Sıradışı Tasarımı ile Lenovo Ideapad U110 Dizüstü İncelemesi

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Sadece bir kaç yıl geriye gidelim. Dizüstü bilgisayarların ne kadar ince, ne kadar estetik ya da ne kadar performanslı olduğu düşünülmeden bir nebze mobilite kazanmak için satın alındığı zamanlara. Bir elin parmaklarını aşmayacak kadar marka ve ürün çeşidinin bulunduğu dönemlerde görece çok daha zor satın alınabilen dizüstü bilgisayara sahip olmak başlı başına bir prestij unsuruydu.
Şimdilerde öylesine çok alternatif ile karşı karşıyayız ki segmentlere ayırmak kaçınılmaz oluyor. Bu segmentleri performans, oyun-eğlence, ultra taşınabilir, fiyat-performans ve son olarak da stil olarak özetleyebiliriz.
Özellikle stil segmentinde halen yeterli alternatif bulunmuyor. Olanlar ise oldukça pahalı. Her üreticinin kendi işçiliği ve malzeme kalitesindeki iddiasını ortaya koyduğu stil segmentinde fiyat parametresi ikinci planda kalıyor.
Test masamıza konuk olan Lenovo Ideapad U110 bahsettiğimiz türün iddialı temsilcilerinden. Hepbirlikte neler yapabildiğine bakalım.
Desen Temalı Dizüstü - Lenovo Ideapad U110

i.php

Lenovo Ideapad U110

  • Monitör:11.1" - 1366×768
  • İşlemci:Intel Core 2 Duo L7500 (1.6 GHZ) Merom, 4 MB L2 Cache, 17 W TDP
  • Bellek: 2 GB DDR2 667 MHZ ( 1GB + 1GB - entegre )
  • Ekran kartı:Intel 965GM ( Intel Graphics GMA X3100 )
  • Sabit disk:Toshiba 1.8" 120 GB HDD - 59 gr.
  • Yonga seti:Intel 965GM + ICH8M
  • Pil: 57Wh - 7 hücreli
  • Ses: 2 tiz hoparlör
  • Webcam :0.3 MP ( VGA )
  • Optik Sürücü : Harici ( Dual layer CD/DVD Yazıcı )
  • Bağlanabilirlik:Realtek Gigabit Ethernet, Wireless WIFI Link 4965AGN, Bluetooth 2.0 +EDR
  • Giriş/Çıkışlar: 3 x USB, IEEE 394 Firewire, Kulaklık, Mikrofon girişleri, Kensington kilidi, Express Card 34 mm, 1 x Ethernet RJ 45, 1 x modem JR 11, AC adaptör girişi
  • Kart Okuyucu:MS PRO, SD Card,SD Pro, MMC, xD
  • Boyutlar: 274(L) x 195(D) x 22
  • Ağırlık: 1,32 Kg. ( 7 hücreli batarya ile )

İlk bakışta kırmızı renkte işlemeli aliminyum kasa yüzeyi ve sıradışı tasarımı ile dikkat çeken 11.1" formundaki üründe detaylara geçiyoruz.
i.php

i.php

i.php

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki amaçlanan bir prestij değeri ortaya çıkarmak ise Lenovo bizden tam puan alıyor. Özellikle sektörün uzmanları seri üretimde bu tip ince işçiliklerin ne kadar yüksek hata payı potansiyeline sahip olduklarını ve gerekli kalıbın oluşturulmasının ne kadar masraflı olabileceğini bilirler. İşlemeler sadece üst kapağın üzerinde bulunmuyor. İşleme, ürünün görsel tasarımının tamamını oluşturuyor. Detaylarına kasa başlığı altında değineceğiz.
i.php

Kasasın sağ tarafına baktığımızda sırasıyla express card yuvası, genişleme kartı yuvaları, kulaklık ve mikrofon girişi, Firewire portu, bir adet USB portu, ethernet ve Kensington kilidi görülüyor.
i.php

Sol tarafına baktığımızda AC adaptör girişi, VGA çıkışı ve iki adet USB portu bulunuyor. Bu kısımda ayrıca böyle bir ürün için büyükçe bırakılmış sıcak hava egzosu ve en sağda kablosuz ağ anahtarını görüyoruz. Sıcak hava egzosunun büyük bırakılmasını, uzun süreli kullanımlarda donanımlarının kararlı çalışabilmesi ve yıpranma katsayısını düşürmesi açısından başarılı bir hamle olarak görüyoruz.
i.php

Arka kısmında ürünün bir miktar dışarıya taşmış olan bataryası dışında bir eklenti bulunmuyor. Bize ulaştırılan ürün 7 hücreli versiyonunu barındırıyor. Lenovo Global' de ayrıca 4 hücreli olmak üzere iki alternatif ile birlikte sunulduğundan bahsediliyor.
i.php

Çalıştığında yanındaki mavi ledi ışıldayan kamera özellikle Veriface programı ile birlikte yüz tanıma teknolojisinde önemli bir işleve sahip. Üründe parmak izi teknolojisi bulunmuyor. Yüz tanıma teknolojisi güvenlik gereksinimi için yeterince etkin bir metot sunsa da parmak izi tanıma teknolojisini barındırmasını beklerdik. Zira ürün prestiji simgeliyor. Böyle düşünüldüğünde yalnızca yüz tanıma teknolojisinin yeterli olabileceği gibi mantıksal kuramlar değerini yitiriyor.
i.php

Kameranın sağ tarafında mikrofon bölümü yer alıyor. Mikrofonun mümkün ise kameranın yakınına konumlandırılması gerektiğini her incelememizde telafuz etsek de klavye sesinin içten içe karşı tarafı rahatsız etmemesinde önemli bir hamle olduğunu düşünüyoruz.
i.php

Alt kısıma baktığımızda havalandırma ızgaralarının dahi işlemeli olduğunu görüyoruz. İşlemelerin alt kasa yüzeyinde sol köşede ihmal edilmediği dikkatlerden kaçmıyor. Kasasının alt kısmında böylesine özenli bir çalışmanın yapılmış olması gerçekten etkileyici. Izgaralar yine kritik ısı seviyelerine çıkabilecek bileşenlere yakın tutulmuş. Ayrıca iki vida ile tutturulmuş bölmede yer alan ızgaranın altında RAM bulunuyor. Bataryaya yakın ızgaranın altında sabit disk yer alıyor.
i.php

i.php

7 hücreli ve 57 Wh değerine sahip batarya için mAH değeri belirtilmemiş. Biz yaklaşık değeri Battery Eater Pro ile 5400 mAh olarak ölçümledik. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde batarya üzerindeki Wh birimine ve dolayısı ile 57 rakamına değinmeden geçmeyeceğiz. Şimdi de kasa içi düzenine bakalım.
i.php

Ultra taşınabilir sınıfında donanım güncellemeleri için hemen hiçbir esneklik sunulmaz. Bu ürün, gelecekte RAM kapasitesini arttırmayı planlayan son kullanıcıları için kolaylık sağlıyor. Herkesin bir yıldız tornavida ile sökebileceği iki vidadan kurtulduktan sonra RAM yuvasına ulaşıyoruz. RAM bileşeni Hynix' den. Çift kanal teknolojisi ile 667 Mhz hızında çalışan bileşenin kapasitesi 1 GB. Yazımızın başındaki özellikler listesine baktığımızda 2 GB ifadesinin yer aldığını görüyoruz. Detaylı Teknik Bakış başlığında yazılım testlerimiz ile gerçekten de öyle olduğunu göreceğiz. Bu durumda kalan 1 GB' ın entegre olduğunu tahmin edebilirsiniz. Pekiyi tahmin etmek bizim için yeterli mi ? Elbette hayır :)
i.php

Resimde sağ tarafta alt alta sıralı bir kaç yarıiletken görülüyor. Bu yarıiletkenler, SIS üretimi bellek modüllerinden başka bir şey değil. 1 GB kapatisesi, 667 Mhz hızı ve DDR2 çalışma kipi ile toplamdaki bellek miktarı 2 GB' a çıkmış oluyor.
Yeri gelmişken sol taraftaki büyük yariiletkenden de bahsedelim. ITE üretimi bu bileşen, klavye, touchpad, termal modül fan kontrolü gibi pek farkında olmadığımız ama hayati öneme sahip bir kaç görevi yürütüyor.
i.php

i.php

Böylesine minyatür ürünlerde işçilik önemli bir konu oluyor. Kasa içi düzeninin, en az kablo, en verimli yerleşim ve termal tasarımı ile oluşturulması gerekiyor. Genellikle üreticiler bu konuda başarılı çalışmalar çıkarıyorlar.
i.php

Resimde kasa fanını ve 1.8" formundaki sabit diski görebiliyoruz. Kasa fanının hemen arkasında işlemci ve dahili grafik yongasının olduğunu tahmin etmek sıkı okurlarımız için zor olmayacaktır. Sıcak hava bakır pasif soğutucular ile işlemci ve dahili grafik yongasını dolaşarak fan yardımı ile sol kısımda yer alan havalandırma ızgarasından dışarıya atılıyor.
Tercih edilen yonga seti Intel' den: 965GM + ICH8M.
i.php

Sabitdisk Toshiba' dan. 120 GB kapasitesi ile sınıfının yüksek kapasiteli üyelerinden biri olarak düşünülebilir. İki manyetik kayıt plakasına sahip. 8 MB kapasiteli önbelleği de endüstri standartlarında ve normal sayılabilecek seviyede.
3.3 V ve 500 mA değerleri, toplamda en fazla 3.3 V x 0,5 A = 1,65 Watt elektrik enerjisi tükettiği anlamına geliyor. Ancak mekanik disklerin ilk çalıştırıldıklarında bu değerin bir anlık üzerine çıkabildiğini belirtelim.
i.php

Diskin fiziksel arabirimi FFC ( Flexible Flat Cable ). Mantıksal arabirimi ise Ultra - DMA. Bu da teorik veri transferinin en fazla 100 MB/s. olacağı anlamına geliyor. Pratikte mekanik diskin teknolojisi bu hızları hiçbir zaman göremeyecek. Bu sebeple SATA spesifikasyonuna sahip olmaması eksiklik değil. Yine de fiyat kaygısı ile satın alınmayacak böyle bir ürün için 64 GB SSD disk tercih edilebilirdi.
i.php

Resimde en üstte BIOS pili, hemen yanında Bluetooth modülü ve altında da express card yuvası görülüyor. Bu yuvanın hemen yanında da çoklu genişleme yuvası yer alıyor.


http://www.pclabs.com.tr/2009/02/20/siradisi-tasarimi-ile-lenovo-ideapad-u110-dizustu-incelemesi/



Sayfalar: 1 2 3 4 5
 
Üst