yumluanarsist
Rektör
- Reaksiyon puanı
- 280
Forumdaki sayısalcıların ve varsa Matematikçilerin görüşlerini almak istiyorum.
Türev konusunda, üstel fonksiyonların ve logaritmik fonksiyonların türevini almayı çoğumuz biliriz. Fakat taban da üst de x'e bağlı bir değişken ise önce iki tarafı da ln tabanında almamız ve uzuuunca işlemler yapmamız gerekiyor. Ben kısa yol meraklısı biri olduğumdan bu konuda birkaç gündür bulduğum bir yol üzerinde düşünüyorum. Şimdi olayı 2 örnekle açıklayayım.
Örneğin x'e bağlı trigonometrik bir üstel fonksiyonu ele alalım.
Burada normalde türev alırken şöyle yapıyoruz:
Aynısını başka bir örnekle (x^2x) yapmak gerekirse:
Ben ise diyorum ki; bu kadar uğraşacağımıza şöyle yapabiliriz: Tabanı da üstü de x'e bağlı bir değişken olan üstel fonksiyonlarda, normal üstel fonksiyon gibi türev alırız; en sonunda fonksiyonun kendisini üstüyle çarpar, tabana böleriz. Bunu da normal üstel fonksiyon kuralıyla bulduğumuz sonuca ekleriz. Şöyle ki, normalde 2^x gibi bir üstel fonksiyonun türevini alırken:
O zaman x^x'in türevi benim söylediğim yolla:
Başka örnekler vermek gerekirse:
Onlarca deneme yaptım, hepsinde tutuyor. Sorularda bayağı işime yarıyor. Açıklayıcı olabilmişimdir umarım.
Hocama söylediğimde bana "Boyutçu bırak bu işleri de defter çıkar ve not tut." demişti. (Hocaya 4. boyutla ilgili sorduğum sorulardan dolayı adım Boyutçu olarak kaldı.
) Ben de işin ucunu bırakmadım tabi. Sallamasyon gibi duruyor ama tutuyor, ben ne yapayım? Sınavda bana en az 20 saniye kazandırır bu işlem.
Dikkat ederseniz işlem sayısı yarıya düşüyor.
Türev konusunda, üstel fonksiyonların ve logaritmik fonksiyonların türevini almayı çoğumuz biliriz. Fakat taban da üst de x'e bağlı bir değişken ise önce iki tarafı da ln tabanında almamız ve uzuuunca işlemler yapmamız gerekiyor. Ben kısa yol meraklısı biri olduğumdan bu konuda birkaç gündür bulduğum bir yol üzerinde düşünüyorum. Şimdi olayı 2 örnekle açıklayayım.
Örneğin x'e bağlı trigonometrik bir üstel fonksiyonu ele alalım.
Kod:
x^sinx
Kod:
x^sinx = y
lnx^sinx = lny
(sinx.lnx)' = (lny)'
cosx.lnx + (1/x).sinx = y'/y
cosx.lnx + sinx/x = y'/x^sinx
cosx.lnx.x^sinx + sinx.x^sinx/x = y'
Kod:
x^2x = y
lnx^2x = lny
(2x.lnx)' = (lny)'
2.lnx + (1/x).2x = y'/y
2.lnx + 2 = y'/x^2x
2.lnx.x^2x + 2.x^2x = y'
Kod:
2^x = y
(2^x)' = y'
(2^x).1.ln2 = y'
Kod:
x^x = y
(x^x)' = y'
(x^x).1.lnx [B]+ [COLOR=Red][(x^x).x]/x[/COLOR][/B]
Kod:
x^tanx = y
(x^tanx)' = y'
(x^tanx)(tan^2x + 1).lnx [B]+ [COLOR=Red][(x^tanx).tanx]/x[/COLOR][/B]
Hocama söylediğimde bana "Boyutçu bırak bu işleri de defter çıkar ve not tut." demişti. (Hocaya 4. boyutla ilgili sorduğum sorulardan dolayı adım Boyutçu olarak kaldı.

Dikkat ederseniz işlem sayısı yarıya düşüyor.