Süper Lig A.Ş. çalışma taslağı

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Kulüpler Birliği Vakfı, teröre karşı birlik çağrısı ve Süper Lig AŞ'nin işleyiş esasları üzerine istişarede bulunmak üzere İstanbul'da toplandı.

kuluplerbirligi_superligas_toplu_210316.jpg


Toplantıda Kulüpler Birliği’nden teröre karşı birlik ve beraberlik çağrısı yapılırken, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın çağrısıyla 18 Kulüp yöneticisi teröre karşı kol kola hatıra fotoğrafı çektirerek, birlik çağrısında bulunuldu.

Toplantıda Fenerbahçe'yi Şekip Mosturoğlu ve Mithat Yenigün temsil ederken, Başkan Aziz Yıldırım ise yer almadı. Fenerbahçe dışında Gençlerbirliği ve Torku Konyaspor kulüpleri yönetici düzeyinde temsil edilirken, diğer 15 kulübün başkanı toplantıda yer aldı.

Süper Lig AŞ için 18 kulüp ıslak imza attı
Göksel Gümüşdağ, panel öncesi yaptığı açıklamada Süper Lig AŞ için 18 kulüp başkanının ıslak imza attığını söyledi.

Kulüplerin, Süper Lig AŞ'nin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi konusunda hemfikir olduğunu vurgulayan Gümüşdağ, "18 Süper Lig kulübünün bu düşüncesini, başkanlar düzeyinde ıslak imza altına almış durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz edeceğiz." dedi.

Gümüşdağ, geride kalan yıl mayıs ayında Türkiye Futbol Federasyonunu ziyaret ettiklerini ve bir mutabakat zaptı imzaladıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 1,5 senedir geliştirmekte olduğumuz Süper Lig AŞ modeli, doğal olarak öncelikle yayın haklarıyla ilişkilendirildi ve kamuoyunda kulüpler sanki sadece daha fazla gelir elde etmek için böyle bir işin içindeymiş gibi bir hava oluşturuldu. Bu kesinlikle doğru değil. Tabii ki yayın ihalesi modelin bir parçası ama bizim amacımız kesinlikle bundan ibaret değil."

Kulüplerin birçoğunun zor durumda olduğunu belirten Gümüşdağ, "Türk futbolunun profesyonelce yönetilmesinin yanı sıra mali disiplin ve kaynakların efektif yönetimi konusunu, en az yayın ihalesi kadar önemsiyoruz. Kulüplerin daha fazla gelire ihtiyaçları var ama aynı zamanda parayı nasıl harcadıklarının da denetlenmesi gerekiyor. Yanlış stratejiler sonucu para harcama yöntemleri, kulüpler ve futbol ekonomisi için büyük krizlere sebep olabiliyor. İşte bunu engelleyecek dürüst, adil, şeffaf bir sisteme ihtiyaç var ve bunu tüm kulüpler kabul ediyor. Gerekli kanun çıktıktan sonra bu misyonu yönetecek sistemin adı, Süper Lig AŞ'dir." ifadelerini kullandı.

Yayın ihalesi nasıl olacak?
Gümüşdağ, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yaptıkları mutabakat sonucunda yayın ihalesinde TFF'nin alacağı yüzde 12 payın yüzde 4'e düşürüleceğini hatırlatarak, "Kalan yüzde 8'in de kulüplere dağıtılması mutabakatımız var. Milli takım ve diğer altyapıyla ilgili ihtiyaç var. Bizim sadece yayın gelirini, kulüplerin gelirini düzenleme isteğimiz yok. Gelir ne kadar yükselirse yükselsin, şeffaflık olmazsa anlamı yok. Kendi haklarımızı kendimiz yönetmek ve bireysel becerilerimizi artırmak istiyoruz." dedi.

Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin başkanları da yeni modelle yayın gelirlerinin nasıl geliştirileceği konusundaki soru üzerine, öncesinde daha önemli konuların bulunduğunu ve bunun son görüşülecek maddelerden biri olduğunu kaydettiler.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, havuz dağılımının nasıl yapılacağıyla ilgili bir tartışma konusunun olmadığını belirterek, "Önemli olan Süper Lig AŞ'nin kurulması, kanunlaşması ve önümüzdeki yeni yayın sürecine organize etmek. Sponsorluklarla alakalı çalışmak." ifadelerini kullandı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ise öncelikle Süper Lig AŞ'nin kurulması gerektiğine dikkati çekerek, "18 takım belli kriterler çerçevesinde pay alsın ki, ligimiz en üst seviyeye çıksın." diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün finansal fair play konusunda yaşadığı sıkıntının ardından UEFA'dan aldığı Avrupa organizasyonlarından bir yıl men cezasıyla ilgili deneyimlerini paylaşan Özbek, "Fair play konusunda kriterler ve yaptırımlar belli. Oraya (UEFA) kadar taşımaya gerek yok. Önce kendimizi disipline edelim" şeklinde görüş bildirdi.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta da Türkiye'de futbolla ilgili iyi işlere imza atmak adına bütün kulüp başkanlarının hemfikir olduğunu hatırlatarak, "Bölüşüm konusu bugünün konusu değil. Herkesin ortak noktada buluşacağı bir zeminin olacağına inanıyorum." diye görüş belirtti.

Aziz Yıldırım neden yoktu?
Fenerbahçe Kulübü adına toplantıya Şekip Mosturoğlu ve Mithat Yenigün katılırken, Mosturoğlu, kulüp başkanı Aziz Yıldırım'ın olmaması konusunda, "Fenerbahçe Kulübü, bu ailenin içinde birlik ve destek içindedir" ifadesini kullandı.

"Teröre hayır"
Süper Lig AŞ danışmanları Peter Kenyon ve Nic Coward da panelde soruları yanıtladı. Coward, kulüplerin kendi kaderleri ve Türk futbolu konusunda daha fazla sorumluluk almak istediğini vurgulayarak, "Avrupa bu gelişmelerin farkında. Buradaki gücü ve hırsı görüyorlar" diye konuştu. Peter Kenyon ise Türk futbolunun kesinlikle değişeceğini ve büyüyeceğini kaydetti.

Göksel Gümüşdağ, panelin sonunda, gelecek hafta sonundan itibaren PTT 1. Lig ve Spor Toto Süper Lig'deki maçlara takımların "Teröre hayır" pankartıyla çıkacağını dile getirdi.

Süper Lig A.Ş çalışma taslağı
Medyaya dağıtılan Süper Lig A.Ş hakkında hazırlanan çalışma taslağı ise şöyle;

superligas_calismataslagi_01.jpg


superligas_calismataslagi_02.jpg


superligas_calismataslagi_03.jpg


superligas_calismataslagi_04.jpg


superligas_calismataslagi_05.jpg


superligas_calismataslagi_06.jpg

Ajansspor
 
Üst