Murataltug
Dekan
- Reaksiyon puanı
- 3,096
O devir kapandı. Şu an lobilerin sözü geçiyor.Keşke Osmanlı'da olduğu gibi şimdide Dünya'ya hükmedebilsek
Osmanlı öyle bir sey mi yapmışKeşke Osmanlı'da olduğu gibi şimdide Dünya'ya hükmedebilsek
1453-1683 yıllarına bakmanı öneririm.Osmanlı öyle bir sey mi yapmış
Osmanlıyı anlatır mısın bu cahil kardeşini bilgilendir Osmanlıyı çok merak ediyorum1453-1683 yıllarına bakmanı öneririm.![]()
Hangi dönemi istersen.Osmanlıyı anlatır mısın bu cahil kardeşini bilgilendir Osmanlıyı çok merak ediyorum
Genel olarak nasıl bir devlet Dünya tarihine ne gibi katkıları olmuş yöneticeler arasındaki en aklı başında kisi kimdiHangi dönemi istersen.
Genel olarak nasıl bir devlet Dünya tarihine ne gibi katkıları olmuş yöneticeler arasındaki en aklı başında kisi kimdi
Osmanlıda tek sevdiğim nokta Fatih gibi bir dahinin yönetici olması onun dışında Osmanlı pek aklı başında bir devlet değil doğru muyumBence en aklı başında kişi Fatih. Tabii döneminde ve sonrasında da çok fazla muhalifi vardı. Durmak bilmeyen biri kendisi. Sadece yaptığı seferler ve fetihlerle değil, bilime ve eğitime verdiği önemi de bilmek lazım. İstanbul Üniversitesi'nin kurucusudur. Türkçe hariç 5 dil bilmekte, duymuşsunuzdur eminim. Avrupa'dan Fatih'e hitaben yazılmış, gönderilmiş kitaplar bulunmakta. İstanbul'u fethettiği günün ertesi günü, şehirde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış ve hızlandırmış biri. Bu sırada da İstanbul'un imarı ve ekonomisi için de uğraşıyor tabii. Devletin idaresinde de değişiklikler yapmıştır. Yunanca ve Latince dilindeki eski tarih kitaplarını, atlasları, felsefi görüşleri Türkçe'ye çevirtmiştir. Tabii benim bildiklerim bu kadar. Çok merak ediyorsanız Celal Şengör ve Halil İnalcık'tan dinleyebilirsiniz.
Osmanlı Dünya'ya ne kattı sorusuna gelirsek:
Ali Kuşçu, Katip Çelebi, Piri Reis, Hezarfen Çelebi gibi büyük isimler kazandırdı. 16. yüzyılın sonlarına kadar da bilim ve sanatta insanlığa çok büyük şeyler katmıştır. Mimari açıdan bakıldığında inanılmaz eserler var. Çin'den barutun alınıp ateşli silahlarla savaşlarda büyük başarı eldetmişlerdir. Tabii bu sadece bir dönem için geçerli. Sonrasında Osmanlı gelişime kapandı, yerinde saydı.
Doğru diyebiliriz. Fatih gerçekten çok değerli bir insandı. Cem Sultan da yine babası Fatih gibiydi ama maalesef fırsat tanımadılar.Osmanlıda tek sevdiğim nokta Fatih gibi bir dahinin yönetici olması onun dışında Osmanlı pek aklı başında bir devlet değil doğru muyum