Sonunda Ben de Pardus'u Kurdum

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Geçen gün e-posta kutuma PCNet'ten yeni dergi bildirimi geldi. Hızlıca bir göz gezdirdim, 150. sayıymış bu ay. O sebeple 2 DVD, 1 CD ve 2 büyük poster (Pardus kurulumunu anlatan bir poster ile bir yüzünde NFS, diğer yüzünde de DarkSiders olan başka bir poster) verdiğini gördüm. DVD'lerin birinde her zamanki gibi HD fragmanlar, oyun demoları vs vardı. Ama diğer DVD'de 310 tane Photoshop dersi videosu olduğunu görünce hemen atladım. (DVD'lerin 8 GB çift katmanlı DVD'ler olduğunu belirtelim. :)) Ve tam sayfayı kapatırken, Pardus 2009.1'in CD'sini verdiğini gördüm. Almam için bir sebep daha oluşunca bugün 1 saat arandım, en sonunda buldum ve hemen eve gelip Mint'in yerine kurdum. Geçen ay OpenSuSE'u bayağı bir eleştirmiştim, bu sefer sıra Pardus'ta. :)

Öncelikle kurulum aşamaları çok hoşuma gitti. Açık bir dille anlatılmış. Kurulum 15 dakika kadar sürdü. Hiçbir sorun yaşamadım kurulum esnasında. Paketler yüklenirken aşağıdaki sürüm notlarına baktım. Pardus'u tanımlarken bir Linux dağıtımı olarak tanımlamış olmaları çok hoşuma gitti. (Bazı dengesizler Pardus'u Türk işletim sistemi olarak tanımladıkları için çok sinirlenen biriyim de.) Kurulumdan sonra Kaptan beni karşıladı. Ana ayarlamaları yaptırıyor olması çok güzel. Ama temalarda biraz sıkıntı yaşadım. Asker temasını yükledim. Ben GNOME kullanıyorum ve panelin üstte olmasına alışkınım. O sebeple hem siyah hem de paneli üstte olan bir tema arıyordum, bir tek Asker vardı. Onu seçtim ama pencere kenarları bozuk bozuk görünmeye başladı, nedense verim alamadım. Bu biraz canımı sıktı. Şu an panel aşağıda ve hiç sevemedim. Menü görünümü olarak seçimlerde en alttakini seçtim. Aşağıda ekran görüntülerinde de görebilirsiniz. Masa üstünü ve plasma denen şeyi henüz hiç ellemedim, KDE üzerinde GNOME kadar deneyimim olduğunu söyleyemem. O sebeple iyice kurcalamak zorunda kalacağım gibi. Ağ bağlantısı konusunda yine sıkıntı çektim, sıkıntı çektim diyorum çünkü sisteme yeni bir kullanıcı gözüyle bakıyorum. GNOME ile kullandığım tüm dağıtımlarda ve KDE ile kullandığım dağıtımlar arasında sadece Arch'ta kurulum sonrasında hiçbir işlem yapmadan tarayıcımı açıp internete bağlanabildim. Bu sanırım KDE'nin bir sorunu. İlla profil seçmem gerekiyor. Yeni kullanıcı bunu nereden bilsin? :) GNOME'da ağ ile ilgili bir ayar (DNS değiştirme dışında) yapmadım şu ana kadar. Konu yine GNOME - KDE, Ubuntu - Pardus savaşına gidecek ama konuşmaya mecburum dostlar, bu KDE ve Pardus'un mutlak kaderi sanırım. :) Hımm, başka neler var bakalım bir. Açılış süresi Ubuntu ile aynı, sistemi yormadığı inancındayım (şu an için). Ekran kartı sürücüsünü yüklemedim/etkinleştirmedim. Herhangi bir "kasma" yaşamadım ama ayrıca yüklemem gerekir mi, bilemiyorum. Ben yine de kendi yüklediği sürücüyü etkisizleştirip ATI'nin kendi sürücüsünü yükleyeyim (ne olur ne olmaz). Kurulum esnasında ve temalar kısmında hala İngilizce metinler var. Tamamen Türkçe olduğunu söyleyenlerin gözlerinden şüphe etmeye başladım. :) Ses konusunda da bir sorunum yok. Henüz Firefox ve Kopete dışında bir uygulama çalıştırmış değilim. Bu sebeple yüklediği uygulamaların ne derecede çalıştığını bilmiyorum. KDE 4.3.4 ve Linux çekirdeğinin 2.6.31.11 sürümünü kullanıyor. İkisini de güncelleyeceğim az sonra. Bakalım KDE yine göçecek mi? :) Ve Linux çekirdeğini güncelleme konusunda ne kadar başarılı bu Pardus? Bunları ilerleyen saatlerde/günlerde öğreneceğim.

Teşekkürler TÜBİTAK. Her ne kadar istemsiz bir şekilde Pardus'a bir ön yargı beslesem de birkaç sorun dışında oldukça iyi olmuş sistem. Aslında ben Pardus'u tanımlama biçimleri sebebiyle kendilerini tebrik ediyorum. Pardus'un bir Linux dağıtımı olduğunu söylemeleri, diğer yöndeki söylemlerin söyleyenlerinin saçmalıkları olduğunu kanıtlar yönde. Bu arada bu ayki PCNet'i kaçırmayın. CHIP almayın. :D Windows 7 destek DVD'si mi ne veriyor. Dergi kapağı Windows reklamlarıyla dolu. Gerçi PCNet'in de Bilgisayar Kitaplığı serisi Microsoft'un katkılarıyla yayınlanmaya başlamış ama (Ben 1. kitabını almıştım, şu an 10.'yu veriyorlar.) yine de içinde kullanıcılar için basit ama güzel teknik bilgiler var. Kitapçığı elime alıp "Microsoft'un katkılarıyla" yazısını görünce iç geçirdim. Acaba bir gün burada "Linux'un katkılarıyla" gibi bir şey yazacak mı, diye düşündüm. Belki yazar, belki yazmaz. Bunu zaman gösterecek ve bizim de çalışmamız lazım galiba.

Her neyse, çok konuştum yahu. İşte Pardus 2009.1:

wvocpg.png

2lbyvyg.png

Ha bir de bir şey fark ettim. imageshack.us yine açılmıyor. Favori resim yükleme sitem gitmiş ya. :(

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Merve çok düzenli yazıyorsun seni bu konu da tebrik ediyorum...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Teşekkürler ALMİ. Dilimize değer veriyoruz sadece. :) Keşke herkes yapsa bunu...

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
PCNet'i kaçırmayın. CHIP almayın.
amannn CHIP görmesin :D

ve evet tam içinizden geçirdiğiniz gibi koskoca yazıda bi tek orası dikkatimi çekti :D

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Güzel yazı olmuş Jeaq :). Gayet akıcı, düzgün,öznel fikirler değilde ne gördüysen onu yazmışsın.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Yazında da dediğin gibi, önyargısız bir eleştiri yazısı hazırlayabilirsen Öİ içerisinde de bunlar yankı bulabilir. Ve Pardus'a bir Linux sever olarak katkıda bulunabilirsin.
Pardus biraz alışılmışın dışında :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Teşekkürler arkadaşlar. Ne gördüysem onu yazmaya çalıştım ve yazarken de tepki alabileceğim durumuna kendimi hazırlayarak yazdım. Çünkü forumda Pardus düşmanı olarak biliniyorum maalesef. Ama asıl neye karşı olduğumu hiç anlatamadım veya anlamadılar.

Öİ'de üyeliğim yok ama Pardus'u da kurmuşken üye olayım. Belki yardıma ihtiyacım olur.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
seni bilmem ama bende ati nin kendi sürücüsü ters tepti
o kadar uğraştıktan ve çabaladıktan sonra linux mint 8 helena ya kurabildim
ama hemende pişman oldum neden dersen bi kere compiz efekleri kafayı yedi
yağmur yağdır diyorum ekran bi kararıp bi aydınlanıyo
masaüstlerini küp yapayım diyorum tostoparlak yusyuvarlak oluyo
ayrıca yükledikten sonra birkez restart yaptım mint bi daha açılmadı
şu an mecburen findoz dan yazıyorum

not:pardus konusunda bir deneyim(depodan indirme yaparken ara sıra donma yapıyor ve iptal etmek zorunda kalıyorsun ayrıca yine indirme yaparken internet resmen çakılıyor ve firefox ta sayfa bile açamıyorsun ayrıca alsa mixer ve fglrx yükleyince ilk açılışta çok fazla açılış seçeneği oluşuyor sebebini henüz bilmiyorum ama sanırım kernelle ilgili bişi)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Masa üstü efektleri konusunda Compiz'de doğru ayarlar yapamamışsın sen. Yoksa o dediklerinin ekran kartıyla alakası yok. :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
maalesef ilk defa compiz kullanmıyorum

fglrx te böyle bişey olmamıştı çokta güzel kullanıyordum hatta arkadaşlara hava bile atıyordum

ama bu sürücüyü (hani sürekli kurmak isteyipte kuramamıştımya hatırlarsan ubuntu kullanırken) şimdi o sürücüyü kurdum çokta güzel gayet normal kuruldu

ama gelgelelim kullanmada zaten fglrx gibi açılışta pır pır etmeler var

artı bide bu hatalar oluştu galiba bu ati bana zorla nvidia aldıracak

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
KDE bana biraz fazla özgür geldi. Neyin üzerine gelsem seçenekler açılıyor. Tıklamam gereken yerin biraz dışına tıklasam görünüm değişiyor. Bu yüzden GNOME ilk tercihim.

PCnet'teki kitapçıklarda Microsoft'un katkılarıyla yazmasının sebebi tamamen duygusal :) Kitapçığın parasını çıkarmak için. İçeriğin neredeyse tamamen Windows üzerine olması kötü oluyor tabi.

Chip tam bir Microsoft yalakası. Duygusallıkla alakası yok :D Bir de edipciftci diye bir üyesi var. Fanatik Linux'çudan daha fanatik Microsoft'çu. Bir insan bu kadar mı … (Neyse yazmayayım. Belki bu foruma da üyedir :))

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
KDE bana biraz fazla özgür geldi. Neyin üzerine gelsem seçenekler açılıyor. Tıklamam gereken yerin biraz dışına tıklasam görünüm değişiyor. Bu yüzden GNOME ilk tercihim.

O KDE'nin amacı zaten. Özelleştirmenin suyunu çıkarıp içiriyorlar. :) GNOME kullanan birine KDE, çok cafcaflı geliyor. Bana da öyle geliyor şahsen. Bir de KDE'nin amacı Windows'taki görselliğin Linux'ta daha fazla olabileceğini kanıtlamak. Windows'tan kaçanlar GNOME, Windows'tan daha iyisini (görsellik açısından) görmek isteyenler ise KDE kullanır. :)

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Madem o kadar özelleştirmişler, bunları kilitleyebilecek bir özellik de koymaları lazım. Konqueror tam göz zevkime hitap ediyor.

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Güzel bir tanıtım olmuş, Pardus'emi geçsem ne ? :D

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Bir de edipciftci diye bir üyesi var. Fanatik Linux'çudan daha fanatik Microsoft'çu. Bir insan bu kadar mı … (Neyse yazmayayım. Belki bu foruma da üyedir :))
Yorumlarda bu bahsettiğin kişinin adı çok geçiyor. Micro$oftun ücretsiz gönüllü çalışan avukatlarından biri sanırım. Bari iş başvurusu yapsın da, üstüne birkaç bin dolar $$$ para alır. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Güzel bir tanıtım olmuş, Pardus'emi geçsem ne ? :D

Pardüs değil yahu, Pardus diye okunuyor. :) Türkçe bir kelime bu.

Yorumlarda bu bahsettiğin kişinin adı çok geçiyor. Micro$oftun ücretsiz gönüllü çalışan avukatlarından biri sanırım. Bari iş başvurusu yapsın da, üstüne birkaç bin dolar $$$ para alır. :)

Bedavaya çalışmıyordur ki O. :)

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Pardüs değil yahu, Pardus diye okunuyor. :) Türkçe bir kelime bu. :)

Türkçe'yi iyi kullanmaya çalışan biriyim, özellikle de forumda. Pardus olduğunu bende biliyorum ama dediğin gibi yazınca hoş olmayan bişey çıkıyor ortaya. :D İrdeleme fazla.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Microsoft'çu olduğuna göre bedavaya iş yapmaz :P
…çu eklerinde bayağı bir yanlış yazıyorum sanırım :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
window$ u en çok sevmeyen benim desem sanırım yanlış olmaz çünkü çok çektim elinden :angry:

ama artık linux ü buldum ve bulduğuma da çok mutluyum :dil:

yaşasın linux ve özgür yazılım :drool:

(her ne kadar sorunları olsada window$ kadar olmuyor forumun window$ sayfalarına bakarsanız anlarsınız) :yes:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Linüks değil, Linuks. Doğru okuyun yahu şunlarııı. :)

Bu arada Linux'un sorunları yok. İnsanların sorunları var.

maske

Doçent
Reaksiyon puanı
5
@Jeaquares
linux la ugrasip ilk defa pardus kuruyor olmaniza sasirdim acikcasi

armut

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus'ta Gnome kullanılabiliyor, deposunu ekleyip paketleri kuruyorsunuz o kadar. Ama KDE'yi kaldıramıyorsunuz çünkü Pardus projeleri KDE kütüphanelerini kullanıyor. Ben 1 yıldan fazladır Pardus+Xfce kullanıyordum, 2009.1 ile KDE'nin artık yeterli ölçüde kararlı olduğuna kanaat getirdim ve birkaç ay KDE kullanacağım.

Şu masaüstü efektleri meselesine gelince; gerçekte bir süre sonra artık onları fark etmez oluyorsunuz ve hiç birşey ifade etmemeye başlıyor. Sadece pencere ve masaüstü değiştirme efektleri biraz kolaylık sağlıyor o açıdan faydalı o kadar. KDE'nin yeni Plasma teknolojisi ise gerçekten etkileyici ve henüz emekleme aşamasında, ileri sürümlerde daha kullanışlı bir masaüstü olacak gibi görünüyor ama ne yazık ki sistem gereksinimlerini yukarı çekiyor. KDE açıldığında 250MB civarında belleği kullanmış oluyor.

Ayrıca Pardus'un sürekli Ubuntu gibi bir proje ile karşılaştırılması da çok güzel. Umarım uzun süre kullanırsınız, karşılaştığınız hataları bildirmeyi ihmal etmeyin.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Pardus'ta Gnome kullanılabiliyor, deposunu ekleyip paketleri kuruyorsunuz o kadar. Ama KDE'yi kaldıramıyorsunuz çünkü Pardus projeleri KDE kütüphanelerini kullanıyor. Ben 1 yıldan fazladır Pardus+Xfce kullanıyordum, 2009.1 ile KDE'nin artık yeterli ölçüde kararlı olduğuna kanaat getirdim ve birkaç ay KDE kullanacağım.

Şu masaüstü efektleri meselesine gelince; gerçekte bir süre sonra artık onları fark etmez oluyorsunuz ve hiç birşey ifade etmemeye başlıyor. Sadece pencere ve masaüstü değiştirme efektleri biraz kolaylık sağlıyor o açıdan faydalı o kadar. KDE'nin yeni Plasma teknolojisi ise gerçekten etkileyici ve henüz emekleme aşamasında, ileri sürümlerde daha kullanışlı bir masaüstü olacak gibi görünüyor ama ne yazık ki sistem gereksinimlerini yukarı çekiyor. KDE açıldığında 250MB civarında belleği kullanmış oluyor.

Ayrıca Pardus'un sürekli Ubuntu gibi bir proje ile karşılaştırılması da çok güzel. Umarım uzun süre kullanırsınız, karşılaştığınız hataları bildirmeyi ihmal etmeyin.
Hocam sizi burada da görmek çok güzel :)

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Aslinda su ana kadar sizin Pardus'u yeni kurmaniza sasirdim. Cunku takip ettigim kadari ile iyi bir Linux kullanicisisiniz. En azindan ben oyle gordum...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Bu Pardus'u ilk kullanışım değil. 2009.1'i ilk kullanışım. :)

@armut, Pardus'un GNOME ile kullanıldığını biliyorum ama resmi olarak destek görmemesi çok kötü. Ne yaparsa yapsınlar, KDE'yi sevemiyorum. :) Pardus'u ise denemiş olmak adına kurdum. 2008 ile tecrübe ettiğim kötü izlenimleri yok etmek istedim biraz da. Şu an gayet iyiyiz, akşamdan beri Ubuntu'ya geçmedim. Anlaşıyor gibiyiz Pardus'la. :)

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Evet yanlis anlasilma olmus o zaman. Sanirim ayni zamanda Windows'ta kullaniyorsunuz. Peki daha cok hangisini kullaniyorsunuz? Ubuntu kullanmak istiyorum ama Windows'ta calisipta Ubuntu'da calismayan programlar icin endiseliyim.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Üşengeçliğim yüzünden, neredeyse 2 aydır Pardus kuracağım. :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Evet yanlis anlasilma olmus o zaman. Sanirim ayni zamanda Windows'ta kullaniyorsunuz. Peki daha cok hangisini kullaniyorsunuz? Ubuntu kullanmak istiyorum ama Windows'ta calisipta Ubuntu'da calismayan programlar icin endiseliyim.

Windows'u kullanmak zorunda kalıyorum. RC sürümünün süresi bittiğinden beri bir kere açtım. O da mecburiyetimden dolayı. Bilgisayarımda bulunduruyorum, Windows düşmanı değilim. Ajanıyım diyebilirim. :) Her zaman için rakibinin kalesini gözetlemelisin. İleride Linux'u veya başka bir sistemi geliştirenlerden olacağım. O sebeple şimdiden eksikliklerini görmeliyim, karşılaştırma yapmalıyım. En çok Ubuntu kullanıyorum. Windows'ta çalışıp Ubuntu'da çalışmayan programlar var elbette. Siz hangi programlarla çalıştığınızı söylerseniz, ona göre alternatiflerini sıralayabiliriz.

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Ilk olarak Photoshop, Dreamweaver ve Flash. Photoshop yerine Gimp(daha iyisi varsa soyleyebilirsiniz) idare eder ama diger ikisi icin var mi bilmiyorum. Birde Localhost mantigi Linux'te de Windows'ta ki gibi mi?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ilk olarak Photoshop, Dreamweaver ve Flash. Photoshop yerine Gimp(daha iyisi varsa soyleyebilirsiniz) idare eder ama diger ikisi icin var mi bilmiyorum. Birde Localhost mantigi Linux'te de Windows'ta ki gibi mi?

O programlar maalesef Linux'a destek vermiyorlar. PlayOnLinux, Wine gibi yazılımlar sayesinde tam olarak olmasa da çalıştırabiliyorsun bu programları. Localhost mantığı da bildiğim kadarıyla aynı ama Linux sistem bilginin orta düzeyde olması gerekir. Dizin değiştirme, dosyaları Uçbirim'i kullanarak açma/yazma/silme gibi.