[Scratch Build] KaracaerC - Vertical (20.11.13)

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
İlk defa deneyeceğim ve bana çok şey öğretecek olan kasa yapım sürecine başlıyoruz! Böyle bir projeye kalkışmamdaki asıl neden, standart ve sıkıcı tasarımlardan vazgeçip, aynı zamanda eğlenmek :yes:
Donanım olarak güncel kasamı kullanacağım ve yapacaklarımın listesi ;
  • Kasa iskeleti oluşturalacak
  • Ekran kartı, kablo ile uzatılıp anakartın üstünde konumlanacak
  • Ram ve işlemci soğutucuları boyanacak
  • Ekran kartı kasaya monte edilecek
  • Ekran kartının soğutucusu boyanacak
  • Yüzeyler boyanacak
  • Aydınlatma yapılacak
Liste kabaca böyle... Öncelikle elimdeki donanımın ölçümünü yaptık ve kasamızı yan yatırdık

Tasarım konusunda kararsız kaldım, konuyu bu kadar erken açmam da bu sebepten. Burda tartışarak temayı ve şeklini belirleyebiliriz diye düşündüm.

Neticede benim tasarladığım ve ulaşmak istediğim konsept şudur:

Projenin sponsorsuz olduğunu da göz önüne alarak, aklınızdaki fikirleri, düzeltilmesi gereken yerleri paylaşır mısınız?
Donanım olarak sadece,
Anakart
İşlemci-ram
Ekran kartı
PSU
SSD kullanılacak, DVD okuyucu vs ekleyip boyutunu büyütmek istemiyorum. Ölçüleri an itibari ile , 45x27x18cm dir

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
üretimde sıkıntı yaşayabilirsin. cnc makinan yoksa resimdeki gibi açılı kesimlerde çok dikkatli olman gerekir.
malzeme olarak ne seçtin bilmiyorum fakat pleksiglass ulaşılması kolay ve işlemesi basit bir malzeme.
aliminyum gibi malzemelerin birleştirilmesi ve kesilmesi biraz daha zor.

ben çok daha basit bir projede pleksi glass ile çalıştım. fakat işçilik kısmını pek beceremedim. dikkatli ve sabırlı olmak gerekiyor

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
üretimde sıkıntı yaşayabilirsin. cnc makinan yoksa resimdeki gibi açılı kesimlerde çok dikkatli olman gerekir.
malzeme olarak ne seçtin bilmiyorum fakat pleksiglass ulaşılması kolay ve işlemesi basit bir malzeme.
aliminyum gibi malzemelerin birleştirilmesi ve kesilmesi biraz daha zor.

ben çok daha basit bir projede pleksi glass ile çalıştım. fakat işçilik kısmını pek beceremedim. dikkatli ve sabırlı olmak gerekiyor
Dış kaplama için pleksi ile alüminyum arasında gidip geliyorum. CNC ile kesim yapmayacağım genel olarak basit bir şekilde vidalayarak yapacağım her şeyi. Ancak gerekirse tabiki ;) Beyaz ve turuncu aydınlatma gibi bir konsept düşündüm. Eğer aluminyum yapacak olursam asker deseni boyayacağım. Dediğim gibi diğer fikirlere de açığım ;)

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
aliminyumu nasıl kesersin bilmiyorum. fakat pleksiglass'ı 50-60 liralık aletlerle kolayca kesebilirsin. hatta ben satın aldığım yere kestirmiştim.
kasa içinde aydınlatma yapacaksan kablo yollarını hesap etmeni öneririm.
ben kasanın hava akışına destek için 1-2 fan eklemiştim kasanın içi örümcek ağı gibi olmuştu ortadan kablolar geçince.
pleksi glass ile küçük parçalar keserek kablo tutacağı yapabilirsin. yapıştırmak için pleksiglass satan yerler bir malzeme veriyor oldukça sağlam tutturuyor.

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
aliminyumu nasıl kesersin bilmiyorum. fakat pleksiglass'ı 50-60 liralık aletlerle kolayca kesebilirsin. hatta ben satın aldığım yere kestirmiştim.
kasa içinde aydınlatma yapacaksan kablo yollarını hesap etmeni öneririm.
ben kasanın hava akışına destek için 1-2 fan eklemiştim kasanın içi örümcek ağı gibi olmuştu ortadan kablolar geçince.
pleksi glass ile küçük parçalar keserek kablo tutacağı yapabilirsin. yapıştırmak için pleksiglass satan yerler bir malzeme veriyor oldukça sağlam tutturuyor.
Dremel 3000 aldım bu proje için ;) umarım hızlı ve temiz sonuçlar elde edeceğim

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
bendede bir dremel var. pek iyi sonuçlar alamadım. özellikle plexiglass kalınlaştıkça kenarları düzgün kesmek zorlaşıyor. veya büyük bir parça içinden kesim yapıyorsan dremel tam 90 derece ile yanaşamıyor dolayısıyla kestiğin parçaların uçları açılı oluyor. sonra tekrar düzetlmek için müdhale etmek gerekiyor yoksa köşeler birleşmiyor.

kesim için dekupaj testere alsaydın daha kolay kesebilirdin.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Alüminyum, pleksiglass ne kullanırsanız kullanın router veya lazer ile kestirin. Fan delikleri, vida bağlantısı vs. en ufak ayrıntısına kadar işletebilirsiniz. Size tasarım haricinde sadece montaj kalır ve çok daha iyi işçilik elde edersiniz.
Soğutucuları boyamanı önermem. Isı iletimi düşecektir.

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Alüminyum, pleksiglass ne kullanırsanız kullanın router veya lazer ile kestirin. Fan delikleri, vida bağlantısı vs. en ufak ayrıntısına kadar işletebilirsiniz. Size tasarım haricinde sadece montaj kalır ve çok daha iyi işçilik elde edersiniz.
Soğutucuları boyamanı önermem. Isı iletimi düşecektir.
Isı konusunu göze alarak buna karar vermiştim teşekkürler ;) lazer bana da çok mantıklı geliyor. Proje hız kesmeden sürecek ;)

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Arkadaşlar halen projemi bekletiyorum, bunun çok önemli bir nedeni, işin içinden çıkamadığım soğutma problemi: kafamda su soğutma yapmak var ancak! Corsair h80 ya da muadili bir ürünle hem işlemci hem ekran kartı soğutulur mu? Tek bir motor işe yarar mı? Sıcaklık ne olur? Eğer bu olmaz derseniz ikisi için ayrı ayrı sistem kullanacağım yani 2 tane h60 mesela...