Sosyal izolasyon sesli kitap sektörünü nasıl etkiledi?

Bu konuyu okuyanlar

allura

Asistan
Cezalı
Katılım
4 Temmuz 2013
Mesajlar
419
Reaksiyon puanı
73
Puanları
28
Sosyal izolasyon nedeniyle evdeyken kaliteli vakit geçirmek isteyenler, sesli kitap uygulamalarına ilgi göstermeye başladı. Bunları indirme ve kullanma oranları ortalama yüzde 200 arttı.

Gülşah Ayhan, son bir ayda sesli kitabı ilgi göstermeye başlayanlardan... Dönemin getirdiği belirsizlikten herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlandığını söyleyen Ayhan, "Evin içinde iş yaparken müzik dinlerdim. Ama artık bunu yapmak eskisi gibi iyi gelmiyor. Bu yüzden endişeli halden uzaklaşmak ve daha kaliteli vakit geçirmek adına kitapları sesli olarak dinlemeye başladım" diye konuşuyor. Corona virüs vakasının açıklanmasının ardından, 'zorunlu' olarak gündelik hayat baştan aşağıya değişiyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evde kaliteli vakit geçirmek ve zamanı verimli kullanmak isteyen insanlar farklı aktivitelere yöneliyor. Kimi yoga yapıyor, kimi yeni tarifler deniyor, kimi film izliyor.

Bu süreçte özellikle kitabevine gidemeyen ya da herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlanan kişiler sesli kitaplara ilgi gösteriyor. Bugün dijital dünyada hızla büyüyen sektörün temeli 2000'li yıllarda ortaya çıkan e-kitap formatına dayanıyor. 2018'de yayınlanan raporlara göre pazar büyüklüğü büyüklüğü 1 milyar doları aştı. Her yıl ortalama yüzde 40 büyüyen sektörde, aynı yıl 44 bin 685 sesli kitap yayınlandı. Türkiye'de ise sesli kitap işi ilk kez 2014'te piyasaya çıkan Seslenen Kitap uygulamasıyla başladı. Türkiye dışında da ünlenen uygulama, 2017'de İsveçli Storytel firması tarafından satın alındı. Bir yıl sonra Polonyalı sesli kitap platformu Audioteka Türkiye pazarına girdi.
 
Üst