Tarayıcı Savaşları Yeniden

Bu konuyu okuyanlar

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Tarayıcı savaşları terimini oldukça duyuyoruz. Özellikle forumda bayağı bir tartışması yaşanıyor. Ben de Opera'nın yeni sürümünü denedikten sonra uzun zamandır aklımda olanları sıralayayım burada dedim.

Bu tarayıcı savaşları konusunda ele alacağım tarayıcılar:

-Mozilla'nın prensi Firefox
-Pre-alpha'sıyla Chrome'u yerin dibine sokan (bana göre) Opera
-Ani çıkışıyla 3. sıraya yerleşen Chrome
-Ve tabii ki de emektar IE'miz :)

Öncelikle en baştan belirteyim. Yazıyı tarafsız bulamayabilirsiniz çünkü yazıyı tarafsız yazdığımı iddia etmiyorum, elimden geldiğince tarafsız olmaya çalışacağım ama. Kendi tarafımı ise aşağıda bir şeyleri açıkladıkça belli etmiş olacağım zaten. Şimdi make your choice, let the game begin. :D (Ah şu ÇGHB yok mu... :))


Mozilla Firefox

Piyasada, alınan son verilere göre %24,6'lık kullanım oranı ile en çok kullanılan 2. tarayıcı olan Mozilla Vakfı'nın açık kaynak kodlu mükemmel tarayıcısı Firefox. Şu an en güncel sürümü 3.5.6. İyi yönlerini anlatmak istemiyorum, her yerde yazılıp çiziliyor. Hem biraz da olsa tarafsız olmaya çalıştığımı hissettirebilmek için olumsuz yanlarından (durumlarından) bahsedeyim. Bildiğimiz üzere Firefox'un 3.6 sürümü bekleniyordu bu yılın başında. Ancak Mozilla'dan gelen açıklamalar tam tersi yönde, Firefox 4'ün ise 2011'e kaldığına dair söylentiler var. 3.5.x sürümü birer birer artıyor resmen, 3.6'ya gelmemek için diretiyorlar gibi. Bekledikleri bir şeyler var ve henüz bunu başarabilmiş değiller. Mozilla, Firefox'un 3.5'ten 3.6'ya geçişinde takipçilerini fazlasıyla hayal kırıklığına uğrattı. Bunun yanı sıra, çıkan yeni mini sürümlerden eski sürümlere dönenler oldu. Bu sorunlu sürümlerin forumlarda bahsedilen en büyük sorunu ise RAM. Bu konuda Mozilla sanırım Firefox 4'ü bekliyor çünkü görülen o ki 3.6'da da çığır aşan bir yenilik göremeyeceğiz. Mozilla'nın planları bu sefer tutmadı ve bir şeyler için geç kalındı. Chrome ve Opera'ya göre ise açılma hızı olarak aşağı sıralarda. Tüm bunların 3.6'da hallolması elbette beklenemez, sanırım 4'ü beklemek zorunda kalacağız. Bir Firefox-sever olarak bu konudan ben de rahatsızım ama bu Firefox kullanmama engel değil henüz. Çünkü forumlarda Firefox'un şişmesi genelde Windows sistemleri üzerinde oluyor. Aynı sorundan ben de muzdaribim mesela, Ubuntu 9.04'te uzun zamandır Firefox'ta hiçbir yavaşlama yaşamıyorken, Windows 7'de açılmalarda sorun yaşıyorum. Bunu söylemişken bir şeyi daha belirtmem lazım. Firefox kurulduğu anda yavaş olan bir tarayıcı değil. Kullanıma ve (bence) işletim sistemine göre zamanla şişebiliyor. Ben 4 aydır Firefox üzerinden hiçbir şey silmedim. Yapılan testlerin ne tür bir kullanım sonucu sonuç verdiği çok önemli. Bir de eklenti konusu var tabi. Firefox eklentileriyle 1. sırada olan bir tarayıcı ve fazla eklenti kurulu olduğunda tarayıcının yavaşladığını artık herkes biliyor gibi. Bunun dışında kurulan temalar da yavaşlatabiliyor tarayıcıyı. Ben Firefox'ta varsayılan temayı ve aşağıdaki eklentileri kullanıyorum:

-Adblock Plus 1.1.2
-AVG Safe Search 8.5.0.429
-AVG Security Toolbar 2.609.002.003
-Lazarus: Form Recovery 2.0.5

Fakat buna rağmen 4 aylık yoğun kullanım sonucu tarayıcı açılırken yavaşlamış bir durumda. Bir de etkin kullandığınız eklentilerin görevi çok önemli. Kullandığım Lazarus eklentisi, Firefox üzerinde yazdığım herhangi bir form bilgisini geçici olarak kaydediyor. Böylece bir şeyi yanlışlıkla sildiğimde sağ tıklayıp Recover Text veya Recover Form seçeneklerinden birini seçip yazıma geri ulaşabiliyorum. Yazdıklarımı o an kaydettiği için fazladan bellek kullanması zaten kabullendiğim bir durum. Kısaca demek istediğim şey şu: Bir tarayıcının hızı kullanımına bağlıdır. İsterse dünyanın en iyi tarayıcısı olsun, kullandığınız eklentiler tarayıcınızı bir kağnı gibi yapabilir.

Firefox'un en yeni sürümü 3.5.6'yı indirmek için (Türkçe)


Opera

Gelelim güzel Opera'ya. Her ne kadar kapalı kaynak kodlu bir tarayıcı da olsa, Opera geliştiricilerinin iyi işler çıkardıkları kesin. Opera normalde kullandığım bir tarayıcı değildi. (Zaten Firefox'tan başka ne kullanıyorum ki?) Firefox'un beni çıldırttığı bir gün açtım Opera'yı ve 10.10 sürümüne güncellememi istedi. Güncelledim, ardından kullanmadım bir daha. Fakat neleri kaçırdığımı 10.50 pre-alpha sürümü ile anladım. :) Developer kısmından indirip kurduğum pre-alpha sürümü resmen ortalığı dağıttı. İlk hoşuma giden şey, üstteki menünün kaldırılarak görünümün iyileştirilmesi. İşte eski Opera ve yeni Opera:

operaeski.jpg


operayeni.jpg



Görünümde gidilen bu değişme forumda bazı Opera düşmanları tarafından Chrome'a benzeme çabası olarak algılansa da bizler biliyoruz ki sade olmak yeni bulunan veya biri tarafından bulunan bir şey değil. :)

Bunun dışında henüz Opera'nın son sürümü yayınlanmadı yani hala deneme aşamasında. Bu haliyle bile testlerde çok iyi sonuçlar alıyor. (Her ne kadar Chrome birinci görünse de.) Benim kendi görüşüm, Opera pre-alpha halinde bile Chrome'u resmen rezil etti. Neye dayanarak? Birincisi hız konusunda. Chrome evet hızlı fakat Opera'nın pre-alpha'yla bile Chrome'dan daha hızlı çalıştığı yadsınamaz bir gerçek. Görünümü sade olduğu halde, Chrome gibi sadeleşmek adına göz zevkine zarar vermiyor; aksine bunu pekiştiriyor. Opera'nın pre-alpha'sıyla ilgili bazı şikayetler duyulmuş. (Hiçbirini bizzat yaşamadım, forumda bir arkadaşımız söyledi diye ekliyorum buraya.) Sekmelerin kendiliğinden kapanması, fazla RAM tüketmesi, güvenlik açıkları gibi bazı (ciddi olabilecek) iddialar var. Bunları yaşamadığım halde olmasını normal karşılıyorum çünkü henüz pre-alpha ve bu haliyle bile çoğunluk beğeniyorsa küçük sorunları göz ardı ediyoruz. :)

Aslında burada Carakan, Presto ve Vega'dan da bahsetmek istiyorum ama çok uzayacak konu. O sebeple sadece bu 3 şeyin gerçek test sonuçlarında Opera'yı kanatlandıracağını söyleyeyim. :) Konu ile ilgili Roberto Mateu'nun labs.opera.com'daki açıklamalarını okuyabilirsiniz: http://labs.opera.com/news/2009/12/22/

Kısacası yeni sürümüyle çok beğendiğim Opera'ya bazı takıntılarım yüzünden tam olarak ısınamasam da yeşil ışık yaktım çoktan. :)

Opera 10.50 pre-alpha'yı indirmek için (İngilizce)


Google Chrome

Google'ın bir anda sükse yapan yeni göz bebeği, Chrome. Son zamanlarda en büyük çıkışı yaptı. Firefox'un şişmelerinden, IE'nin karmaşıklığından sıkılanlar Chrome'u 4 gözle beklediler ve çıktığı andan beri de zevkle kullanıyorlar. Chrome, son olarak Safari'yi geçip %4,6'lık bir kullanım oranına sahip oldu. (Forumda editörümüzün yaptığı ilgili habere buradan ulaşabilirsiniz.)
Peki Chrome'u böylesine meşhur eden gerçek nedenler ne? Hız, güvenlik gibi bahaneleri geride bırakalım. İnsanlar yeni bir şeyler bekliyorlardı açıkçası ve bunun için Google Chrome sadece iyi bir zamanlama yaptı. Chrome gerçekten ne kadar iyi ve güvenli? Bahsedildiği üzere Firefox ve Opera'ya kafa tutabilir mi? Bu soruya benim vereceğim cevap hayır olur. Önce şunu diyeyim, şu an piyasada kullanım oranı en yüksek olan IE (%62) ve hemen arkasından Firefox (%24,6) geliyor. IE her gün kan kaybederek oranını düşürüyor ve kaybettiği kullanıcıların çoğunu hemen altındaki Firefox'a kaptırıyor. Biz şunu söyleyebiliyoruz bu durumda: Firefox 1-2 yıl içinde IE'yi geçebilir ve kral tahtına oturabilir. Opera ise yükselişine hızla devam eder ve Firefox'a yakın kalarak 2. sıraya yükselir. Bu arada IE eğer hala kan kaybetmeye devam ederse 3. sıraya düşer, son anda (hep söylendiği gibi) IE9 ile bir atak yaparsa Opera'ya kafa tutabilir. Bu arada Chrome neler yapar? Öncelikle %4,6 cidden düşük bir oran. Zaten IE'nin elinde bulundurduğu oranın %80'ini Firefox kapıyorsa, %15 kadarını Opera kapıyordur. Geriye Chrome ve Safari kalıyor. Kalan %5'lik kısmın tamamını alsa bile Chrome ne kadar büyüyebilir? Safari'yi geçip 3. sıraya oturduğu bir gerçek. Ama Firefox'u geçip 1. sıraya oturabilmesi gerçekten olabilecek bir durum mu? IE kan kaybediyor ama Firefox kan kaybetmiyor ki? Firefox kan kaybetse bile hemen arkasında sağlam ve kendinden emin adımlarla ilerleyen Opera var. Chrome ikisiyle de başa çıkabilecek ne yapıyor? Firefox'un kötü olduğu durumu Opera kapatıyor, Opera'nın kötü olduğu durumu ise Firefox. Yani bana göre bu iki tarayıcı birbirlerinin eksiklerini kapatıyorlar ve farkında olmadan bir ittifak oluşturuyorlar. Chrome'un bu durumda ağzıyla kuş tutabilmesi gerekiyor. :)

Chrome'un ani çıkışını piyasanın hareketlenme isteğine bağlıyorum. Opera ve Firefox yeni sürümleri beklerken bir an için boş kalan piyasaya adım atan Chrome'un yükselişi tesadüf değildi, hatta tam da planlandığı gibiydi bence. Bu ne zamana kadar sürer peki? Önce Opera'nın tam sürümünün çıkması ile sallanır, ardından Firefox 4 ile son bulur gibi. :) Kullanımından bahsetmiyorum, hızlı yükselişi son bulur diyorum.

Chrome'u indirmek için (Türkçe)


Internet Explorer

Bahsetmemek olmazdı IE'den. Her Windows sürümü ile gelen emektar tarayıcı. Yukarıda Firefox kısmında söylediğim kağnı sıfatını her zaman taşımış bir tarayıcı. Her programın araç çubuğunun eklenmesi sonucu Ümraniye çöplüğüne dönen (Bu lafı da birinden duymuştum. :)) bir tarayıcı. Kapalı kaynak kodlu olduğu için sınırlı kişiyle geliştirilen ve sürekli güvenlik açıkları olan bir tarayıcı. Bir zamanlar tüm tarayıcılar sekme kullanırken hala sekme sistemine geçememiş olarak yola devam etmiş bir tarayıcı. Her sürümünde "Bu sefer olacak!" dedikleri halde IE8'de de aynı IE mantığını sürdüren ve muhtemelen IE9'da da sürdürecek olan bir tarayıcı. Milli Eğitim Bakanlığımızın mükemmel özverisi (!) yüzünden E-Okul işlemleri için kullanmak zorunda olduğumuz bir tarayıcı. Hala Windows sistemleri ile kurmak zorunda kaldığımız, kaldırdığımızda bize sorunlar yaşatan bir tarayıcı. Sanırım bunların dışında herkesin söyleyecek bir şeyleri vardır. O sebeple sözü size bırakıyor ve bir istinai durum olarak indirme bağlantısı veremiyorum çünkü zaten hepinizin bilgisayarında var! :w00t:

70827406.jpg




*/Jeaquares*/

 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Teşekkürler junior editörümüz. Güzel bir inceleme olmuş. :)
 

POWER

Müdavim
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
Güzel bir yazı olmuş eline sağlık Merve. Yukarıda kullandığın bir cümlenin altına imzamı atarım.

" Firefox'un kötü olduğu durumu Opera kapatıyor, Opera'nın kötü olduğu durumu ise Firefox. Yani bana göre bu iki tarayıcı birbirlerinin eksiklerini kapatıyorlar ve farkında olmadan bir ittifak oluşturuyorlar."
 

Champion78

Müdavim
Katılım
29 Eylül 2006
Mesajlar
1,716
Reaksiyon puanı
43
Puanları
48
güzel bir yazı olmuş, teşekkürler :) chrome için ortaya attığın fikir gerçekten hoşuma gitti. insanlar ie den sıkılıp firefox kullanmayı da pek istemedikleri bir anda birden piyasaya girdi ve çoğu kullanıcı farklılığı denemek amacıyla indirip kurdu chrome u :) google'ı seviyorum, yaptığı işleri çok başarılı buluyorum açıkçası. chrome da da iyi iş çıkardılar ama Opera'nın yeri ayrı. Bir gün Opera piyasadan çekilir, yeni yazılım üretmezse chrome kullanırım galiba. ama şu anda Opera dan başkasını asla kullanmam :) şu e-okula da bir bakmak nasip olmadı, Opera'daki ie gibi davran özelliği işe yarayabilir belki, denemek lazım ;) son olarak Opera 10.5 i ve belki de 64bit Opera'yı dört gözle bekliyorum. Forever Opera...

** yuh bi artı verelim dedik, tecrübe puanından mıdır nedir, 4 puan verdi tek seferde :lol:
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Teşekkürler arkadaşlar. :)

güzel bir yazı olmuş, teşekkürler :) chrome için ortaya attığın fikir gerçekten hoşuma gitti. insanlar ie den sıkılıp firefox kullanmayı da pek istemedikleri bir anda birden piyasaya girdi ve çoğu kullanıcı farklılığı denemek amacıyla indirip kurdu chrome u :) google'ı seviyorum, yaptığı işleri çok başarılı buluyorum açıkçası. chrome da da iyi iş çıkardılar ama Opera'nın yeri ayrı. Bir gün Opera piyasadan çekilir, yeni yazılım üretmezse chrome kullanırım galiba. ama şu anda Opera dan başkasını asla kullanmam :) şu e-okula da bir bakmak nasip olmadı, Opera'daki ie gibi davran özelliği işe yarayabilir belki, denemek lazım ;) son olarak Opera 10.5 i ve belki de 64bit Opera'yı dört gözle bekliyorum. Forever Opera...

** yuh bi artı verelim dedik, tecrübe puanından mıdır nedir, 4 puan verdi tek seferde :lol:

O IE gibi davranma özelliğini nereden açıyoruz 10.50'de? Ben de merak ettim şimdi, deneyip burada da paylaşayım. :)
 

EzberimSin

Müdavim
Katılım
10 Nisan 2009
Mesajlar
1,340
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
güzel bir inceleme olmuş ie9 bence güzel olacak gibi ders çıkarırlar bu durumdan diye düşünüyorum microsoft:D
 

TEGİN

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Teşekkürler arkadaşlar. :)



O IE gibi davranma özelliğini nereden açıyoruz 10.50'de? Ben de merak ettim şimdi, deneyip burada da paylaşayım. :)

Bildiğim kadarıyla ARAÇLAR > HIZLI ÖZELLİK DEĞİŞTİRME > SİTE TERCİHLERİNİ DÜZENLE > AĞ >TARAYICI TANIMLAMASI yoluya ister İE isterseniz FİREFOX gibi davranmasını sağlayabilirsiniz.
 

Champion78

Müdavim
Katılım
29 Eylül 2006
Mesajlar
1,716
Reaksiyon puanı
43
Puanları
48
site açıkken sağ tıkla, "site tercihlerini düzenle", sonra "ağ" sekmesine geç en alltaki kutucuktan değiştirebilirsin :)
 

jungeman

Müdavim
Katılım
1 Nisan 2009
Mesajlar
3,006
Reaksiyon puanı
67
Puanları
48
Chrome çok çekici geliyor.
 

ugurhanuslu

Müdavim
Katılım
2 Mayıs 2009
Mesajlar
1,703
Reaksiyon puanı
43
Puanları
48
valla hiç ie'ye yanaşmıyorum. bazen gereksinim oluyor, o zamanda firefoxun ie tab eklentisini kullanıyorum...
 

blgram

Müdavim
Katılım
27 Kasım 2009
Mesajlar
1,522
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
çıkkınlık yapıyım niye safari yok :D saka bi yana bende sevmiyom safariyi forza opera ve itiraf ediyorum şu ana kadar firefox ya bir kere yada iki kere kullanmışımdır
 

adoen

Doçent
Katılım
4 Ağustos 2008
Mesajlar
719
Reaksiyon puanı
6
Puanları
0
Eline sağlık güzel açıklamışsın adeta roman tadındaydı.
 

PylsWeb

Müdavim
Katılım
28 Eylül 2007
Mesajlar
1,359
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
+Bonus'u hak ettin kardeşim. :)
Opera 10.50 sürümünde bayağı artacak yükselişi.
 

karcx

Müdavim
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Harika bir yazı yazmışsın..
Teşekkürler..Keşke windows üzerinde ve linux üzerinde ayrı ayrı değerlendirseydin daha da harika olurdu...
Windows-->Opera tartışmasız 1 numara iken;
Linux tarafında chrome artık farkını hissettiriyor..İnşallah opera 10.5 sürümü ile linuxtada tekrar liderliği elde eder...
Acaba flash sorunu adobenin mi suçu yoksa operanın mı suçu?

Birde şu firefox beş para etmez bir tarayıcı...(Korktuğum için çakma demedim!!:D:D)
 

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
güzel bir yazıydı. editör falan mı olmak istiyorsun :D
 

POWER

Müdavim
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
+ ekleme yapmak istiyorrum.

İndirme konusunda Opera en başarılı olanıdır. Vakum sistemi gibi bir sistem kullanıyor. O sebeple indirme işleminde maximum verim alıyorsunuz. Fakat, öyle bir vakumluyor ki başka bir sayfa açmak zorlaşıyor, bazen size izin bile vermediği oluyor. Özellikle rapidden bir şey indirken kullanın ne demek istediğimi anlarsınız.

Bu konuda Firefox biraz geride. Eğer indirme işleminin yanında neti kasıyorsanız(özellikle video izliyorsanız) indirme kesiliyor, paket atlama oluyor bu da dosyanın hatalı inmesine sebep oluyor(bknz: CRC hatası).
 

blgram

Müdavim
Katılım
27 Kasım 2009
Mesajlar
1,522
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
herkes iltifat etmiş çok guzel yazı diye bende eksik kalmıyım çooooooooooooook ama çok güzel bir yazıydıtebrik ederim
 

karcx

Müdavim
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
herkes iltifat etmiş çok guzel yazı diye bende eksik kalmıyım çooooooooooooook ama çok güzel bir yazıydıtebrik ederim

Benim yazdığım iltifat değildi...
Yazı güzel olmuş...Ne yani kötü olmuş mu diyelim:):)
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
çıkkınlık yapıyım niye safari yok :D saka bi yana bende sevmiyom safariyi forza opera ve itiraf ediyorum şu ana kadar firefox ya bir kere yada iki kere kullanmışımdır

Safari'yi bilerek koymadım, sadece geçen yıl 1 ay kullanmıştım, o sebeple pek bilmediğimden bahsetmek istemedim. :)
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Jea bu konu bana cevap mı?

Sadelik taklit değildir.
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Jea bu konu bana cevap mı?

Sadelik taklit değildir.

Hayır tabii ki de, aklımda uzun süredir vardı. Bugün de boşluk bulduğum bir arada yazdım.

Sadelik taklit değil ama sen çakmalık olduğunu iddia ediyorsun. :)
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Hayır tabii ki de, aklımda uzun süredir vardı. Bugün de boşluk bulduğum bir arada yazdım.

Sadelik taklit değil ama sen çakmalık olduğunu iddia ediyorsun. :)
Evet Çakma=Taklit olan,özenti gibi:D
Bir aralar Vista'ya Macintosh çakması lakabı uygun görülmüştü
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Evet Çakma=Taklit olan,özenti gibi:D
Bir aralar Vista'ya Macintosh çakması lakabı uygun görülmüştü

Burada taklit olan bir şey yok. :) Opera kaç yıllık, Chrome kaç yıllık... Bunları iyi düşünmek gerekir. ;)
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Burada taklit olan bir şey yok. :) Opera kaç yıllık, Chrome kaç yıllık... Bunları iyi düşünmek gerekir. ;)
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Chrome tasarımı daha önce yaptı ve Opera sonra aldı:D

Ve ben sadece Chrome'dan bahsetmiyorum

Opera Çakmalığı=Sol üst köşedeki Ribbon arayüzünden özenti bir simge+Google Chrome menüleri + Apple MAC OS renkleri(O da sağ üst köşede das yazdığım arama bölmesinde)
 

Son mesajlar

Üst