Sağlık Bakanlığı 130 bin doz grip aşısı dağıttı

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
Sağlık Bakanlığı, risk grubu içerisinde yer alan kişilere uygulanmak üzere 130 bin doz aşı satın alındığını ve sağlık kuruluşlarına dağıtım yapıldığını bildirdi.
495741.jpg

Sağlık Bakanlığı, eczane ve depolarda grip aşısı kalmadığı ve aşı bulmakta güçlük çekildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, risk grubu içerisinde yer alan kişilere uygulanmak üzere 130 bin doz aşı satın alınarak sağlık kuruluşlarına dağıtıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, grip aşısı için talep edilen gerekli onay ve izinler zamanında verildi, ilgili prosedürleri tamamlanan aşıların ecza depolarına dağıtımına, firmalar tarafından 24 Ağustos'tan itibaren başlandı.

Bakanlık kaynaklarınca son yıllarda firmalar tarafından piyasaya yaklaşık 2.5 milyon grip aşısı arz edildiği ve bu miktarın vatandaşların talebini karşıladığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yıl da arz edilen, depolanan ve ithalat izni alınan aşı miktarları değerlendirildiğinde yıllık talebi fazlasıyla karşılayacağı öngörülmektedir. Vatandaşlarımızın grip aşılarına erişiminde herhangi bir sorun yaşanmamakla birlikte bu konuda kurumumuza iletilen herhangi bir bildirim de bulunmamaktadır."

- "Reçete karşılığında yılda bir kez SGK tarafından ödeniyor"

Mevsimsel grip aşısının, "genişletilmiş bağışıklama programı" ulusal çağı aşı takviminde bulunan ve bakanlık tarafından temin edilerek uygulanan bir aşı olmadığı vurgulandı.

Grip aşısının, Bağışıklama Danışma Kurulunun tavsiyesi ile belirlenen risk gruplarına uygulanan bir aşı olduğuna dikkat çekildi. Risk grubu içinde 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin de bulunduğu belirtildi. Bu durumlarını belgelendirenlerin aşı bedellerinin, sağlık raporu aranmaksızın SGK tarafından karşılandığı bildirildi.

Ayrıca risk grubunda yer alan astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların (ergen) aşı bedellerinin de hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, tüm hekimlerce reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere SGK tarafından ödendiği belirtildi.

Risk grupları dışında kalan vatandaşların ise mevsimsel grip aşısını yaptırmak istediklerinde eczanelerden ücret karşılığında temin ederek aşı yaptırabilecekleri kaydedildi.

trthaber

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Kronik hastalık var bende hazır bir sürü iğne olurken onuda araya sıkıştırım :D

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Kronik hastalık var bende hazır bir sürü iğne olurken onuda araya sıkıştırım :D

şu an tam zamanı. grip aşısı yapıldıktan 14-21 gün sonra etkisini göstermeye başlıyor. geciktirmemenizi tavsiye ederim

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
biraz araştırın arkadaşlar. grip aşısının grip bulaşmasını önlemeye yönelik hiç ama hiç bir katkısı yoktur.

grip hastalığı 1 hafta pert eder insanı. 1 haftadan önce tamamen iyileşmek pek mümkün değildir. bazı kişiler gribi o kadar kolay atlatamaz ve iyileşmesi 1 ayı geçenler olur. işte o kişiler için işe yarayabilir grip aşısı. 1 haftada atlatabilen normal bir insan iseniz ne idüğü bellli olmayan ilaçlardan uzak durun. bu aşılar gerçekten gelecek adına çok riskli olabiliyor.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
biraz araştırın arkadaşlar. grip aşısının grip bulaşmasını önlemeye yönelik hiç ama hiç bir katkısı yoktur.

grip hastalığı 1 hafta pert eder insanı. 1 haftadan önce tamamen iyileşmek pek mümkün değildir. bazı kişiler gribi o kadar kolay atlatamaz ve iyileşmesi 1 ayı geçenler olur. işte o kişiler için işe yarayabilir grip aşısı. 1 haftada atlatabilen normal bir insan iseniz ne idüğü bellli olmayan ilaçlardan uzak durun. bu aşılar gerçekten gelecek adına çok riskli olabiliyor.

yanlış bilgi vermeyelim lütfen. tıp fakültesi öğrencisiyim. bütün hocalarımız tarafından tavsiye ediliyor. belirgin bir alerjisi (özellikle yumurta) olmayan kişiler her sene yaptırmalı. grip aşısının büyük oranda koruyuculuğu var. ama bu demek değil ki %100 önler. özellikle kalabalık ortamlarda çalışan kişiler, öğrenciler vs yaptırmalı

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Grip aşısı yaptırdım birkaç yıl önce, hemen grip oldum bir yıl boyunca geçirdiğim griplerin açısını bir haftada çektim ne anladım bu işten.

Killed_By

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben yaptırmadım ıns olmayız senede 2 kere fılan oluyorum ama pekmez fılan yemek cok onemlı yersen sıkıntı olmuyo.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
yanlış bilgi vermeyelim lütfen. tıp fakültesi öğrencisiyim. bütün hocalarımız tarafından tavsiye ediliyor. belirgin bir alerjisi (özellikle yumurta) olmayan kişiler her sene yaptırmalı. grip aşısının büyük oranda koruyuculuğu var. ama bu demek değil ki %100 önler. özellikle kalabalık ortamlarda çalışan kişiler, öğrenciler vs yaptırmalı

öğrenci olduğunuz söylüyoruz zaten. yani bu tip aşıları geliştirmekten çok uzaksınız. yapılmasını tavisiye eden hocalarınız da bu aşıların ne mucidi, ne de içersinde ne olduğunu biliyor. daha geçen gün sağlık bakanı bile grip aşısını pek tavsiye etmiyorum dedi. internetten biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

benim 5 aylık bi çocuğum var ve aynı sorunu bebek aşılarında da yaşadım. dünyanın en büyük profesörleri bu aşıları yaptırmayın diyor. bütün aşılarda fare ve domuz dna sı kullanılıyormuş. şuan hiç bir zararı görülmeyen aşıların 20-30 yıl sonra nelere sebebiyet vereceğini asla kestirmek mümkün değil. geçmişte bununla ilgili çok olay yaşanmış. mesela tam olarak hatırlamıyorum ama bir avrupa ülkesinde her doğum yapan kadının özürlü çocuk doğurduğu görülünce araştırma yapılmış ve kadınlara bebekken yapılan aşıdan kaynaklandığı tespit edilmiş. binlerle çocuk özürlü doğmuş.

şuan yapılan bir aşının 30-40 yıl sonra neler doğuracağı bilinmez. belki kısırlık belki farklı özürlülükler.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

geçen gün haberlerde çıktı. dünya sağlık örgütünün verilerine göre bebek aşılarını yaptırmada dünya sılamasında birinciymişiz. biz bişeyde birinciysek orda bir sorun arayacaksın zaten :P

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
öğrenci olduğunuz söylüyoruz zaten. yani bu tip aşıları geliştirmekten çok uzaksınız. yapılmasını tavisiye eden hocalarınız da bu aşıların ne mucidi, ne de içersinde ne olduğunu biliyor. daha geçen gün sağlık bakanı bile grip aşısını pek tavsiye etmiyorum dedi. internetten biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

benim 5 aylık bi çocuğum var ve aynı sorunu bebek aşılarında da yaşadım. dünyanın en büyük profesörleri bu aşıları yaptırmayın diyor. bütün aşılarda fare ve domuz dna sı kullanılıyormuş. şuan hiç bir zararı görülmeyen aşıların 20-30 yıl sonra nelere sebebiyet vereceğini asla kestirmek mümkün değil. geçmişte bununla ilgili çok olay yaşanmış. mesela tam olarak hatırlamıyorum ama bir avrupa ülkesinde her doğum yapan kadının özürlü çocuk doğurduğu görülünce araştırma yapılmış ve kadınlara bebekken yapılan aşıdan kaynaklandığı tespit edilmiş. binlerle çocuk özürlü doğmuş.

şuan yapılan bir aşının 30-40 yıl sonra neler doğuracağı bilinmez. belki kısırlık belki farklı özürlülükler.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

geçen gün haberlerde çıktı. dünya sağlık örgütünün verilerine göre bebek aşılarını yaptırmada dünya sılamasında birinciymişiz. biz bişeyde birinciysek orda bir sorun arayacaksın zaten :P

bunu diyen hocalarımız farmakoloji hocalarımız yani ilaç yapımının en başından sonuna kadar incelemiş yıllarca hem yurt dışında hem de ülkemizde akademik olarak çalışmış kişiler. yani mucidi değil içinde ne yok bilmiyor demek farmakologlara haksızlık olur çünkü adamın işi bu. Dünyaca tanınmış farmakologumuz rahmetli Oğuz Kayaalp hocamızı araştırabilirsiniz. çoğu fakülte onu referans alır.

ayrıca domuz dna'sı vs gibi şeyler tamamen şehir efsanesi.ülkemizde satılan aşılar için hıfzısıhha böyle bir şey olmadığını açıkladı.

dediğiniz ilaç kazaları vakalarına gelince. tarihte sadece aşılar için değil bazı başka ilaçlar için de böyle talihsiz kazalar oldu maalesef. ama bundan korkarak ilaç geliştirme bırakılsa tedavilerde hiçbir zaman aşama kaydedilemezdi.

çocuk aşıları yaptırma tamamen gelişmişlik ölçütü. gelişmiş ülkelerde bizde görülen hastalıklar çoktan ortadan kalktığı için aşılamaya ihtiyaç duymuyorlar çünkü hasta olmuyorlar. çoğu avrupa ülkesine giderken sağlık raporu istemelerinin sebebi bizde olmayan bir hastalık getirecek mi korkusu. maalesef gelişmemiş bir ülkeyiz sebep bu.

bazı hekimler o zararlı bu farklı diyebilir. ama mantıklı olan birkaç kişinin dediğine değil tıp dünyasında genel olarak kabul gören uygulama ne ona bakmaktır :)

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139

çok fazla yanlış bilgi içeren bir yazı. en basitinden bağışıklık sistemi zayıf olanları aşı kötü etkiler demiş. aşılardaki virüs suşlarının virülans faktörleri alınmıştır dolayısıyla aşının hasta etme ihtimali veya başkasına bulaştırma ihtimali yoktur.

yazıyı hazırlayan farklı kaynaklardan birbiriyle çelişen bilgileri birleştirmiş.

grip aşısı gerekli mi dersek. eğer:

-kalabalık ortamlarda çalışılıyorsanız,
-öğrenciyseniz,
-sağlık personeliyseniz
-bağışıklık sisteminiz zayıfsa
-çeşitli risk grupları içindeyseniz
-ve aşıya karşı bir ALERJİNİZ yoksa

her sene ekim sonu kasım başı gibi grip aşısı olunmalı.

Bunu kendi fikrimle söylemiyorum. amerika ve avrupadaki sağlık kuruluşları tarafından söyleniyor. dünyanın genel kanısı bu. her fikre, ilaca karşıt görüşü olan doktorlar, kuruluşlar vardır. burada mantıklı olan genel kanı neyse ona inanmaktır :)

Bir de griple nezleyi karıştırmamak lazım. ikisi çok farklı şeyler. grip insanı yatağı düşürecek derecede ağır bir hastalık seyri izler. her burun akıntısına, hapşırığa girip demek çok yanlış :)