Öneri Serbest piyasa ekonimisi ve Türkiye

Bu konuyu okuyanlar

murat zorluu

Bende iPhone köşemdeyim 14 256 GB ile…
Katılım
17 Mayıs 2017
Mesajlar
1,460
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
685
Puanları
113
Yaş
32
Serbest piyasa ekonomisi nedir?

Ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomidir.

Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur. İdeal serbest piyasa ekonomisinde üreticilerin ve tüketicilerin pazarda aynı şartlar altında bulunduğu varsayılır. Pazara giriş ve çıkışlar sınırlandırılmamıştır.

Ben tam kapsamlı bir ekonomistim bunu okudum master yaptım...

Yukarıda türkiyeninde uygulamış olduğu serbest piyasa ekonomisinin ne olduğu nasıl bir mekanizma olarak ekonomide işlediğini okudunuz.

Şimdi benim yorumlarıma gelelim bu dolar neden yükseliyor.Sorun kimde bunu bi açalım

Yukarıda Ekonomik faaliyetlerin TAM REKABET ŞARTLARI İÇİNDE SERBESTÇE YAPILABİLDİĞİ diyor.

Rekabet piyasanın belirlediği fiyat üzerinden firmaların piyasaya uyarak girdiği mücadeleye denir.

Demek ki Türkiyede her yönde piyasada bi artış oldu ki fiyatlar arttı.İşte bu sistemin ilk arızası çünkü herkes kendi ekonomik faliyetini serbestçe yaparsa ahmet fiyatı biraz yükseltir Mehmet'te der ki ahmet yükseltti e bende yükseltiyorum der.Böylece herkes kafasına göre fiyatı arttırır.

Gelelim ikinci arızaya :
Burada diyor ki : (ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomidir.) diyor.

şimdi burada özelleştirmeden bahsediyor ya onlar devlette kalsaydı diyor ya aslında bu geçici çözüm oolu.Hemen anlatayım Serbest piyasa ekonomisinde devlet dünya ekonomik platformu anlaşmaları gereği piyasaya doğrudan müdahale edemez.Dolaylı yoldan yoldan müdahale eder bu da devletin kendi öz şirketlerinin piyasaya ucuz ürün sürerek piyasadaki ürün fiyatlarını düşürmesi bu yönde belirleyici olması ile olur.

peki bu sürdürülebilir mi ?
Hayır.

Çünkü bunun sürmesi için devletin hazineden sürekli olarak kendi bünyesindeki şirketlere para aktarması gerekir.Eğer aktaramazsa yeni bir kriz çıkar ve bu kriz ya gerçekten çok ağır şartları olan dünya bankasından borç alarak biter.Yada devlet bünyesindeki şirketlerin iflası dolayısı ile devletin oflası ile sonuçlanır bu felakettir.(dünya bankası parayı verince hazine bakanlığına borç bitene kadar kayyum atıyor.Onun bazı şartları var burada açarsam 1 ayda bitmez)

Gelelim 3 arızaya

(Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur) diyor.

Herkesin ekonomisini serbest bırakıyorsun sonrada aç gözlüler ürününe yüksek talep gelince fiyat artırıyor.Böylece fiyat mekanizması bozuluyor.

gelelim 4 arızaya

(ideal serbest piyasa ekonomisinde üreticilerin ve tüketicilerin pazarda aynı şartlar altında bulunduğu varsayılır) diyor.

Üretici tarladan ürünü satıyor ama yukarıda bahsettiğim gibi fiyat mekanizması iyi işlemediği için tezgaha yüksek fiyattan geliyor.

gelelim 5 arızaya

(pazara giriş ve çıkışlar sınırlandırılmamıştır) diyor.

zaten sınır olmadığı için adamlar döviz ddepoluyor ve fahiş fiyattan ürün satıyor.

Velhasılkelam türkiyenin ivedilikle serbest piyasa ekonomisinden vazgeçmesi gerekiyor.
 
Son düzenleyen moderatör:

Son mesajlar

Üst