Su bile yarıyorsa 'haşimato' olabilirsiniz

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Bağışıklık sisteminin troid bezine saldırarak tahrip etmesiyle oluşan Haşimato hastalığı yaşam kalitesini düşürüyor.
su_bile_yariyorsa_hasimato_olabilirsiniz_1460534528_1236.jpg


Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, toplumun yaklaşık yüzde 10'luk kesiminde görülen hastalığın sürekli izlenmesi gerektiğini belirtti.

Hastalık hakkın bilgi veren Karadeniz, "Haşimato hastalığı vücudun bağışıklık sisteminin antikorlar üreterek troid hücrelerine aldırması sonucu doğar. Bu durum belli bir süre sonra troid bezinin tahrip olmasına yol açar. Haşimato hastalığı metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle halsizlik, yorgunluk, ciltte ve saçlarda kuruma, ani öfkelenme, kilo alma, vücutta ödem, adet düzensizliği gibi semptomlarla kendini gösterir" dedi.

Başka hastalıklara sürükleyebilir
Doç. Dr. Karadeniz, hastalığın tedavi sürecini de anlattı. Karadeniz, "Haşimato tedavisi olan bir hastalıktır. Azalan hormonları yerine koyma yöntemiyle tedavi ediyoruz. Troid hormonları olan T3 ve T4 ile TSH salgısı düzeyini izliyoruz. TSH değeri 1,5 ila 2,5 arasında olmalıdır. Fazlası kemik erimesine, kalp-damar hastalıklarına veya hipertansiyona yol açabiliyor. Dolayısıyla hastaların belli aralıklarla muayene edilmesi gerekiyor. Ailesinde troid hastalığı geçmişi olan, Tip1 diyabet ve böbrek üstü bezi yetmezliği olan kişiler risk altındadır" diye konuştu.

Önemli olan ilaçları doğru kullanmak
Haşimato hastalarının dikkat etmesi gereken hususları aktaran İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Karadeniz, şöyle konuştu:

"Haşimato hastalığı ultrasonografi ile teşhis edilebilir. Tespit edilen nodüllerin iyi huylu olup olmadığını anlamak için ultrasonografi altında iğne biyopsisi yapılması gerekebilir. Troid ilaçları aç karna ve az su ile alınmalıdır. Kalsiyum, demir ilaçları en az dört saat sonra kullanılmalıdır. Hastalığın ilk dönemlerinde özellikle iyotsuz tuz kullanılmasını öneriyoruz. Gebelik planlamasından en az üç ay önce troid durumu uzman hekimlerce kontrol edilmeli ve TSH düzeyinin 2,5'un altında olması gerekmektedir"

KAYNAK İHA
 

demirdmr

Asistan
Katılım
28 Şubat 2017
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
34
Haşimato Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın ilk belirtisi, dışarıdan da gözlemlenebilecek guatr şişmesidir. Hasta, guatr bezinin boyun kısmında yaptığı şişkinliği fark edince, hemen doktora gitmelidir. Haşimato hastalığının belirtileri arasında dikkat çeken bir diğeri ise kilo alımınaneden olmasıdır. Hastalık başladığında kişi 7-8 kilo alabilir. Bunun yanı sıra hasta, sıcak soğuk konusunda daha hassastır. Adet dönemleri dengesizleşir, hamile kalma konusunda başarısızlık gözlemlenir. Depresyon, halsizlik, kabızlık, üşüme, kaslarda ağrı, ses kısıklığı, kalp ritim sorunu, kolesterol artışı, saç ve kaş dökülmesi diğer belirtiler arasındadır.

Haşimato hastalığının ilerlemesi durumunda, konuşma yetisinde kayıp oluşur. El ve ayaklarda ödem görülür. Bu ödemler yürüme engeline neden olabilir. Dilin işlevlerini yavaş yavaş yitirdiği fark edilir. Tat alma duyusu, kayganlıkla birlikte tespit edilir. Cilt renginde solgunluk ve kilo alma gözlemlenir. Kaşlarda dökülme, asabiyet ve huzursuzluk söz konusu olur. Haşimato hastalığı hakkında biraz araştırma yaptım. Bu yazıdan haşimato hastalığı ile ilgili öğrenmek istediğim her şeyi öğrendim. Göz atmanızı tavsiye ederim.
 
Üst