Sdn Uzantili Site Sayfaları

rainman4009

Asistan
Reaksiyon puanı
5
arkadaşlar sitemi php uzantili değilde sdn uzantili site yapsam nasıl yaparım

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
apache sunucularda .htaccess ile yapabilirsin

AddType application/x-httpd-php .sdn

kodu ile

Proof.Web

Doçent
Reaksiyon puanı
21
sdn uzantili derken ?
www.siteadi.sdn.com gibi ise
sdn'den subdomain almalısın :)

Edit : Yanlış anlamısım,sitenin uzantısını .sdn diye değiştirirsin sunucudan dosyaadi.sdn diye çağırırsın olur biter :)

magnet

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Tüh 2 hafta önce VMware den kaldırdım server 2003'ü. Ben yine internetten 2003 serverın resimlerini ordan burdan toplayıp anlatmaya çalışayım.

istediğin galiba xxx.com/yyy.sdn şeklindeki sayfalar oluşturmak. sayfa uzantısını sen belirleyeceksin yani. Bunun için Win 2003 serverda IIS Manager'i aç.

Karşındaki pencere aşağıdaki gibi olacak.
image0181090326357320.jpg

Web site klasörüne sağ tıkla Properties yani Özelliklere tıkla.

Karşına aşağıdaki gibi bir pencere gelecek.
image0041090326205648.jpg

Üst sekmelerden Home Directory'ye (bu virtual directory veya directory de olabilir) gir.

aşağıdakine benzer pencere gelecek
IMAGES%5CMISC%5CAPPKICATIONPOOL.GIF

Buradan Configuration butonuna bas.

Can alıcı nokta burası. aşağıdaki pencere gelecek karşına.
14extmap.jpg

add a tıklıyorsun. Gördüğün gibi tüm uzantıların hangi dll ile çalışacağı bildirimiş.

IMAGES%5Cmisc%5CIISScriptMap.png

Executable yazan alan. Senin uzantının hangi programlama dili ile ilgili olduğu yani ne ile çalışacak.
Uzantın .sdn dir ama asp ile kod yazıyorsun. Ozaman browse diyip asp ye ait dl dosyamızı gösteriyoruz. C:/Windows/system32/inetsrv/asp.dll. Extension alanınada .sdn yazıyoruz. Bu işlemden sonra .sdn uzantılı web dosyalarını asp olarak çalıştırabilirsin.

Not: 2003 server ı kaldırdığım için resimleri oradan buradan bulup dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Ayrıca aşağıdaki link işine yarayacaktır. Python dili için aynısını yapmış fakat birazdaha farklı ama fikir edinmen açısından güzel bir kaynak.

Python IIS 6.0 Manual Web Extension Configuration Instructions
Configuring PHP to run on IIS6 Tutorial (Windows Server 2003)
(direk üstteki simongibson.com a da bakabilirsin. PHP kurulumu yapmış Aynı mantık.)

Kolay Gelsin.

Bu arada bu yazdıklarım IIS 6.0 için geçerli. IIS 7.0 ı kullanıyorum ama detaylı inceleme şansım olmadı.
Ama çok işlevsel bir uygulama değil. Kendi sunucun üzerinde yapabilirsin. Hosting firmalarının senin için böyle bir uzantı ekleyeceklerini sanmıyorum. =)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
@magnet güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler :)

magnet

Asistan
Reaksiyon puanı
5
rica ederim yardımcı olabilidiysem ne mutlu =)

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
apache server varsa en kolay yolu .htaccess'e ekleyeceğin 1 satır koddur.
yine php uzantılı hazırlarsın sayfaları, ama .htaccess dosyasına .sdn uzantısını .php olarak gör ve çalıştır dersin. hakkimda.php dosyasını hakkimda.sdn olarak kullanabilirsin.

magnet

Asistan
Reaksiyon puanı
5
apache server varsa en kolay yolu .htaccess'e ekleyeceğin 1 satır koddur.
yine php uzantılı hazırlarsın sayfaları, ama .htaccess dosyasına .sdn uzantısını .php olarak gör ve çalıştır dersin. hakkimda.php dosyasını hakkimda.sdn olarak kullanabilirsin.

Php hakkında çok profesyonel olarak bilgim yok ama dediğin .htaccess olayını sadece php dili ile ilgili yapabilir diye tahmin ediyorum. Tam bilemiyorum. Yanlışım varsa doğrusunu yazarsanız bende öğreneyim. :)

Ama işletim sistemini kullanarak her türlü uzantıyı yapmak mevcut.

rainman4009

Asistan
Reaksiyon puanı
5
hack sitelerinin birinde bunu görmüş bunu yaparız deyince ben de siz değerli arkadaşların anlattığınız gibi yapılabilceğini söyledim kendim denedim oluyor... apache de .. dedimki belki buradaki arkadaşların daha fazla bilgisi vardır diye size danıştım... teşşekkür ederim yazan arkadaşlara

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
Php hakkında çok profesyonel olarak bilgim yok ama dediğin .htaccess olayını sadece php dili ile ilgili yapabilir diye tahmin ediyorum. Tam bilemiyorum. Yanlışım varsa doğrusunu yazarsanız bende öğreneyim. :)

Ama işletim sistemini kullanarak her türlü uzantıyı yapmak mevcut.

.htaccess için PHP gerekmiyor. .html dosyalarını da .sdn olarak gösterebilir ve haırlanan hakkimda.html sayfasına hakkımda.sdn yazarak ulaşmak sağlanabilir. .htaccess dosyası ya da hazırlanan siteye ulaşmadan önce okunan yorumlanan ve kuralların yazılabildiği dosyadır.
örn bu sayfanın adresi
HTML:
http://forum.shiftdelete.net/programlama/167499-sdn-uzantili-site-sayfalari.html

ama hepimiz biliyoruz ki bu sayfa php ile hazırlanmış bir sayfa. ve adı da post.php?id=167499 gibi birşey. Ama SEO için, yani arama motorları bu sayfaya başlıkla ulaşabilsin, aramalarda da başlık çıksın, daha kolay indexlensin vs nedenlerle sayfa adresi konu başlığı.html şekline dönüştürülür. Bu dönüşümü de .htaccess ile yapıyoruz.

umarım daha açıklayıcı olabilmişimdir.

magnet

Asistan
Reaksiyon puanı
5
evet daha açıklayıcı. Fakat htaccess i asp için veya jsp gibi diğer diller için kullanamıyoruz değilmi. htaccess için sunucuda php kurulu olması gerekli diye biliyorum.