ssd den pc açılırken yazma hızını mı kullanır yoksa okuma hızı mı

Mali654987

Doçent
Reaksiyon puanı
379
ssd den pc açılırken yazma hızını mı kullanır yoksa okuma hızı mı yardımcı olursanız sevinirim

Özgür Ç..

Dekan
Reaksiyon puanı
6,465
Açılış hızını iops belirliyor diye biliyorum ama önyukleme sırasında çoğunluk okuma hızını kullanır.

Hayaksisheytan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
17
O zaman benden de bir soru. 128 GB SSD kullanmaktayım sadece windows ve program kurulu. Yüksek okuma ve yazma hızından dolayı aynı kapasitede M2 ye terfi etmek istiyorum yalnız bu sefer M2 ye sadece windows SSD yede program şeklinde kullanmak istiyorum.
Sorum şu
Windows+program M2 mi
Windows M2 program SSD mi
Masa üstü performansta daha etkili olur.

Özgür Ç..

Dekan
Reaksiyon puanı
6,465
O zaman benden de bir soru. 128 GB SSD kullanmaktayım sadece windows ve program kurulu. Yüksek okuma ve yazma hızından dolayı aynı kapasitede M2 ye terfi etmek istiyorum yalnız bu sefer M2 ye sadece windows SSD yede program şeklinde kullanmak istiyorum.
Sorum şu
Windows+program M2 mi
Windows M2 program SSD mi
Masa üstü performansta daha etkili olur.
Aynı sorunun daha büyüğünü yaşıyorum 250gb SSD ve 1tb HDD var HDD'nin yavaşlığından dolayı ssd'ye geçmek istiyorum ama şimdi 250gb m2 alsam normel SSD ile kullanıyım diyeceğim ama diğer 250gb hiç birşeye yetmez M2 + 500gb sata SSD yapsam belki anca yeter ama oda fazladan masraf demek onun için tamemen senin bütçeye kalmış.

Hayaksisheytan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
17
Depolama birimlerimi ihtiyacıma göre ayarladım ben. Yazmadığım için benim hatam. Şu şekilde kullanmaktayım.
128 GB SSD Windows+program
500 GB SSD Online oyunlar+ yüksek loading içeren oyunlar.
1 TB Mekanik disk standart single player oyunlar için.
1 TB Mekanik Anime+ Dizi için son zamanlarda internet kotası ve Netfilix gibi online izleme seçenekleri yüzünden artık boşta gibi bu disk.
2 TB 7/24 disk bu disk te download diskim.
Ben 1 M2 daha ekleyim masa üstü performansını arttırmak amacındayım.

Özgür Ç..

Dekan
Reaksiyon puanı
6,465
Depolama birimlerimi ihtiyacıma göre ayarladım ben. Yazmadığım için benim hatam. Şu şekilde kullanmaktayım.
128 GB SSD Windows+program
500 GB SSD Online oyunlar+ yüksek loading içeren oyunlar.
1 TB Mekanik disk standart single player oyunlar için.
1 TB Mekanik Anime+ Dizi için son zamanlarda internet kotası ve Netfilix gibi online izleme seçenekleri yüzünden artık boşta gibi bu disk.
2 TB 7/24 disk bu disk te download diskim.
Ben 1 M2 daha ekleyim masa üstü performansını arttırmak amacındayım.
İçi dışı disk olmuş bilgisayarın boot süresi çok uzundur genel hızlanması için m2 alınabilir ama boot süresi o kadar uzun bilgisayarda masa üstünü çok takmazdım ben.

Hayaksisheytan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
17
İçi dışı disk olmuş bilgisayarın boot süresi çok uzundur genel hızlanması için m2 alınabilir ama boot süresi o kadar uzun bilgisayarda masa üstünü çok takmazdım ben.
Uefi windows kurulu olsada Am4 altyapısı kullanıyorum Boot süresi intele nazaran bir tık uzun lakin disklerden aldığım verimlilik % 100 ve uzun ömürlülük açısından da çok iyi.
Örnek gerekir isi masa üstünde sadece C SSD disk çalışmakta diğer diskler uykuda.BF 5 atarsam C ve D çalışmakta. Yani C disk windows+ programlar kurulu olduğu için sürekli çalışmakta lakin diğer diskler benim verdiğim komutla start almakta buda uzun ömürlülük için çok önemli 7/24 download diske herşeyi indirmekteyim 2013 te taktığım SSD nin değerleri çok iyi durumda. Bilgisayardaki her komut tek diske değil farklı amaçlarda farklı disklere atanması çok verimli oluyor.

Özgür Ç..

Dekan
Reaksiyon puanı
6,465
Uzun ömürlülük bakımından gayet iyi bir şey zaten ama dediğim gibi boot süresi normelden de fazladır 2 depolamadan 1'e düştüğünüz anda bile fark edilir açılış hızına kavuşuyorsunuz diğer bakımdan hiç beklememek adına M2 alınabilir ve bende almayı düşünüyorum gerçekten değecek bir fark görmek istiyorsanız Samsung 970evo plus almanızı öneririm bütçenizi aşacak ise bir şekilde Samsung almaya çalışın çünkü verdiği hızları geçen tek marka.

Hayaksisheytan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
17
Uzun ömürlülük bakımından gayet iyi bir şey zaten ama dediğim gibi boot süresi normelden de fazladır 2 depolamadan 1'e düştüğünüz anda bile fark edilir açılış hızına kavuşuyorsunuz diğer bakımdan hiç beklememek adına M2 alınabilir ve bende almayı düşünüyorum gerçekten değecek bir fark görmek istiyorsanız Samsung 970evo plus almanızı öneririm bütçenizi aşacak ise bir şekilde Samsung almaya çalışın çünkü verdiği hızları geçen tek marka.
Boot süresi benim umrumda değil varsın 10 saniye windows geç açılsın benim için programların işlevselliği önemli örnek vermek gerekirse.
128 GB SSD de windows kurulu ve OBS programda burada bu disk C. Ben D diskinden world of tanks oynuyor ve OBS ile aldığım 60 FPS 1080 p videoyu 7/24 download diske kayıt ediyorum. Bu durum PC performansını minimum kayıp ile geçiştiriyor. Başka bir örnek Gene World of tanks oynuyorum bu D SSD de kurulu online bir oyun arkadaşlarım ile parti kurduğunda öldüğünde onlarıda bekliyorsun. Tek olsan çıkar baska savaşa girebilirsin. Plat atınca beklemek zorundasın. Aynı anda E mekanik diskten single player bir oyun açıp erken öldüğümde Single player oyuna geçiyor aynı anda 2 farklı oyun oynayabiliyorum sorunsuz ama RAM i zorlamayacak şişirmeyecek oyunlar olmalı benim kapasite 2x8 16 GB RAM aynı disk den 2 ayrı oyun patlıyor yada aynı diskten hem oyun hem de kayıt almak gene patlatıyor.Arkadaşın konuya biraz tecavüz etmiş gibi olduk ama bu konuda biraz bağlantılı.
Arkadaşın sorusuna gelir isek windows açılışta Kurulduğu diskten okunur RAM e yazılır.