Renk körlüğü testi

Reaksiyon puanı
10,315
Renk körü olup olmadığınızı anlamak için testi sırasıyla takip edin...

189711_galeri_1.jpg

Renk körü olanlar ve normal görenler yukarıdaki resmi 12 olarak görürler.

189711_galeri_4.jpg

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar yukarıdaki resmi 3 normal görenler 8 olarak görür.

189711_galeri_6.jpg

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 70 normal görenler 29 olarak görür. Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_8.jpg

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 2 normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_12.jpg

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 17 normal görenler 15 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_14.jpg

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 21 normal görenler 74 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_16.jpg

Normal görenler 6 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_18.jpg

Normal görenler 45 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

189711_galeri_20.jpg

Normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

Normal görenler 7 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez, okuyamaz.

189711_galeri_24.jpg

Normal görenler 73 olaak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez, okuyamaz

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 5 olarak görür. Normal görenler hiçbir şey göremez okuyamaz.

Kırmızı yeşil renk körü olanlar 45 olarak görür. Normal görenler hiçbir şey göremez okuyamaz.

Renk körü olanlar 2 veya 6 olarak görür. Normal görenler 26 olarak görür.

Renk Körlüğü Nedir? Renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. İnsan gözü retina tabakası sayesinde renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. Retina tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir problemde bazı renkler veya tüm renkler daha soluk ve grimsi şekilde görülebilir. Bu da renk körlüğü demektir.

Renk Körlüğü Neden Oluşur?
Retinada bulunan ve renkli görmeden sorumlu hücreler olan koniler üç adet pigment içerir. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi pigmentlerdir. Renk körü olan kişide bu pigmentlerin biri, ikisi veya üçü ya olması gerekenden azdır ya da hiç yoktur.

Bu pigmentlerden ikisi tam, biri eksikse trikromat anormalisi (renk körlüğünün en sık görülen türü) söz konusudur. Bu durumda kişi ya kırmızıyı ya yeşili ya da maviyi göremez. Renk körlüğü doğuştan olabileceği gibi sonradan geçirilen hastalıklar sonucunda da oluşabilir.

Renk Körlüğünün Görülme Sıklığı Nedir? Renk körlüğü, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir.

Erkeklerde yüzde 8, kadılarda yüzde 0.4 oranında görülmektedir. Renk körleri dünyayı siyah-beyaz görmezler. Genellikle kırmızı ve yeşili tonlarını ayırt edemezler. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez. Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğabilmektedir.

Tanı & Teşhis?
Renk körlüğü teşhisi ishiara testi ile yapılır. Kişi, renk körlüğü testlerinde farklı rakamları ifade eden renkleri ya da şekilleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimali yüksektir. Aşağıda yapacağımız testlerden yola çıkarak sonuca oluşabilirsiniz.

Renk Körlüğünün Tedavisi
Renk körlüğünü tamamen tedavi etmek mümkün değildir. Ancak renk körlüğünün tipine göre özel filtreli kontak lensler ve gözlükler, renk körlerinin renkleri ayırt edebilmesini sağlamaktadır. Bu yumuşak lensler ve gözlükler numaralı veya numarasız olabilmektedir.

189711_galeri_38.jpg

hazırlayan: Mehmet AKSEL

kaynak

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
4 tanesini yanlış söyledim. Demek ki bende de hafiften var renk körlüğü, pigmentlerden biri az olmalı.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
7 leri 2 olarak gördüm 2 sinde :D yanmışız biz

blizzard_

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
189711_galeri_27.jpg

bu resme baktığımda hiçbirşey göremeyince kendimden şüphelendim :)

açıklamayı okumak mutlu etti beni :D

CevherOzkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kırmızı ve yeşil renk körlüğünü kendimde olduğuna kanaat vermiş bulunmaktayım şuan itibari ile

iptal

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bende de var renk körlüğü ama işin garip tarafı sadece renk körlerinin görebildiği sayıları bende göremedim :). Ehliyette kalktımı bu körlük işi :)

asasin.34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kırmızı yeşil ren körüyüm hiç birini bilemedim :(

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Dünya'ya cam arkasından bakıyoruz ama çok şükür en azından Renk Körü değilim.:)

Hafiye

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Her ne kadar hayat pek renkli olmasa da, çok şükür gözlerde problem yok :)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Renk körü olup olmadığınızı anlamak için testi sırasıyla takip edin...

189711_galeri_1.jpg

Renk körü olanlar ve normal görenler yukarıdaki resmi 12 olarak görürler.

Tamamen kör olanlar için bu test herhalde :)

3 kardeşiz, abim ve kardeşim renk körü ama şükür bu problem bende yok :)

pcwolf

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Şu 6 yazıp da normallerin okuduğu şeyi hiç göremeyenlerdenim.

İhtiyar-1

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Elhamdulillah çok şükür bende bir sorun yok gözlerinde sorun olan arkadaşlarım lütfen ihmal etmeyin hemen baktırın hiçbirşey sizden önemli değil.

4 tanesini yanlış söyledim. Demek ki bende de hafiften var renk körlüğü, pigmentlerden biri az olmalı.

İhmal etme kardeşim git bir göster bence ne olur ne olmaz göz bu.

kırmızı ve yeşil renk körlüğünü kendimde olduğuna kanaat vermiş bulunmaktayım şuan itibari ile

Sende bir göster ihmal etme.

Bende de var renk körlüğü ama işin garip tarafı sadece renk körlerinin görebildiği sayıları bende göremedim :). Ehliyette kalktımı bu körlük işi :)

Boşver ehliyeti falan asıl mesele gözün ihmal etme kardeşim.

kırmızı yeşil ren körüyüm hiç birini bilemedim :(

İhmal etme hemen baktır bence.

Tamamen kör olanlar için bu test herhalde :)

3 kardeşiz, abim ve kardeşim renk körü ama şükür bu problem bende yok :)

Allah acil şifa versin.

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Güzel test. Sanırı doktorlarda aynı testleri uyguluyor. Şükür ki hepsini görebildim doğruca.