Siyasi partilerin bilişim vaatleri

Bu konuyu okuyanlar

cacar

Müdavim
Katılım
24 Mart 2006
Mesajlar
1,607
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
IT Business dergisi partilerin bilişim vaatlerini araştırdı. AKP başlattığı e-dönüşümün devam edeceğini bildirirken; CHP Kobi, MHP ve DP ise Teknoloji Bakanlığı kuracak.

Seçimler yaklaşıyor. 22 Temmuz 2007'de 60. TC hükümeti kurulacak. Seçimlerde halkın karşısına çıkan siyasi partilerin bilgi ve iletişim sektörüne ilişkin politika ve vaatlerini inceledik. İki hafta süren görüşme taleplerimize ne yazık ki iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) olumlu yanıt alamadık. AKP'den gerek genel başkan yardımcıları Edibe Sözen ve Reha Denemeç'e yoğun parti çalışmaları ve seçim bölgelerinde olmaları; CHP'den Ankara Milletvekili adayı DSP'li Emrehan Halıcı'ya parti onay vermediği, Algan Hacaloğlu ise yine seçim bölgesinde olduğu için ulaşamadık.

Ulaştırma eski bakanlarından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili adayı Oktay Vural ile Demokrat Parti'den (DP) Ankara Milletvekili adayı Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan ise hem kendi görüşlerini hem de partilerinin vaatlerini açıkladılar. Parti programlarına bakınca, biraz da hükümet olmanın da etkisiyle en somut projeler AKP'de yer alıyor. Diğer partilerde ise daha genel ifadeler bulunuyor. İşte AKP, CHP, MHP ve DP'nin bilişim vaatleri...

AKP, “yola devam” çağrısında bulunuyor
18 Kasım 2002'de 58. Hükümeti, 14 Mart 2003'te da 59 Hükümeti kuran AKP, dört yılı aşkın iktidarında e-Dönüşüm Türkiye Projesi'ni uygulamaya koyup Bilgi Toplumu Stratejisi'ni (2006-2010) hazırladı. Telekomünikasyonda tekeli kaldırıp Türk Telekom'u (TT) özelleştirdi. Genişbant internet (ADSL) hizmeti başlarken, abone sayısı 4,4 milyona ulaştı. E-imza, evrensel hizmet ve internet suçlarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı.

İnternet kullanıcı sayısı 2006'da 20 milyona yükselirken aynı dönemde bilgisayar sayısı 8 milyona çıktı. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasında bu dönemde Türkiye dünya birincisi oldu. Okullara ADSL bağlandı, öğretmen atamaları, tayin ve terfiler ile öğrencilerin okul kayıtları elektronik ortamda yapıldı. 3 olan teknopark sayısı 23'e çıkarıldı. Ayrıca 11 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) hizmete açıldı. Ar-Ge'ye ayrılan doğrudan kamu kaynağı, 2002'ye göre dört buçuk kat yükseldi. KOSGEB destekleri artırılırken destekler çeşitlendirildi, 8 olan destek sayısı 22'ye yükseltildi.

Üçüncü AKP iktidarında tüm kurumların hizmetleri elektronik ortama taşınacak ve “Tek Kart” projesi hizmete sunulacak.

Vergi ve sosyal güvenlik priminin toplanmasında tek bir beyanname uygulamasına geçilecek. Şirket kurma ve kapatma, ticaret sicilleri internetten yapılacak. İşletme kurma, taşıma, iflas gibi iş hayatına ilişkin kamuda gerekli bilgi işlem ağı kurulacak. Sanayide stratejik kararlar alt yapısını oluşturacak Sanayi Bilgi Sistemi geliştirilecek. Sektörel stratejiler hazırlanacak, Ar-Ge çabaları teşvik edilecek ve Teknoparklarda uzmanlaşma sağlanacak. Elektronik haberleşme hizmetlerindeki yüksek vergi yükü makul seviyelere çekilecek.

İnternetin bağlanmadığı okul, bilişim okuryazarı olmayan öğrenci bırakılmayacak. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi etkinleştirilecek.

“Medula” projesi ile hastaneler ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında işlemler online olarak yapılacak. Aile hekimliği bütün ülkeye yaygınlaştırılacak. Yazılım istihdam yoğun bir alan haline getirilecek, her üniversitede bir Teknopark kurulacak.


CHP, kamunun yazılım ihtiyacını yerli kaynaktan sağlayacak
“Pusula 2007” adıyla açıklanan seçim bildirgesinde CHP, Türkiye'yi “Bilişim Reformu” ile bilgi toplumuna dönüştürmeyi hedefliyor. “Bilişim Reformu” kapsamında; birey ve kurumların etkin ve makul fiyatlarla kullandığı güçlü bir internet ve iletişim altyapısı oluşturulacak. Devlet her eve internet erişimi sağlarken yazılım üretimi, Ar-Ge kapsamında stratejik bir alan olarak belirlenecek ve ülke çapında desteklenecek. Kamunun yazılım ihtiyacı olabildiğince yerli yazılım kaynağından karşılanırken bilişim işgücü yetiştirilmesi eğitimine hız verilecek, ara eleman eğitimine başlanacak. Özellikle işsiz üniversite mezunları için hızlandırılmış programlar yaratılacak.

Teknoparklar yeni bir anlayışla yapılandırılarak ülke çapında yazılım geliştirme, satın alma ve pazarlama konularında danışma ve uzmanlık kurulları oluşturulacak. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde, 2013'e kadar, yazılım ve Ar-Ge'ye dayalı üretim faaliyetleri Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulacak. Sadece Nüfus Cüzdanı gösterilerek, gerekli her türlü sağlık hizmetinden yararlanılırken dört yılda temel ve orta eğitim kurumlarının tüm sınıfları bilgisayar donanım ve yazılım ihtiyaçlarını karşılayacak donanımına ve internet bağlantısına sahip olacak.

Belge sistemini yaygınlaştıracak olan CHP, esnaflar için Kobi Bakanlığı'nı kuracak, Kamu İhale Yasası'nı yeniden düzenleyecek. Ar-Ge'ye her yıl GSMH'nın yüzde 0,60 (2008 yılı için 3,4 milyar YTL) oranında doğrudan nakdi destek sağlanacak. Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ye oranı 5 yıl içinde yüzde 2'ye çıkarılacak.

Mevcut teşvik sisteminin amaca hizmet etmediği, sonuç vermediğine dikkat çeken CHP; yürürlükteki teşvik sistemini değiştirip çeşitli coğrafi bölgelerdeki her türlü yatırımı teşvik anlayışından, Sektörel Teşvik anlayışına geçecek. Bilgi teknolojileri, bilişim ve yazılım, biyoteknoloji, genetik, uzay, yeni malzemeler, savunma sanayi gibi ileri teknoloji sektörlerini ekonominin sürükleyici öncü sektörlerine dönüştürmek için özellikle desteklenecek.

MHP'den milli oyun yazılımlarına teşvik
Türkiye'nin yüzde 5'lik genişbant penetrasyonuyla sadece Yunanistan'dan daha iyi durumda olduğuna dikkat çeken Ulaştırma eski Bakanı Vural, Türk Telekom'un (TT) fiili altyapı tekeli devam ettiğini belirtirken, alternatif işletmecilerin TT ile altyapıda rekabet edilebilecekleri ortam hazırlanmadığını, altyapı tekelinin sektörün gelişmesi ve rekabetin oluşmasında önemli sorunlar çıkarmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. AKP'nin sektörün geliştirilmesinden çok varolan kıymetlerin satışıyla ilgilendiğini ileri süren Vural, yerel hizmetlerin rekabete açılmadığını anımsatıyor. Vural, TT'nin altyapı tekelinin ortadan kaldırılacağını, kaliteli, çeşitli ve ucuz telekomünikasyon hizmeti için özel iletişim vergisinin kademeli olarak azaltılacağını bildirdi.

“Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanlığı” kurulacağını açıklayan MHP, e-yaşam tarzının bir gereği olarak herkese akıllı kart verecek, tüm işlemlerin tek merkezde yapılması için “Tek Durak İş Merkezleri” kurup yaygınlaştıracak. MHP iktidarında bütün kamu elektronik ortamda hizmet verecek, her eve internet, herkese internet projesi hayata geçirilecek. Bütün eğitim kurumları ve kütüphanelerin internet erişimi geliştirilip ücretsiz kullanım olacak.

Milli bilgisayar oyunları yazılım endüstrisini teşvik edecek olan MHP, “Milli Yenilik Sistemi”ni oluşturacak, “Teknoloji Transfer Merkezleri” kuracak. Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payını beş yıl içinde yüzde 2,5'e çıkaracak olan MHP, üniversitelerin yanı sıra organize sanayi bölgelerinde de teknokentler açacak. “Aile Hekimliği” uygulaması yaygınlaştırılırken kırsal kesimde mobil hizmet sunacak donanımlı sağlık ekipleri görevlendirilecek.

Hastanelerde muayene, laboratuvar hizmetleri ve ameliyat randevuları bilgisayar ortamında verilecek ve sağlık personelinin randevu sistemine müdahalesi önlenecek.

Her şehre Bilişim ve Teknoloji Meslek Lisesi
Seçmenin karşısına “Olmadı Yar” şarkısı eşliğinde ve “Çare Var” sloganlarıyla çıkan DP, Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili adayı olan Erhan, AKP iktidarında bilim, teknoloji ve inovasyonun Türkiye'nin stratejik öncelikleri arasına sokulmadığını, 4,5 yılın heba edildiğini vurguladı. Biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay ve yenilenebilir enerji teknolojileri konularına öncelik vereceklerini belirten Erhan, söz konusu alanlarda dışa bağımlılığın ortadan kaldıracağını, milli bir bilim ve teknoloji politikasının bilinçli ve kaynak israfına sebep olmadan oluşturulup yönlendirilmesi için Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kurulacağını söyledi. DP iktidarında, genel bütçe içinden eğitim, Ar-Ge, bilim ve teknolojiye ayrılan pay iki katına çıkarılacak ve her ile en az bir tane Bilişim ve Teknoloji Meslek Lisesi kurulacak.

Kaynak: http://teknoajan.com/siyasi-partilerin-bilisim-vaatleri-haber_1108.html
 
Üst