ShiftDelete.Net Olarak Zeynep Çavuşoğlu İle Röportaj Yaptık

Paramore

Dekan
Reaksiyon puanı
27
Diğer yarısını arayan bir kadının öyküsüne kulak verdi ve Kalp Tutulması ile bu öyküyü bizlere sundu. Piyasaya yeni çıkan son kitabının kahramanı Süreyya’nın sesi Zeynep Çavuşoğlu, “ Uzakken Yakın” adlı kitabının ardından ikinci kitabı “Kalp Tutulması” ile okurlarıyla buluştu. Aynı zamanda Habertürk köşe yazarı olan Zeynep Çavuşoğlu’na Shiftdelete.net olarak teknolojiyle arasını, sosyal medyaya bakışını, internet üzerinden yaşanan aşkların gerçekliğini, yazılı kitapların ve medyanın geleceğini sorduk. Sizlere de bu sorulara verilen keyifli ve samimi cevapları okumayı bıraktık....

-Günlük hayatta teknoloji ile aranız nasıldır? Hangi markalar tercihinizdir?

Bir yazar olduğum için teknolojiye fazlasıyla ihtiyacım oluyor. Nerede olursam olayım yazılarımı yollayabilme lüksüne sahip olmak çok güzel. Blackberry Bold kullanıcısıyım ve çok memnunum. Hem okurlarıma, hem işle ilgili her tür emailime kolaylıkla ulaşabiliyorum. Bilgisayar olarak Mac Book Pro kullanıyorum. Fotoğrafçılıkla da ilgilendiğim için photoshop için en ideal laptop olduğu inancındayım.

-Bilgisayar başında çok zaman harcarmısınız? Bu zamanlarda neler yaparsınız?

Hayatım bilgisayar başında geçiyor diyebilirim. Yazmanın dışında, araştırma ve gündemi takip etmek için laptopum her zaman açıktır. Zaten bilgisayar başında değilsem de telefonuna yapışık yaşayan biriyim. Herşeye kolay ulaşabiliyor olmak benim için çok önemli.

-İnternet kullanım alışkanlığınız nasıldır?

İnterneti araştırmak için kullanırım. Gazeteler de ya da vikipedi gibi yerlerde görmediğim şeylere de körü körüne inanmam. Bir şey ilgimi çekerse peşine düşerim ama internet herkes için ikincil bir araştırma aracı olmalı. İnternette görülen herşey gerçeklik olarak kabul edilmemeli

.
-İnternetteki serbest yazma platformu olan sözlükleri okur musunuz?

Okurum ama şahsen her zaman hoş bulmuyorum. Herhangi birinin girip de tanınmış biri hakkında yerli yersiz yazabilmesi bana saçma geliyor. Bir kere doğruluk payı bile olmayan şeyler yazılabiliyor, karalamak için yazılabiliyor. Bir insanın kimliğini bu şekilde öğrenmeye kalkmak hatalı olur diye düşünüyorum.

-En çok gezindiğiniz siteler? Tavsiye edebileceğiniz siteler?

Belirli sitelere girip çıkmışlığım yoktur. Bu benim için spontan gelişen birşeydir.

-Facebook ve twitter da resmi hesabınız var mı? Bu sosyal platformalar sizin için ne anlam ifade ediyor? Buralarda ne kadar sık vakit geçirirsiniz?

İkisi de var ve mutlaka hergün girip yazılanlara bakıyorum. Twitter insanlarla iletişim ve gündemi takip etmek için harika bir sosyal platform. İnsanların gündemle ilgili görüşlerini almak da benim için çok iyi. Arasıra Twitter’dan beslendiğim de oluyor. Çok entresan insanlar var orada ve onların görüşlerini, iç dünyalarını görmekten gayet memnunum. Facebook’u daha çok tanıdığım insanlarla paylaşıyorum.

-Bir aşk roman yazarı olarak sanal aşklar,arkadaşlıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aşkların da arkadaşlıklarında sanal halini çok sığ buluyorum. Sanallığın insanı sığlaştırdığı inancındayım. Tabii ki istisnalar olabilir, fakat yine de sağlıklı bulmuyorum. Sanallığı aynı zamanda çok yalnız buluyorum. Yalnız insan için iyi olsa da öbür taraftan bakıldığında insanı yalnızlığa da sürükleyebiliyor. Artık insanlar mesajlaşmaktan beraber kahve içmenin güzelliğini, gözgöze yapılan sohbetlerin değerini yitirmiş gibiler. Onlara kızamıyorum. Çünkü hayat artık çok hızlı değişiyor ve malesef hiçbirşeye yetişemiyoruz. Vaktimiz olmuyor. Sosyal medya sayesinde en azından sosyalleştiğimiz hissine kapılabiliyoruz.

-Kitap yazarısınız, son zamanlarda trendi yükselen elektronik kitaplar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Şahsen ben elektronik kitap okuyabileceğimi düşünmüyorum. Benim için kitabı elime alabilmem çok önemli. Roman yazarı olarak bilgisayar ekranında yeterince okuma yapıyorum fakat yinede basılı kitapları tercih ederim.

-Elektronik ortamda kitaplarınızın satışını düşünüyor musunuz?

Okuyan insanlar için tabii ki düşünüyorum. Henüz bu mecrada ne kadar geri dönüş alınıyor çok emin değilim ama masrafsız olacağından birgün bütün yazarların bunu yapacağından şüphem yok.

-Yazılı basının geleceği sizce ne olacak? Artık ipad ve benzeri platformlar sayesinde yazılı basın tamamen dijitale döner mi?

Bunun çok tartışması olmuştur, fakat ben bunun inancında değilim. Gazeteyi de, kitapları da hala elimde tutmaktan hoşlanıyorum ve bence bir çok insan da benimle aynı fikirde. Fakat bir kitleninde herşeyi internet yoluyla yapmayı tercih ettiğini de biliyorum. İnsanı yükten kurtarıyor.

-Son tekniklerle süslü, 3D, buram buram teknoloji kokan filmler mi yoksa klasik aşk, hüzün hikayelerinin konu alındığı filmler mi ilginizi çeker?

Ben teknolojik filmlerde çok yoruluyorum. Teknoloji hız demek ve o hızdan çok fazla hoşlandığım söylenemez. Bazen öyle filmlere giriyorum ki dayak yemiş gibi çıktığım oluyor. Ben aşk ve hüzün hikayeleri taraftarıyım. Teknolojinin bazen gerçeğinde ötesine geçip insanda uzay çağı hissi yarattığını düşünüyorum. O kadar hızlı ilerlemek beni ürkütüyor. Ben daha sade ve keyifli yaşam taraftarıyım.

-Son olarak sizi twitter’dan takip etmek isteyen okurlarınız için twitter adresiniz nedir?

Twitter adresim:
@zeynepcavusoglu

Zeynep Çavuşoğlu kimdir? 1982'de istanbul'da dogan yazar, isik lisesini bitirdikten sonra New York Hofstra Universitesinde film produksiyon ve guzel sanatlar alaninda egitim almistir. Amerikadan turkiyeye donup senaryo ve roman calismalarina baslamistir.İlk yazilarini womenist adli internet dergisinde yayimladiktan sonra ilk kitabi Uzakken Yakin'ı ve daha sonra da Kalp Tutulmasini yayinlamistir. Yazarin kose yazilari 2010 yilindan beri haberturk gazetesinde yayimlanmaktadir.

Hakan AYDEMİR
ShiftDetelete.Net