Haber Tarım ve Orman Bakanı sokak hayvanlarına ilişkin resmi verileri paylaştı

barisbiyik

Profesör
Emektar
Müdavim
Katılım
23 Ocak 2024
Mesajlar
1,761
Çözümler
62
Reaksiyon puanı
2,005
Puanları
1,658
kopek-ARQa_cover.jpg


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanlarına ilişkin toplanan resmi verileri paylaştı;
  • Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir.
  • Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının %70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.
  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkemiz kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlanmaktadır. Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır.
  • Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikârdır.
  • İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir.
  • Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum.


Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
 

Graveworm

Profesör
Moderatör
Katılım
17 Haziran 2012
Mesajlar
1,993
Çözümler
7
Reaksiyon puanı
1,014
Puanları
358
Yaş
36
Twitter'da da dilimde tüy bitti ve deli gibi linçlendim bu yüzden. Millet kafayı yemiş. Ya hocam; fobisi olan olabilir, alerjisi olan olabilir, küçücük çocuklar için tehlike arz ediyorlar. Sokak köpekleri ciddi bir sorundur. Bence yapılması gereken ise şu; o kadar hayvan severler var, o kadar hayvan hakları koruyucuları var cart curt. Gönüllüler ile beraber bir bağış kampanyası hazırlasınlar abi. Açsınlar her ile bir kaç tane barınak. Ki barınak açmak o kadar masraflı bir şey de değil. En büyük masrafın arsa masrafı yani. Orada Hayvan severler ve diğer gönüllüler tarafından bakılsın. Ama yeter ki sokaklardan uzaklaştırılsın.

Bakın ben 36 yaşındayım, 9 yaşındayken yolda yürürken elimden köpek ısırdı hala izi duruyor. 12 yaşındayken arkadaşımın sırtına köpek patilerini koydu, kız 2 sene kekemelikle uğraştı.

Tamam ben de seviyorum köpekleri hayvanları ama sokaktakiler büyük sıkıntı.

Bir de şöyle bir şey oluyor bence. Şimdi 3-5 arkadaş gidiyor 3-5 kilo mamayı çöpün oraya ya da boş bir araziye döküyor. Tamam onlar yendi bitti, bu köpekler orada kalıyor abi. Bu arkadaşlar tekrardan oraya mama götürmediğinde ne oluyor ? Açlıktan sağa sola saldırıyorlar. Halkın bu konuda da bilinçlenmesi gerekiyor.

Ulan gecenin şu saatinde ne yazdım be...
 

drjacob

Müdavim
Müdavim
Katılım
7 Mayıs 2013
Mesajlar
4,092
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
742
Puanları
293
Bir çözüm bulunmalı.
 

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Katılım
2 Nisan 2019
Mesajlar
2,593
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,761
Puanları
358
Ülkenin en büyük sorunlarından biri sokak köpekleri ve onların savunucuları/besleyicileri sorunu.

Her iki soruna da çözüm üretilmeli.
 
Üst