Senaryo nasıl yazılır?

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
İzlediğimiz filmler, öncelikle eğer önceden yazılmış bir edebi eser varsa ondan alınarak, kimi kez aynen, bazen de adapte edilerek, eğer bu tür bir kaynak yoksa öykü olarak hazırlandıktan sonra, filmlerde yapılacak tüm icraatın betimlendiği özel bir yazın türü olan senaryo haline getirilerek hazırlanmış yazımdan yola çıkılarak çekilirler.

Senaryolar diğer edebi tarzlardan oldukça farklıdır. Bu tür yazımlarda filmlerde izlediğimiz diyalog, yani konuşmalardan öte, çekilecek sahnenin planı da belirtilmek zorundadır.

Aşağıda örnek olmak üzere "X-Files" adlı TV dizisinin, "Deep Throat" (Derin Gırtlak) adlı bölümünden bir bölümü göreceksiniz.

------

< WASHİNGTON, D.C. > ( Kamera bir caddenin havadan görünüşünü gösterir. Daha sonra bir barın içini gösterir. Bir garson içkilerin servisini yapar. Barda oturan Scully yeniden dosyaya dönmeden önce saatine bakar. Mulder görünür. )
SCULLY: Selam. Mesajını aldım.
MULDER: Geciktiğim için üzgünüm. Sana bir içki ısmarlayabilir miyim?
SCULLY: Saat öğleden sonra iki ajan Mulder.
MULDER: Bu bütün bu insanları durdurmuyor. Sana göstermem gereken bir şey var.
SCULLY: İşte gösteremeyeceğin bir şey mi?
MULDER: Bir masaya geçelim.
( Mulder ve Scully kalabalık barda yürümeye başlar. Barda pek çok insan oturmaktadır, ama özellikle bir tanesi Mulder ve Scully'yi izliyor gibidir. Scully dosyadaki bir fotoğrafa bakar. Bu daha önce evinde titrerken gördüğümüz adamın üniformayla çekilmiş bir resmidir. )
Bu Albay Robert Budahas. Bu fotoğraf geçen yıl güneybatı Idaho'daki Ellens Hava Üssü'nde orduda bir test pilotuyken çekilmiş. Dört ay önce Albay Budahas ruhsal bir çöküntü yaşadı ve kendisini evine hapsetti. Ordu polisine haber verildi. Budahas hemen tedavisi için hastaneye kaldırıldı.
SCULLY: Tam olarak nesi vardı?
MULDER: Ordu olayın nedeni ya da adamın durumu hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Aslında ordu Albay Budahas hakkında hiçbir açıklama yapmadı.
SCULLY: Ne demek istiyorsun?
MULDER: Bayan Budahas dört aydır ne kocasını görebiliyor ne de ondan haber alabiliyor. Ordudaki araştırması cevapsız bırakıldı. Geçen ay FBI ile bağlantıya geçti ve olayı bir kaçırma olarak rapor etti.
SCULLY: Ordu hangi nedenle kendi test pilotlarından birini kaçırsın ki?
MULDER: Bu 64.000 dolarlık bir soru Scully.
( Mulder Scully'ye içinde yeni bilgilerin bulunduğu ince bir kağıt tomarı uzatır. )
1963'ten beri Ellens Hava Üssü'ndeki altı pilot görev başında kaybolmaktan rapor edildi. Ordu sadece bu insanların uçaklarla deneme uçuşları yapmanın risklerini kabul ettiklerini söyledi.
SCULLY: Evet, bu pilotların Rus hava sahasından geçerken düştüklerine dair söylentiler vardı.
MULDER: Başka söylentiler de var. Bu dosyayı geçen ay Boise bölge ofisine geldiğinden beri takip ediyorum. Geçen hafta henüz anlayamadığım bir nedenden dolayı bu dosyayı bir araştırma yapılmadan kaldırdılar, Scully.
SCULLY: Yani?
MULDER: Yani, sen ve ben küçük bir kaçırılma olayını araştırmak için oraya gidiyoruz.
SCULLY: Anlamadım Mulder. Bunun Gizli Dosyalarla bir ilgisi mi var? Senin sadece açıklanamayan olayları sevdiğini sanıyordum. Burada kaçırdığım bir şey mi var?
MULDER: Şöyle diyelim, bu olayda keskin ve kesin bir açıklanamaz kokusu var. Affedersin.
( Mulder yerinden kalkar ve tuvalete gider. Mulder tuvaletten çıkıp ellerini yıkar. Bir başka adam tuvaletten çıkar. Mulder eğilip yüzüne su çarpar sonra da doğrulup yüzünü kurular. Aynadan daha önce kendilerini barda izleyen adamın arkasında durduğunu görür. Mulder arkasını döner. )
DERİN BOĞAZ: Bu davanın peşini bırakın ajan Mulder.
MULDER: Ne?
DERİN BOĞAZ: Bir FBI araştırması ordunun hoşuna gitmeyecektir.
MULDER: Sen kimsin?
DERİN BOĞAZ: Sana yardım edebilirim. Yaptığın işe karşı kesinlikle bir ilgim var.
( Biri kapıyı çalar. Ama kapı içeriden kilitlenmiştir. )
SES: Pardon.

-----

< MARRİETTE BÖLGESİ, GÜNEYBATI IDAHO > ( Mulder başlangıçta gördüğümüz kadına ait evin kapısını çalar. Mulder ve Scully üstlerinden geçen bir uçağı görmek için arkalarına dönerler. Kapı açılır. )
ANİTA BUDAHAS: Merhaba?
( Mulder ve Scully arkalarını dönüp kadına bakar. )
MULDER: Bayan Budahas?
ANİTA BUDAHAS: Evet.
( Mulder kimliğini çıkarır ve kadına gösterir. )
MULDER: FBI'danız.
ANİTA BUDAHAS: Oh, evet. İçeri girin.
( Mulder ve Scully eve girer. Duvarda Albay Budahas'ın bir resmi vardır. )
İlk kez iki yıl önce fark etmeye başladım. Bob'ın kolunun altında isilikler çıktı. Evde bazı tamirat işleri yapıyorduk. Boyaya karşı bir reaksiyon olduğunu düşündük. Fakat hemen sonra her şey kontrolden çıktı.
SCULLY: Ne demek istiyorsunuz?
( Mulder Albay Budahas'ın resimlerine bakmaktadır. )
ANİTA BUDAHAS: Bob'un kişiliğine göre bu beklenmedik bir şeydi. Bazı şeyler yapmaya başlamıştı.
MULDER: Ne gibi şeyler?

-----

İşte kağıda yazılmış bu senaryonun bize filmde nasıl yansıyacağı k
ağıt üzerinde belirtilmiş plan ve diyalogların işlev kazanması ise önceklikle yönetmenin, ardından canlandıracak sanatçıların ve elbette teknik ekibin elindedir.

Bazı hallerde yönetmen filme daha vurucu bir etki kazandırmak için senaryo dışına da taşabilir. Bu gibi haller, yönetmenin teknik ve kişisel tecrübesinin belirteçleridir.

diğerkam

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Yukarıdaki bilgiyi baz aldığımızda yönetmene hiç bir iş kalmıyor gibi. Garip, genelde filmin yönetmeni akılda kalır ve filmin yönetmenini her kez merak eder.Ama göründüğü kadarıyla her şeyi senarist halediyormuş...?

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Yukarıdaki bilgiyi baz aldığımızda yönetmene hiç bir iş kalmıyor gibi. Garip, genelde filmin yönetmeni akılda kalır ve filmin yönetmenini her kez merak eder.Ama göründüğü kadarıyla her şeyi senarist halediyormuş...?

Bilakis.
Alıntı olarak koyduğum senaryonun bir bölümünü ortaya koyalım ve 3 ünlü yönetmenden filmi çekmesini isteyelim. Şuna inan ki üç ayrı yorum göreceksin.
İşte yönetmenin değeri burada başlar.

zeroaxa

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Gülse Birseli birkez daha tebrik ediyorum bunu görünce

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Gülse Birseli birkez daha tebrik ediyorum bunu görünce

Evet takdir ettiğim birisi, ancak kendi yazdığı senaryoya hükmetmek başka, başkasının yazdığı ve özellikle de önemli bir eseri yorumlamak başka.
Örnek "Papillon" (Kelebek) adlı film. Steve Mc Queen ve Dustin Hoffman gibi oyuncularla bile kitabın tadını veremedi bana.
Keza sinema filmi olarak çekilen son Mike Hammer filmi, "I The Jury" (Kanun Benim) de başrolü Armand Assante'ye vermişler ki, kısa boylu ve o role hiç gitmeyen birisi. Evet oldukça yetenekli ama o rolün adamı değil.
Kitapta Mike Hammer 1.80'den boylu, kapı gibi tasvir edilirken, Assente adeta kötü bir kopya gibi kalmış. Halbuki roman da, senaryo'da gayet güzeldi.