Sakıp Sabancı Müzesi (Atlı Köşk)'ndeki Favori Sergilerim

Bu konuyu okuyanlar

ahmetdeniz1990

Asistan
Katılım
6 Ekim 2020
Mesajlar
107
Reaksiyon puanı
61
Puanları
28
Yaş
34
Atlı Köşk olarak bilinen Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul’un en güzel semtlerinden Emirgan’da. Bugün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu, kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir Müzecilik ortamı sunuyor. Ben size Atlı Köşk'te bugüne kadar en sevdiğim iki sergiden bahsetmek istedim.

1. Ölümünün 500. Yılında Şeyh Hamdullah​

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Osmanlı hat sanatının kurucusu, Fatih Sultan Mehmed ve Sultan II. Bayezid dönemlerinin büyük hattatı Şeyh Hamdullah’ı, ölümünün 500. yılında bir sergiyle anıyor.

Şeyh Hamdullah, Amasyalı Sarıkadızâdeler ailesinden Sühreverdiyye şeyhi Mustafa Dede’nin oğludur. Babası, Buhara’dan Amasya’ya göç etmiştir. Selçuklu döneminde ve Osmanlı’nın fetih yıllarında, Herat, Horasan ve Semerkand gibi kültür merkezlerinden göç eden şair, hattat, nakkaş ve ulema Konya Kayseri Sivasve Amasya gibi şehirlerde toplanmıştı. Hamdullah, böylece hat sanatının merkezi haline gelmiş Amasya’da, Hayreddin Mar‘aşî’den meşk ederek aklâm-ı sitte’den icâzet aldı. Muhtemelen babası Şeyh Mustafa Dede’nin sohbet meclislerinde Şehzade Bayezid ile tanıştı. Bayezid, kendisine hat hocası tayin ettiği Hamdullah’dan icâzet aldı.

2. SMM Resim Koleksiyonu​

Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu, erken dönem Türk resminin seçkin örnekleri ile Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’da çalışmış yabancı sanatçıların eserlerinden oluşmaktadır. Sakıp Sabancı’nın 1970’lerde oluşturmaya başladığı koleksiyon ülkemizde resim sanatının gelişip serpilme sürecinin başlangıç evresine dair önemli ipuçları veren kültürel bir birikimdir. Bu yönüyle Müze’nin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nun tarihsel süreçteki devamı niteliğini taşımaktadır.
 
Son düzenleyen moderatör:

monarosa

Asistan
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
74
Puanları
28
Yaş
33
kesinlikle favorilerimden, insan azken hazır gidesim geliyo
 
Üst