Skype Solucanı MSN ve ICQ'da

Bu konuyu okuyanlar

Downsat

Müdavim
Katılım
2 Mart 2006
Mesajlar
1,116
Reaksiyon puanı
64
Puanları
0
Geçtiğimiz yıl içinde Skype kullanıcılarının başının belası olan Stration solucanının yeni bir versiyonu artık kendini ICQ ve MSN'deki kullanıcılara da göndermeye çalışıyor. Geçen hafta ortaya çıkan yeni tür, Skype yoluyla bilgisayara girdikten sonra sistemde yüklü olan MSN ve ICQ programlarını tarayıp, bulması halinde kişi listesindekilere kullanıcının bilgisi dışında bir bağlantı gönderiyor. Bağlantıyla birlikte "Şunu bir dene, görüşlerini bana aktar." benzeri bir mesaj da iletiliyor.

skypew4-734024.jpg
Skype'ta iletilen mesaj ve bağlantı

Solucanın bilgisayara girebilmesi için gönderilen bağlantıdaki dosyanın indirilip çalıştırılması gerekiyor. Daha sonra aynı işlem sizin kişi listenizdekiler için uygulanıyor. Bu, bir solucanın bir ağdan diğerine ilk sıçraması değil, ancak ilk kez Skype'tan başka bir ağa sıçrama yaşanıyor.

Paniğe Gerek Yok

Stration adlı solucan fazla yaygın değil ve düşük riskli olarak nitelendiriliyor, bu nedenle de endişelenmeye gerek yok; ancak yüzlerce çeşidinin olması ve sürekli değiştirilmesi antivirüsler tarafından yakalanmasını zorlaştırıyor. Solucan "Warezov" ve "Stratio" adlarıyla da biliniyor. Solucanın arkasında kimin olduğu belirlenemese de, gönderilen bağlantıdaki virüslü dosyanın bulunduğu adres Çin'deki bir internet firması kullanılarak kayıt ettirilmiş.

msnspread-739489.JPG
Solucanın MSN'deki hali

Ne Yapmalı?

Tavsiyemiz, hangi mesajlaşma programını kullanırsanız kullanın, herhangi bir dosya ya da adres gönderildiğinde gönderen kişi babanız bile olsa güncel bir antivirüsle taradıktan sonra dosyayı açmanız. Ayrıca gönderen kişiye ne gönderdiğini sorduğunuzda, "Bir şey yollamadım ki" cevabı almak da şüphelenmeniz için yeterli olacaktır. İndirilen dosyayı açmadan önce şu haberimizde anlatıldığı gibi Virus Total kullanarak taratmak da mantıklı bir seçenek.

Yazar: Saner Apaydın
SDN - http://shiftdelete.net
 

chimera

Müdavim
Emektar
Katılım
24 Kasım 2006
Mesajlar
8,773
Reaksiyon puanı
574
Puanları
0
Hadi bakalım Skype solucanı msn ve ıcq yada sıçradı kullanıcıların dikkatli olması lazım. Haber için teşekkürler down 8)
 

Furci

Asistan
Katılım
4 Ekim 2006
Mesajlar
314
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Bilgi için sağol.Bi rahat bırakmıyorlarki .
 

Ahmethz

Müdavim
Emektar
Katılım
7 Eylül 2006
Mesajlar
12,440
Reaksiyon puanı
398
Puanları
83
geçen sene karşılaşmıştı böyle birşeyle msn üzerinden ispanyolca birşeyler yazıp altında link veriyordu habire :eek:
 

pesimist

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Eylül 2005
Mesajlar
18,590
Reaksiyon puanı
2,008
Puanları
113
Yaş
40
Konu taşındı kolay gelsin ;)
 
Üst