Tarayınızın kişiselleştirebilirliği nedir?

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Öncelerden günümüze, gelişen teknoloji ve yazılımlarla birlikte çeşitli tarayıcılar Internette boy göstermeye başladı.
Bildiğiniz gibi 2000'li yılların tek geçilen tarayıcısı Microsoft firmasının Internet Explorer'ı, neredeyse Netscape firmasının batmasına neden olurken, Mozilla adıyla adeta yeniden dirilen firma, Firefox adlı tarayıcısıyla şimdilerde Internet Explorer'ın pazar payına büyük sekmeler vurmaya başladı.
İki tarayıcının savaşına kendi özgün tarzıyla katılan Opera, arama motoru şirketi Google'ın tarayıcısı Chrome ve genelde Firefox ve Internet Explorer motorlarını baz alarak üretilen bir sürü tarayıcı da günümüzde kimilerince tercih nedeni oldular.
Açık kaynaklı olması ve eklentileri nedeniyle benim tercihim Firefox oldu.
Ancak hiç bir tarayıcıda istediğim kişiselleştirebilmeyi sağlayamadım.
Microsoft kapalı kaynak olduğu ve Tekel imajına yatkın olduğu cihetle hala,
"-Ben ne verirsem, onu otlanırsın." modunda olduğu için ondan zaten umudum yok.

Buna karşın, kullandığım tarayıcı, yani Firefox'a baktığımda da yeterince hakim olamadığımı görüyorum.
Nasıl mı?

1 - Yer İmleri sekmesini istediğim şekilde düzenleyemiyorum.
Kimi adımlar silinebiliyor, kimileri silinemiyor.
2 - Üst menüde yer alan ve hiç kullanmadığım Geçmiş adımını kaldıramıyorum.
3 - Hiç kullanmadığım bazı menü adımlarını kaldıramıyorum.
..gibi.

Sizlerin de, kullanmakta olduğunuz tarayıcılarda kişiselleştirebilmeyi en çok istediğiniz şeyleri bu ileti altında paylaşmanızı umuyorum.

kelb

Doçent
Reaksiyon puanı
6
firefox 4 kullanıyorum. yerimleri panelinin yeri değiştirilemiyor. Daha pratik çalışan ve erişilebilir buton sistemlerine kesinlikle ihtiyaç duymaktayım. Şu haliyle bütün tarayıcılar basit araçlardan öte birşey değil. İnterneti gezdiğiniz aracın tam tamına fully customizable olması gerekir.

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Opera Opera Opera!

1. Yer imleri sekmesini istediğin gibi özelleştirebiliyorsun, istediğin herşeyi silebiliyor veya ekleyebiliyorsun
yer imleri araç çubuğu denilen harika bir özellik var, firefox ta bunu harici addonla (favicon)
bile tam anlamıyla kullanamıyorsun. Yer imleri araç çubuğu ve diğer bütün araç çubuklarını istediğin şekilde yatay, dikey, ekranın herhangi bir yerine koyabiliyorsun

2. Değil geçmiş menüsünü istediğin bütün menülerin gözüküp gözükmemesini sağlayabiliyorsun. Sadece adres çubuğunun göründüğü geniiiiiiş bir tarayıcı hayal değil.

3. İstediğin siteyi default arama sitesi olarak ekleyebiliyorsun.

4. Tarayıcının temasını değil boş sekmede gözükecek arka planı bile değiştirebiliyorsun.

5. Sekmeleri kilitleyip yalnışlıkla kapamanın önüne geçebiliyorsun.

6. Sekmeleri birbirinin içine gizleyebiliyorsun (oda ne tarayıcada 1 sekme gözüküyor ama aslına 15 sekme açık!)

7. Bazı siteleri görüntülemede sorun yaşarsan operanın kendisini İE veya Firefox olarak tanıtmasını sağlayabiliyorsun.

8. Reklam mı? O da ne? Addona ihtiyacın yok reklamları sağ tık menüsündeki seçenekle istediğin gibi engelleyebiliyorsun.

9. Zararlı siteler mi? Otomatik olarak engelleniyor. Ve bu listede yer alan siteler sık sık güncelleniyor.

10. Opera link gibi harika bir özellik var yer imlerini, ayarlarını, hatta çerezlerini bile bu özellik sayesinde istediğin yerde kullanabiliyorsun, ayrıca yedek işlevide görüyor. Bu özelliğe bedava blogta dahil.

Henüz bir haftadır kullanıyorum keşfettiğim ve kullandığım özellikler bunlar kullanmadıklarım ve bilmediklerim daha bunun yarısı bile değil :D

kelb

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Opera beni çekmiyor, firefox kadar. Elbette çok kullanışlı bir tarayıcı ve firefoxtan daha güçlü özelliklere sahip. Ancak tarayıcılar olması gereken durumlarında değil. Kullanımlarında daha çok iyileştirme yapılmalı.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Kelb arkadaşımıza katılıyorum zaten o niyetle bu başlığı açtım.
Chrome'u Google malı olduğu için tercih etmiyorum.
Internet Explorer'ı sadece yaptığım web sayfalarını görmek adına barındırıyorum. Asla net'e girmem.
Opera'da arada kullanıyorum.
Ama, ilgilene herkes öncelikle düşüncelerini bir paylaşsın bakalım.

---------- Post added at 03:19 ---------- Previous post was at 01:43 ----------

Demnesia dostum iyi şeyler demişsin Opera adına ama, örneğin,
1 - Sekmeleri adres çubuğu altına indiremiyorum.
2 - Web sitelerindeki reklamları Firefox'un No Script eklentisi gibi engelleyemiyorum.
3 - Ana Sayfamı kendim yaptım. Yazılımında (yani html olarak) her bağlantıyı ayrı sekmede aç komutu vermeme rağmen, bu komutu atlayıp, sadece ana sayfa sekmesi üzerinde açıyor ve bende daima geri okunu kullanmak zorunda kalıyorum.
Sekme yeni sayfa açıkken kapatıldığında tümden kapanıyor.
Bunu tarayıcı Araçlar menüsünden Sekmeler adımından da düzenlemeye çalıştım. Ama olmadı.
Yani yazdıkların kadar kişiselleştirilebilir değil.