Sosyal Fobi ve Üniversiteye Hazırlık

ExeRyderS

Doçent
Reaksiyon puanı
50
Ben 12. Sınıfta yani geçen sene açık liseye geçtim. Geçmemin asıl sebebi okulda yaşadığım sorunlar ve kendi psikolojik sorunlarımdı. İnsanların defalarca niye konuşmuyorsun kimseyle demesinden hocalar da aynı şekilde bu sözleri söylemesinden gerçekten bıkmıştım. Üstüne üstlük okulun son zamanlarında bir karaktersizin yaptığım yanlış davranışları sınıfta hayvan gibi bağıra bağıra anlatması tuzun biberi oldu. Sınıfta herkes bana baktı ve çok utanmıştım. Hala dün gibi yaşıyorum. Her gece yatarken hep eski şeyler aklıma geliyor ve bundan çok rahatsız oluyorum. Normalde açık liseye geçip ben de diğerleri gibi çok çalışıp guzel bir universiteye gidecektim fakat istedigim basariyi gösteremedim. Aslında göstermek istemedim. Çünkü üniversiteye gitmeyi istemedim ilk sene. Artık insanlardan o kadar bıkmıştım ki uzun süre görmek istemiyordum. Bu sene gitmeyi kısmen istiyorum. Ama orada da bu şekilde davranılmasından ve yalnız kalkmaktan korkuyorum.

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
İnsanların acizliklerine dayanarak kendinizi cezalandırmayın, dünyada her çeşit insan var ve doğal olarak bazen iyisi denk gelir bazen kötüsü denk gelir. Önemli olan ise her zaman kötüsünün veya iyisinin denk geleceğini düşünmekten kaçınmamızdır, olaya objektif yaklaşmanıza yardımcı olmak için bir örnek vereyim; Su içerken komik bir şeye denk gelip gülseniz ve su soluk borunuza kaçsa bir daha su içmeyecek misiniz? Su fiziksel olarak insanın en temel ihtiyaçlarından birisidir, tıpkı su gibi arkadaş çevresi de manevi olarak en temel ihtiyaçlarımızdan birisi. Her ikisinin de bir şekilde size fiziksel veya psikolojik olarak zarar verme ihtimali var ama bu onları silmemizi gerektirmez, aksine dikkatli yaklaşmayı gerektirir. Birileri hata yapsın siz kendinizi cezalandırın, daha kötüsü geleceğinizi cezalandırın... Olur mu öyle? Bahsettiğiniz kişi sizi rencide ederken ben yardımcı olmaya çalışıyorum ve destekçiniz olduğumu belirtiyorum, asıl konu ise o kişinin de benim gibi bir insan olduğudur. Yani tıpkı burada iyiye denk geldiğiniz gibi kötüye de denk gelebilirsiniz, bu noktada size düşen şey ise hayatınıza fayda sağlayacak şeylere odaklanmanızdır. O hayat size ait ve sadece siz şekillendirebilirsiniz, izin vermezseniz hiç kimse müdahale edemez siz de başka insanların isteklerine göre şekillendirmek zorunda kalmazsınız. Psikolojik destekler fayda sağlamıyorsa psikiyatriye gidin, eğer gerçekten kurtulmak isterseniz ilaçlar size fazlasıyla destek olacaktır.

ExeRyderS

Doçent
Reaksiyon puanı
50
İnsanlara güvenmiyorum. Zamanında iyi sandığım insanlar nankör çıktı.

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
İnsanlara güvenmiyorum. Zamanında iyi sandığım insanlar nankör çıktı.
Benim de pek güvenebildiğim söylenemez ama bu dış dünya ile olan bağları koparmanız için bir sebep olmamalı, bu dünyada nankör olmayan insanoğlu yok sadece bazıları bunu daha fazla dışarı yansıtıyor. Zaten ders almadan herkese güvenmemeyi öğrenemezsin, sen dersini almışsın ama dersini aldığın bölümü de bırakmışsın. Bunlar gayet olağan şeyler, inişli çıkışlı olsa da hayat devam ediyor darılsanız da gücenseniz de kendinizi kısıtlamayın, kısıtlanması gereken hayat sizin hayatınız değil, saygı terbiye yoksunu olan insanların hayatıdır.

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Wayne W. Dyer adlı yazarın hatalı alanlarınız kitabını okumalısın yavaş yavaş ve anlayarak yapmalısın bu okumayı.Bu kitabı okuduktan sonra başına bunların neden geldiğini anlamış olacaksın değişimin de senin istediğine bağlı olduğunu sonra kararı kendin verirsin değişmek istersen sorunlar da çözülmüş olacaktır.Ben sadece neden böyleyim yetmez insanlar da neden böyle onu da anlamak istiyorum diyorsan prof. Dr. Bülent ural ın en büyük hipnozumuz değersizlik inancı kitabını da aynı şekilde anlayarak okumanı tavsiye ederim.Eski sfli biri olarak bana da çok şey kattı yani bişey değişmese bile hayatında en azından ne yapman gerektiğini öğreniyorsun yaparsan işe yarıyor yapmasan aynı hayata devam ediyorsun işin güzel tarafı okuduktan sonra iş senin seçimine kalıyor.