SDN Gpl Lisansini Ihlal Ediyor.... ()

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
oncelikle sunu soyliyeyim ister silin beni ister banlayin. ama yazacaklarimin dogrulunu degistiremezsiniz.
ilk olarak sitede kullandiginiz script joomladir vede en altina lisans sozlezmesini yazmak ZORUNDASINIZ. yazmadiginiz surece joomla vede mambo gelistiricilerinin haklarina saldirida bulunmus olursunuz.
ikinci olarakta blog kisminsa wordpress kurulu ama yine lisans sozlezmeleri hice sayilarak belirtilmiyor.
Gpl sozlezmesinde kesin vede tam olarak belirtiligi gibi hersekilde lisans bilgisi yazmak zorunludur.

Gpl Lisansinin Ozgun Haline
http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt Adresinden Ulasabilirsiniz.
En Kisa Zamanda Lisans Metinlerini Gormek Dilegiyle...

[Degisiklik : verdigim rahatsizliktan dolayi herkesten ozur dilerim :) Ustteki yazi hatali oldugunu sonradan yoneticilerin yorumlariyla anladim :)]

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,126
Yok yok banlamak ya da silme işlemlerini yapmayacağım. Konuyu yanlış yere açmışsın. Taşıyorum sadece :)

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
:)
simdi sana sorsam neden lisans sozlesmesini sadece kendilerine gore ayarladiklarini bilemiyceksin degilmi :)

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
ErhanBaris dedi ki:
:)
simdi sana sorsam neden lisans sozlesmesini sadece kendilerine gore ayarladiklarini bilemiyceksin degilmi :)
ozmana sorma direk künye bölümünden ulassana yetkili kişilere ;)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Selamlar,

Sözleşmenin hangi maddesini ihlal ettiğimizi söylerseniz hemen harekete geçelim. Zira bu konuda çok duyarlıyız. Diğer taraftan, lisans bilgsi, üzerine çalışılmış veya çalışılmamış yazılımın dağıtımında, dağıtım işlemi sırasında yazılımı kendisi kullanacak kişilere verilmesi zorunludur. Yazan kişi bize bu hakkı verdiğini belirtmiş, biz kullanan tarafız. Üçüncü şahsa dağıtımını yapmıyoruz.

Bir not olarak, şu an kullandığımız yazılımların hiç biri GPL V3.0'la lisanslı değil; 2.x üzerinden örnek gösterirseniz şahane olur.

Güzel günler dilerim.

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hehehehe
joomla ( yada mambo) vede wordpress neyle lisansli :)))

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
maksadim polemik yaratmak degil.
sadece birilerinin scriptleri kullaniliyorsa gerekli kosullara uyulmasi gerekir...
yasalar ne icin vardir????
uyulmak icinmi bozulmak icinmi ;)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Henüz 3.0 ile lisanslanmış yazılım kullanmıyoruz (Wordpress olabilir, bilmiyorum. zira o yeni). Diğer yazılımlar GPL V2 ile lisanslı. O sebeple V 2.x dedim ya. Ama işte doğrudan cevap vermek yerine "asdadasda", "hahahdheha" gibi efektler veriyorsunuz, olmuyor :)

Dağıtım haricinde lisans koşullarını belirtmeyi gerektiren maddeyi belirtirseniz gerekli tedbiri alalım diyorum mesela. Önceki mesajdaki gibi...

Güzel günler.

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
o efek sadece ilk satirdaydi. konuyu saptirma.
haaa o lisans sozlesmesini okumasi gereken ben degilim sizsiniz...

bu arada kac kere okumustunuz o lisans yazisini ???

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
ErhanBaris dedi ki:
o efek sadece ilk satirdaydi. konuyu saptirma.
haaa o lisans sozlesmesini okumasi gereken ben degilim sizsiniz...

bu arada kac kere okumustunuz o lisans yazisini ???
bune ya hesap sorar gibi :S
arkadasım yardımcı olmak istiyorsan bu şekilde olmaz yani ;)

Alengirli

Dekan
Reaksiyon puanı
23
1-Üslubuna bayıldım, bundan sonra her yanlış yapıldığını zannettiğim yere uçan tekmeyle girip, "Höyt, bu alemin kralı benim, teksas şerifiyim ben, kanunları beleşe gözetirim. Uyun bundan sonra bunlara!" diycem, en az senin şurada yaptığın kadar etkili olur.

2- Yasal uyulmak için vardır, birileri gelip ayar vererek uydurmaya çalışsın diye değil.

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hesap sormak degil bu.
ben sadece goruslerimi bildirdim.
sonrada hani nerde hani nerde goster denilmeside cocukluk degilmidir ?
ben kimseye hesap sormam sormadimda ;)

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
arkadasım sen hesap soramazsın zaten..
ayrıca sana hani nerede demelerinin sebebini acıklıyolar zaten.. bizce ole bir husus yok diyor berkin sen var diyorsun.. varsa göster işte kötü bir sey yapıyorsun demiyorum sana, yardımcı olmayaca calısıyor olabilirsin ama aldıgın cvbları cocukca buluyorum demek dogru degil ;)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Selamlar Değerli Dostlar,

Mambo'nun kendi rehberinde GPL bilgisinin kodlardan (yani içeride çalışan betik ve php dosyalarından) kaldırılması mümkün değilken (bu GPL ihlalidir) sitenin altındaki görüntülenme özelliğinden kaldırılması mümkün görünüyor (GPL ihlali değil). Eğer biz başkasına sitenin kodlarını verirken kaynak koddan bu uyarıları (yani sunucuda çalışan dosyalardan) çıkarsaydık, o zaman bir ihlalden bahsedilebilirdi.

Ayrıntılı bilgiyi buradan görebilirsiniz. Mambo'nun kendi sitesidir.

Miro/Mambo'nun açıklaması yetersiz geldiyse, ilk önerim olan, ihlal edilen maddenin iddia sahibi tarafından belirtilmesi şahane olacaktır. Sonuçta hukukçu değiliz.

Güzel günler dilerim.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,168
açık kaynak kodu sonuna kadar destekliyoruz ve bugüne kadar benimle yapılan röportajların hepsinde övünerek mambo kullandığımızı açıkladım.

bize verilen lisansta, kendi oluşturduğumuz şablonu değiştirme hakkımız var. bunu da sonuna kadar kullandık. ana sayfada kullanılan şablonu bir başka web sitesinde göremezsiniz.

gelelim ikinci bir açıklamaya ;)

eğer firefox kullanıyorsanız (ki onu da tavsiye ediyoruz), makalelerimizin olduğu herhangi bir sayfaya sağ tuş tıklayın ve "sayfa bilgilerini göster" seçeneğine tıkladığınız zaman aşağıdaki gibi bir görüntü alacaksınız.

değiştirmek isteyen, bunu da değiştirirdi ama biz, açık kaynak kodla buralara gelmekten gurur duyuyoruz ;)

smf için de örnek verecek olursak, smf lisans anlaşmasında bu madde vardı ve biz de uyduk ;)

ilgin ve eleştirin için teşekkür ederim. bu konunun bu şekilde gündeme gelmesi, diğer kullanıcıların da bilinçlenmesi için iyi oldu ;)

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
himmmm
evet mambo lisans sozlemesinde istenildigi takdirde altindaki lisans sozlesmesi kaldirilabilir fakat kaynak kodlardaki copyright bilgisi kaldirilamayacagini acik olarak belirtmisler.
bu konuda direkt olarak suclamaya gectigimden dolayi ozur dilerim.
fakat suda bir gercekki sonucta kullanilan scriptin kaynak gosterilmesi her zaman icin en uygun olanidir

burningblade

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ErhanBaris dedi ki:
himmmm
evet mambo lisans sozlemesinde istenildigi takdirde altindaki lisans sozlesmesi kaldirilabilir fakat kaynak kodlardaki copyright bilgisi kaldirilamayacagini acik olarak belirtmisler.
fakat suda bir gercekki sonucta kullanilan scriptin kaynak gosterilmesi her zaman icin en uygun olanidir
................................

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
burningblade dedi ki:
ErhanBaris dedi ki:
himmmm

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Mambo, GPL 2.0 lisansıyla lisanslıdır ve bu lisansın ikinci maddesinin (c) bendinde denilmektedir ki eğer ürünün dağıtımı yapılacaksa veya kullanıcılara sunulacaksa, ürünün kendisi interaktif olarak çalışıyor ve bir yasal duyuru görüntülüyorsa, ürünü dağıtırken GPL lisansına nasıl erişebileceklerine dair bir uyarı görüntülenmesini sağlamalısınız.

GPL açıkça belirtiyor ki; ürünü orijinal veya değiştirilmiş olarak sadece kendisi kullanan şahıs herhangi bir "copyright" bildirimi görüntülemek zorunda değildir. Biz de kendi elde ettiğimiz bu ürünü dağıtmadığımıza göre lisansı ihlal etmiyoruz. Hatta yeniden dağıtıyor dahi olsak, GPL, ürünün kendi orijinal lisansının görüntülenebilir olma şartını koymamıştır, sadece değiştirilen dosyalara, değiştirmeye dair bilgiler koyma zorunluluğu getirmiştir. Ayrıca dağıtılan kopyaya GPL lisanslama ve kullanıcının GPL'yi nasıl bulacağına dair bilgiledirme şartı koymuştur. Yani bu sitedeki kodları dağıtacak dahi olsak, sitenin görünen yerine bunun bir Mambo olduğunu belirtmek zorunda değiliz, sadece GPL olduğunu ve lisansın nereden temin edileceğini belirtmek zorundayız. Ürünü dağıtmadığımıza göre, bunları da belirtmek zorunda değiliz.

Hayatımda "bilinçsiz bilinçlilik" örneğini çok görmüştüm ama böylesini değil.. Arkadaşım senin anlatmaya çalıştığın şey ne yaklaşımınla ne de söylediklerinle bağdaşıyor. Yukarıda verdiğim adreste GPL'nin orijinalini bulabileceğin gibi, başka sitlerde Türkçe'sini de bulabilirsin.

Sevgiler.

Not: Hatanı farketmişsin, yöneticiler de güzel açıklamışlar, yine de referansla yasal durum konusuna açıklık getirmek adına yazdım. Silersem yazık olur.

ErhanBaris

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben sabah daha ise gidicem. ustelikte hastayim. hadi hayirlisi olsun :)
ama ben devrilmeyi beklemeden yatiyorum simdi.
bence, sende bekleme devrilmeyi :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Benim üslubum da biraz sert olmuş kusura bakmayın.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ben gidince neler yazılmış böyle ilk mesajda şaşkındım ama sonra yöneticilerimi aydınlattıkları için teşekkürler kimsenin aklında şüphe kalmamış oldu bence.