SSD Aldım, Ancak Sata3 kablosu gerekli mi ? Yada Öyle bir kablo var mı ? YARDIM!!

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar Merhaba, Daha yeni OCZ Vertex4 256 Gb SSD aldım, daha kurmak nasip olmadı, ancak bu hard diske normal sata kablosu bağladım.
Bazı yerlerde SATA 3 kablosu takmamız gerektiği söyleniyor, allah aşkına biri netleştirsin nedir bu Kablo olayı. Bulamadım da bir yerde.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Performans testi neyi gösteriyor? Anakart kutusundan bir kaç kablo çıkması gerekiyor. Bunları kontrol et.

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Daha aktif etmedim SSD' yi. Çünkü direk ona kuracam işletim sistemini ancak elimde windows olmadığı için bekliyorum. Şu anda performans testi yapabilir miyim bu halde ?

Bekçi

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Öncelikle anakarasında sata 3 girişi var mı onu kontrol et. Yeni nesil anakarası zaten vardır. Rengi genelde beyaz olur. 6gb/s. Aldığın ssd ile gelen kablo zaten buna uygun gelir. Tak işletim sistemini kur. Ssd benchmark indir hızını. Test et. Yavaşsa yanlış takmışsındır.

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yok anakartta Sata 3 var zaten, ssd içinden kablo çıkmadı ancak anakartın kutusunu da bulamıyorum. Neyse, bi arkadaş getiriyo kablo. Daha windowsu kurmadım, bi kurayım bakacam. Yalnız AHCI özelliği açmamın bi sakıncası olmaz değil mi ?

Maximilian

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar Merhaba, Daha yeni OCZ Vertex4 256 Gb SSD aldım, daha kurmak nasip olmadı, ancak bu hard diske normal sata kablosu bağladım.
Bazı yerlerde SATA 3 kablosu takmamız gerektiği söyleniyor, allah aşkına biri netleştirsin nedir bu Kablo olayı. Bulamadım da bir yerde.
Nerden aldınn bende arıyorum :D

SSD

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yok anakartta Sata 3 var zaten, ssd içinden kablo çıkmadı ancak anakartın kutusunu da bulamıyorum. Neyse, bi arkadaş getiriyo kablo. Daha windowsu kurmadım, bi kurayım bakacam. Yalnız AHCI özelliği açmamın bi sakıncası olmaz değil mi ?

Üç senelikden eski bir SATA kablosu olmadıkça bir sıkıntı teşkil etmez hocam. Bu SATA III kablolarının özel bir pazarı oldu artık. Bâzı üreticiler de işine geliyor hâliyle. Böyle bir mecbûriyet yoktur.

SSD'yi anakartınıza bağladıkdan sonra Bios'a girip AHCI modu seçip işletim sistemini öyle kurmanız lâzımdır. Yâni bir mahsûru olmaz :)

Kurulum ertesinde arka plânda çalışan yazılımları ( anti-virüs dâhil ) kapatarak benchmark testlerini sırasıyla yapabilirsiniz.

ATTO, CrystalDiskMark, AS-SSD. Arzu ederseniz bir de Anvil's Benchmark. Tümünü şurada bulabilirsiniz:

http://www.ssdlabs.net/kategori/gerecler/

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu arada, SSD yi sistem kurmadan kullanım klavuzundaki gibi tanıttım. Ondan sonra firmware güncellemek için tool u indirdim. Tool u açtığımda sürücünün zaten güncel olduğunu gösterdi. Son çıkan ekranda TRIM command gönder dedim, bunu yaparken bağlantı gitti dedi ve şimdi görmüyor hiç bi şekilde ssd yi :(

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benchmark test sonuçları şu şekilde

photo.php
601059_10151895336089480_145919238_n.jpg

Sonuçların böyle çıkması sanırsam normal arkadaşlar, Anakartım ASUS M4A785TD-M EVO yazdığı şu
[h=3]Storage Devices[/h]PATA1 x ATA133 2 Dev. MaxSATA 3Gb/s5SATA RAID0/1/10/JBOD

Sata 6gb/s desteği yok gibi gözüküyor.

SSD

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gördüğüm kadarıyla anakartınız SATA 3Gbp/s desteklidir.

CrystalDiskMark ve AS-SSD testlerini de yapabilir misiniz ?

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Valla biosa baktım ama orda AHCI nın açık olduğunu nasıl anlıcam bilmiyorum. anakart 3gb/s destekli evet bende bi daha inceledikten sonra farkettim.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
ssd ye o kadar eziyet çektirmeyin...
yapacaklarınız:herhangi kaliteli sata kablosu ile cihazı anakart ilk slotuna takın(sıralama önemlidir-genelde 0'sıfır'birinci olur)bağlı hdd yi ayırın..biosa girin ahci modu aktif edin..formata başlayın.(w7 ve üstü iş.sistemi kurulması önerilir)..
önemli:ssdlerin kablo takılan yerleri çok hassas oluyor söküp takarken yuvayı kırmayın.....

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Neyse Win7 cd si buldum, aynen dediğin gibi yapacam, eskisini çıkarıp bunu takacam, önce ahcı yi açıp sonra win yükleyecem ancak eski HDD yi formatlamam gerekirmi, sonuçta beraber kullanmayı düşünüyorum.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bende bi soru sorayım: elimde Kingston V+300 60GB var, CrystalDiskMark'ta Sequintal benchmark yapıyorum, 420 okuma 80 yazma çıkıyor. BIOS'ta AHCI modu etkin. Anakartım SATA3 destekli. PC'yi topladığımdan beridir aynı sorun var. İkincil HDD'im bile 120 ile yazıyo :) Aynı diskten arkadaşımdada var oda aynı. Windows 8.1 Pro kullanıyorm...

SSD

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Neyse Win7 cd si buldum, aynen dediğin gibi yapacam, eskisini çıkarıp bunu takacam, önce ahcı yi açıp sonra win yükleyecem ancak eski HDD yi formatlamam gerekirmi, sonuçta beraber kullanmayı düşünüyorum.

SSD zâten birincil depolama olacağı için HDD'ler arka sırada güzelce çalışacaklardır.

Yâni AHCI katı hâl diskini baz alacak, HDD'leri değil, onlara format atmanıza gerek yoktur :)

Da Vinci's

Doçent
Reaksiyon puanı
5
SSD zâten birincil depolama olacağı için HDD'ler arka sırada güzelce çalışacaklardır.

Yâni AHCI katı hâl diskini baz alacak, HDD'leri değil, onlara format atmanıza gerek yoktur :)
AHCI katı hal diski baz alacak doğru bir söylem değil. Bios ta boot sırası ne ise ona göre ön yükleme yapar.

SSD

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
AHCI katı hal diski baz alacak doğru bir söylem değil. Bios ta boot sırası ne ise ona göre ön yükleme yapar.

Dediğiniz doğrudur, lâkin noksandır.
Yeni anakartlarda istediğiniz portu AHCI ya da IDE şeklinde ayarlama imkânı bulunuyor hocam. Müşâhede ettiğiniz üzere konuyu açan forumdaşımız LianXing de HDD'ye format atıp atmama üzerine suâl yöneltmekde.

SSD'ler umûmen ilk porta takıldığı, Bios'dan da AHCI mod seçildiğinde bu emir yine umûmen birinci portu ilgilendirdiği için bu şekilde ifâde ettim, yâni daha kısa ve anlaşılabilir bir şekilde :)

Da Vinci's

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Dediğiniz doğrudur, lâkin noksandır.
Yeni anakartlarda istediğiniz portu AHCI ya da IDE şeklinde ayarlama imkânı bulunuyor hocam. Müşâhede ettiğiniz üzere konuyu açan forumdaşımız LianXing de HDD'ye format atıp atmama üzerine suâl yöneltmekde.

SSD'ler umûmen ilk porta takıldığı, Bios'dan da AHCI mod seçildiğinde bu emir yine umûmen birinci portu ilgilendirdiği için bu şekilde ifâde ettim, yâni daha kısa ve anlaşılabilir bir şekilde :)

Benim anakartta da AHCI ide modu var ve SSD kullanıyorum .Oyüzden çok iyi biliyorumda sanırım yazarken bir şeyleri eksik yazdığımız için anlamada hata oluyor.

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hocam şimdi son aşamaya geldim o yüzden size açık ve net bir şekilde bie şey soracam.
SSD yi ilk aldıktan sonra, direkt işletim sistemi kurmadan çalıştırmak için formatını yaptım ve kullanmaya başladım, içinde sadece 6 gb lık bir oyun yükledim öyle duruyo.
Şimdi ben buna asıl işletim sistemimi kurmaya geçicem, CD hazır, biosta AHCI desteği var, formattan önce açıyorum. Ancak şu var ki, ben buna sistem kurmadan önce secure erase yapmam gerekiyormuş okuduğum kadarıyla. Benim sorum burada, OCZ nin kendi toolbox ını kullanıp secure erase yapmam yeterli midir ? Disk frozen olma riskim nedir ? Olursa nasıl defroze ederim ? Keşke hiç kullanmadan direk kursaymışım, bu secure erase kafamı kurcalıyor...

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bu arada, BIOS tan AHCI yi açtım, sanırsam işletim sistemi kurulu olmadığı için yeniden açılmada sıkıntı çıkarmadı. Eskisine göre bir tık artma var değerlerde, en azından benim görebildiğim kadarıyla.

1497708_10151908428324480_453294251_n.jpg

SSD

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hocam, Secure Erase yapabilirsiniz, fakat zahmete girmeye değecek farkı ancak benchmark testlerinde müşâhede edebilirsiniz. Yâni günlük kullanımda SSD'nizin performansında bir değişiklik sunmayacaktır.

Mâdem bir kere işletim sistemi kurulu, Bios'dan AHCI modun seçili olması kâfîdir :)

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Teşekkürler arkadaşım. Yeniden eski haline getirip sıfırladım, şimdi işletim sistemi kuracağım.

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Evet arkadaşlar, formatı attım eski hdd yi de sildim, ancak mavi ekran hatası musallat oldu başıma. Ne yaptıysam kurtulamadım, yeniden 2 kez format attım başka cd ile kurdum ama nafile, mavi ekranı dünden beri 30 kez aldım.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
"Evet arkadaşlar, formatı attım eski hdd yi de sildim".....
kusura bakmayın bu ifadeden bir şey anlamadım..formatı attıktan sonra hdd yi sildiyseniz..sağlıklı bir kurulum yapmadınız demektir..ssdlerin yapısı gereği herhangi bilgisayarda formatlandıktan sonra HERHANGİ BİLGİSAYARa takılabilir..çünkü ssdler çıkarılabilir medya olarak görünür..
birde şayet ahci modda kurulum yaptıysanız sisteminizdeki hdd-ssd ahci modda çalışır..eski hdd yi native veya diğer modlarda formatlamışsanız zannedersem sıkıntı yaşarsınız-nır......

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Eski hdd yi ssd ye kurulum yapmadan önce sildim, yanni sıfırladım, ki şu anda o hdd takılı değil çıkarttım. Dediğin gibi ahci modda formatladım.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
anakartınızın marka-modeli ne..ssd yi kullanırken mavi ekran alıyorsanız,ahci modda sorun olabilir..benim şuan yazdığım makine ahci yi desteklediği halde ssd yi kurunca bozulmalar başladı..ssd başka makinede sorunsuz çalışıyor..anakartınızın sitesinde ahci güncellemesi varsa yükleyip denemenide yarar olabilir...

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Anakart Asus M4A 785 TD-M EVO, işin garibi şimdi eski hdd yi taktım onada kurdum ama ısrarla explorer açtığımda mavi ekran geliyo. Şu anda ssd takılı değil. Aklıma gelen tek şey birazdan deniyecem, ahci yi kapamak olacak.

lianxing

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar sorunun kaynağını sonunda buldum. Durum şu ki D-Link Bu bağlantı sistem tarafından reddedildi.-E100 adaptör ile bağlanıyorum internete, Malesef anakartın ethernet adaptörü aldığımdan beri çalışmıyor. Bunu ilk taktığımızda mecburen CD den yüklüyorum, ondan sonra 64 bit win7 uyumlu sürücüsünü indirdiğimde bununla update ettim ve daha önce kuramadığım CHrome u kurdum, sorun gitti gibi gözüküyor. Emin olmak için yarına kadar bekleyecem, ondan sonra ssd yi tekrar 64bit yükleyecem sıfırdan AHCI açıp formatlıyacam, şüphelendiğim bir diğer nokta asus core unlocker ı da geri açabilirim sanırsam, 4 üncü çekirdeği de kullanıma açacam. Son durum bilgilendirmesini yaparım, buna göre konuyu kapatabiliriz.