"S", "M", "X", "L" bedenler Türklere tam uymuyor!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
3 boyutlu tarama sistemiyle kişinin beden yapısına uygun elbiseler üretilecek.

213062.jpg


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünce geliştirilen sistem sayesinde, giysi dikimi sırasında insanların beden ölçülerinin tekrar tekrar alınmasına gerek kalmıyor.

Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Dayık, standart beden ölçüleri "S", "M", "X", "L"nin genellikle Türk insanının vücut yapısına tam karşılık gelmediğini belirlediklerini söyledi.

Bunun üzerine 3 boyutlu vücut tarama sistemleri modellenmesi konusunda doktora tezi çalışmasına başladığını anlatan Dayık, bu kapsamda vücut ölçülerinin sensörler kullanılarak çıkartılması ve kişinin vücut modeline uygun elbise dikilmesini amaçlayan "Üç Boyutlu Temassız Vücut Tarama, Modelleme ve Giydirme Sisteminin Geliştirilmesi" projesi geliştirdiklerini kaydetti.

Geliştirdikleri yazılım sayesinde bir kabinde, streç elbise giyen kişinin vücudunun üç boyutlu modelini sensörler yardımıyla çıkardıklarını belirten Dayık, "Üç boyutlu model, bilgisayar ortamında yapay mankene dönüştürülüyor. Mankenin ölçüleri, vücut ölçüsü alınan kişilerle birebir aynı oluyor. Ölçülerin çıkarılmasının ardından bilgiler, üreticiye gönderiliyor. Üretici de kişiyle prova yapmaya gerek duymadan bilgisayar ortamındaki modelle giysiyi dikebiliyor" dedi.

Dayık, "Şu anda kişiye özel vücut tarama sistemleri bulunuyor ancak çok yüksek maliyeti nedeniyle yaygın şekilde kullanılamıyor. Geliştirdiğimiz sistemde ise maliyet 2 bin 500 lira civarında" diye konuştu.

"SİSTEM PRATİK VE UCUZA MAL EDİLDİ"

Konfeksiyon firmaları ile anlaşılması halinde sistemin mağazalara kurulabileceğini, böylece isteyen herkesin vücudunun taranıp ölçülerinin alınabileceğini ifade eden Dayık, şöyle konuştu:

"Bir defa çıkarıldıktan sonra model, eğer vücut ölçülerinde büyük değişiklik olmazsa defalarca kullanabilecek. Ölçüler, sistemin hafızasında kalacak. Kişinin istediği elbisenin vücut ölçülerine uygun olup olmadığı, sistemdeki bilgiler sayesinde giymeye gerek kalmadan belirlenebilecek. Üretim sırasında elbisenin göğüs çevresi, kol uzunluğu, omuz genişliğinin uygunluğunu bilgisayar ortamında görülebilecek. Bazen elbisenin bedeni kişiye uygun olmasına rağmen kol veya başka bir bölgesinin ölçüleri tam oturmayabiliyordu. Sistem sayesinde bu sorunlar ortadan kalkacak. Kişi, tekrar tekrar prova yapmak zorunda kalmayacak."

Dayık, oldukça hızlı, pratik ve ucuza mal eden edilen bir sistem geliştirdiklerini dile getirerek, sistemin henüz ticarileşmediğini, yaygın olarak kullanılması halinde terzilerin tekrar tekrar ölçü almasına gerek kalmayacağını kaydetti.

TRT Haber
 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
tişört yada kazak,gömlek neyse de, bu yaşıma geldim, üzerime bedeni ve boyu cuk oturan 1 tane pantolon giyemedim. eni olsa boyu olmuyor, boyu olsa eni. boyum 1.78, kilom 78, daha standart nasıl olunur bilmiyorum, kime göre yapıyorlar bu pantolonları çok merak ediyorum.
 

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
ben tişört bulamıyorum tam hocam sen yine iyisin :D
183-78
 

mendocino

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2009
Mesajlar
11,032
Reaksiyon puanı
80
Puanları
48
Aynen öyle bende bu yaşıma kadar pantolonu terziye vermeden giyemedim. Bir arkadaşım yurt dışından pantolon almıştı orda bel+boy farklı versiyonlarda mevcutmuş, e öyle olunca tam olanı bulunuyor doğal olarak. Ama bizim memlekette belden başka beden göremedim.
 
Üst