Bu konuyu okuyanlar

Bekir (embers)

Öğrenci
Katılım
28 Eylül 2020
Mesajlar
20
Reaksiyon puanı
3
Puanları
3
Yaş
27
Değerli SDN Forum Üyeleri,

Bilgisayar, donanım, yazılım, entegrasyon ve bilişim konularında asgari seviyede bilgi ile geçtiğimiz ay topladığımız bir sistemde nedenini anlayamadığım bir şekilde bazı performans düşüklükleri görülüyor. Bunlardan birine örnek olarak; topladığımız sistemle neredeyse aynı olan sistemlerde YouTube üzerinde çeşitli Benchmark ve oyun performans sonuçlarını kıyaslayınca kendi sistemimizde o değerleri elde edemediğimizi görüyorum. Bunun sebeplerinden olduğunu düşündüğüm bazı durumları aşağı kısımda sistem bileşenleri ve yapılan işlemler hakkında detaylıca açıklama yapacağım. Konu kapsamında aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da forum üzerinden yardımcı olabileceğimizi umuyorum. Forum üzerinden yazacağınız her türlü yoruma en kısa süre de dönüt sağlayarak koordineli ve zamanı efektif kullanmış bir biçimde çözüme ulaşabileceğimizi umuyorum.

Sistem bileşenleri şu şekildedir:

Kıngston 16GB 3200MHZ Ddr4 CL16 Dımm Hyperx Fury Black Serısı - HX432C16FB3/16
2 adet = 32 GB olarak kullanılıyor.
Toshiba P300 High Performance 3.5" Sata 3.0 2TB Sabit Disk (HDWD120UZSVA)
AMD Ryzen 7 2700X 4.35GHz 20MB Cache Soket AM4 İşlemci
Asus Vg279Q1R 27 Gamıng Ips Freesync 1920X1080 1Ms(Mprt) 144Hz Dp Hdmı Mm Vesa 3Yıl Elmb Sync Monıtor
Asus Radeon RX 5700XT 8GB 256Bit GDDR6 DX(12) PCI-Express 4.0 Ekran Kartı (TUF 3-RX5700XT-O8G-EVO-GAMING)
Corsair RM750 750W 80+Gold Modüler PSU CP-9020195-EU
Cooler Master MasterLiquid Lite 240 Sıvı Soğutma AM4 Destekli 240mm Radyatör MLW-D24M-A20PW-R1
Corsair Crystal 465X RGB Tempered Glass Mid-Tower Beyaz Kasa CC-9011189-WW
Samsung 970 Evo NVMe 500GB 3400MB-2300MB/s M.2 SSD (MZ-V7E500BW)
MSI X470 Gaming PRO CARBON AM4 DDR4 HDMI DP SATA 6GB/S M2 USB3.1 RGB ATX Anakart

Ayrıca kulaklık + fare + klavye olarak donanımlar bulunuyor.

Windows 10 Pro kurulumu gerçekleştirdim. Bunun kurulumunu da yine ShiftDelete üzerinden flash ile Windows 10 kurulumuna göre yaptım. Şu an için bir ürün anahtarım yok. Bu nedenle ürün anahtarını etkinleştirmeden orijinal Windows'un sitesi üzerinden indirdiğim şekilde ürün anahtarı etkinleştirilmesi yapılmamış olarak kullanıyorum. Tavsiyeleriniz üzerine yönlendireceğiniz yol veya kaynaklardan Windows 10 Pro için ürün anahtarı ihtiyacını giderebilirim. Kurulum sonrası tüm güncelleştirmeleri; Ayarlar---Güncelleştirme ve Güvenlik--- yolu üzerinden yapılmıştır. Windows sistem üzerindeki M.2 SSD'ye kuruldu.

Bunun dışında RAM'lerin frekansını 3200 MHz olarak BIOS üzerinden güncelledim. Hem sistem (Windows) hem de BIOS üzerinden teyit ederek 3200 MHz'de çalıştıklarını görüntüledim.

Ekran kartının sürücülerini kendi sitesi üzerinden bularak güncellemelerini gerçekleştirdim. ( Özellikle Apex Legends gibi bir oyunda sistemi Ultra ayarlarda normal şartlarda 1080P olarak gerçekleştirilen YouTube'da ki yabancı/yerli kaynaklarda 140 FPS'lere ve %1 FPS 50 civarlarında gözükürken, mevzu bahis sistemle 60 FPS sularında alıyorum ve %1 FPS ise 40-50 aralığında. Sıcaklık değerleri 60 derece sularında takılıyor ve boştaki değeri 38-40 derece. Bu nedenle sıcaklık olarak ekran kartında bir sorun olduğunu düşünmedim. Ama yine de bilgisi olanlar varsa ekran kartı yönünden bilgilerini aktarırsa uygulamaya koyulabiliriz.

Ekran kartı sürücüsü aşağıdaki adresten kurulmuştur:
TUF 3-RX5700XT-O8G-EVO-GAMING|Graphics Cards|Motherboards / Components |ASUS Global

Konu kapsamında performans ölçümü yapılmış videolardan bir örnek:


Sistem bileşenlerinin birbiriyle uyumluluğunu bazı yabancı/yerli ama genelde yabancı sistem toplama ve entegrasyon siteleri üzerinden gerçekleştirdim. Uyum sürecinde bu kaynaklar üzerinde bir sorun görünmemiş hatta birbirleriyle AMD temelinde olduğu için uyumlu bileşenler olarak dönüt almamızı sağlamışlardı. Bu sonuçları temel alarak sistemde bir dar boğaz sorunu olmadığı varsayımına ulaşmıştık. Elbette siz değerli üyelerimizin konu kapsamında ortaya koyacağı değerlendirmelerde ilgili işlemleri yaparak tekrar konuyu masaya açabiliriz.

Sistem bileşenlerinde uyumluluk örneklemesi yapılan kaynaklar:
https://pcpartpicker.com
Custom PC Builder | Newegg
https://www.logicalincrements.com

BIOS'u güncellemediğimi belirtmek isterim. Bunun sisteme bir faydası olup olmayacağı hakkında yaptığım araştırmalar hep %50 karar verme düzeyinde beni bıraktı. Bunun başlıca nedenlerinden biri bazı insanların nedenini kendilerininde bilmediği şekilde(elektrik kesintisi, sistemin bir şekilde kapanması vs. gibi durumlar hariç) BIOS güncellemesi sonucu ana kartta sorun oluşması böylece sistemin bir daha açılamayarak servise gönderilmesi ihtiyacının çıkması durumuydu. Malumunuz yabancı kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilerle ana kartta çıkacak bu tip sorunların basit veya orta seviye sorunlar olmadığını biliyoruz. Bu sebeple henüz bir BIOS güncellemesi yapmadım. BIOS güncellemesi için değerlendirmelerinize göre çıkacak bir ihtiyaçta aşağıdaki bağlantı üzerinden BIOS güncellemesinin uygun olup olmadığını belirtebilirsiniz.

İhtiyaç olması durumunda ana kartın BIOS güncellemesi için kaynak:
MSI Global

Chipset sürücüleri olarak adlandırılan anakart üzerinde bulunan yongalar için sürücüler olduğunu da birkaç yerde okudum. Lakin güncel ana kartlarda (sistemin sahip olduğu ana kartı da güncel varsayıyorum) buna ihtiyaç olmadığını okumuştum. Eğer buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız öncelikle nasıl ve hangi kaynaktan ulaşarak yapılabileceğini belirtebilir misiniz?

Bunlara ilave olarak oyunları HDD'ye kurdum. Çünkü sisteme HDD alınma sebebi oyunların hızlı açılmasını isteme gibi bir düşünce yerine tamamen depolama amaçlı olması idi. Sadece M.2 SSD'ye Windows ve diğer bilgisayar sürücülerini kurdum. HDD'de sadece oyunlar mevcut, hiçbir sistem kurulumu bulunmuyor. SSD ve HDD gibi donanımların sistem üzerinde bir sürücüleri olmadığını varsayarak sadece aygıt yönetici üzerinden ilgili sürücülerin yüklü ve güncel olup olmadıklarını kontrol ettim.

Sizlerden ricam hangi donanıma (ekran kartı, anakart, RAM ve diğer tüm sürücü yüklenmesi gerektiğini bilmediğim donanımlar) sürücü (driver) yüklemesi, güncelleme (güncelleme yaptığımı üst kısımlarda belirttiğim donanımlar için bile sizlerden gelecek linkler ile güncellemeleri kontrol etmek isterim böylece tarafımca yanlış yüklenmiş ve/veya daha farklı sürücülerinde yüklenmesi gereken durumları ortaya çıkarmış oluruz)

Not-1: konu kapsamında arzu edilen ekran görüntüsü, donanım, yazılım bilgisi için her türlü eklemeyi yapabilirim bu nedenle belirtmeniz yeterlidir.
Not-2: sistem bileşenlerinin hepsinin bir biriyle uyumlu ve efektif bir biçimde çalıştığını nasıl doğrulayabileceğim konusunda neler yapılabileceği ve de bu işlemlerin nasıl yapılacağı ile ilgili bağlantı, kaynak paylaşarak yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.
Not-3: Windows 10 daha önce kullanmadığım için sistem performansını stabilize etmek için yapmam gereken hangi ayarlar mevcut (kapatılması gereken hizmetler, güç kaynağı tipinin nasıl seçilmesi gerektiği ve diğer hangi donanımlarla sorunlar yaşayabileceği vb.) ve internet üzerindeki diğer çeşitli tavsiyelerden hangileri uygulanması dahilinde başka alanlara zarar vermeden sisteme pozitif etki edebilecektir? Bu konuda değerlendirmelerinizi rica ederim.

Bu konuda okuyan, yorumlayan ve vakit ayıran tüm SDN Forum üyeleri 'ne şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • Aygıt Yöneticisi.png
    Aygıt Yöneticisi.png
    52.7 KB · Görüntüleme: 164
  • Denetim Masası.png
    Denetim Masası.png
    166 KB · Görüntüleme: 166
  • Ekran Kartı 1.png
    Ekran Kartı 1.png
    67.8 KB · Görüntüleme: 172
  • Ekran Kartı 2.png
    Ekran Kartı 2.png
    144.4 KB · Görüntüleme: 173
  • Güç Ayarları.png
    Güç Ayarları.png
    118.1 KB · Görüntüleme: 176
  • Sistem.png
    Sistem.png
    93.8 KB · Görüntüleme: 177
Üst