Saygı Tedavülden mi Kalkıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hellish
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Çağ gereği her şey değişebilir de saygı kavramı değişir mi? Ben önceden saygı olarak nitelendirilen bazı şeylerin şu an saygıyla ölçülüp ölçülmemesinden bahsetmiyorum. Saygının tedavülden kalkmasından söz ediyorum. Kendini sıradışı farklı göstermeye çalışan insanlar, saygısızca etraftaki insanlara saldırıyorlar. Neymiş o açıksözlüymüş. Bu da insanlarımızın hoşuna gidiyor. Açık sözlü olmakla, patavatsızlık arasında da çok ince bir çizgi vardır. Önemli olan onu çizgiyi aşmamak. Ayrıca açık sözlü olmak, saygı sınırını aşmak anlamına da gelmiyor. İnsanları rencide etmeden, incitmeden de doğrular savunulabilir yada söylenilebilir. İnsanın fikirlerine, konumuna, kişiliğine saygı göstermeyebiliriz ama yaşına saygı göstermek zorunda değil miyiz?

iol99

Profesör
Reaksiyon puanı
6
hellish ben de saygızıklık mı ettim sana? :$ :(

Antediluvian

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Acık sözlü olmak. Patavatsızca konuşup etrafa saldırmak anlamına gelmiyor..
acık sözlü olmak aynı zamanda insanda özgüveni ifade eder..bu acıdan düşünürsek.. acık sözlü olmak öle herkesinde başarabildiği bişey değil..
ama dediğin gibi madalyonun öbür tarafından konuyu değerlendirirsek..acık sözlü olurken birzda empati kurarak.. karşımızdakiyle sağlam ve iyi ilişkiler kurabilirz.. dediğin gibi sınırları aşmadan karşındakinin yerini ve konumu ve tabiki yaşını.. göze alarak.

güzel konuya değinmişsin.. ;)

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
hellish çok haklısın malesef farklı olabilme çabaları insanları saygısızlığada götürebiliyor...

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

İnce bir noktaya değinip gidiyorum: Bence yaşa değil kişiliğe saygı çok daha önemli. Belki bu da biraz belirli bir yaşa gelmiş ama taş üstüne taş koymamış birkaç insan bildiğimden kaynaklanıyor. Yani yaşadığı yıllar boyunca kendisine birşey katamamış insanlara da zorla bir saygı veya sevgi beslemeye gerek yok... diyorum. Tamamen kişisel fikir ve uygulamadır.

Güzel günler,

too_late

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Çok güzel bi noktaya değinmişsin arkadaşım :) Malesef günümüzde pek çok arkadaşımın ortak düşüncesi olduğu gibi açık sözlü olmak adına kişiliğe saldırıda bulunuluyor.Saygı herşeyden önce kişinin kendine duyduğu güvendir bence.Sadece yaşının getirdiği bişey değil alışkanlıklarının önceliklerinin yaşam tarzının mesleğinin vs... kişiyi oluşturan tüm değerlerin toplamında duyduğu bir güven.Kişi kendini bildikten ve güvendikten sonra açık sözlü olması ( Bu kesinlikle "Ben açık sözlüyüm istediğimi söylerim" demek değildir!) olması gerekendir aslında...

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
e artık devir değişmişmiş,çelik bile değiştiğine göre;herşey değişebiliyor...
devrin gerekleri sürekli güncelleşiyor ve bu döngü kendisi ile birlikte değişiklikleri de getiriyor ister istemez.
yani ülkelerin sosyal yaşantılarına göre de saygı kavramı değiştiğine göre, saygı kurallarının sadece bazılarını genelleştirebiliriz.bazıları ise esneklik gösteriyor mekan-zaman kombinasyonu içinde...
misalen türkiye´de büyüklerin yanında ayak ayaküstüne atmak saygısızlık olarak görülür,oysa ki dünyanın diğer ülkelerinin hemenhemen hepsinde bunun adı bile geçmez,yani saygısızlıkla alakası yok denilir....

linux

Doçent
Reaksiyon puanı
1
güzel bi konu tşk ederim.
ewet artık saygı yok denecek kadar az aslında saygıyı yaşa bağlamak biraz saçma bana göre insanın doğumundan ölümüne kadar saygı göstermek lazım. mesela çocuklara onlara ne kadar saygı gösterirsek o kadar da onlar bize gösterir. saygı insan dan insana değişin bişey değil becne

cacar

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Çocuklara ogretilmesi gereken ilk baştaki en onemli davranis bicimidir saygı. Kişilerin birbirleriyle aralarındaki saygi eksikligi yaşadıkları ortamın yokolmaya başlamasının gostergesidir. Herkesin bir digerinin hakkina ve emegine saygi gostermesi gereklidir. Ama bu hak ve emekten öncesinde ilk başta kişiliğe karşı saygı yapılması gerektiğinin farkında olunması gerekir. Yaşla orantılı, yaptığı işle, aramızdaki orantılı saygıdan öte, burada bahsetmiş olduğumuz; öncelikle insana insan olduğu için değer vermemiz gerektiğidir. Ayrıca "özür dilemek" bu kadar kolay olmamalı yapılan saygısızlık karşısında. Kimsenin kimsenin benliğine saldırmaya hakkı yok.

Bireyin yaptığı saygısızlık aslında kendisine olan özsaygısını yitirmesi bana göre. Kendi değerliliğini yitirmekte bunu yaptığında. Kişiler arasındaki saygı; sevginin paralelinde getirdiği bir kavramdır. Bir saygısızlık sözkonusu olduğunda, bu aradaki temel sevgininde zedelendiğinin göstergesidir.

Ve ne yazıkki saygı artık çok az kişide kalan bir kavram halini almakta. Ama halen buna sahip olabilenlerle bunu yaşayabilmek güzel.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
cacar arkadaşım olayı çok güzel ele almış önce çocuklarımıza küçük yaşta bunu aşılamalıyız....
Unutmayalım ki ağaç yaş iken eğilir....!

"özür dilemek" bu kadar kolay olmamalı yapılan saygısızlık karşısında. Kimsenin kimsenin benliğine saldırmaya hakkı yok.

Ve evet özür dilemek erdemdir ama sürekli yap özür dile...hiç bir anlamı yok önemli olan o saygısızlığı yapmamak...! Tabiki insanoğluyuz her insan istemeden de olsa bazı hatalar yapar ama önemli olan bunun tekrarlanmaması...

cacar

Profesör
Reaksiyon puanı
13
*SiRiNe* dedi ki:
cacar arkadaşım olayı çok güzel ele almış önce çocuklarımıza küçük yaşta bunu aşılamalıyız....
Unutmayalım ki ağaç yaş iken eğilir....!

"özür dilemek" bu kadar kolay olmamalı yapılan saygısızlık karşısında. Kimsenin kimsenin benliğine saldırmaya hakkı yok.

Ve evet özür dilemek erdemdir ama sürekli yap özür dile...hiç bir anlamı yok önemli olan o saygısızlığı yapmamak...! Tabiki insanoğluyuz her insan istemeden de olsa bazı hatalar yapar ama önemli olan bunun tekrarlanmaması...

"özür dilemek" bu kadar kolay olmamalı derken, söylemek istediğim bu kadar basite indirgenmemesi gerektiğiydi. Yapılan saygısızlığın sonucunda özür dilemeyle nokta konduğunda, eğer süregelen saygısızlık ve özür dileme gerektiren bir hal alıp, devam ediyorsa; "özür dilemek" erdeminede bir nevi saygısızlık yapmış olmuyormuyuz.