Tüm Dünyaya Fark Attı

veysi dede

Asistan
Katılım
9 Kasım 2009
Mesajlar
282
Reaksiyon puanı
16
Puanları
0
Tüm dünyaya fark attı

Gama ışınlarını dünyada bir tek TÜBİTAK yakaladı ve tespit etti!


Geçen hafta uzayda bilim dünyasında heyecan yaratan bir gama ışını patlaması meydana geldi. TÜBİTAK'ın teleskopu, bu patlamanın sonrasında meydana gelen ışımaları tespit eden tek teleskop oldu. Uzayda hemen hemen her gün oluşan ve bir kaç saniye içinde sönen gama ışını patlamalarından çok farklı özellikler gösteren 18 Nisan 2010'daki patlamadan yarım saat sonra ani çıkış ışımaları yaşandı. Bilim dünyasının, bu patlamanın doğasına ilişkin yeni modellerin kurulmasında önemli ipuçları sağlaması bekleniyor. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, gama ışını patlamalarının evrenin herhangi bir yerinde günde ortalama bir kez gözlemlendiğini anlattı. Bu patlamaların genelde milyarlarca ışık yılı mesafedeki galaksilerde meydana geldiğini kaydeden Eker, bunun patlamanın evrenin genç yıllarında oluştuğunu gösterdiğini belirtti.
Patlamanın çok uzaklarda oluşması nedeniyle patlama sinyallerinin Dünya'ya yeni ulaştığını ve herhangi bir tehdit oluşturmadığını anlatan Eker, gama ışını patlamalarına ilişkin şu bilgileri verdi: ''Bunlar çok yüksek enerjili patlamalar. Gama ışını patlamasının ardından görülen ışımalar, genelde bir anda belirir ve kısa süre içinde yok olur. Bu durum, bilim insanlarının, detaylı çalışma yapmaları için yeterli bir zaman değildir. Gama ışını patlamaları, evrenin dört bir tarafında görülebilen ve evrenin oluşumuna neden olan Büyük Patlama'dan sonra en yüksek mertebede enerji içeren olaylar. Patlama, gama ışını öncü ışıması ile kendini belli eder. Sonrasında uzayın aynı bölgesinden daha uzun dalga boylarında (X-ışını, görünen, radyo) ardıl ışımalar gözlenebilir. Görünen dalga boylarındaki ardıl ışımanın şiddeti genellikle zamanla azalarak gözlenebilirlik sınırı altına iner.'' Zeki Eker, gama ışını patlamalarının çok uzak mesafelerdeki galaksilerde meydana geldiklerinden yaydıkları enerjinin çok yüksek miktarlarda olduğunu, ancak yeryüzündeki hayatı etkilemediğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : A.A.
 

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
442
Puanları
7,263
Bir yandan bilimle, bir yandan da ergenekonla uğraş..Helal olsun
 

mert__

Doçent
Katılım
17 Ocak 2010
Mesajlar
585
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Türkiye nin gelecekte ki NASA sı olur diyorum ben..
 

demirelemin

Asistan
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
304
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
2005 ten bugune sürekli artırılan bütçenin katkısı olmuştur sanırım

Başbakanlık Bütçesi komisyonda ele alındı. Hükümet, MİT’in bütçesini sadece yüzde 2.29 arttırırken, bu yıl yönetimi değişen TÜBİTAK’ın 2005 bütçesini rekor şekilde yüzde 275 arttırdı.

Başbakanlık’ın merkez teşkilat bütçesi yüzde 16.09 oranında artırılarak 147 milyon 634 bin YTL oldu. MİT’in bütçesi yüzde 2.29 artışla 297 milyon 240 bin YTL belirlendi. MİT, böylece bütçesi en az artırılan kuruluş unvanını aldı.

Başbakanlık bütçesi içinde en çok artışı ise yüzde 275 ile TÜBİTAK aldı. TÜBİTAK’ın 2005 yılı bütçesi 675 milyon 705 bin YTL olarak belirlendi. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) ise yüzde 50.43′lük artışla 4 milyon 450 bin YTL bütçe aldı. TÜBİTAK yetkilileri, sağlanan artışın Türkiye’nin AR-GE’ye ayırdığı bütçenin Avrupa standartlarına çekilmesi için yapıldığını söylediler. Avrupa’da yüzde 2 ile 5 arasında pay ayrılan AR-GE’ye Türkiye’de binde 6.5′in altında pay ayrılıyor.

MGK bütçesi yüzde 24.14 artırılarak 11 milyon 756 bin lira oldu. Başbakanlık’ın genel bütçesi
ise yüzde 26.10′luk artışla 1 milyar 305 milyon 752 bin YTL oldu

http://butce.wordpress.com/2004/11/05/mit-butcesi-kisildi-tubitak-rekor-kirdi/
 
Üst