Sahtekârlık Çeteleri İnternet Ortamına Kaydı

Bu konuyu okuyanlar

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) “chip&PIN uygulamasının başlangıcı ile kredi kartı sahtekarlığının önüne geçildiğini, şimdi de 3D Secure uygulamasıyla, sahtekarlık çetelerinin yeni hedefi olan internette, e-ticaret işlemlerine güvenlik kazandırılacağını” açıkladı.


Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kredi kartı ile internet üzerinden yapılacak alışverişlerde, hem ticari sitelere, hem de kart kullanıcılarına güvenli bir alışveriş ortamı sağlayacak 3D SECURE uygulaması için gerekli platformu hayata geçirdi.

Geçtiğimiz yıl başlattığı chip&PIN uygulaması ile kredi kartı sahtekarlığının önünü kestiğini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi, 3D SECURE ile, sahtekarlık çetelerinin yeni hedefi olan internette, ciddi bir güvenlik duvarı oluşturularak, Türkiye’de e-ticaretin gelişimine olanak sağlanacağını belirtti. 3D SECURE uygulaması halen Türkiye’nin önde gelen 1,100’ü aşkın e-ticaret sitesi tarafından kullanılıyor. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal konuyla ilgili olarak şunları söyledi :


Internette güvenli alışveriş için, 3D SECURE uygulamasını bulunduran e-ticaret sitelerini tercih edin. Güvenliğinden endişe duyduğunuz sitelerden alışveriş yapmayın.


Uluslararası sahtekârlık çetelerinin internete yöneldiğini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi, BBC kaynaklarına dayanarak ; İngiltere’de internette milyonlarca sterlinlik bir suç endüstrisinin oluştuğunu açıkladı.

Avrupa’nın en büyük kart pazarlarından biri olan İngiltere’nin chip&PIN’e geçmesi sonrasında, sahtekarlık çetelerinin hedef olarak Doğu Avrupa ülkelerine yöneldiğini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal sözlerine şunları ilave etti :


BKM ve üye kuruluşların başarıyla sürdürdükleri bir süreç sonunda, biz de İngiltere’nin hemen ardından chip&PIN uygulamasına geçerek, sahtekarlık çetelerinin Türkiye’ye yönelmesini engelledik.


dedi ve sözlerine, kart sahiplerinin güvenliğinden emin olamadıkları sitelerden alışveriş yapmamalarını, mutlaka 3D SECURE uygulamasını bulunduran siteleri tercih etmelerinini, bu uygulamayla, sahtekârlık çetelerine karşı büyük bir güvenlik duvarı oluşturarak, Türkiye’de e-ticaretin güvenli olarak gelişimini olanak sağlayacaklarını ekledi.

3D SECURE NEDİR ?

3D SECURE, kart sahibi ile e-ticaret işyerinin işlem esnasında birbirlerini doğrulayabilmeleri üzerine kurulmuş olan bir güvenlik uygulamasıdır.

İnternette gerçekleşecek herhangi bir ödeme işlemi sırasında kart, doğrudan alınmış olduğu bankanın sistemlerine yönlendirilir. Bu yönlendirme sonrasında, bankanın sistemine şifre girilerek işlem onaylanır. Böylelikle kart numarası başkaları tarafından biliniyor olsa bile, şifreyi sadece kart sahibi bildiği için, elektronik güvenlik sağlanmış olur.

Sistemin Visa kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına "Verified By Visa", Mastercard kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına ise "MasterCard SecureCode" isimleri verilmektedir.


kaynak
 
Üst