googlog
Profesör
- Katılım
- 21 Ağustos 2009
- Mesajlar
- 2,402
- Reaksiyon puanı
- 46
- Puanları
- 0

Suya gömün, baraj yıkılınca kurtarırız
Deriner Baraj sularının altında kalacak tarihi köprü için Ulaştırma Bakanlığı, "Suların altında kalsın barajın ömrü bitince ortaya çıkar' kararı aldı. Köprüyü kurtarmak isteyen gönüllüler karara isyan etti.
Artvin’deki Osmanlı mirası Berta Köprüsü, Deriner Barajı sularının altında kalacak. Köprüyü kurtarmaya çalışan bir avuç gönüllü ise aldıkları son cevapla şaşkına döndü. Köprüyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na köprülerin taşınması yerine baraj suları altında korunarak, barajların işlevi bittikten sonra gün yüzüne çıkartılarak sergilenebileceği yönünde karar aldı.
Artvin’de Çoruh Vadisi üzerinde yapımı devam eden Deriner Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi ‘Berta Köprüsü’ yanı başında yapılan yeni köprü inşaatı nedeniyle zarar görürken, baraj tamamlandıktan sonra da köprü sular altında kalacak.
Bir grup gönüllü köprüyü kurtarmak istiyor ancak çabalar sonuç vermezken, devlet kurumlarının kopukluğu süreci zorlaştırıyor, alınan ilginç kararlar umut kırıyor.
[SDNTV]http://video.haber7.com/video_contents/24112009140741.flv[/SDNTV]
AFİŞLİ EYLEM
Bugüne kadar köprünün kurtarılması için birçok girişimde bulunan Zeki Kurt, Ekim ayında sesini duyurmak için Berta Köprüsü’ne üzerinde “Ata yadigârı dede mirası, Oruçlu Köyü Camii, Zeytinlik Köyü Merkez Camii ve Berta Köprüsü’nün 2010 yılında müebbet hapse mahkum etmeyelim Artvin açık hava müzesiyle ekonomiye kazandıralım” yazılı afiş astı.
Yaptığı basın açıklamasında bugüne kadar alınan kararları ve yapılan çalışmaları değerlendiren Zeki Kurt çalışmaları yeterli bulmadığını ve yetkililerin gereken çabayı göstermediğini belirtti.
‘SUYA GÖMÜLSÜN’
Kurt özellikle tarihi köprünün su altında bırakılarak korunması yönündeki kararı hatırlattı; “Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü´ nün 25.02.2008 tarih, ve /61-532.10-0103 sayılı Artvin ilinde yer alan Tarihi Berta ve Avcılar (Ferhatlı) Köprüleri ile ilgili;
‘( ) Sonuç olarak tarihi yanıltmamak amacıyla söz konusu köprülerin ve baraj gölü suları altında kalacak olan tarihi köprülerin taşınması yerine, barajların ekonomik ömrünü tamamlamasıyla birlikte yeniden gün ışığına çıkabileceği düşünülerek bulundukları ortamda kalarak korunmalarının daha uygun olacağı düşünülmektedir’ denilerek ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 717 nolu ilke kararı gereği; tarihi köprülerin rölöve, restütasyon ve restorasyon projelerinin DSİ tarafından hazırlanması, 716 nolu ilke kararına göre ise Koruma Bölge Kurulu onayına sunulmak üzere Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir’ kararı verilmiştir.”
Zeki Kurt bu kararın oyalama taktiğinde de öte olduğunu belirterek, bu şekilde bir koruma yöntemini kabul etmeyeceklerini bildirdi.
KİTAPLARDAKİ TARİH YANLIŞ
Köprüyle ilgili kitaplardaki yapılış tarihi bilgisinin yanlış olduğunu vurgulayan zeki Kurt, bu konunun da araştırılması gerektiğini hatırlattı.
BÜTÇE VAR KULLANAN YOK
Deriner Barajı projesinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumak için 1 milyon 870 bin TL kaynak ayrıldığını belirten Zeki Kurt, ‘DSİ Artvin Bölge Müdürü Sezai Sucu’nun yer gösterildiği anda köprüyü taşıyabileceği bilgisini verdiğini de aktardı.
Devlet kurumları arasındaki kopukluğun giderilmesiyle köprünün kurtulacağını belirten Zeki Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da projeye destek vermesini istedi.
KAYNAK