgim yok ama sormak istediğim birkaç şey var. Öncelikle Turbo boost nereden açılıyor bilgisayarınızın yazılımdan mı yoksa farklı şekillerde mi ? Benim bilgisayarımda da turbo fan var ve ısıya etkisi oluyor.
Aslında bunu anlatan bir konu açmak istiyorum. Çünkü bilmeyen çok kişi olduğunu düşünüyorum. Bunu yapması çok basit. Undervolt gibi riskli ve uğraştırıcı değil. Sadece işlemcinin Turbo Boost özelliğini kapatıp normal hızında çalışmasını sağlıyorsun. Güç ayarlarından yapılıyor. Bunun sonucunda işlemci zayıfsa biraz performans düşmesi olabilir fakat ben de böyle bir durum olmadı. En önemli faydası ise 90-95 arası gezen işlemcim şimdi 70 C'yi geçtiğini hiç görmedim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Merhaba konu hakkında bir bilgim yok ama sormak istediğim birkaç şey var. Öncelikle Turbo boost nereden açılıyor bilgisayarınızın yerleşik yazılımdan mı yoksa farklı şekillerde mi ? Benim bilgisayarımda da turbo fan var ve ısıya etkisi oluyor.
Bu videoyu izlerseniz yapabilirsiniz.

ScorFy

Doçent
Reaksiyon puanı
363
Aslında bunu anlatan bir konu açmak istiyorum. Çünkü bilmeyen çok kişi olduğunu düşünüyorum. Bunu yapması çok basit. Undervolt gibi riskli ve uğraştırıcı değil. Sadece işlemcinin Turbo Boost özelliğini kapatıp normal hızında çalışmasını sağlıyorsun. Güç ayarlarından yapılıyor. Bunun sonucunda işlemci zayıfsa biraz performans düşmesi olabilir fakat ben de böyle bir durum olmadı. En önemli faydası ise 90-95 arası gezen işlemcim şimdi 70 C'yi geçtiğini hiç görmedim.
İntel'in Turbo boost özelliğini açıp kapaması. Tabii ki soğutma yeterli değilse yapılabilir. Konu açarsanız yardımcı olacağınızı düşünüyorum