Troy'un 14/04/08 tarihli Röportajı :)

kaberdey

Profesör
22 Aralık 2008
4,262
87
0
İzin almadan ekledim ama umarım sorun değildir?

ShiftDelete.Net Genel Koordinatörü Hakkı Alkan: 3 Milyon Dolar teklif aldık

Kategori:Teknoloji, Web | Tarih:14/04/08

hakkialkan11.jpg
Kendisi ile bundan birkaç ay evvel özel bir toplantı vesilesi ile görüşmüştüm. Ayaküstü konuşmamızda gösterdiği sıcakkanlığı, hatta cep numarasını vererek “istediğin vakit beni çekinmeden arayabilirsin” demesiyle gönlümü fethetmişti doğrusu. Nitekim insanoğlunun, karşısındakini sempatisi ve güveniyle etkilediği, aksi düşünülmez bir gerçektir benim için. Sözünü ettiğim kişi ShiftDelete.Net Yayın Koordinatörlüğü görevini yürüten Hakkı Alkan. Uyguladıkları okuyucu yanlı yayın politikası ile Türkiye’nin ilk 100 sitesi içine giren ve hızla yükselmeye devam eden, satın alınması için 3 milyon dolar teklif edilen ShiftDelete.Net’in ve dolayısıyla genç yaşında başarılı olan Hakkı Alkan’ın röportajıyla başbaşa bırakıyor, aradan çekiliyorum.
Basariligencler.com okuyucuları için kendini tanıtarak başlayalım istersen Hakkı?
10 Kasım 1980 Ankara’da doğdum. 4,5 yaşındayken ilkokula başladım ve daha ilginci; okula başlamadan önce de validemin üstün gayretleri sonucu okuma yazmayı öğrenmişim. Öğrenmişim diyorum, çünkü o zamanlardan aklımda kalan çok fazla bir şey yok. 16 yaşında da Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği’ni kazandım ama mezun olmak biraz zaman aldı. 8 yılda bitirdiğim bu bölümde hayatımın en hızlı ve en keyifli zamanları geçti diyebilirim.
Okulu bitirdikten sonra her ne kadar bir fabrikada mühendislik yapmasam ve herkesten eleştiri alsam da basın hayatına atıldım. Ben kendime göre basında da Endüstri Mühendisliği yapıyordum. (üretim planlama, iş etüdü, kalite kontrol, Ar-Ge, stratejik planlama)
Sırasıyla, Chip Dergisi editörlüğü, PC Magazine Dergisi yazı işleri müdürlüğü yaptım ve 2008’in başında da basılı yayından istifa ederek sadece internet sitemize zaman ayırmaya başladım. 2 yılı geride bırakan Türkiye’nin en popüler ve en güçlü teknoloji sitesi olan ShiftDelete.Net’in kurumsallaşmasını tamamladık ve halen de yayın koordinatörlüğünü yapıyorum.
ShiftDelete.net sitesinin büyük bir okuyucuyu kitlesi ve tıklanma oranı var. Bunu web sitesini kurarken umuyor muydun? ShiftDelete.net’in kuruluşunu ve halihazırdaki durumu hakkında bildilendirir misin bizi?
Çok büyüyeceğimizi biliyordum ama bir gün Türkiye’nin en çok tıklanan ilk 100 sitesi içerisine girebileceğimizi, Hürriyet ve Milliyet gibi Türkiye’nin en önemli haber kaynaklarının manşetlerini belirleyecek kadar güçlü bir yapıya kavuşacağımızı tahmin etmiyordum.
Web sitemizi tasarlarken ve içeriklerini hazırlarken “Şu ne der?”, “Bunu incitmeyelim” gibi bir şey asla düşünmedik. Yazıları okurlara değil, önce kendimize yazdık. Bizim gibi çok kişi olduğunu biliyorduk.
Şu anda Türkiye’nin en popüler ve en sık güncellenen teknoloji sitesiyiz. Birçok ilke imza attık. Hızlı büyümeyi kontrol altına almaya çalışıyoruz. Aynı anda sitenizde birkaç bin kişinin bilgi almaya çalıştığını düşünün. Bunun için yeterli altyapıyı ve hızı da sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.
Rakiplerimiz zarar ederken, bizim karlılığımız her geçen dönem daha da artıyor ve bu doğrultuda da yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz. Yatırım planlarımızda en büyük payı, insan kaynağı alıyor. 15 kişilik bir yazar kadromuz ve 4. Levent’te de bir test merkezimiz var.
Bildiğim kadarıyla ShiftDelete.net için dev internet medya şirketlerinden teklifler aldınız. Bu da başarının ve bu alandaki potansiyelinizin göstergesi. Öyle değil mi?
hakkialkan21.jpg

Web sitemizi satın almak isteyen büyük yayın şirketleri, tekliflerinde 3 milyon dolara kadar çıktılar. Vereceğimiz cevabı kimlere sorduğumuzu da sizinle paylaşayım. Rakamı söylemedim ve okurlarımıza bir anket açtım, “Web sitemizi büyük bir yayıncı kuruluş satın almak istiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?” diye. “Satarsak projelerimizi hayata geçirmek için maddi kaynak arayışında olmamıza gerek olmaz ama özgünlüğümüzü koruma konusunda size söz veremeyiz” dedim.
Yüzlerce oy geldi ve tamamına yakını “Sakın satmayın” dedi. Maddi kaynak için yardımda bulunmak üzere hesap numaralarımızı isteyenlerin sayısı o kadar fazla oldu ki anlatamam.
Üniversite öğretimim başladığından bu yana birçok projede bulundum ama bu kadar güçlü desteğimizin olduğu başka bir projede çalışmamıştım. Hem duygulandım hem de heyecanlandım. Şu anda günün neredeyse 20 saatini web sitemize harcıyorum ve bundan dolayı da çok mutluyum.
Web yayıncılığı alanında ihtisaslaşmış birisi olarak Türkiye’deki web yayıncılığının geleceğini nasıl buluyorsun? İnternet portalı ile para kazanmanın yollarını arayan gençlerimizin bilmeleri gerekenler nelerdir?
Türkiye’de web yayıncılığı yapmak gerçekten zor. Ama ülkemiz, fırsatlar ülkesi. Zorlukları göze alan birisi için kısa zamanda çok güzel işler başarmak mümkün. Bir yandan web sitesi ile bir yandan da başka bir iş ile uğraşanlar, gözü kara olup tam zamanlı olarak internet sitelerinde çalışmalılar. Emin olun ki pişman olmayacaklar.
Ülkemizde hem içerik üreten hem de teknik altyapı hazırlayabilecek olan çok sayıda genç arkadaşımız var. Yeterli imkan ve uygun bir platform sağlanmadığı için bu gençleri kaybetmeye devam ediyoruz. Durum böyle olunca da iş başa düşüyor ve genç arkadaşlarımızı biraz sıkıntılı ama sonu çok güzel bir yolculuk bekliyor.
Aklıma gelen ilk öneriler;
• Bir web projesi hazırlarken, aynı içeriğe sahip bir başka Türkçe kaynak varsa asla başlamayın.
• Projenizi önce kendiniz ve dostlarınız için yapın. Onların bu projeye ne tepki verdiğini görerek daha da büyümeye ve açılmaya çalışın.
• Eksik olan bir projeyi asla herkese açmayın. Sitenizde bir linke tıklandığında “Yakında…” yazmasın sakın.
• Projelerinizi tamamladığınızda içeriğe herkesin ulaşabileceği bir şekilde açın. Ziyaretçi geldiğinde “Burayı görmek için üye olun” yazmamalı.
• Teknik altyapı, kısa zamanda büyümeye elverişli olmalı. Projenize ev sahipliği yapacak sunucu ve bant genişliği,her zaman için hizmet verebiliyor olmalı. Yasal içeriğe sahip olduğunuz sürece, nasıl olsa trafiğiniz arttığında daha çok gelir elde edeceksiniz. O nedenle daha güçlü bir sunucu ve bant genişliği maliyetini dert etmeyin.
• Google ile dost olmaya çalışın. Teknik anlamda altyapınızı hazırlarken Google’ın tavsiyelerine uymaya ve onun verdiği platformlarda sitenizi geliştirmeye özen gösterin. Web sitelerinin ziyaretçilerinin 70%’den daha fazlası Google üzerinden geliyor artık.
• Okurların da web projenizin içeriğine katkıda bulunmasına izin verin.
• Zamanı geldiğinde kurumsallaşın ve çalışmalarınızı resmi bir firma adı altında gerçekleştirmeye devam edin.
• Belli bir aşamadan sonra işbirliğine gidin. Dost siteler kazanın. Rakiplerinizi ziyaret edin ve arkadaş olmaya çalışın.
Türk halkının teknolojiye ilgisinin çok fazla olduğunu biliyoruz. Peki diğer ülkelerde bu kadar ilgi yok mu? Bu teknoloji şirketlerinin iştahını kabartan ilgi sadece genç nüfusa sahip olduğumuzdan dolayı mı kaynaklanmakta sence?
Ülkemizde teknolojiye olan ilginin nedenlerini biraz daha araştırmak lazım aslında. Bir kısım teknoloji kullanıcısı, gösteriş nedeniyle, kullanmadığı halde teknolojiyi satın alıyor. Oysa bu teknolojilerin ne işe yaradığı uygun bir şekilde anlatıldığında, çok daha doğru satın alma kararları ile satın alınan teknoloji, daha faydalı bir yatırım haline gelebiliyor. Bilinçli olanların oranı maalesef düşük.
Teknolojiyi üreten kişilerin ülkemizde giderek artmasının nedenleri de yine önemli. Her ne kadar donanım konusunda uzak doğu ile rekabet edemeyecek durumda olsak da web projeleri konusunda eşit şartlarda savaşıyor sayılırız. Teknolojiyi üretmeyi, kısa yoldan para kazanmanın bir başka yolu olarak görmemek gerekiyor.
Teknolojiye olan ilgi, diğer ülkelerde tahmin edildiği gibi çok farklı. Kore’de bir metrodaki yolcuların cep telefonu ile ne yaptıklarını 4.Levent’teki metro yolcuları ile kıyaslamak pek doğru olmaz.
Ülkemizde yaptığınız işlerden dolayı aldığınız karşılık da diğer ülkelere göre biraz farklılık gösteriyor. Yabancı bir ülkede bir proje yaptınız ve halka açtınız diyelim. Bu projeden fayda görenler size bağış yapabiliyorlar ve bu bağışlarla siz de maddi kaynak elde ederek çalışmalarınız sürdürebiliyorsunuz. Ancak ülkemizde başarılı bir iş yaptığınızda, 2. gün projenizin çalınıp başka bir yerde açıldığını, 3. gün sahtecilik yaptığınız için suçlandığınızı, 4. gün yaptığınız iyi işler nedeni ile küfür yediğinizi ve sonraki zamanlarda de işleriniz yolunda gitmeye devam ediyorsa komprador veya burjuva olarak etiketlendiğinizi göreceksiniz.
Biz, bu süreçlerin zamanla daha da olumlu hale geleceği konusunda umutluyuz. Başarıyı ve yeni teknolojileri ödüllendiren okuyucuların sayısı giderek artıyor. Ödüllendirmek, sadece bağış yapmak anlamına gelmiyor. İçeriğinizi sürekli takip etmesi de bir ödül.
Başarıyı yakalamış bir genç olarak gençlerimizin durumu hakkındaki görüşlerin nelerdir? Genç arkadaşlarımıza tavsiyelerini alabilir miyiz?
hakkialkan31.jpg

Genç arkadaşlarımızdan çok umutluyum. Çok hızlı öğreniyorlar, yabancı dil biliyorlar ve artık dünyayı eleştirebiliyor. Ekibimizde 11 yaşında dahi bir kardeşimiz de var. Gerekli imkan sunulduğunda ortaya koyduğu işlerin faydasını ölçmek neredeyse imkansız. Mükemmel sonuçlar elde edebiliyoruz kendisi ile.
Junior Editörler projemizle bu kişilere ulaşmak için bir adım attık ve tanıştığımız için duygulanarak şükrettiğim birçok insan oldu. Yeni arkadaşlarımızla da tanışmaya ve kendilerini hem maddi hem dem manevi anlamda desteklemeye devam ediyoruz. Bu projelerin dışında, SDN adına yılın 12 ayı boyunca, 4 öğrenci arkadaşımıza da eğitim bursu veriyoruz.
Genç arkadaşlarımıza en büyük tavsiyemiz; faydalı işler ortaya koymaları. Yaptığınız projeyi değerlendirirken kriterler; bu işin size, çevrenize, devletinize ne kadar fayda sağladığı olmalı. Bu fayda, elbet bir gün paraya dönüşecek. O nedenle ilk niyet para kazanmak olmamalı. Eğer bu niyetle başlanırsa, projelerinizin kısa zamanda başarısız olduğuna karar verecek ve belki de çok büyük işler yapabilecekken daha yolun başında pes edebileceksiniz.
Kitaplaşma projesiyle ortaya çıkan basariligencler.com için neler söyleyeceksin?
Siteyi çoktan sık kullanılanlar listeme kaydettim bile. Kitaplaşmasını da heyecanla bekliyor olacağım. Bu site sayesinde okuyacağım (belki de ileride izleyeceğim) içerikler sayesinde çok şey kazanacağım muhakkak. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunar güzel günler ve mükemmel yarınlar dilerim.

kaynak
 

Elbruz46

Rektör
22 Şubat 2008
11,931
1,338
293
Kriz var en fazla 2,999,999 $ veririm :D
yabancıya gitmesin :D

--------------

röportaj güzel olmuş kıssayı okuduk hissemizi aldık...
 

emubaltaci

Rektör
Emektar
21 Kasım 2005
18,862
129
243
bende video bekliyodum ne yalan diyim.
3milyon ii rakam ben satardım troyun yerinde olsam. tabi 3 milyon kazanabilrim diosa başka
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
29 Haziran 2007
64,457
530
0
Site sadece Troy'un değil bizim de sitemiz. Sattırmayız. :D:D:D

Sonuçta "her şey para değil" değil mi? ;)
 

Tsunmys

Profesör
29 Mayıs 2008
1,546
2
218
Site satılırsa girmeyiz artık bu siteye :) Çünkü Troy aldığı para ile yeni bir site kurar :) Oraya gireriz :p
 

Rom.

Rektör
Emektar
11 Aralık 2008
15,332
177
243
BU Röportajı daha önce de okımuıştum başarılı gençler sitesinde ve zaten bu Röportajı okuduktan Foruma sonra üye oldum diyebilirim...

Helal olsun Hakkı Abiiii ::donatello:
 

antilove

Profesör
7 Ocak 2009
3,580
11
0
ben siteye ilk girdiğim zamanlarda bu kadar önemli bir site olduğunu tahmin etmemiştim
 

Rom.

Rektör
Emektar
11 Aralık 2008
15,332
177
243
Bi sitenin üstüne düşen bu kadar yönetici varken önemli olması muhtemel :)
 

tiko

Öğrenci
1 Kasım 2006
20
0
0
sataydın abi başka bir site üzerinde çalışırdın sonra ya tutarsa diyerekten...:icon_:
 

KnUcLeS

Asistan
3 Haziran 2007
225
2
0
Denizhan Dalkılır vardı bir aralar o galba o 11 yaşındaki dahi şimdi 13 olmuştur ama :D
 

Karsak

Asistan
1 Mart 2009
185
2
0
Bu işin açıklamasını yöneticilerden bekliyorum gerçekten bu kadar teklif geldi mi?
 

tuvana

Doçent
14 Şubat 2009
816
1
0
bence bu site başka ellere geçerse bu kadar ilgi görmez sanırım inşallah satılamaz.
 

Silence

Dekan
29 Nisan 2009
7,786
49
228
Burdaki herkes harkulade insanlar Troy 5 milyon dolara bile satmaz burayı :)

Güzel röportaj olmuş ya zevkle okudum :)
 

Slokr

Profesör
17 Mayıs 2009
2,841
33
228
Bence satılmasın ama illede para denirse alta üste ağzımızın içinede reklam sokulmasın çok görülmüş favori sitelerin böyle olduğu :D
 

POWER

Rektör
5 Ekim 2009
10,275
161
0
büyük çelişki. 3 m doları reddeden adam duygusal yaklaşıyor üyelere ve siteye demektir. Ama sdn de bunun tam tersi var.
 

aruchan.blog

Profesör
18 Mart 2010
1,638
56
228
ilk zamanlar siteyi arada sırada ziyaret ediyordum...
şimdi nerdeyse her gün giriyorum...
maşallah çok güzel bir site...böyle devam eder inşallah:D
 
Üst