Saç kaybı engellenebilir

Bu konuyu okuyanlar

*SiRiNe*

Müdavim
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
5,336
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Yaşlılık, genetik, hamilelik, hormonlar, beslenme ve hastalık gibi nedenler saç dökülmesine sebep olurken, yüzyılın derdi stresin de buna yol açtığı biliniyor. Acaba çaresi var mı ve saç kaybına nasıl engel olacağız?

Hiç şüphesiz biz stresi yok etmezsek, stres bizi ufak ufak yıpratmaya devam edecek. Son yıllarda kadınlarda da çokça görülen saç dökülmesinin nedenini doktorlar tek kelimeyle özetliyorlar; ‘stres’… İlaç ve kozmetik firmaları durmaksızın yeni ürünler keşfetmeye ve kalıcı çözümler bulmaya çalışıyorlar; bazen dökülen saçlar kendiliğinden çıkıveriyor bazen de giden saç asla geri gelmiyor.

La Roche-Posay laboratuarlarında geliştirilen yeni bir ürün (Kerium) strese bağlı saç dökülmesine engel olacağı iddiasıyla piyasaya çıktı, ürünün yaratılması aşamasında dermatologlar stres ve saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi keşfederek saç dökülmesine neden olan döngüye dikkat çekmişler. Bu çalışmalarda stresin etkisiyle saç derisi yüzeyinin altında fark edilmeyen mikro-irritasyon oluştuğu ve bu irritasyonun saç kökü boyunca zincir halinde yayıldığı ortaya çıkmış. Mikro-irritasyon sonucunda ise kök çevresinde yeterli beslenmeyen dokular kasılıyor, saç inceliyor ve sonunda dökülüyormuş.

Açıklama gayet açık; stres sağlık için ciddi sorunlar yaratıyor, bir yerlerden vuruyor insanı ama acaba saçın dökülmesi kadın ve erkek için aynı şeyi mi ifade ediyor? Elbette hayır; saçı dökülen ve hatta kel kalan erkek bunu bir güç simgesi olarak algılarken, saçı seyrelen kadının ‘kadınlığı da azalmış gibi’ algılanıyor. Toplum saç dökülmesi karşısında ne yazık ki kadın ve erkeğe eşit davranmıyor. Stres ve psikolojik nedenlerle saç kaybına uğrayan kadınlar daha çok bunalıma giriyorlardır.




Saçı kazıtmak veya sarmısak sürmek daha çok ve kalıcı zarar verir

Peki, saç kaybından ne zaman şüpheleneceğiz? Dermatoloji Uzmanı Dr. Erkan Koyuncu 6 ayı geçen saç seyrelmelerinde-dökülmelerinde bir hekime başvurulması gerektiğini söylerken günde 100 tel saç kaybının normal olduğunu vurguluyor. Dr. Koyuncu’ya göre demir eksikliği, doğum, şok diyetler, guatr ve ateşli hastalıklar da saç dökülmesine sebep oluyor. Ancak kişinin kendi takibini yapıp doktora başvurması çok önemli. Dr. Koyuncu’ya saçla ilgili aklımıza takılanları sordum, detaylarıyla anlattı.


Stres neden saç döker?

Stres, sadece saç dökülmesine değil insan vücudunda farklı sağlık problemlerine de sebep olur. Bunu geniş örneklemlerle doğrulayabiliyor olsak da, stres ve sağlık problemlerini birebir ilişkilendirdiğimiz bir klinik çalışma yok. Fakat saç hücrelerinin yaşadığı stresten kaynaklanan ve mikro-irritasyon olarak adlandırdığımız süreç için saç dökülmesinin başlangıcı diyebiliriz. Bu mikro-irritasyon saç derisinde başlayarak saç köküne kadar devam eder ve saç tellerinin havasız kalıp dökülmesine sebep olur.

Kadında erkek tipi saç dökülmesi onun erkeksileştiğini mi gösterir?

Kadınlarda nadiren rastlanan erkek tipi dökülme genellikle menopoz sonrası kadınlık hormonu östrojendeki azalmadan kaynaklanır. Menopoz da kadınlığın bir süreci olduğu için bu süreç kadınların erkeksileştiğini göstermez.

Kadınlar da kel kalabilir mi?

Kadınlardaki gerçek saç dökülmesi genelde saçlarda seyrelme olarak ortaya çıkıyor. Tam bir kellik söz konusu olmaz. Özellikle de taç bölgesi dediğimiz başın üst kısmında rastladığımız seyrelme hormonal bir bozukluğun işareti olabilir ve bulgular bu yönde araştırılmalıdır. Beraberinde adet görme (menstrüasyon) bozuklukları, kıllanma artışı görülüyorsa bu hormonal bozukluk olasılığını arttıran bir durumdur. Kadınlarda saç dökülmesinin temel nedenlerini, hormonal değişiklikler (özellikle hamilelik ve menopoz döneminde), demir eksikliği anemisi, uzun süren çok sıkı zayıflama rejimleri ve psikolojik etkenler olarak sayabiliriz.

Saç boyatmak saçı döker mi?

Hayır, ama önemli olan kullanılan saç boyalarının içeriğidir. Kaliteli, kimyasal madde oranları düşük, besleyici niteliğindeki boyalar saçı dökmez. Ayrıca psikolojik etkiler temel alındığında kişinin iyi hissetmesi için kendine bakması da saç sağlığını olumlu etkiler.

Saç için yapılacak en kötü şey nedir?

Saçın sıklıkla kimyasal ve mekanik (fırçalama, fön...) işlem görmesi, beslenme bozuklukları, uzun süre kontrolsüz yapılan katı diyetler ve belirli ilaçların kullanımı saçlar için zararlıdır.

Dermatoloji uzmanına danışmak yerine sarımsak sürmek, saçınızı kazıtmak ve benzeri saça zarar verebilecek uygulamalar yapılabilecek en kötü şey olabilir.

Kulaktan dolma bilgiler vardır, yağ süreriz, bakım yaparız, bunlar işe yarar mı?

Saçlara bakım yapmak uğruna uygulanan bakımlar saçta irritasyona da yol açabilir, dolayısıyla her duyulan bakımın uygulanmasını önermiyoruz. Bunlar yerine kimyasal içeriği az olan dermatolojik şampuanlar kullanılmalıdır. Bunun yanında saçlara mikro-dolaşımı arttıracak şekilde masaj uygulamak da saç dökülmesinin engellenmesine yardımcı olur, daha sağlıklı bir saç ve saç derisi için önerilir.

Elif AKTUĞ
 

bjk_ayse

Profesör
Katılım
29 Mayıs 2008
Mesajlar
1,654
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
benimkiler dökülsün biraz çok fazla,ama hiç dökülmüyolar
 
Üst