Tavuk dönerde skandal!

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Tavuk dönerde SKANDAL!

Tavuk dönere, maliyeti düşürmek için deri ve sakatat ürünlerinin yanısıra bakın neler konmuş...

160773.jpg

Çarşı merkezlerinde, okul ve dershanelerin civarındaki kafeteryalarda ve seyyar tezgahlarda satılan tavuk döner, ucuzluğu ve hazırlanmasının kolaylığı nedeni ile büyük rağbet görüyor. Türk usulü fast food olarak da adlandırılan ekmek arası tavuk dönerin fiyatı mahalle aralarında ayranla birlikte 1 TL'ye kadar düşebiliyor.

TürkiyeLokantacılar Federasyonu Başkan Vekili Şefik Aslan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicinin sağlıklı ve ucuz olması nedeniyle beyaz ete yöneldiğini belirterek, bu kapsamda tavuk dönerin imalat ve satışının da kolay olması nedeni ile yaygınlaştığını söyledi.

Kazançlarını arttırmak isteyen bazı 'uyanıkların' ise çeşitli hilelere başvurduğunu, sakatat parçalarından bağırsağa, kıyılmış tavuk derisinden paçaya kadar birçok artık maddenin tavuk dönerde kullanıldığını ifade eden Aslan, ''Tavuk kesim ve parçalama işlerinin yapıldığı yerlerde, çöpe atılması gereken sakatat ve özellikle tavuk derisi bazı çalışanlar tarafından çuvallara doldurularak, dönercilere satılıyor'' dedi.

Artıkların tadının anlaşılmaması için baharatlanarak dönerin içerisine karıştırıldığını belirten Aslan, şunları kaydetti:

''Döner, Türk yemek kültürünün yurt dışındaki en çok bilinen ve en iyi temsilcileri arasında yer alıyor. 2006 yılına kadar hem tavuk dönerde hem de et dönerde hileye pek fazla rastlanmıyordu. Ancak artan taleple birlikte sayısı artan tavuk dönercilerden bazıları daha çok kar elde etmek için hileye başvurmaya başladı. Son dönemlerde deri ve sakatatların yanı sıra tavuk dönere karıştırılan ürünler arasına inek memesi de eklendi. Sakatat, tavuk derisi, paça gibi tavuk etine karıştırılan maddeleri tespit edebiliriz. Ancak tavuk dönere karıştırılmış inek memesini tadından ayırt etmek çok zor. Bu tavuk dönerdeki en son hiledir. Gıda da yapılan hileler sağlığımızı bozmasının yanı sıra damak tadımızı da yok ediyor.''

Gıda hilelerinin sadece tavuk dönerle sınırlı kalmadığını belirterek, tüketicilerin bu konuda bilinçli olmaları konusunda uyaran Aslan, şu bilgileri verdi:

''Soframızda her öğün bulunan ekmeğe karbonat katılarak rengi beyazlaştırılıyor. Kasaplarda et terbiye edilirken yüzde 20-25 oranında su verilip ağırlaştırılıyor. İnsanlarımız eti bir kilo diye alıyorlar ama onun sadece 750 gramı et. Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor. Kırmızı etten yapılan kıymaya tavuk kıyması karıştırılıyor. Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir olarak piyasaya sürülüyor. Salam sosis ve sucuk gibi et ürünlerine tavuk derisi bağırsağı taşlık karıştırılıyor. Sütün öz yağı alınarak, katı yağ ile karıştırılıyor. Bu şekilde süte yağlı süt imajı veriliyor. Bu gıda hilelerine karşı yapılacak en iyi iş bilinçli bir tüketici olmak.''

İNEK MEMESİ LABORATUVARDA TESPİT EDİLEBİLİR

Gıda Mühendisleri OdasıAdanaŞube Başkanı Özgür Gölge ise inek memesini tavuk etinden tadarak ayırt etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, ancak laboratuvar ortamında yapılacak testler sonucunda tavuk etindeki inek memesinin tespit edilebileceğini söyledi.

Gıda hilelerinin bir insanlık suçu olduğunu belirten Gölge, döner içerisindeki inek memesinin mastitis hastalığı (meme iltihabı) taşıdığı takdirde ciddisağlıksorunlarına neden olabileceğini kaydetti.

Tavuk döner yapan yerlerin ucuz fiyatlara aldıkları memeleri dönerin içerisine öğüterek karıştırdıklarını ifade eden Gölge, ''Gıda hilelerine karşı daha sıkı tedbirler alınmalı. Yetkili kurumlar denetim ve kontrollerle bu tür kötü niyetli kişilerin halkın sağlığı ile oynamasına izin vermemeli. Tüketici de bu konuda duyarlı olmalı gıda açısından güvenilir yerleri tercih etmeli'' diye konuştu. (AA)

AA-http://www.bugun.com.tr/haber-detay/160773-icinde-neler-varmis-neler-haberi.aspx

technomind

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
74
aboww.. öğlen yemeğimde tavuk döner yedim... ALLAH'tan 7 tl verdim ama durum şu ki, 7 tl verince bunlar içinde yokmu diye düşünmeye başladım....

Enisor

Doçent
Reaksiyon puanı
0
benim güvendiğim bir yer var hep ordayım bilmem ne eti ama güzel baya

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
bunca yıldır alıştırdılar şaşırmadım...

Ordo ab chaO

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Eskiden 500 bin liraya tavuk döner + ayran yediğimi bilirim. Onda bir sıkıntı yoktu çünkü ekmeğin içinnda sadece yeşillik olurdu, dönerin sadece kokusu oluyordu :)

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bizim fakültenin orada da 1 TL tavuk döner. Malum ne olduğu :)

突厥汗國

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,275
2 Lıraya Satılandan Ne Beklersın Helekı Orda Burda Yerlerde

5 Lıraya Satanda Yapıyor aYnı seyı Oda Ayrı Bır Konu

YedıgımızLe Oynamasalar Olmazlar GunaHTıR.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
askerde ne tavuk yedim, nede tavuk döner yerim sevmiyorum zaten.

emre24

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Vallaha bu gidişte biz bir şey yiyemeyiz. Her gün bir haber çıkıyor böyle. Geçende tarihi geçmiş peynirleri eritme peynir olarak piyasaya sürdüklerini okumuştum. Ne kadar üçkağıtçı Türkler var kimsenin sağlığını düşünmüyor.Mesleğini adam gibi yapan lokantacıları etkileyecek bu haberler. İşini adam gibi yapanda var yapmayanda. İnşallah kimseye denk gelmez....

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
güvenilir yerden yemek lazım, hosta gibi aba gibi yerlerden.

serkanbb06

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
31
Bildiğiniz yerdn yeyin.Ben banvit afişini görmeden girmiyorum :) çünkü banvit kendisi fabrikada yapıp getiriyor dönerleri :)

kuntakinte

Profesör
Reaksiyon puanı
8
tavukla aram pek iyi değildir ztn kırmızı et severim=) lise dönemim aklıma geldi lahmacuncu amca vardı kedi etinden yapıpı yapıp getirir okulun önünde satardı , ucuz mama geçmio benim boğazımdan Allahtan , tahriş olur boğazım neme lazım :D

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Havada martı, karada kedi köpeğin kalmadığı şu günlerde gayet normal bi durum bu

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Oldum olsası Tavuk döneri sevmemişimdir. Tadı bir acayip gelir. Belli oldu neden.

fraud3

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Aslında sağlığımızı bozmasa içine ne koydukları pekte umrumda değil..Canım tavuk döner çekti şimdi... gecenin bir saati kim gidip alacak :D

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Kıymalı pideyi kafa etinden yapılıyor diye duydum yemiyorum artık işyerinde huzur içinde yediğim bi tavuk döner vardı böyle haberler çıktıkça tavuktan değil insanlardan soğuyorum

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Artık tavuk döner yemem herhalde.:D

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Genelde tercihen iskender yada et döner.

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
genelde ucuz olduğu için tercih ediliyor ama ben tavuk dönerin nasıl hazırlandığını gördüğüm zamandan beridir tavuk döner yemiyorum. yine ucuz olan ve gayette lezzetli olan piliç çevirmelerden yarım piliç o da olmazsa kanat çevirme yapıyorlar onlar da gayet güzel.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ben tavuk döner severim. güzel hazırlanırsa et dönerden bile güzeldir. lise yıllarımda hergün yerdim. ama artık haberde de yazdığı gibi tadı kaçtı. hem etin kalitesi düştü hemde dönerin içine giren et miktarı azaldı. koca dönerin içine 1 kaşık döner eti koyuyorlar. onun da ne eti olduğu belli değil.

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
yeyin gitsin hiç bir şey olmaz... elin adamı köpek eti yiyor böcek yiyor.... şahsen umrumda değil... insan eti olmadıktan sonra her eti yerim...