Symbian^3 İle Donatılmış İlk Akıllı Telefon

alabula

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Ürün sınıflandırmasını çeşitlendiren Nokia, ilk Symbian^3 işletim sistemine sahip akıllı telefonu ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Son çeyrekteki atılımı saymazsak genel anlamda 2009 yılı, Nokia adına pek de başarılı bir yıl olmadı. Özellikle dokunmatik ekranlı akıllı telefon satışlarında beklentilerin kısmen uzağında kalınması, firmayı yenilikçi adımlar atmak durumunda bıraktı. Bu sebepten midir bilinmez Finlandiyalı üreticini ürün sınıflandırmasında belirlediği kalıplara yenilerin ekledi. Sizlere daha önce duyurduğumuz haberimizde E ve N serilerinin yanı sıra C, S ve X serisi akıllı telefonların firmanın ürün gamında yer alacağını belirtmiştik
Yeni oluşan sınıflamaya göre C, giriş seviyesine hitap eden fonksiyonel ve ekonomik cihazları, X eğlence ve müzik odaklı genç kitleyi hedefleyen cihazları, S lüks ve sınırlı üretim cihazları, N üst düzey donanıma sahip cihazları, E de iş ve mail odaklı cihazları temsil edecek.

symbian_3_haber61265901443.jpg

Finlandiyalı üreticinin yakın zamanda piyasaya sunmayı düşündüğü hali hazırda 4 farklı model bulunuyor. Ortaya çıkmış kesin bir görüntüleri bulunmayan bu cihazlardan C5-00 kod numaralı akıllı telefon, temel internet ve e-posta fonksiyonlarının yanı sıra GPS donanımına sahip hesaplı bir cihaz olacak. Telefonun haziran ayında vitrinlerde yer alması hedefleniyor. Aynı cihazın benzer özelliklerde ancak farklı bir kasa yapısına sahip bir versiyonu olan C5-01 ise farklı olarak QWERTY klavye ile donatılacak. Bu klavyenin yatay açılır değil, Blackberryler'de olduğu gibi bar tipi olacağı belirtiliyor. C3-00 ise klasik bir S40 arayüzüne sahip Nokia. Mesajlaşma odaklı telefonun yatay açılır bir QWERTY klavyesi de bulunacak.

Nokia N87 Mi Geliyor?
Listenin en ilgi çekici cihazı ise N8-00 kod numarasına sahip. Bildiğimiz adıyla N87 olabileceğini tahmin ettiğimiz akıllı telefonu ilginç kılan ise Symbian^3 işletim sistemi ile donatılmış olması. Hatırlanacağı üzere burada yer alan yazımızda Symbian'ın yol haritasında bir değişikliğe gidebileceğinden bahsetmiştik. Bu cihaz ile bu ifade de bir ölçüde doğrulanmış oldu.

Nokia-X6-16GB-black_haber1265902151.jpg

Nokia'nın X serisine dair ilk modeller 2009'un son çeyreğinde ortaya çıkmıştı.

N8-00, 3.5 inçlik kapasitif dokunmatik ekrana sahip olacak. Elbette ki beklenen çoklu dokunmatik ekran desteği de bu cihazda gün yüzüne çıkıyor. N86'nın halefi olacağı tahmin edilen cihazın, 12 megapiksellik görüntü yakalama ve saniyede 30 kare 720p HD video kaydı yapabilme özelliği bulunuyor. Ayrıca çeklien görüntüleri HDMI çıkışı üzerinden destekli cihazlara aktarmak mümkün olacak. N8-00 ile gelecek bir başka dikkat çekici fonksiyon ise Ovi Store üzerinden gerçekleştiriliyor. Buna göre kullanıcılar çektikleri videoları Ovi Store hesapları üzerinden anında webe aktarabilecekler.
Yılın ilk yarısında vitrinlerdeki yerini almış olacağı düşünülen tüm cihazların Barcelona'da gerçekleştirilecek etkinlikte tanıtılıp tanıtılmayacağına dair kesin bir bilgi ise bulunmuyor.

:: Symbian^3'den beklentileriniz neler?

Yazan: Ahmet Gözütok
SDN - http://shiftdelete.net

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
güzel telefon ama dokunmatik sevmiyorum :)

iboturka

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Of be . Fiyat iyi olursa neden alınmasın :D

PlUgOuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim anlamadığım bişey var. Çoklu dokunmatik patenti Appleda değil mi? Nasıl oluyor da bütün çıkan telefonlar çoklu dokunmatik oluyor?

zuvay nidya

Doçent
Reaksiyon puanı
8
mhh,eger dokunmagi 5800,n97, ve 5230 gibi olursa olmaz diyorum.yaaa nokia sirf görünüse dokunmatik ekrana degil de bize yeni ana menü widget özeliklerlini göster yaa.ama bence bunlar kesin gecen senden der almislardir.cünkü nokianin tüm dokunmatikleri ise kabuz du.ama bu sene adamlar artik laboratorlarda fare birakmamislardir....

hadi ya öyle nokia da winmo tarzi ne guzel olurdu.....
kirin su seytanin bacagini da tekrar size transfer olayim.be kardas.htc hd2 gibi telefon yapin hemen aliririm.eger müsteri diyorsaniz.suan hd2 ile cooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook memnunum.
evet nokia.öncelerden süperdin ama adamlar piyasada teknoliji birakmadi.

beterman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Nokia'nin dokunmatikte IPhone'u yakalamasi icin Finlandiyadaki tüm firinlaradaki ekmekleri calisanlarinin yemesi lazim.Ben oldum olasi Nokia'ciyim.N95 sonrasi simdi N97 kullaniyorum.Teknolojik olarak harika bir telefon ama dokunmatigi iphone kadar kullanisli degil.Symbian 3 de bence coklu dokunmatik olmali ayrica daha hizli ve stabil olmali.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Nokia'nin dokunmatikte IPhone'u yakalamasi icin Finlandiyadaki tüm firinlaradaki ekmekleri calisanlarinin yemesi lazim.Ben oldum olasi Nokia'ciyim.N95 sonrasi simdi N97 kullaniyorum.Teknolojik olarak harika bir telefon ama dokunmatigi iphone kadar kullanisli degil.Symbian 3 de bence coklu dokunmatik olmali ayrica daha hizli ve stabil olmali.

Bir sisteme bir özellik yamanırsa belli bir yere kadar iyi olur.

0mrdr5

Profesör
Reaksiyon puanı
11
nokia dan hiç bir şey beklemedim hiçbir şey beklemem en kral iphone