Yardım Sizce İslamiyet İnancına Göre Kul Hakkına Girmiş miyimdir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

MadResister

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
413
@Jaymiegame adlı atipik otizmli arkadaşım zamanında ekran kartı alayım diye kendi hür rızasıyla parça parça taksit taksit bana sormadan hesabıma para yolluyordu. Yolladığı para ebeveynlerine ait bir paradır bende bunu sonradan öğrendim kendisine sorduğumda bana bu durumu umursamadığını söyledi. Kısacası geçim kaynaklarıdır diyebilirim. Yaklaşık 2-3 ay sonra ebeveynleri fark etti. Artık arkadaşım ebeveynlerine nasıl anlattıysa ebeveynleri beni kötü biri olarak görüyor hakkımda dolandırıcı olduğumu düşünüyorlar düştüğüm tuzaktan dolayı. Olay 2021 yılının son zamanlarına doğru yaşandı. Ebeveynlerinin fark etme konusuna gelecek olursak eğer son bir defa daha para çaldığında kendisine PS3 aldı beş para etmeyen move oyunlarını oynayabilmek için ebeveynleri bu şekilde fark etmiş oldu. Kısacası ben kendimi 600 dolar borçlu olarak görüyorum vicdan azabı çekiyor olarak. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Son olarakta kendisine ben sorduğumda ebeveynlerinin benden parayı istemediğini söyledi. Ekstra olarakta bunu ödeyecek gücüm en azından çok şükür var.

Hesabıma yollamasının sebebi: Discord üzerinden 1 GB VRAM'li AMD ekran kartımdan GTA 5 oyununun ekran paylaşımını açtığımda gözleri çöp grafiklerden dolayı kanıyordu. Bu yüzden almamı istemişti kendi hür iradesiyle hediye amaçlı. İlk başta kendileri PS3 almamı istemişti kendime dedim bende çöp yatırımdır diye kısacası olay bundan ibaret.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,270
Size iftira attıysa, sizin hakkınıza girmiştir. Öyleyse sizden helallik alması gerekir. Para mevzusuna gelince, onu Ehl-i Sünnet kişilere sormanızı öneririm.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Açıkçası yazdıklarından pek bir şey anlamadım. Ama bu kadar lafı dolandırdığına göre haksız olan sen olsan gerek.

Milletin senin hesabına para attığını nasıl görmezsin anlık bildirim gelir hesabınıza para yatınca. Ayrıca sen ekran kartı al diye neden başkası sana para yatırsın bu normal mi sence ?

Veya ondan mı verdi bundan mı hediye mi etti veya zorla mı aldın kandırdın mı biz nereden bilelim. Çocuk otizimli diyorsun. Seviyesi nedir zeka durumu nedir kaldırılma kanma durumu nedir biz nereden bilelim. Yok şunu açtımda bunu kapattımda beni çok sevdide yok şudan dolayı attı annesi babası beni kötü belledi flan bunlar boş laflar.

600 $ az para mı şaka mı sanıyorsun ! 11-12 bin TL para demek bu... Tabii ki o parayı geri yollamalısın. İslami inancı geçtim Ateistlere göre bile adam dolandırma kul hakkına girme olur bu kadar basit.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,601
Açıkçası yazdıklarından pek bir şey anlamadım. Ama bu kadar lafı dolandırdığına göre haksız olan sen olsan gerek.

Milletin senin hesabına para attığını nasıl görmezsin anlık bildirim gelir hesabınıza para yatınca. Ayrıca sen ekran kartı al diye neden başkası sana para yatırsın bu normal mi sence ?

Veya ondan mı verdi bundan mı hediye mi etti veya zorla mı aldın kandırdın mı biz nereden bilelim. Çocuk otizimli diyorsun. Seviyesi nedir zeka durumu nedir kaldırılma kanma durumu nedir biz nereden bilelim. Yok şunu açtımda bunu kapattımda beni çok sevdide yok şudan dolayı attı annesi babası beni kötü belledi flan bunlar boş laflar.

600 $ az para mı şaka mı sanıyorsun ! 11-12 bin TL para demek bu... Tabii ki o parayı geri yollamalısın. İslami inancı geçtim Ateistlere göre bile adam dolandırma kul hakkına girme olur bu kadar basit.
Siz olayı çok yanlış anlamışsınız. Ailesi parayı geri istemiyorsa teknik olarak haklarını helal etmiş oluyorlar.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Siz olayı çok yanlış anlamışsınız. Ailesi parayı geri istemiyorsa teknik olarak haklarını helal etmiş oluyorlar.

Ne alakası var ?

Ailesi bence bu çocuk bizimkini kandırıyor ne hali varsa görsün biz çocuğumuz kurtaralım derdine düşmüşler.

Siz en yakın arkadaşınızdan para tırtıklayıp 600 $ kendi hesabınıza aktartır mısınız mesela ? İslami kurallara göre bu para HARAM bile olur.

Not: Olay 2021'de yaşanmış yıl 2023 oldu. Ve bu konuyu açana 2 yıl geçmesine rağmen bu kadar dert olduysa oda BAL GİBİ BİLİYOR YAPTIĞININ YANLIŞ OLDUĞUNU ve paranın helal olmadığını.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,601
Ne alakası var ?

Ailesi bence bu çocuk bizimkini kandırıyor ne hali varsa görsün biz çocuğumuz kurtaralım derdine düşmüşler.

Siz en yakın arkadaşınızdan para tırtıklayıp 600 $ kendi hesabınıza aktartır mısınız mesela ? İslami kurallara göre bu para HARAM bile olur.

Not: Olay 2021'de yaşanmış yıl 2023 oldu. Ve bu konuyu açana dert olduysa oda BAL GİBİ BİLİYOR YAPTIĞININ YANLIŞ OLDUĞUNU ve paranın helal olmadığını.
Para tırtıklamamış ki. Çocuk ailesinden çalmış ta göndermiş. Çocuk otizmli dersen ben sonuç olarak parayı geri istememesine yani hakkını helal etmiş olmasına bakarım.

MadResister

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
413
Ne alakası var ?

Not: Olay 2021'de yaşanmış yıl 2023 oldu. Ve bu konuyu açana dert olduysa oda BAL GİBİ BİLİYOR YAPTIĞININ YANLIŞ OLDUĞUNU ve paranın helal olmadığın.
Hocam ben zorla istemedim ki mesela bana deseydi ki ben yollamak istemiyorum o zaman zorlamazdım kısacası çünkü bende yemezdi. Kendisi de zaten ailesinin paralarını çaldığında söyledi bana sonradan bunu tartıştığımızda umursamadığını. "Ailem bunu eninde sonunda öğrenirse bana ne der?" diye.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Para tırtıklamamış ki. Çocuk ailesinden çalmış ta göndermiş. Çocuk otizmli dersen ben sonuç olarak parayı geri istememesine yani hakkını helal etmiş olmasına bakarım.
Ha birde hocam reelde birbirimizi tanımıyoruz.

Son düzenleme:

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063

Ortada HAKKIMIZI HELAL ettik gibi durum yok. Bu çocuk başımıza bela olacak çocuğumuzu kurtaralım derdine düşmüş anne baba...

Ayrıca alttaki mesajı okursanız çocuğu real de tanımıyormuş bile. RESMEN DOLANDIRMIŞ.

Not: Ailede biliyor o paranın geri gelmeyeceğini ne hali varsa görsün demişler. Lakin bu helal ettikleri anlamına gelmez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...