'Soruları Komisyondaki Akademisyen Sızdırdı'

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
'Soruları komisyondaki akademisyen sızdırdı'

KPSS skandalında, soruların e-mailine gönderildiği B.S. adlı adayla görüşen kişiyi VATAN buldu

Kenan BUTAKIN / VATAN
KPSS sorularının çalındığı söylentilerinin ardından dün Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sınavdan 5 gün önce soruların Uludağ Üniversitesi mezunu bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini öne sürdü.
290820100212502655681_3.jpg

Soruların e-mailine gönderildiği B.S. adlı adayla görüşen kişiyi VATAN buldu. Öğretim üyesi Hasan Can Oktaylar, B.S.’nin, soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyenden almış olabileceğini söyledi.

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar, e-maille soruları alan kişiyle konuştuklarını VATAN’a anlattı.

KPSS’de ortaya çıkan e-mail ile soruların gönderildiği iddiasından sonra, soruları aldığı belirtilen B.S. isimli adayla görüşen Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar VATAN’a konuştu. B.S.’nin soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyen veya sekreterden almış olabileceğini
belirten Oktaylar şunları söyledi:

Ankara’ra görüştük

“KPSS’ye giren birkaç aday benim yanıma geldi ve bir arkadaşlarının sınavdan önce ders çalışmadığını ve sürekli sınav komisyonunda tanıdığı bir kişi tarafından soruların kendisine ulaştırılacağını söylediğini belirtti. Sınavda bu kişi 94 puan almış ve Eğitim Bilimleri bölümünün de tamamını çözmüş. Ben konuyu araştırdım ve sürekli gizlenen bu adayı buldum ve Ankara’da görüştüm. Tam 2 saat konuştuk. İlk 20 dakika boyunca kopyayı inkar etmeye çalıştı. Ancak daha sonra dayanamadı ve soruların ÖSYM’nin sınav komisyonundan bir tanıdığı vasıtasıyla kendisine e-mail olarak gönderildiğini açıkladı. Üstelik ham sorular da yanındaydı. Ancak o an bana vermedi. İkna etmeye çalıştım ve medyaya hiç değilse durumu anlatmamız gerektiğini söyledim. Ama beni dinlemedi.”

Cevapları da göndermişler
290820100024157035891_3.jpg

“Bu yıl 2600 kişi KPSS’den 95 ve üzeri puan aldı. Bunun 1200’ü 98-100 puan arası. Bu 1200 kişiyi ben de araştırdım. ÖSYM’de açıklasın. 1200 kişi, bir önceki sınavda KPSS’den 60 ve 65 arası puan almış. Birden bire netlerini nasıl bu kadar yükseltebilirler? Sorular birbirlerini tanıyan insanlar arasında dağılmış. Büyük çoğunluğu özel okul ve dershanelerde öğretmen. Bunlar arasında ev arkadaşları, akrabalar, evliler, nişanlılar, yurt arkadaşları var. 95 ve üstü puan alanlar araştırılmalı. Eğitim Bilimleri testinin 87. sorusunun doğru cevabı B şıkkı. Ancak ÖSYM’den soruları gönderen kişi aynı zamanda cevap kağıdını da gönderiyor. Örnek vermek gerekirse, 1-A, 2-D gibi şıkların sıralandığı bir sayfa daha var. Soruları alan adaylar, bu cevap kağıdında 87. sorunun cevabı olarak C şıkkını görmüş ve C’yi işaretlemiş. Ancak doğru cevap B ve buna rağmen 350 kişi C’yi seçmiş.”
Yıllara göre net soru cevaplayan aday sayısı

2007 KPSS 2008KPSS 2010 KPSS
117 NET: 1 KİŞİ 105 NET: 1 KİŞİ 120 NET: 350 KİŞİ
115 NET: 6 KİŞİ 102 NET: 1 KİŞİ 119 NET: 450 KİŞİ
114 NET: 5 KİŞİ 101 NET: 3 KİŞİ 118 NET: 700 KİŞİ
113 NET: 32 KİŞİ 100 NET: 4 KİŞİ 117 NET: 800 KİŞİ
112 NET: 59 KİŞİ 99 NET: 4 KİŞİ 116 NET: 950 KİŞİ
111 NET: 220 KİŞİ 98 NET: 8 KİŞİ 115 NET: 1100 KİŞİ

B.S. adlı adaya gönderildiği iddia edilen Eğitim Bilimleri bölümü sorularının ham hali ile son hali de adeta skandalı doğrular nitelikte. Örneğin soruların ham halindeki 67. soru ile son halindeki 67. sorunun soruluş şekli, yapılan düzeltmeleri doğruluyor.
290820100024287031007_3.jpg

GazeteVatan

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Delillerde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bakalım o karı - koca hala "Biz çalıştıkta kazandık" diyebilecekler mi :mad:

mperk

Profesör
Reaksiyon puanı
55
KPSS Köstebeği Bulundu

KPSS Skandalında, Soruların E-mailine Gönderildiği B.s. Adlı Adayla Görüşen Kişi Bulundu.

KPSS sorularının çalındığı söylentilerinin ardından dün Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ismail Koncuk, sınavdan 5 gün önce soruların Uludağ Üniversitesi mezunu bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini öne sürdü.

Soruların e-mailine gönderildiği B.S. adlı adayla görüşen kişi bulundu. Öğretim üyesi Hasan Can Oktaylar, B.S.'nin, soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyenden almış olabileceğini söyledi.

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar, e-maille soruları alan kişiyle konuştuklarını anlattı.

KPSS'de ortaya çıkan e-mail ile soruların gönderildiği iddiasından sonra, soruları aldığı belirtilen B.S. isimli adayla görüşen Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar konuştu. B.S.'nin soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyen veya sekreterden almış olabileceğini belirten Oktaylar şunları söyledi:

KPSS'ye giren birkaç aday benim yanıma geldi ve bir arkadaşlarının sınavdan önce ders çalışmadığını ve sürekli sınav komisyonunda tanıdığı bir kişi tarafından soruların kendisine ulaştırılacağını söylediğini belirtti. Sınavda bu kişi 94 puan almış ve Eğitim Bilimleri bölümünün de tamamını çözmüş. Ben konuyu araştırdım ve sürekli gizlenen bu adayı buldum ve Ankara'da görüştüm. Tam 2 saat konuştuk. ilk 20 dakika boyunca kopyayı inkar etmeye çalıştı. Ancak daha sonra dayanamadı ve soruların ÖSYM'nin sınav komisyonundan bir tanıdığı vasıtasıyla kendisine e-mail olarak gönderildiğini açıkladı. Üstelik ham sorular da yanındaydı. Ancak o an bana vermedi. ikna etmeye çalıştım ve medyaya hiç değilse durumu anlatmamız gerektiğini söyledim. Ama beni dinlemedi."

Cevapları da göndermişler

Kaynak

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Okuyom ben ya! Ama boşuna okuyom. İçim köstebek, dışım köstebek. Sistem mavi ekran hatası veriyor. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu işte bir yanlışlık yok mu? Ben sıradan bir vatandaş olarak emniyetten daha kuvvetli bir soruşturma yürütüyor ve bir iki gün içinde nasıl oluyorsa 1.200 kişinin hepsini birden inceliyor ve sevgililerine, nişanlılarına varana kadar bilgi ediniyorum.

Sanırım MİT olsa ancak bu kadar zamanda bu bilgileri edinebilirdi.

Bununla bilikte bu işteki ikinci yanlışlık, kopya iddiasının odağına "kendiliğinden gelmiş" bir aday var. Kopya ihtimali olan birçok kişi varken odak olarak bir kişi seçilmiş ve bu kişi nasıl tespit edilmiş belli değil. Sonrasında bu adayın yanında ham soruları gezdireceği ve kendi ipini çekip "basına kendi eliyle bilgi vereceği" çok ihtimal dahilinde değil.

Üçüncü olarak da bu çapta bir işlemin basit bir e-mail ile yayılması bunların üstüne pilav üstü keşkül gibi.

Son olarak, ÖSYM sınav komisyonu diye bir komisyon olup bu komisyon oturup bütün soruları birlikte hazırlamıyor. Soru hazırlaması istenen kişilerden sadece kendi bölümlerinden sadece bir kaç adet soru alınıyor ve kura ile o sorulardan bazısı seçiliyor.

Her şey bir yana bu işlem büyük bir suç iken, kalkıp adamı şahsi bir kişinin bu kadar kolay bulması ve adamın bu kadar kolay buluşup konuşması, savcılıklara yapılmış suç duyurularının yanında nereye konulabilir?

Şaibe olma ihtimali var fakat böyle senaryo yazmalarıyla bir şey "kanıt"lanmış olmuyor. Hayali bir karakter yaratarak bu hayali karaktere gazete demeci verdirmek veya en azından böyle gerçek bir kişi varsa bile hayali senaryolar, olmaması gereken şeyler.

preferst

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
30
Arkadaş hep bir böyle olmuş şöyle olmuş... hep bir mış mış gidiyor. Sanki adamlar yaparken yanındaydınız. Madem biliyordunuz baştan söyleseydiniz. Kopyacılar varsa bulunsun çıkarılsın. Bunlar savcılığın, emniyetin, DDK nın görevi. Sendikacılara bak polisliğe soyunmuşlar. Düşük alanlara gün doğdu yaygara koparıyorlar...

Olmadı bi daha bi daha bana ne bana ne... Mızıkçı çocuklar gibi...

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Arkadaş hep bir böyle olmuş şöyle olmuş... hep bir mış mış gidiyor. Sanki adamlar yaparken yanındaydınız. Madem biliyordunuz baştan söyleseydiniz. Kopyacılar varsa bulunsun çıkarılsın. Bunlar savcılığın, emniyetin, DDK nın görevi. Sendikacılara bak polisliğe soyunmuşlar. Düşük alanlara gün doğdu yaygara koparıyorlar...

İlk kopya haberi sınav olduktan 1 gün sonra çıktı, söylendi dinlemediler, ösym' ye söylendi kabul etmediler siz neyden bahsediyorsunuz. Ortada bir kopya olayı var hiçbir şey olmamış gibi davranmamızı beklemeniz de bana çok garip geldi bir şeyleri sümen altı etme çabanızı ben anlayamadım açıkçası. Devletin polisi vardı da neden olay olmadan önce ortaya çıkarmadı geçen yılda olduğu gibi... ? Millet yırtındı polise, savcılığa, ddk'ye sesini duyurmak için sizin dediğiniz gibi millet benim devletim yapar deseydi şimdi hiç kimsenin hiçbir şeyden haberi olmayacaktı... Tabiki öğrencisinden sendikasına kadar sesini yükseltecek halk tabiki hakkını arayacak ve tabiki birileri önlerine taş koymaya çalışacak...

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87

Arkadaşım ben sınava girmedim ama ben de yaygara koparıyorum. Sen ne dediğinin farkında değilsin galiba, olaya senin gibi yaklaşıp susulursa noolcak üstü kapanacak, haksız yere bir çok kişi iyi yerlere gelecek, diğerlerinin hakkı yenecek vs vs:cursing:

Hayırdır yakınlarından sınavda yüksek alan mı var da 2600 kişi dışında kalan grubu kötülüyorsun:mad:

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Aslında bunlar her sınavda oluyordu...
Bu sene ve Geçen polislik sınavında abarttılar....

Artık birileri Hangi Amaçla Olursa Olsun bu ŞEBEKE nin bu düzenini bir şekilde ortaya çıkarıyor...

Açık konuşacağım...

Bunun arkasında Cemaat var...
Yıllardır neler yaptıklarını az çok hepiniz duydunuz!!!

Bu gün birileri Cemaatin bu DÜZENİNE ÇOMAK SOKTU...

Cemaat bu tür işlerden Tasfiye ediliyor anlaşılan...

Elbette bu Çok İyi Bir Gelişme...

Devlette belli kademelere ALLAH KORKUSU OLAN İNSANLARI GETİRMEK GEREK mantığı ile yıllardır sınavları manipüle ettiler...

Sanki sadece Cemaatin içimdekilerin ALLAH KORKUSU VAR?

Kaldı ki ALLAH KORKUSU olsa bunları YAPMAZLARDI?

Şimdi asıl demek istediğim şeye geliyorum...

Birileri KRAL ÇIPLAK DEDİ...

CEMAATİ İşaret etti...

Cemaatin oyununu bozuyor...

Peki CEMAATİN KUCAĞINDAN İNİP ACABA KİMİN KUCAĞINA BİNECEĞİZ?

Ben bunu merak ediyorum...

Çünkü Bu kopya iddiaları ırtaya atıldıktan sonra çok ciddi delillere ve iddialara hepimiz şahit olduk....

Bunlara Sizin Bizim gibi sıradan kişilerin ulaşması KOLAY değil!!!

Derin ve Belli Bir güce sahip BAŞKA BİR GRUP Cemaatin bu düzenini tasfiye ederken sanki kendi düzenine yer açıyor gibi geliyor bana...

Bakalım gelecek günler ne gösterecek?

ALLAH sonumuzu hayreylesin...

------------

Bu arada CEMAATİN GÜNAHINI ALMA falan diye yorum yapacak arkadaşlar lütfen zahmet etmesinler o tür yorumlara tamamen kulağımı kapatmış durumdayım...

Çünkü Kör Sağır değiliz...

Cemaati de az çok tanıyoruz...

preferst

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
30
İlk kopya haberi sınav olduktan 1 gün sonra çıktı, söylendi dinlemediler, ösym' ye söylendi kabul etmediler siz neyden bahsediyorsunuz. Ortada bir kopya olayı var hiçbir şey olmamış gibi davranmamızı beklemeniz de bana çok garip geldi bir şeyleri sümen altı etme çabanızı ben anlayamadım açıkçası. Devletin polisi vardı da neden olay olmadan önce ortaya çıkarmadı geçen yılda olduğu gibi... ? Millet yırtındı polise, savcılığa, ddk'ye sesini duyurmak için sizin dediğiniz gibi millet benim devletim yapar deseydi şimdi hiç kimsenin hiçbir şeyden haberi olmayacaktı... Tabiki öğrencisinden sendikasına kadar sesini yükseltecek halk tabiki hakkını arayacak ve tabiki birileri önlerine taş koymaya çalışacak...

her sınavda kopya söylentileri olur. Ayrıca bu sınavda kopya olayı olmamıştır gibi bir şey demedim. Bunu yapanların en kısa zamanda ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını herkesten kadar bende istiyorum çünkü bu sınava bende girdim ve hakkımın şakirtler tarafından yenilmesini bende istemem. Ayrıca bunları ortaya çıkarma görevi ilk mesajımda dediğim gibi savcılık, polis ve DDK nın görevidir. Sendikacı gibi yalan ve sahte olma ihtimali yüksek olan belgelerle ve kişilerle yapılması lazım.

Benim sözüm çalışmayarak bu sınavdan düşük aldıktan sonra kopya haberleriyle beraber bundan nemalanmaya çalışan ve Sınavı iptal ettirerek tekrar bir şans elde etmeye çalışan kimselerdir. Onların derdi kopya yada soruların çalınması değil sadece 2. bir şans elde etmektir.

Yapılacak en mantıklı şey kopya çeken ş..sizleri bularak hak ettikleri cezalar verilmeli ve sınavları iptal ettirilerek sınav sonuçları tekrar hesaplanmalıdır.

---------- saat 21:01 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:52 eklenmişti ----------

Arkadaşım ben sınava girmedim ama ben de yaygara koparıyorum. Sen ne dediğinin farkında değilsin galiba, olaya senin gibi yaklaşıp susulursa noolcak üstü kapanacak, haksız yere bir çok kişi iyi yerlere gelecek, diğerlerinin hakkı yenecek vs vs:cursing:

Hayırdır yakınlarından sınavda yüksek alan mı var da 2600 kişi dışında kalan grubu kötülüyorsun:mad:

Arkadaşım yakınlarımda değil ben kendim bizzat sınava girdim ve 1 yıl emek harcayarak iyi kötü bir puan aldım. Kopyacılara da bu kopya olayından nemalanmaya çalışan düşük puan almış kişilere de hakkımı yedirmek gibi bir niyetim yok. Sen sınava girmediğin için bunu anlamıyor olabilirsin. her yüksek puan alan kişilere de kopyacı muamelesi yapılmaya başlandı. Mod olmuşsun ama adam olamamışsın. İftira atma kimseye çamur at izi kalsın mantığıyla.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Kimin kopyacı olduğunu kimin kopyacı olmadığını belirlemek için bir yöntem bulursanız lütfen haber veriniz çünkü bunu belirleyecek bir yöntem bulunamadı...

preferst

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
30
KPSS'de şok iddia!
KPSS'de suçlanan genç yaylada koyun otlatıyormuş

YALVAÇ (AHT)

Türk Eğitim-Sen'in, KPSS'nin sorularını soru kitapçıkları basılmadan 5 gün önce internet üzerinden ele geçirdiğini ileri sürdüğü Baki Saçı'nın, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Sücüllü kasabasında ailesiyle birlikte yaşadığı ortaya çıktı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Ajans Habertürk'ün telefonla ulaştığı Baki Saçı'nın amcası Mevlüt Saçı, "Yeğenim şu anda yaylada koyun otlatıyor. İddiaları duyunca hepimiz çok üzüldük. Kesinlikle bu iddialar yeğenime atılan iftiradır. Zaten yeğenim iki gün sonra yayladan gelecek ve savcılığa bu iddiaları ortaya atanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacak" dedi.

Kaynak

Birisini suçlarken veya bir suçlama ortaya atarken somut delil ortaya koymak lazım galiba öyle olmuş galiba böyle olmuş demeyle birilerini itham altında bırakarak olmaz.

Suçluları ortaya çıkmasını en az sizin kadar ben de istiyorum ama birilerinin bu olaydan rant ve çıkar sağlamasına kesinlikle karşıyım. Türk Eğitim-Sen başkanının da bu olayda bir çıkarı olduğuna adım gibi eminim.

Her zaman dediğim gibi suçlular, bulunsun sınavları iptal edilsin puanlar tekrar hesaplansın. Kimin kopyacı kimin olmadığını belirlemek benim görevim değil emniyetin görevi ve emin ol isterlerse öyle bir ortaya çıkarırlar ki sen bile şaşırırsın.

ama İPTAL e hayır.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Çocuk dağa gidiyorum diye Ankara' ya gitmiş olmasın. :D Koyunlar telef oldu dağda...

Var bir sıkıntı haftaya sonuçlanır...

sdnxx

Asistan
Reaksiyon puanı
10
Bu işte bir yanlışlık yok mu? Ben sıradan bir vatandaş olarak emniyetten daha kuvvetli bir soruşturma yürütüyor ve bir iki gün içinde nasıl oluyorsa 1.200 kişinin hepsini birden inceliyor ve sevgililerine, nişanlılarına varana kadar bilgi ediniyorum.

Sanırım MİT olsa ancak bu kadar zamanda bu bilgileri edinebilirdi.

Bununla bilikte bu işteki ikinci yanlışlık, kopya iddiasının odağına "kendiliğinden gelmiş" bir aday var. Kopya ihtimali olan birçok kişi varken odak olarak bir kişi seçilmiş ve bu kişi nasıl tespit edilmiş belli değil. Sonrasında bu adayın yanında ham soruları gezdireceği ve kendi ipini çekip "basına kendi eliyle bilgi vereceği" çok ihtimal dahilinde değil.

Üçüncü olarak da bu çapta bir işlemin basit bir e-mail ile yayılması bunların üstüne pilav üstü keşkül gibi.

Son olarak, ÖSYM sınav komisyonu diye bir komisyon olup bu komisyon oturup bütün soruları birlikte hazırlamıyor. Soru hazırlaması istenen kişilerden sadece kendi bölümlerinden sadece bir kaç adet soru alınıyor ve kura ile o sorulardan bazısı seçiliyor.

Her şey bir yana bu işlem büyük bir suç iken, kalkıp adamı şahsi bir kişinin bu kadar kolay bulması ve adamın bu kadar kolay buluşup konuşması, savcılıklara yapılmış suç duyurularının yanında nereye konulabilir?

Şaibe olma ihtimali var fakat böyle senaryo yazmalarıyla bir şey "kanıt"lanmış olmuyor. Hayali bir karakter yaratarak bu hayali karaktere gazete demeci verdirmek veya en azından böyle gerçek bir kişi varsa bile hayali senaryolar, olmaması gereken şeyler.

abi

öğretmenlik için kpss ye giren adayların çoğunluğu dershaneye gidiyor. her kpss dershanesinin türkiye geneli deneme sınavları da var. dershaneler bu işlemler için adayların t.c. kimlik nolarını alıyor.

bu tür kopya iddialarında sınava giren adayların t.c. nolarına ulaşmak çok kolay. çünkü, haberde ismi geçen Öğretim üyesi Hasan Can Oktaylar öğretmen adaylarının çok yakından tanıdıği bir sima... kendisi yargı yayınevinin çıkardığı eğitim bilimleri kitabının kordinatörüdür. yani, bu tür bilgilere çok rahat ulaşabilir.

t.c no larını alıp ösymnin internet sitesinden hemen notlarına bakılabiliyor.

ayrıca; 16 bin öğretmen adayının facebooktan örgütlendiği bu grupta çok etkin... çok çalışkan olmayıp ama iyi puan almış adaylar bu grupta ifşa edilebiliyor.

ösym kurulunun gayri resmi açıklaması oldu. ( gazetelerden okuduğumuz ) toplu kopya girişiminin olduğu fikri onlarda ağırlık kazanmış. en önemlisi ise geçen yılların istatistikleri ortada bu yıl ise full yapan ve yüksek not alanlarda bir patlama var. ösym göre ...

kısacası;

- adayların t.c nolarına rahat erişip, puanları kontrol edebilmek
- facebooktan çok iyi bir şekilde kenetlenmiş bir topluluğun çalışması
- ösym den sızan bilgiler

ışığında bu kdar net konuşulabiliyor ve adaylara ulaşılabiliyor.

ama
şunudu belirtmek lazım, bu e-mail haberi bana inandırıcı gelmedi...

---------- saat 01:45 eklendi ---------- önceki mesaj saat 01:32 eklenmişti ----------

türkiyenin kpss yayınları alanında öncü yayınevi olan İhtiyaç Yayıncılık bir kampanya başlatmış. yani bir deneme sınav. işte afişi bu ...

bykursad

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İhtiyaç yayıncılığında sorularını sızdırmasınlar :) herşey cemaat te bitiyor bu işin gerçeği kimsenin inkar etmesine gerek yok herkes de hangi cemaat olduğunu iyi biliyor F cemaati :) kimse boşuna yok olmaz diye inkarda etmesin ben şahsen şahit oldum F. cemaatinde dayısı amcası eniştersi olna bir sürü arkadaşımın elinde bu yılın polislik soruları geziyordu:) kpss yede el atmışlar anlaşılan

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
O sorular KPSS'nin ham hali, düğümü e-posta tarihi çözecek!

30/08/2010 2:00
YÖK Denetleme Kurulu: Isparta'dan B.S. adlı şahsın e-posta adresine gönderildiği iddia edilen KPSS soruları, ÖSYM'nin hazırladığı soruların ham hali. Şimdi gözler soruların ne zaman yollandığında. 'Sınavdan önce'yse KPSS'nin iptali söz konusu

BETÜL KOTAN (Arşivi)
fft16_mf527875.Jpeg
ANKARA - Türk Eğitim Sen’in ‘toplam 116 KPSS sorusunun birkaç kelime farkıyla sınavdan önce Isparta’dan B.S adlı şahsın elektronik posta adresine gönderildiğine’ ilişkin iddiasını araştıran YÖK Denetleme Kurulu yetkilileri, sözkonusu soruların ÖSYM’nin hazırladığı soruların ‘ham hali’ olduğu kanaatine vardı.
YÖK şimdi sözkonusu soruları içeren “.pdf” uzantılı dosyasının sınavdan beş gün önce, 5 Temmuz’da oluşturulup oluşturulmadığını tespit etmeye çalışıyor.
Yetkililer, “Sorular ÖSYM’nin sorularının ham hali gibi görünüyor. Ancak bu dosya sınavdan sonra da Türk Eğitim Sen’e ulaştırılıp, sınavdan önce sızdırılmış süsü verilmiş olabilir. Bu ihtimali de inceliyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’u, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasının hemen bitiminde arayarak tüm belge ve bilgilerin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Kurul yetkilisi, çalışmalarını bu iddia üzerinden sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da YÖK Denetleme Kurulu’na iddiayı araştırmaları için talimat verdi.

Cumhurbaşkanlığı peşinde

Türk Eğitim Sen’in, “Yüzde 100 kopyayı ıspatladık” yönündeki kendinden emin açıklamasının hemen ardından, DDK’nın harekete geçtiği öğrenildi. DDK’da konuyu araştırması için görevlendirilen müfettiş, basın toplantısının hemen sonrasında Sendika Başkanı Koncuk ile görüştü ve ortaya atılan iddiaya ilişkin tüm belge ve bilgileri aldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın da YÖK Denetleme Kurulu’na sendikanın iddiasını araştırması için talimat verdiği kaydedildi. Bu arada YÖK Denetleme Kurulu’nun da ilk kanaati doğrultusunda, ‘soruların sızdırılmış olabileceği’ yönünde kararlılığını sürdürdüğü ve sızdıranın tespiti için çalışıldığı gelen bilgiler arasında.
Denetleme Kurulu yetkilileri, “Evet o sorular ÖSYM’nin hazırladığı ham sorular. Şimdi hangi tarihte ve kimler tarafından ele geçirildiğini araştırıyoruz. Soruların 5 Temmuz’da oluşturulup oluşturulmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu dosya sınavdan sonra da Türk Eğitim Sen’e ulaştırılıp, sınavdan önce sızdırılmış süsü verilmiş olabilir. Bu ihtimali de inceliyoruz. Türk Eğitim Sen’in açıkladığı 116 soruda geçen kelime yanlışları, bu soruların ÖSYM’nin soruları olduğunu gösteriyor” dedi. Yetkililer, “Sorular ÖSYM’de komisyon tarafından hazırlandıktan sonra beş-altı kişinin denetiminden geçiyor. Onların çevresinden de sızmış olabilir” görüşünü paylaştı.

İddia edilen isim sessiz
Koncuk’un önceki gün, Ispartalı B.S.’nin e-posta adresine 2010 KPSS’de çıkan 116 sorunun birkaç kelime farkıyla gönderildiğini iddia etmesiyle birlikte gözler B.S.’ye çevrildi. Memleketi Isparta’nın bir ilçesinde sınıf öğretmenliği yapan B.S henüz kadro alamadığı, sözleşmeli veya ücretli öğretmen olarak görev yaptığı belirtiliyor. Radikal’in amcası ile yaptığı görüşmede, B.S’nin tarlada olduğu, kimseyle görüşmek istemediği dile getirildi.

Bu arada KPSS iddialarına kilitlenen memur adayları da çok ciddi bir şekilde ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim, iddiaların güçlenmesiyle birlikte sınavın iptal olması korkusu yaşayarak, “İyi kötü bir puanımız var, şansımızı denemek istiyoruz. Kopyacılar yüzünden hakkımızın yenmesini istemiyoruz” diye tepki gösterirken, diğer kesim, “Sorular önceden ele geçirilmiş, kaç kişiye ulaştığını nereden bilebiliriz. Hırsız meslektaşlar olsun istemiyoruz” diye isyan ediyor.

ÖSYM yetkilileri, soruların sızdığının tam olarak kanıtlanması halinde, sınavın iptal olacağını dile getirerek, “Aksi mümkün değil. Bu sınav sırasında kopya olayı değil ki kopya çekenlerin sınavını iptal edelim. Sızdırıldığı yönünde ciddi bir kanaat var, ortaya konulan kanıtlar var. İnceleniyor. Sızdığı kesinleşirse sınav iptal olur. Çünkü bu bir sıralama sınavı” görüşünü paylaştılar.

Gül’e mektup...

Sınavın iptal edilmesini isteyen adaylar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de mektup yazarak, “Sayın Cumhurbaşkanı, ne olur bu kepazeliğe bir son verin. Sizin de yetkinizle güvenli bir kurul yeniden adaletli bir sınav hazırlasın ve adaletli bir atama olsun. Bizim kimsemiz yok, yedirecek paramız da. Bu yüzden çok sevdiğimiz mesleğimizi icra edemeyecek miyiz?” diye seslendiler.

Sınavın iptal edilmesini istemeyen adaylarsa “Lutfen Bizi bir kez daha sınav stresine mahkum etmeyin” yakarışıyla yürüttükleri kampanyalar üzerinden basına ve yetkililere ulaşmaya çalışıyor.

Sorular ‘imla kuralları hariç’ aynı çıktı
Elektronik posta yoluyla yayıldığı öne sürülen sorularda, KPSS’de çıkan sorulara göre düzeltmelerden kaynaklanan bazı farklılıklar var. Bu farklılıkların önemli bölümü noktalama işaretleriyle ilgili. Soruların ham hali olduğu anlaşılan testte, virgül, nokta gibi işaretler neredeyse hiç yok. Ancak sınavda kullanılan kitapçıkta imla işaretleri eksiksiz. Ayrıca, testin ham halinde yanlış yazılan sözcüklerin tamamına yakını sınav kitapçığında düzeltilmiş. Soruların ham hali ile sınavda kullanılan hali arasında “değildir” gibi sözcükleri vurgulamak için kullanılan alt çizgiler de farklı. Elektronik posta yoluyla dağıtıldığı iddia edilen 116 soru ile KPSS’de çıkan sorular arasındaki bazı farklar şöyle:

* 1. Sorunun a şıkkındaki “daha” sözcüğü, KPSS kitapçığında yok.

* 2. sorudaki “Selin öğretmeni” ifadesi Kitapçıkta “Selin Öğretmen’i” olarak düzeltilmiş.

* 4. Sorudaki “esasçılık” sözcüğü son halinde “esasicilik” olarak düzeltilmiş.

* 10. sorudaki “eleştirisel” sözcüğü KPSS kitapçığında “eleştirel” olarak düzeltilmiş.

* 30. sorunun c ve d şıklarında kelime farklılıkları yapılmış.

* 40. sorudaki paragraf metninde değişiklik yapılmış.

* 67. sorudaki “eşleştirilmiştir” sözcüğü “doğru eşleştirilmiştir” şeklinde düzeltilmiş

* 72 sorudaki “bebeğin” ifadesi “bebeklerin” olarak düzeltilmiş.

* 74. sorudaki “ayıt etme” ifadesi, “ayırt etme” olarak düzeltilmiş.

* 104. sorudaki “anna” sözcüğü “anne” olarak düzeltilmiş.

* 105. sorudaki “yüksen” sözcüğü “yüksek” diye düzeltilmiş.

Sorular nasıl korunuyordu?

ÖSYM, YGS, LYS, KPSS ve TUS gibi sınavlara giren toplam 7.5 milyon kişiye sınav yapıyor. ÖSYM’de sınav güvenliği için çok sayıda önlem alınıyor
Soruları hazırlayan iki grup uzman bulunuyor. 60 kişilik ilk grup, ÖSYM’nin kadrolu elemanlarından oluşuyor. Tam zamanlı çalışan bu ekibin içerisinde emekli öğretmenler de var, hiç öğretmenlik yapmayan ancak coğrafya, fizik gibi alanında uzmanlar da var. ÖSYM, ‘kişisel güvenirlilik’ esasına önem verdiği için, soru hazırlayan ekibini KPSS ile seçmek istemiyor, bunun yerine tavsiye esasının daha doğru bir yöntem olacağını savunuyor. Soruların sızdırılmasını önlemek için soru uzmanlarının katına, ÖSYM’nin kendi personeli de dahil hiç kimse giremiyor. Soru hazırlayan uzmanlar, eve iş götüremiyorlar.

Personel tarafından hazırlanan soruların ham hali değiştiriliyor, rakamlarıyla oynanıyor ve devreye üniversite hocalarından oluşan toplam 100 kişilik ikinci grup giriyor. Genellikle Ankara’da bulunan bu hocalar, hazırlanan soruları gözden geçiriyor. Sorular seçildikten sonra ÖSYM Başkanı da olmak üzere birkaç kişi tarafından okunuyor ve matbaaya götürülüyor.

Soruların matbaaya girmesiyle birlikte matbaa çalışanlarına kapalı dönem başlıyor. 15-25 gün matbaa çalışanlarının dışarıya çıkması yasaklanıyor ve dış dünyayla irtibatları kesiliyor.

‘Tek çare acil cezalandırma’

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, KPSS’de kötü imajın yıkılması, sınava ilişkin kuşkunun giderilmesi için soru ve cevapları ‘sızdıran’ kişi ve toplulukların acilen saptanarak cezalandırılması gerektiğini savundu. Akyüz önceki yıllarda da yapılan bir sınavda, tam not alan bir kişinin sınavdaki performansının bilimsel olarak açıklanamayacağı, kuşkulu bir durumun söz konusu olması nedeniyle, Danıştay tarafından sınav sonucunun iptaline oybirliği ile karar verildiğini hatırlatarak bu sene yapılan KPSS’de de aynı durumun söz konusu olduğunu savundu.

Şüphe yaratan ortak noktalar

KPSS tarihinde daha önce tüm eğitim bilimleri testi sorularını doğru yapan tek bir adaya bile rastlanmazken, bu yıl 300’ün üzerinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday çıktı. 95 üzeri puan alan aday sayısı 2 bin 600 oldu. Tam Puan ya da 115 netten fazla yapan adayların tespit edilen bazı ortak yanları şöyle:

* Bir kısmı aynı evlerden çıkmış. Radikal, aynı evde yaşayan tam 20 aday tespit etti. Bunlardan bazıları eş, bazıları yakın arkadaş bazıları ise kardeş.

* Bazıları dershanelerde ya da özel okullarda öğretmen.

* Yüksek puan alanların bir kısmı geçmişte çok düşük puan almış, hatta sıfır çekmiş.

* Soruları e-posta ile teslim almışlar.

Radikal

Bir dağda bir yaylada bir koyun gütmede bir tarlada... :D

Çocuğun tam ismini Vatan yayınlamış "Baki Saçı" "Isparta’nın Yalvaç ilçesi Sücüllü beldesinde yaşıyor" demişler üstelik.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Yaygaracılar "kopya çekenlerin ipi çekilsin" havasında; makul düşünenler ise "kopya olup olmadığı araştırılsın" diyor. Ama görünen o ki bazı inanmış kesimler hemen mahkemeyi kurup gerekli yargılama işlemlerini yapmış ve hüküm bile vermişler.

Evet şüphe çekici bir olay var; gerçekte kopyacılıkta olması çok mümkündür. Ben olmamasını ve eğer varsa mutlaka ama mutlaka hak sahiplerine haklarının iade edilerek bu işi yapanların da mevzuatın öngördüğü en ağır cezaya çarptırılmasını isterim. Sınava girmediğim halde bunların cezasını görmesi için elimden gelen bir şey varsa onu da yaparım.

Lakin "savcılıklar göreve" diye yaygara koparanlar forward mail tarzı ile yargılama yapıyorlar. Bu bana zamanında "iktidar partisi laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmuştur" diyen bir başsavcının Google'da arama yaparak delil toplamasını hatırlatıyor. Hatta forward mail tadındaki bu haberler ondan bile daha zelil.

Bir de ilginçtir, bir şekilde cepheleşmek isteyenler ağzını açıp tek kelime söyleyen herkese kopyacı muamelesi yapıyor ve "sınavda yakınların iyi puan mı aldı" gibi çok aşağılayıcı ve haksız yakıştırmalarda bulunuyorlar. Sınavda kopya çekerek hak yiyenle, forumda iki kelime yazdı diye birisine ve akrabalarına kopyacı yakıştırması yaparak hak yiyen aynı değerdedir insanlık ölçüsünde.

Sürekli sürekli "yakınların sınavdan yüksek mi aldı" diye birilerini aşağılamaya çalışanlara "ne oldu sınavda hiçbir şey beceremedin mi" diyesim geliyor o nedenle.

Ayrıca haberlerde bir başka küçümseme daha var; ne biçim bir ülke atmosferidir bu. Falankes tarladaymış diye adam küçümseniyor başarılı olamayacağı ima ediliyor. Ancak yeri gelince de "tarlada çalışarak ÖSS'de birinci oldu" diye bir anadolu genci gazetelerde reklam ediliveriliyor gururla. Bu nasıl bir çelişkidir. Yani bu milletin gözünde gerçekten "dağddaki çoban" diye bir aşağılama statüsü mü var? Zamanında bu gafı yapan ünlü vatandaşımız yoksa yüz binlerce başka vatandaşın söyleyemediğini mi dile getirmiş oldu?

Ek olarak, geçen yıllarda ÖSS'deki sistem değişiklikleri nedeniyle yüzlerce bölüm puanlarında büyük değişiklikler olduğunda kimse çıkıp "ne oluyor, geçen yıllarda böyleydi bugün nasıl böyle olur" diye sormadı, ama bugün kalkmış herkes diğer adayların geçmişteki netleriyle farklı sınavlarını "kesin delil" olarak kabul ediyor. O zaman bu yaygaracılar yıllardır neredeydi?

tarumoloji isimli arkadaş soruların nasıl korunduğuna ilişkin bilgiyi vermiş gazete haberinde. Buna rağmen o gazeteci kalkıp da "komisyondan birisi e-maille atmış soruları" diyorsa bu işin içinde bir kasıt vardır.

Birisi kalkıp rahat bir şekilde yasal olmayan bir yolla ÖSYM veritabanına girebildiğini söylüyorsa bu işin içinde bir kasıt ve kötü niyet vardır.

Evet, şüphe çekici şeyler var; ancak bunlar "bu maili 10 kişiye atarsan KPSS'den 100 alırsın" tarzı forward mail benzeri şeylerle ıspatlanmaz.

sdnxx

Asistan
Reaksiyon puanı
10
Ayrıca haberlerde bir başka küçümseme daha var; ne biçim bir ülke atmosferidir bu. Falankes tarladaymış diye adam küçümseniyor başarılı olamayacağı ima ediliyor. Ancak yeri gelince de "tarlada çalışarak ÖSS'de birinci oldu" diye bir anadolu genci gazetelerde reklam ediliveriliyor gururla. Bu nasıl bir çelişkidir. Yani bu milletin gözünde gerçekten "dağddaki çoban" diye bir aşağılama statüsü mü var? Zamanında bu gafı yapan ünlü vatandaşımız yoksa yüz binlerce başka vatandaşın söyleyemediğini mi dile getirmiş oldu?

Ek olarak, geçen yıllarda ÖSS'deki sistem değişiklikleri nedeniyle yüzlerce bölüm puanlarında büyük değişiklikler olduğunda kimse çıkıp "ne oluyor, geçen yıllarda böyleydi bugün nasıl böyle olur" diye sormadı, ama bugün kalkmış herkes diğer adayların geçmişteki netleriyle farklı sınavlarını "kesin delil" olarak kabul ediyor. O zaman bu yaygaracılar yıllardır neredeydi?

bu görüşlerine tamamen katılıyorum. köyde ailesine yardımda bulunan şahsın olayla alakası olmadığına ayan beyan ortada... dediğin gibi çocuğu " çoban " lafıyla bir aşağılamalrı yok mu.. tam bir rezalet .. çocuğu rezil ettiler. bugün videosunu izledim. resmen iftira atmışlar. kendindne utanan insan uzak belli. mazlumun ahını alanlar bunun acısını çekerler. ilk günden dedim, bu e-mail haberinde bir yanlışlık var diye ...

kpss de kopya olduğuna inanlardanım. ama bu kopya olayı öyle bir noktaya getirildiki, artık pes diyorum...

şuan haber sitelerinde yazılanları ve facebook gruplarında yapılanları görünce bu işin altında bir art niyet ve kötü bir kasıtın olduğunu seziyorum..

tek amaç, bir cemaati karalamak.. birkaç gündür medyada başlatılan cemaat kara propagandasına bu kpss olayını alet etmek...

maşallah, her yanlış olayın altında cemaati, sakallıyı, arıyorlar. bunlar yanlış.. kötü şeylerdir..

bu işi organize edenlerin artık iyi niyetli olmadıklarını çok iyi görüyorum. yök başkanı gereken cevabı verdi..

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Cemaatin beyaz yeri mi kaldı ki karalamaya çalışılsın, açıkçası ben elemanın tv karşısına geçip yaptım demesini beklemiyordum...

MeLoDi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2

Yoruma bak beri gel...
Ne mışı ne mişi?
Sen biraz geriden geliyorsun onu anladık ta, bırakın şu ağzınıza sakız yaptığınız "düşük alan yaygaracılar" muhabbetini..Hak haktır hukuk hukuktur..Düşüğü yükseği mi kalmış bu işin?

Kopyacılar yakalansınmış ta, onların sınavları iptal edilsinmiş te falanmış ta fış fış..

Akıl var mantık var, böyle bir sistemi böyle bir çözümü dünyanın neresinde gördün sen?
Ayrıca kopya olayı falan yok, soruların servis edilmesi durumu var..Ayıkla hadi servis edilen insanları tek tek!

Bir sınava şaibe karıştıysa, bir sınavda sorular dışarı sızdırıldıysa o sınav geçerliliğini kaybeder ve yenilenir..Bu işe bulaşanların ceza alması, yargılanması v.s. gibi durumları ayrıdır..Sınav soruları binlerce kişiye servis edilmiş, 800 bin küsur kişinin hakkına girilmiş, hala "kopyacılar ayıklansın, onların sınavı iptal edilsin" zırvaları okuyorum..Heey haaat!!

Memlekette doğru işleyen hiç bişey kalmadı, geleceğimizi yok ediyorlar gözlerimizin önünde..Bir de bu "bana dokunmayan yılan bin yaşasıncıları, amaaaan adam sendeciler" i görüp daha da bozuluyor sinirlerimiz.

Böyle yorumları görünce utanıyorum bu gençlikten.

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Hakkıyla yüksek alıp, bir daha ki sınavdan düşük alanlar ne olacak peki. Mutlaka bu tarz kişiler de olacaktır.

preferst

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
30
Yoruma bak beri gel...
Ne mışı ne mişi?
Sen biraz geriden geliyorsun onu anladık ta, bırakın şu ağzınıza sakız yaptığınız "düşük alan yaygaracılar" muhabbetini..Hak haktır hukuk hukuktur..Düşüğü yükseği mi kalmış bu işin?

Kopyacılar yakalansınmış ta, onların sınavları iptal edilsinmiş te falanmış ta fış fış..

Akıl var mantık var, böyle bir sistemi böyle bir çözümü dünyanın neresinde gördün sen?
Ayrıca kopya olayı falan yok, soruların servis edilmesi durumu var..Ayıkla hadi servis edilen insanları tek tek!

Bir sınava şaibe karıştıysa, bir sınavda sorular dışarı sızdırıldıysa o sınav geçerliliğini kaybeder ve yenilenir..Bu işe bulaşanların ceza alması, yargılanması v.s. gibi durumları ayrıdır..Sınav soruları binlerce kişiye servis edilmiş, 800 bin küsur kişinin hakkına girilmiş, hala "kopyacılar ayıklansın, onların sınavı iptal edilsin" zırvaları okuyorum..Heey haaat!!

Memlekette doğru işleyen hiç bişey kalmadı, geleceğimizi yok ediyorlar gözlerimizin önünde..Bir de bu "bana dokunmayan yılan bin yaşasıncıları, amaaaan adam sendeciler" i görüp daha da bozuluyor sinirlerimiz.

Böyle yorumları görünce utanıyorum bu gençlikten.

Bu konuya bu kadar ilgi duyuyorsan sonraki mesajımı da okuman gerekirdi. Bundan önce de yazdım yine yazıyorum.

her sınavda kopya söylentileri olur. Ayrıca bu sınavda kopya olayı olmamıştır gibi bir şey demedim. Bunu yapanların en kısa zamanda ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını herkesten kadar bende istiyorum çünkü bu sınava bende girdim ve hakkımın kopyacılar tarafından yenilmesini bende istemem. Ayrıca bunları ortaya çıkarma görevi ilk mesajımda dediğim gibi savcılık, polis ve DDK nın görevidir. Sendikacı gibi yalan ve sahte olma ihtimali yüksek olan belgelerle ve kişilerle yapılması lazım.

Benim sözüm çalışmayarak bu sınavdan düşük aldıktan sonra kopya haberleriyle beraber bundan nemalanmaya çalışan ve Sınavı iptal ettirerek tekrar bir şans elde etmeye çalışan kimselerdir. Onların derdi kopya yada soruların çalınması değil sadece 2. bir şans elde etmektir.

Yapılacak en mantıklı şey kopya çeken ş..sizleri bularak hak ettikleri cezalar verilmeli ve sınavları iptal ettirilerek sınav sonuçları tekrar hesaplanmalıdır.

Sen ya sınava girmedin hariçten gazel okuyorsun ya da sınava girip düşük bir puan aldın. Eğer sende benim gibi 2 sene bu sınavı bekleseydin, geceni gündüzüne katıp sınava hazırlansaydın, maddi manevi kendinden ödün verip sonunda istediğin puanı alsaydın eminim sende öyle derdin.

Evet sende demişsin hak haktır. Hakkımla aldığım puanla şimdi atama beklemem gerekirken yada başka şeylere kafamı vermem gerekirken şimdi papatya falı çekiliyor iptal mi değil mi?

Ben aldığım puandan 1 puan eksik yapıp önüme 3000 kişi girerse bunun hesabını kim verecek bana hakkıma girilmiş olmayacak mı?

Zaten kimse kopyacılar yakalansın denmiyor. Tekrar sınav yapılsa bunlar elini kolunu sallayıp yine sınava girecek belki tekrar kopya çekilecek ama bu sefer daha akıllı davranacaklar.

Herkesin amacı belli BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL ÜZÜM YEMEK..

TEK DERDİNİZ KPYACILAR YAKALANSIN DEĞİL TEKRAR SINAVA GİREYİM EĞER BEN YÜKSEK PUAN ALIRSAM O ZAMAN HAK YERİNİ BULACAK EDEBİYATI..

Geçiniz efendim geçiniz. Gençlikten utanıyormuş.. Bekara karı boşamak kolay tabi...