Şekerin Gizli İsimleri

Bu konuyu okuyanlar

Artreverans

Asistan
Katılım
2 Ocak 2018
Mesajlar
484
Reaksiyon puanı
181
Puanları
43
Şeker birçok besinin yapısında doğal olarak bulunur veya sonradan eklenir. Doğal olarak oluşan şekerler, meyve (fruktoz) ve süt (laktoz) gibi gıdalarda doğal olarak bulunur. Eklenmiş şekerler ise üretim sırasında yiyeceklere sonradan konan şekerlerdir. Enerji değeri olmasına rağmen, şekerin besleyici bir özelliği yoktur. Besinlere eklenen şeker; lezzet, kıvam, renk ve raf ömrünü artırmak amacıyla eklenir.
Aldığınız ürünlerin besin etiketinde, o ürünün içerdiği şeker çok farklı isimlerle yer alabilir. Genel olarak –oz ekiyle biten maddeler şekerdir. Ancak şeker anlamına gelen daha farklı isimler de bulunmaktadır.

Şeker anlamına gelen farklı isimlere bazı örnekler:
  • Sukroz
  • Glikoz
  • Fruktoz
  • Maltoz
  • Dekstroz
  • Hidrolize edilmiş nişasta
  • Yüksek fruktozlu mısır şurubu
  • Şurup
  • Melas
  • Şeker kamışı
  • Ham şeker
  • Pekmez
  • Bal
  • Meyve suyu konsantresi
  • Peki, şekerin bu kadar farklı ismi varsa, o ürünün şeker miktarının fazla olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Şeker, tükettiğiniz besine hangi isimle girerse girsin, besin etiketindeki şeker miktarına bakarak o ürünün şekerli mi yoksa az şekerli/şekersiz mi olduğunu anlayabilirsiniz.

  • besin-etiketi.jpg

    Besin etiketlerinde şekerle ilgili tanımlar
    Düşük/Az
    • 100 gram katı gıdadaki şeker miktarının 5 gramdan fazla olmaması veya
    • 100 mL sıvı gıdadaki şeker miktarının 2.5 gramdan fazla olmaması
  • Şekersiz
    • 100 gram katı veya 100 mL sıvı gıdadaki şeker miktarının 0.5 gramdan fazla olmaması
  • Amerikan Kalp Derneği, aşırı şeker tüketiminin kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa zemin oluşturabildiğini ve bu nedenle sağlıklı kişilerde günlük şeker tüketiminin kadınlarda 24 gramı (4 tatlı kaşığı), erkeklerde ise 36 gramı (6 tatlı kaşığı) geçmemesini önermektedir.
    Referanslar:
    1. http://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/World Salt Awareness Week 2018/index.html. Son erişim tarihi: 13 Nisan 2018.
    2. Added Sugars. Son erişim tarihi: 13 Nisan 2018.
    3. https://kms.kaysis.gov.tr/(X(1)S(exebnjjgpjkzjwjxdyjsnqpz))/Home/Goster/95841.
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,121
Puanları
113
bal ile şekeri karıştırma orijinal bal şekerden daha üstün ve sağlıklı.
 

kmurat

Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,486
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,709
Puanları
113
Her tatlandırıcı yada tatlı olan şeker değil. Bal'ın da türleri var ve bazıları çok değerli. Değerinin sebei de içerdiği maddelerden gelir. Anzer balı bunlardan en bilineni.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Şekerler de çeşitlidir. Türüne göre kana çabuk karışır ve anında yakılabilir. Lokumda kullanılan meyve kökenli şeker sporcular tarafından bazen kullanılıyor.
 
Son düzenleme:

Artreverans

Asistan
Katılım
2 Ocak 2018
Mesajlar
484
Reaksiyon puanı
181
Puanları
43
Üst