SSD tavsiyesi? ve genel bilgi lazım

Evriveydetayken

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar öncelikle bir kaç şey sormam lazım. SSD performansını almak için istediğim şeyleri ssd nin içine mi yüklemem lazım? (yani 60gb lik ssd alırsam sadece içine yüklediklerimden mi ssdnin performansını alırım)
Yoksa 1tb harddiski depolama olarak kullanıp ssd yi performans için kullanabiliyor muyuz?
Hdd ile ssd raid 0 yapılıyor?
ve son olarak ssd önerileriniz? 250tl civarı bi bütçe var.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Arkadaşlar öncelikle bir kaç şey sormam lazım. SSD performansını almak için istediğim şeyleri ssd nin içine mi yüklemem lazım? (yani 60gb lik ssd alırsam sadece içine yüklediklerimden mi ssdnin performansını alırım)
Yoksa 1tb harddiski depolama olarak kullanıp ssd yi performans için kullanabiliyor muyuz?
Hdd ile ssd raid 0 yapılıyor?
ve son olarak ssd önerileriniz? 250tl civarı bi bütçe var.
sadece ssd içine yüklediğiniz yazılımlardan ssd performansı alırsınız. hdd içine attıklarınız yine hdd performansında çalışır.

hdd ve ssdyi birlikte kullanmaya yarayan teknoloji Smart Response (ssd caching) olarak adlandırılıyor. Smart Response destekli anakartınız varsa (intel Z68 gibi) hdd ve ssdyi birlikte kullanabiliyorsunuz. sistem iki sürücüyü tek bir sürücü olarak görür. anakartınız, windows ve açılışta yüklenen dosyalar ile sık kullanılan yazılımları otomatik olarak ssdye atar. diğer veriler hddde depolanır.

benzer şekilde hybrid hddler de vardır. anakartında Smart Response özelliği olmayan kullanıcılar için aynı işlevi görür. hdd içine ssd eklenmiştir. hdd kendi içinde gerekli uygulamaları ssdye depolar. kalan veriler manyetik plakalara yazılır. yani Smart Response'da anakartın yaptığı görevi hdd üstlenir. ancak piyasadaki hybrid hddler baya pahalı. bu yüzden pek tercih edilmezler. içindeki ssd de sınırlı depolama alanına sahiptir. 8 gb, 16 gb gibi. bir nevi önbellek işi görür.

http://www.teknobiyotik.com/donanim...llek-2-5-sata-iii-hybrid-disk-st750lx003.html

http://www.teknobiyotik.com/donanim...200-rpm-32-mb-on-bellek-2-5-sata-ii-disk.html

size tavsiyem direk hdd ve ssdyi ayrı ayrı alıp kullanamnız. en iyi performansı bu şekilde alırsınız. ssd caching yapmanın pek albenisi yok.

Evriveydetayken

Asistan
Reaksiyon puanı
0
C: yi hdd D: yide ssd olarak ele alırsak C: ye kurduğum bi oyunu sonrada kes yapıştır yöntemiyle ssd ye taşısam bi problem olmayacağını düşündüğümdem 120gb lik bir ssd nin yeterli olacağına kanaat getirdim. Onun için 120gb lik ssd önerilerinizi bekliyorum.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
C: yi hdd D: yide ssd olarak ele alırsak C: ye kurduğum bi oyunu sonrada kes yapıştır yöntemiyle ssd ye taşısam bi problem olmayacağını düşündüğümdem 120gb lik bir ssd nin yeterli olacağına kanaat getirdim. Onun için 120gb lik ssd önerilerinizi bekliyorum.
o şekilde olmaz maalesef. oyunun program files klasörünü taşısanız da sistemde başka klasörler vardır. windows içinde kayıtlı klasörler... ve bunlar birbiriyle bağlantılıdır. birinin yerini değişirseniz uygulama çalışmayabilir.

ancak oyunu sistenden kaldırıp tekrar ssdye kurabilirsiniz. save dosyalarınızı da saklayıp oyunu tekrar kurduktan sonra yerne yerleştirirseniz sorun olmaz. :)

120 gb ssd önerileri:

SANDISK 120GB Extreme SATA 3.0 SSD ( Okuma 550MB - Yazma 510MB) - 307 TL

Team Xtreem S3 120GB 550-500MB/sn SandForce Kontrolcülü 2.5" Sata3 SSD (Senkron Nand) - 308 TL

OCZ Vertex 3 2.5" 120GB SATA III SSD - 316 TL

KINGSTON 120 GB 2.5'' SATA3 SSDNOW V+200 (SVP200S3/120G) - 330 TL

CORSAIR 120GB Force 3 GT Serisi Sata 3.0 SSD (555MB Okuma / 515MB Yazma) - 374 TL

ssd hakkında genel bilgi için:
http://www.teknoseyir.com/kategori/sandisk/

Evriveydetayken

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bir kaç şey daha danışmak istiyorum. Sizce ssd almam gerekir mi fayda sağlar mı gözler görülür farkı çok yaşar mıyım? Birde ssd almak için uygun zaman mı? 4 5 ay sonra bu alacağım ssdler 300 tl den 200lere düşecekse pek almayı düşünmem açıkcası. Son olarak Sandisk ve Team Xtreem arasında kaldım hangisi daha iyidir?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Bir kaç şey daha danışmak istiyorum. Sizce ssd almam gerekir mi fayda sağlar mı gözler görülür farkı çok yaşar mıyım? Birde ssd almak için uygun zaman mı? 4 5 ay sonra bu alacağım ssdler 300 tl den 200lere düşecekse pek almayı düşünmem açıkcası. Son olarak Sandisk ve Team Xtreem arasında kaldım hangisi daha iyidir?
evet baya perf farkı olur. ssd fiyatlartı sürekli düşüyor. 4-5 ay sonrasını bilmem ama seneye bu zamanlar 120 gb ssdler 200 liranın altına inmiş olur. geçen yıl bu zamanlar 450-500 liraydı çünkü. marka olarak sanırım sandisk daha iyi. firmware update konusunda daha iyiler diye biliyorum.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Team Xtreme daha iyidir iops olarak artı birde duraclass durawrite teknolojisi vardır. Team şirketi , ocz corsair sandiske ssd üretir işin erbabıdır.

Evriveydetayken

Asistan
Reaksiyon puanı
0
fx4100 işlemci , 6850 ekran kartı , 550 psu , 4gb ram , msi 890fxa anakart , 1tb seagate hdd benm sistem bu ben bi 4gb ram daha ve birde ssd almayı düşünüyorum heralde dahada birşeye gerek kalmıyor dimi :) bide ssd alırsam ve işletim sistemini ona kurmak istersem elimde bulunan hdd ye bi format gerekir mi?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
fx4100 işlemci , 6850 ekran kartı , 550 psu , 4gb ram , msi 890fxa anakart , 1tb seagate hdd benm sistem bu ben bi 4gb ram daha ve birde ssd almayı düşünüyorum heralde dahada birşeye gerek kalmıyor dimi :) bide ssd alırsam ve işletim sistemini ona kurmak istersem elimde bulunan hdd ye bi format gerekir mi?
evet gerekir. yoksa açılışta hem hddde hem ssdde windows kurulu olduğu için senden seçim yapmanı isteyen bir ekran gelir. bunun gibi:

Evriveydetayken

Asistan
Reaksiyon puanı
0

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Arkadaşlar teknobiyotikte http://www.teknobiyotik.com/team-xt...b-sn-sandforce-kontrolculu-2-5-sata3-ssd.html indirime girmiş bulunmakta. Almayı planlıyorum fakat şölede bişeyi merak ediyorum 270tl ye 120gb alabilirim ama benim 2 ssd alıp raid0 yapma gibi bi düşüncemde var. 150tl ye 60gb güzel bi ssd bulursam 2 tane alıp performansı katlamak istiyorum. Sizin fikirleriniz?
Anakartın destekliyorsa herşey tamamsa raid yap kaçırma bu fırsatı 1100 gibi okuma yazma oranlarına fırlar

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
raid yapmak riskli bir iş bildiğim kadarıyla. ben olsam direk 120 gb alırdım. zaten 550 mb da şahane bir hız.