TÜBİTAK'tan yerli uçağın motoru için türbin kanadı

Pupilla

Dekan
Katılım
17 Haziran 2009
Mesajlar
8,724
Reaksiyon puanı
139
Puanları
243
TÜBİTAK mühendisleri, uçak motorlarının en önemli parçalarından biri olan türbin kanatlarının Türkiye'deki ilk prototip üretimini yaptı.

511310.jpg


Başta yüksek sıcaklık olmak üzere çok yönlü kuvvetler, yüksek hız ve zor çevre şartlarına uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olmasından dolayı yeni nesil jet motorlarında kullanılan süper alaşım tek kristal türbin kanatlarının Türkiye'de yapılması için çalışma başlatan TÜBİTAK, Malzeme Enstitüsü'nde kurduğu laboratuvarda söz konusu parçanın prototip üretimini gerçekleştirdi.

Bin santigrat derecenin üzerinde işlevini yerine getirme özelliğine sahip türbin kanadının yerli ürüne dönüştürülmesiyle milli uçak üretiminde en kritik safhalardan biri de aşılmış olacak.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle havacılık alanında ilerlemek için nikel-tek kristal teknolojilerine sahip olunması gerektiğini söyledi.

Sürünme ve yorulma gibi mekanik özelliklerin açığa çıktığı durumlarda herhangi bir malzeme kullanma ihtimali olmadığı için bu teknolojiye sahip olunması gerektiğini vurgulayan Usta, "O yüzden mutlaka nikel esasla süper alaşım kullanmak zorundasınız ve bunun da tek kristal teknolojisi kullanılarak üretilmesi gerekiyor. Aksi takdirde herhangi bir malzemenin yüksek sıcaklıklarda ve mekanik özellikler gerektiren yerlerde kullanma ihtimali yoktur" diye konuştu.

Usta, bunların kritik teknolojiler olduğunu ve sahip olunmadığı takdirde ambargo gibi durumlarda satın alınamayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bundan yola çıkarak Kalkınma Bakanlığının desteği ve TÜBİTAK MAM'ın kendi imkanlarıyla bir altyapı oluşturuldu. Proje desteğiyle vakum indüksiyon ocağı aldık ve bu ocakta uçaklara yönelik tek kristal nikel esaslı türbin kanadı geliştirildi ve bu Türkiye'de ilk defa yapılmış bir prosestir. Esas amacımız yerli uçakların türbin kanatlarını kendimizin üretmesi çünkü kritik bir teknoloji. Bu teknolojiye sahip olmamız Türkiye'yi havacılıkta daha ileriye götürecektir. Özellikle yerli uçağa büyük bir katkısı olacaktır."

- "Teknolojik bilgi birikimi ülke sanayisine aktarılacaktır"

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Kritik Malzemeler Grup Sorumlusu Doç. Dr. Havva Kazdal Zeytin ise Türkiye'nin savunma sanayisindeki hedeflerinin belirlenmesinin ardından malzeme konusundaki eksiklikleri çok daha net gördüklerini söyledi.

Enstitü olarak bağlı oldukları TÜBİTAK MAM'ın bundan yola çıkarak eksik Ar-Ge altyapısını tamamlamak üzere kaynak ayırdığını ve bunun ardından altyapıyı kurmaya başladıklarını anlatan Zeytin, Kalkınma Bakanlığının desteklediği "Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Oranım Mükemmeliyet Merkezi"ni kurmak üzere 2 yıldır yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Zeytin, bu kapsamda ilk olarak TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde kendi imkanlarıyla vakum indüksiyon ocağını (VIM) ve "Yüksek Sıcaklık Test ve Analiz Laboratuvarı"nı kurduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu yatırımla ilk deneme dökümlerimiz başarılı sonuçlandı ve tek kristal türbin kanadı prototipini ürettik. Bu daha başlangıç, bundan sonra önümüzde uzun bir yol var ama altyapı olmadan uçak türbin motoru parçalarını üretmeniz, türbin kanadını üretmeniz mümkün değil. Yüksek sıcaklığa uzun süre dayanabilmesi için tek kristal ve süper alaşımdan üretmek zorundasınız. Bu daha ilk aşaması. Bundan sonra kaplama proseslerini de gerçekleştirmemiz gerekiyor ki ürettiğiniz uçak motoru yüksek sıcaklıklarda uzun süre dayanabilsin. Bununla ilgili altyapıyı önümüzdeki 1-2 senede tamamlamayı hedefliyoruz. O zaman teknolojinin tamamına sahip olacağız. Bu kapsamda TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nde üretilen tüm teknolojik bilgi birikimi kamu yararına ülkemiz sanayisine aktarılacaktır."

- "Bunlar bilgi aktarımının kısıtlı olduğu teknolojiler"

Bu teknolojinin dünyada ilk olmadığını fakat Türkiye için ilk ve çok önemli olduğunu vurgulayan Zeytin, yerli uçak yapmak istiyorsak, yerli uçak motoru yapmak istiyorsak ileri malzeme teknolojilerine sahip olunması gerektiğine işaret etti.

Bu projeyle yerli uçağın motorunun türbin parçasının ilk yerli prototipini ürettiklerini belirten Zeytin, "Çok büyük oranlarda döviz kaybımız var bu konuda. Ülkemiz uçakla birlikte malzemesini de yurtdışından alıyor ve bunlar çok pahalı malzemeler. Bu teknoloji ile yüksek miktardaki döviz kaybının önüne geçeceğiz. Diğer en önemli boyutu kendi havacılık teknolojimize sahip olacağız. Uçak yapabilirsiniz ama bunu oluşturan parçaları kendiniz üretmezseniz bu yaptığınız uçak yerli olmaz. Dolayısıyla malzeme teknolojilerine de sahip olmanız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zeytin, Savunma Sanayi Müsteşarlığının desteklediği ve TEİ ile özel bir döküm firmasıyla imza aşamasına geldikleri bir projeleri olduğuna dikkati çekerek, bunun uçak motoru üretimine yönelik ilk proje olduğunu söyledi.

Proje imzalandığı zaman ürüne yönelik olarak ortakların kendilerine vereceği istikamette bir uçağa takılacak motorun türbin kanadını üretmeye devam edeceklerini belirten Zeytin, "Altyapımız tamamlanacak ve bu altyapı tamamlandığında bir uçağa takılacak motorun türbin kanadını üretmiş ve onaylarını almış olacağız" ifadelerini kullandı.

Malzeme teknolojilerinde bilgi aktarımının çok kısıtlı olduğunu vurgulayan Zeytin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bilgiyi kendi imkanlarımızla ve yardım da alarak oluşturmaya çalışıyoruz. Türbin kanatlarının bir adedi 30-40 bin avro civarında. Yerli ürettiğimiz zaman bunu kıyas edilmeyecek rakamlarla üreteceğiz. Bizim için en önemli getirisi bunun bir kritik teknoloji olması ve bu teknolojiye sahip olan ülkelerin bize vermediği durumlarda bizim bunu üretebilir olmamız. Kritik teknoloji olması fiyatından çok daha önemli. Kendimiz üretebilir durumda olduğumuz zaman bizim her alanda önümüz açık olacak. Üretebilir olmak bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımlarından birisi."

AA-trthaber
 

kmurat

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,666
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,785
Puanları
1,358
Gündem ne ?
 

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,704
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
293
Gündemi değiştirmeymiş pehhh....

Gündem her zaman kendisi değişir zaten.
 

leanardo

Profesör
Katılım
1 Eylül 2012
Mesajlar
1,221
Reaksiyon puanı
9
Puanları
218
Bu yapacaz edecez haberlerine gıcık oluyorum bende istiyorum ülkemizde üretsin ama bu tür haberlerin genellikle arkası boş çıkıyor
 

kmurat

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,666
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,785
Puanları
1,358
Yanlış biliyorsunuz. Bu tür gelişmelerin başlangıcı taaaaaaaaaaaaa Kıbrıs harkâtına kadar geri gidiyor. Belkide Amerika Ambargo silahını ilk kez bir Türkiye Türkleri üzerinde denedi. Ve bizim eskimiş ve Kore yada Viyetnam savaşı dönemlerinden kalma Amerikan üretimi silahlarıız, yedek parçası bulunamadığından, vitrin süsü kallmışlar. Bu günkü TAİ ve benzerleri, o günlerde kuruldular ve o eski silahların yedek parçalarını ürettiler. Günümüzde halen eğitim ve gösteriş uçağı olarak kullanılan F5 ler, o şekilde günümüze kadar ulaştılar. Onlardan da daha eski olan F4'ler ise, düşe düşe tükendiler. Bu günkü F4 ler farklı F4'ler asıl zamanında bilinen isimleri Phantom ve diğer F4 lerin yanında ultra moder sayılırlar. Kötü komşu ev sahibi yaparmış. Bizim de kötü dostlsrımız var. Bizi yan sanaii sahibi yaptılar.
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
243
hangi günümüz siyasetçisini tuttuğunuz önemli değil bu projeler devlet politikasıdır. bu projeler yapılırken hükümetler değişir ama proje değişmez.

yapılan işi de küçümsemeye yeltenmeyin. üretilen parçalar küçük uçaklar için değil dev uçaklar için tasralanıyor.
milli savunma ile ilgili youtube kanalına bakarsanız her parçanın farklı üretim şekilleri üzerinde çalışıyorlar.

sadece uçak değil sayısız silah ve parçası ile ilgili üretim methodları üzerinde detaylı çalışmalar var.
en güzelide sadece büyük üniversitelerde değil türkiyenin birçok üniversitesinde artık bu tarz projeler üzerinde çalışan ekipler var.

evet bizim tübitak mühendislerini öldürdüler ama 1 giden mühendis yerine 100 tanesini koydu bu devlet.
eskiden 10 ekip çalışıyorken şimdi 100 ekip çalışıyor. artık isteseler de durduramazlar bu akımı.

vatandaş olarak bize düşen bu tarz devlet çıkarlarını güden projeleri günlük siyasi olaylara bulaştırmamaktır.
gündemi falan değiştirdiği de yok zaten. hiçbir haber kanalında yok bu haber.

haber kanalları milleti gururlandırmak, emek verenleri cesaretlendirmek yerine tüm kötü haberlere daha da dram katarak halkın pisikolojisiyle oynamayı tercih ediyor.
onlar bunu yapıyor da elinin altında dünyanın en büyük kütüphanesi olan sözde internet okur-yazarı insanlar 2. saniye araştırıp da doğrusunu öğrenmiyor ya işte buna üzülüyorum.
 

MasterFather

Profesör
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
228
hangi günümüz siyasetçisini tuttuğunuz önemli değil bu projeler devlet politikasıdır. bu projeler yapılırken hükümetler değişir ama proje değişmez.

yapılan işi de küçümsemeye yeltenmeyin. üretilen parçalar küçük uçaklar için değil dev uçaklar için tasralanıyor.
milli savunma ile ilgili youtube kanalına bakarsanız her parçanın farklı üretim şekilleri üzerinde çalışıyorlar.

sadece uçak değil sayısız silah ve parçası ile ilgili üretim methodları üzerinde detaylı çalışmalar var.
en güzelide sadece büyük üniversitelerde değil türkiyenin birçok üniversitesinde artık bu tarz projeler üzerinde çalışan ekipler var.
.

Olması gerekeni yazmışsın. Ama Burası Türkiye . Bur da işler senin umduğun gibi yürümez.Bütün projeler cumhurbaşkanın dudağının arasında.

Avrupalı 100 yılını düşünürken. Bur da günlük yaşanır.1 gün yerli bisiklet konuşulurken.Ertesi Gün yerli uzay aracı tartışılabilir.Günlük politakalar uygulanır. Rüzgarın estiği yöne göre değişebilir. Tabi bu politaka.
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
243
Olması gerekeni yazmışsın. Ama Burası Türkiye . Bur da işler senin umduğun gibi yürümez.Bütün projeler cumhurbaşkanın dudağının arasında.

Avrupalı 100 yılını düşünürken. Bur da günlük yaşanır.1 gün yerli bisiklet konuşulurken.Ertesi Gün yerli uzay aracı tartışılabilir.Günlük politakalar uygulanır. Rüzgarın estiği yöne göre değişebilir. Tabi bu politaka.

çoğu kişide tayyip erdoğan yapın diyor yapıyorlar gibi bir algı var. ama durum tam tersi. ak parti başlangıçta proje geliştirecek kapasiteye sahip değildi.
ak partinin tamamladığı projelerin çoğu önceki hükümetler tarafından başlatılmış. en büyük başarılarımız dedikleri önceki hükümetlerin projelendirdiği işler.
örneğin ilk iktidara geldiklerinde yaptıkları ekonomik reformların çoğu önceki hükümetin hazırladığı programa dayanıyor. önceki hükümet kendinde o cesareti bulamadığı için iş ak partiye kaldı.
son 3-4 yıldır ak parti kadroları kendi projelerini geliştirmeye başladı. özellikle tubitak ve üniversitelerin öne çıkarılması bu tarz projelerin hazırlanması için gerekli altyapıyı oluşturdu.

halkın çok fazla inancı yok siyasilere. haklılar da sürekli seçim yapıyoruz ama çok birşey değişmiyor gibi görünüyor. fakat devlet yavaş ta olsa işliyor.
şimdi uçak projesi başladı, nükleer santral projeleri var bunların bittiği günü şimdiki yöneticilerinin çoğu göremeyecek.
100 tane proje başlar 10 tanesi bitse yeter. yatırım sistemi böyle işler tüm dünyada. mevcut kaynağını 100 işe yatırırsın 10 tanesi iş yaparsa hepsinin parası çıkar.
siyasilerin hepsi bunun bilincindeler. bir saatden sonra artık para değil arkalarında bırakacakları miras, halk üzerlerinde bıraktıkları iz önemlidir.
hiçbir siyasinin bu mirası lekeleyecek birşey yapacağına inamıyorum. solcusu da sağcısıda iyi anılmak ister.

sonuçta sonraki gelecek yöneticiler o günün şartlarına göre bu projeleri devam ettirecekler veya durduracaklar.
bu projelerden birkaçı bile bitse ülkeye faydası olur.

unutmayalım marmaray projesi osmanlı zamanında hayal edilmiş, cumhuriyet döneminde 84 yılından itibaren planlanmış 2004 yılında inşaata başlanmış bir projedir.
arada geçen sayısız hükümete rağmen bitirecek güce anca son yıllarda erişebildik. sistem yavaş ta olsa işledi. oturup bakmak lazım daha önce yapımasına engel olan neydi diye.
engel olan neyse bizim ona karşı durmamız lazım
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,127
Puanları
8,958
marmaray su kaçırıyor derler ama ny metrosunun ne durumda olduğunu bilmezler durum normal su pompası diye birşey var...
 

BrknEs

Dekan
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,930
Reaksiyon puanı
166
Puanları
243
hadi hayırlısı inşallah 2050 den önce üretime geçeriz ve umarım traktör fabrikasını dönmez inşallah
 
T

trolllgirol

SDN Okuru
bu türbin motorları yapması en zor motorlardan çalışma ısıları metallerin erime ısıları çünkü helal olsun Tubitak'a.
 

kmurat

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,666
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,785
Puanları
1,358
Lafa değil, icraata bakın. Meydanda el ile tutulur bir sey varsa, icraat var. Hoş ama boş laf varsa, hava var.
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
daha traktör yapamıyorlar uçak motoru hemde turbin motor hayal... gündemi değiştirme çabası 3000 :thumbup1:

Bu işler öyle klavye başında oturup sallamayla olmuyor gördüğün gibi. Gündemi değiştirmek için bir sebep var da sanki.. Laf olsun torba dolsun hesabı.

Bu kafayla lego parçası bile üretemezsin.
 
Üst